تحلیل المانیتور:
چرا کلیات بودجه در مجلس رد شد؟
روحانی زمانی که برای تقدیم لایحه کلیات بودجه به مجلس رفته بود سخنرانی جنجالی درباره فساد ایراد کرد و در حالی که امیدوار بود این سخنرانی حمایت عمومی را برای برنامههای اقتصادی دولت به همراه داشته باشد، مجلس ایران کلیات بودجه را رد کرد.
به گزارش ایلنا به نقل از المانیتور زمانی که روحانی در دهم دسامبر برای تقدیم لایحه بودجه به صحن مجلس آمد سخنرانی جنجالی درباره فساد ایراد کرد. بسیاری از ناظران این سخنرانی را منشا اثر در اعتراضات اخیر در ایران میدانستند. در حالی که روحانی امیدوار بود این سخنرانی حمایت عمومی را برای برنامههای اقتصادیاش به همراه داشته باشد اما مجلس ایران کلیات بودجه را رد کرد. به نظر میرسد سخنرانی روحانی نتیجه معکوس داشت.
بر اساس این گزارش ۱۲۰ رای مخالف در برابر ۸۳ رای موافق به کلیات بودجه داده شد. به این ترتیب کلیات بودجه سال آینده ایران به کمیسیون مربوطه عودت داده شده است. علی لاریجانی رییس مجلس ایران ۲ ساعت زمان برای کمیسیون در نظر گرفته که بودجه را بازبینی کنند.
المانیتور دلیل اصلی رد بودجه سال ۹۸ را حذف یارانههای نقدی به ۳۳ میلیون ایرانی، کاهش یارانه گاز، معافیت مالیاتی برای درآمدها و فقدان توجه به زندگی معلمان خوانده و نوشت: مهرداد لاهوتی نماینده مجلس در خصوص حذف یارانه ۳۳ میلیون ایرانی گفته مکانیزم حذف یارانههای نقدی در کلیات توضیح داده نشده و میتواند نتایج منفی برای کشور در پی داشته باشد.
بر اساس این گزارش نمایندگانی که به لایجه بودجه رای منفی دادهاند ابراز امیدواری کردند که با بازبینی کمیسیون در این لایحه مشکلات مربوط به اقتصاد ، فقر مطلق و بیکاری مورد توجه بیشتری قرار بگیرد.
این گزارش به صحبتهای محمد باقر نوبخت رییس سازمان برنامه و بودجه هم اشاره کرده که از کلیات بودجه دفاع کرده و از رد این کلیات در مجلس انتقاد کرده است. او گفته بر اساس قانون، لایحه بودجه نشاندهنده ظرفیت کشور از لحاظ منابع پیش بینی شده است. قرار نیست بودجهای باشد که در برابر همه مشکلات سال آینده کشور پاسخگو باشد. چه تغییراتی قرار است ظرف ۷۲ ساعت اعمال شود؟ اگر بخواهیم در بخشهایی از بودجه تغییر ایجاد کنیم میتواند بعد از تایید بودجه باشد.
بر اساس گزارش المانیتور رد کلیات بودجه یک اتفاق نادر در ایران است. همانطور که نوبخت هم اشاره کرد اگر پارلمان کلیات بودجه را تایید کند هم میتوانند تغییرات بنیادینی در مفاد آن ایجاد کنند. این تئوری که رد کلیات بودجه توسط پارلمان به دلیل اعتراضات اخیر مردم در ایران باشد دور از ذهن نیست. مردم در اعتراضاتشان به مسائل اقتصادی اشاره میکردند.
به گزارش این رسانه، روحانی در سال ۲۰۱۳ با وعده توافق هستهای و بهبود اوضاع اقتصادی روی کار آمد. آخرین تبلیغات روحانی در انتخابات سال گذشته هم با وعده رفع تحریمهای اقتصادی بود. روحانی علاوه بر تلاش برای رفع تحریمهای هستهای و ایجاد فرصتهای سرمایهگذاری برای کشورهای اروپایی در ایران، اصلاحات اقتصادی را برای ترمیم وضعیت به وجود آمده در دوران احمدینژاد کلید زد.