معاون اول رییسجمهور:
لازم باشد میلیاردها دلار اعتبار خارجی برای احیاء دریاچه ارومیه اختصاص خواهد یافت
معاون اول رییسجمهور از دریاچه ارومیه بازدید کرد و در جریان آخرین وضعیت این دریاچه قرار گرفت.
معاون اول رییسجمهور همچنین در حاشیه این بازدید در جمع خبرنگاران با تاکید بر اینکه موضوع احیاء دریاچه ارومیه به هیچ وجه نمیتواند از دستورکار دولت ایران خارج شود، گفت: حتی اگر نیاز باشد که میلیاردها دلار اعتبار خارجی برای این کار اختصاص دهیم که طرحهای انتقال آب از خارج از کشور به دریاچه ارومیه اجرا کنیم حتما این کار را انجام خواهیم داد چون حیات بخش وسیعی از جمعیت کشور وابسته به این دریاچه است و ایران در هیچ شرایطی نمیتواند نسبت به دریاچه ارومیه بیتفاوت باشد.
رییس ستاد احیاء دریاچه ارومیه با یادآوری اینکه تشکیل این ستاد از نخستین مصوبات دولت تدبیر و امید بود، اظهار داشت: در طول سالهای گذشته ستاد تصمیمات متعددی اتخاذ کرده است و یکی از مباحث که از ابتدا مطرح بود موضوع انتقال آب حتی از دریای خزر و از خارج کشور به دریاچه ارومیه بود که این موضوع همچنان در دستورکار قرار دارد و مشاور خارجی نیز انتخاب شده تا مطالعات لازم را انجام دهد.
وی افزود: کارهای مهم دیگری نیز در داخل حوزه انجام شد که به عنوان نمونه تلاش و برنامهریزی شد تا بهرهوری آب در کشاورزی و صنعت منطقه افزایش یابد و از میزان آب محدودی که وجود دارد بتوانیم کشت مناسب انجام دهیم.
وی اضافه کرد: خوشبختانه وزارت جهاد کشاورزی در این زمینه فعال شد و مردم همکاری خوبی انجام دادند و بخشی از طرح افزایش بهرهوری به انجام رسیده و تاثیر آن روی میزان آب چاههای منطقه مشخص است.
جهانگیری ادامه داد: تعدادی از چاههای غیرمجاز که آثار سیاسی و اجتماعی آن برای استانها و مردم مهم بود و نمیخواستیم که شدت عمل در برخورد با آنها زیاد باشد و مردم با مشکل روبرو شوند اما در عین حال تعداد قابل توجهی از چاههای غیرمجاز مسدود شد.
معاون اول رییسجمهور یادآور شد: منابع قابل توجهی اختصاص یافت تا بخشی از آب برخی رودخانهها که روی آنها سد احداث شده است به منطقه منتقل شود که روند اجرای این برنامه خوب است و جزو طرحهایی است که امیدوارم با اجرای کامل آن میزان قابل توجهی آب تا حدود ۶۰۰ میلیون متر مکعب منابع آب جدید به دریاچه ارومیه منتقل شود.
جهانگیری با بیان اینکه بازچرخانی آب شهرهای تبریز، ارومیه و برخی شهرهای کوچک که در مسیر هستند، پساب آنها میتواند پس از تصفیه به دریاچه ارومیه منتقل شود، تصریح کرد: این طرح جزو مصوبات است و هیچ کاربری و برداشت دیگری برای آن پساب در نظر گرفته نشده و در تبریز و ارومیه این برنامه در دستورکار قرار دارد.
وی اضافه کرد: البته بر اساس گزارشی که به من داده شده برخی از این طرحها به دلیل آنکه اعتبار لازم آنطور که باید به آنها تخصیص نیافته در حال حاضر متوقف هستند و دلیل آن این است که با محدودیت بودجه روبرو شدیم. روزی که تصمیم میگرفتیم قیمت نفت بشکهای ۱۰۰ دلار بود اما قیمت نفت و درآمد دولت کاهش پیدا کرد و به همان نسبت زمان اجرای برخی طرحها طولانیتر شد.
معاون اول رییسجمهور افزود: در عین حال از بازچرخانی آب تبریز ۱۲۰ میلیون متر مکعب و از بازچرخانی آب ارومیه ۵۳ میلیون مترمکعب آب پیشبینی شده که به دریاچه ارومیه اضافه شود و لایروبی خوبی در مسیر رودخانههایی که به دریاچه ارومیه وارد میشوند انجام گرفته و به همین دلیل با هر بارندگی در استان، تقریبا آب از بیشتر رودخانههای مسیر بدون معطلی وارد دریاچه ارومیه میشود.
جهانگیری با بیان اینکه خوشبختانه در حال حاضر تراز دریاچه ارومیه وضعیت مناسبی دارد، خاطرنشان کرد: البته نسبت به شرایطی که پیشبینی کرده بودیم، کمی عقبتر هستیم و امیدوارم با اقدامتی که طی سالهای ۹۷ و ۹۸ انجام میشود، بتوانیم به مردمی که تحت تاثیر دریاچه ارومیه هستند و به مردم ایران این اطمینان را بدهیم برنامه احیاء دریاچه ارومیه اجرا خواهد شد.
رییس ستاد احیاء دریاچه ارومیه خطاب به مردم کشور با بیان اینکه کمترین دغدغهای نسبت به اجرای برنامههای احیاء این دریاچه نداشته باشید، ابراز داشت: البته مسیر انجام این کار مسیری سخت و دشوار است و همه باید به دولت در اجرای این طرحها کمک کنند تا بتوانیم این مسیر را به خوبی طی کنیم.