سیدرسول موسوی در گفتوگو با ایلنا:/تکرار/
همکاریهای منطقهای ایران و روسیه به افزایش مناسبات دوجانبه کمک کرده است/ شرایط سیاسی سوریه همکاریهای تهران و مسکو را متفاوت از قبل میکند
رئیس اسبق مرکز مطالعات سیاسی و بینالمللی وزارت امورخارجه تاکید کرد: از گسترش همکاریهای دوجانبه میان تهران و مسکو به سطح همکاریهای منطقهای کنونی نرسیدیم بلکه همکاریهای منطقهای ایران و روسیه به افزایش مناسبات دوجانبه دو کشور کمک کرد.
سیدرسول موسوی در گفتوگو با خبرنگار سیاسی ایلنا، درخصوص روابط ایران و روسیه در سال ۹۶ گفت: روابط تهران و مسکو هم به لحاظ روابط دوجانبه و هم از لحاظ نوع همکاریهای منطقهای و نوع نگاه دو کشور نسبت به مسائل بینالمللی در سال ۹۶ نسبت به سالهای قبل رشد کمی و کیفی قابل توجهی داشت.
دیپلماسی سران به توسعه روابط ایران و روسیه شتاب داده است
وی با اشاره به دیدارهای مسئولان عالیرتبه دو کشور طی یکسال گذشته اظهار داشت: در ابتدای سال ۹۶ شاهد سفر حسن روحانی به مسکو بودیم و پس از آن هم دیدارها و تماسهای متعدد و منظمی میان سران مسئولان دو کشور در جهت تبادل نظر و همکاری در رابطه با موضوعات مختلف در جریان بود که این مسئله شتاب خوبی را در روابط میان ایران و روسیه ایجاد کرده است.
بخشهای خصوصی ایران و روسیه موفق به توسعه همکاری اقتصادی نشدهاند
این کارشناس ارشد مسائل اورسیا در پاسخ به این سوال که چه اقدامهایی برای توسعه مناسبات اقتصادی میان ایران و روسیه انجام شد؟ تصریح کرد: روابط اقتصادی ایران و روسیه به ظرفیتهای دو کشور در زمینههای مختلف بستگی دارد. در بخش مناسبات دولتی، قراردادها و همکاریها بدون هیچ مشکلی امضا و اجرایی میشوند اما در قسمتی که باید بخشهای خصوصی دو کشور، روابط را پوشش بدهند مشاهده میکنیم که بخشهای خصوصی موفق به انجام چنین کاری نشدهاند.
موسوی ادامه داد: از منظر شرکتها و موسسات بخش خصوصی ایران شرکتهای اروپایی و شرق آسیا مزیتهای بیشتری نسبت به شرکتهای روسی دارند و به همین خاطر علاقهمندی بیشتری برای همکاری با آنها نسبت به شرکتهای روسی دارند.
عدم بهرهبرداری از فرصت طلایی سالهای ۹۴ و ۹۵ به خاطر عدم توسعه زیرساختها
وی با بیان اینکه بخشی از مشکلات در عدم توسعه روابط اقتصادی ایران و روسیه به مسائل زیرساختی و عدم توسعه آن برمیگردد، خاطرنشان کرد: علیرغم فرصتهای طلایی که در سال ۹۴ و ۹۵ و حتی ابتدای سال ۹۶ به وجود آمد، شرکتهای ایرانی به دلیل عدم توسعه زیرساختی و دارا بودن استانداردهای بینالمللی نتوانستند از شرایط موجود بهرهبرداری کنند.
این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی افزود: عمده روابط اقتصادی ایران و روسیه مربوط به مسائل نفتی است. تا اواخر سال ۹۶ اقدام خاصی برای توسعه مناسبات در این عرصه برداشته نشده بود و فعالیت جدی در این زمینه نداشتیم اما در پایان سال قراردادهایی در این باره امضا و گامهایی در این جهت برداشت شد.
همکاریهای منطقهای ایران و روسیه به افزایش مناسبات دوجانبه کمک کرد
موسوی درباره همکاریهای منطقهای و بینالمللی ایران و روسیه نیز ابراز داشت: من معتقد هستم که توسعه مناسبات ایران و روسیه به دلیل توسعه همکاریهای منطقهای دو کشور است. به عبارت دیگر، از گسترش همکاریهای دوجانبه میان تهران و مسکو به سطح همکاریهای منطقهای کنونی نرسیدیم بلکه همکاریهای منطقهای ایران و روسیه به افزایش مناسبات دوجانبه دو کشور کمک کرد.
افتراق در نوع نگاه به اسرائیل در مناسبات ایران و روسیه
وی با تاکید بر اینکه همکاریهای منطقهای ایران و روسیه بر روابط دوجانبه و همکاریهای بینالمللی دو کشور اثر گذاشته و بر آن سرعت بخشیده است، بیان کرد: به هر دلیلی همسوییهایی در نوع نگاه ایران و روسیه نسبت به مسائل خاورمیانه وجود دارد که این همسویی موجب افزایش همکاریها شده است. البته ایران و روسیه درخصوص مسائلی نظیر اسرائیل هم تفاوت دیدگاه دارند ولی تروریسم، افزایش افراطگرایی و خشونت و... موجب شده تا دو کشور نگاه نسبتا مشترکی نسبت به مسائل منطقهای داشته باشند.
شرایط سیاسی سوریه همکاریهای ایران و روسیه را متفاوت از قبل میکند
این استاد دانشگاه درباره همکاریهای ایران و روسیه در سوریه در مرحله پساداعش یادآور شد: در مقاطعی که بیشتر انرژی دو کشور صرف مقابله با تروریم و داعش بوده است، مشکل چندانی در نوع همکاریهای نظامی میان تهران و مسکو وجود نداشته است. با این حال، بسته به آنکه به شرایط سیاسی سوریه و نوع نظام و تدوین قانون اساسی آن کشور میرسیم، نوع نگاه و همکاریهای ایران و روسیه هم میتواند متفاوت باشد و عواملی جدید وارد این معادله شوند.
موسوی اضافه کرد: هنگامی که معادلات وارد عرصه نظامسازی میشود، ممکن است مولفههای جدید وارد این معادلات شوند و بر این اساس، نوع همکاریهای ایران و روسیه که زمانی علیه تروریسم و داعش بوده است، میتواند شکل جدیدی به خود بگیرد که هماینک آن را به شکل مذاکرات آستانه مشاهده میکنیم.
همکاری ایران و روسیه در دیگر مناطق قابل تامل است
وی در پاسخ به این سوال که همکاریهای ایران و روسیه در سوریه میتواند به مناطق دیگر همانند افغانستان گسترش پیدا کند؟ عنوان کرد: هر جایی شرایط خاص خود را دارد و براساس این شرایط نوع همکاریها نیز متفاوت خواهد بود. قطعا همسوییهایی در راستای صلح، ثبات و امنیت و همچنین مبارزه با تروریسم میان تهران و مسکو وجود دارد ولی اینکه آن همکاری تحت عنوانی شبیه همکاریهای دو کشور در سوریه باشد، مسئلهای قابل تامل است.
گسترش مشورتهای سیاسی و همکاریهای ایران و روسیه در سال ۹۷
سفیر اسبق ایران در تاجیکستان و فنلاند درخصوص روابط تهران و مسکو در سال ۹۷ هم گفت: تجربه نشان میدهد ولادیمیر پوتین در هر مرحلهای که به قدرت رسیده، تغییرات کمی و کیفی در شیوه دولتداری خود داده است و با توجه به شرایط کنونی در عرصه بینالمللی که روسها میخواهند نقش بیشتری در روند تحولات جهانی ایفا کنند، شاهد شکلگیری معادلاتی جدید میان روسیه و غرب هستیم.
موسوی با بیان اینکه پیشبینی میکنم مشورتهای سیاسی و همکاریهای تهران و مسکو در سال ۹۷ در عرصه بینالمللی نسبت به سال ۹۶ گسترش پیدا کند، اظهار داشت: تحولات داخلی سوریه، تعریف جدید پوتین از نقش روسیه در تحولات بینالمللی، نوع نگاه پوتین به اهمیت رابطه با ایران و تحولات بینالمللی مسائلی هستند که موجب خواهند شد تا روابط دو کشور در سال ۹۷ بیش از پیش شود.