در نشست خبری سخنگوی وزارت خارجه مطرح شد؛
اظهارات قاسمی درباره دریاصفهانی، سفر روحانی به ترکیه، پرچم اقلیم کردستان در مراسم تدفین طالبانی و هشدار فرمانده سپاه به آمریکا
سخنگوی وزارت خارجه تاکید کرد: امیدوارم عقلای قوم و خردمندان در امریکا، هیات حاکمه این کشور را مجاب کنند تا در مسیر حرکت خطرناک قدم برندارد.
به گزارش خبرنگار سیاسی ایلنا، بهرام قاسمی صبح امروز در نشست خبری خود با اصحاب رسانه در پاسخ به سوالی درباره هشدار سردار جعفری به امریکا گفت: من امیدوارم هیات حاکمه امریکا در ادامه خطاهای خود، این خطای مهم و استراتژیک را انجام ندهد و دوراندیشی لازم را داشته باشد ولی اگر به سمت این تصمیم حرکت کند، پاسخ ایران قاطع، کوبنده و سخت خواهد بود که تصور میکنم باید در آن هنگام امریکا عوارض آن را بپذیرد.
عقلای امریکا، دولت این کشور را مجاب کنند که در مسیری خطرناک قدم برندارد
وی ادامه داد: این تصمیم قاطع و کوبنده و استراتژیک و در حد لازم است که در زمان لازم اتخاذ میشود. امیدوارم عقلای قوم و خردمندان در امریکا، هیات حاکمه این کشور را مجاب کنند تا در مسیر این حرکت خطرناک قدم برندارد.
مذاکرات کارشناسی درباره مسائل نظامی ادلب در حال بررسی است
این دیپلمات عالیرتبه درباره حمله ترکیه به ادلب و توافقات صورت گرفته میان ایران و روسیه و ترکیه در آستانه۶ در رابطه با منطقه ادلب اظهار داشت: در اجلاس ششم آستانه شاهد پیشرفتهایی درخصوص ادلب بودیم. مذاکرات کارشناسی درباره مسائل نظامی و حضور افراد در حال بررسی است که در آستانه هفتم به تفاهمات لازم خواهم رسید.
قاسمی افزود: مواضع ما درخصوص ترکیه و روسیه درخصوص سوریه تا حد زیادی مورد مشورت است و هماهنگیهای لازم و به هنگام انجام میشود. ما همکاریهای مستمر خود را داریم و در جریان آخرین تحولات قرار میگیریم.
ارتباط دادن برنامه هستهای ایران و کره شمالی به یکدیگر، در ادامه ایرانهراسیهای گذشته است
وی درباره ارتباط دادن برنامه هستهای ایران و کره شمالی به یکدیگر تصریح کرد: این مساله حرف بیجا و غلطی است که در ادامه ایرانهراسیهای گذشته است که در ادامه فشارهای اسرائیل و یکی دو کشور خاص مطرح میشود. این مسائل و این ارتباط دادن از اساس باطل، بیجا و غلط است.
وظیفه وزارت خارجه بررسی روابط پنهان افراد نیست
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درخصوص محکومیت دری اصفهانی نیز خاطرنشان کرد: آنچه توسط سخنگوی قوه قضاییه و تصمیمات آن دستگاه مطرح شده، متین است و من در آن باره اظهارنظر ندارم اما درخصوص این فرد، ایشان چندین دهه برای ارگانهای ایران تلاشهای زیادی داشته و همکاریهای مختلفی با وزارتخانههای مختلف داشته است.
نهادهای دیگری باید اطلاعات لازم را در زمان لازم در اختیار دستگاههای دیگر قرار بدهد
قاسمی تاکید کرد: این فرد در برخی از نشستهای مذاکرات حضور داشتند. تلاشهای مثبتی هم داشتند. بازگشت یک میلیارد و هفتصد میلیون دلار به ایران گفته میشود از تلاشهای ایشان است. با این وجود، وظیفه وزارت خارجه بررسی روابط پنهان افراد نیست بلکه در برعهده نهادهای دیگری است که باید اطلاعات لازم را در زمان لازم در اختیار دستگاههای دیگر قرار بدهند.
دری اصفهانی به عنوان مشاور توسط ارگانهای دیگر به وزارت خارجه معرفی شد
وی اضافه کرد: آن فرد توسط ارگانهای دیگر دولتی به عنوان مشاور و متخصص در امور بانکی معرفی میشوند، به همین خاطر در برخی از نشستهای مذاکراتی حضور داشتند.
رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانهای وزارت امور خارجه در پاسخ به این سوال که آیا دری اصفهانی جزو زیرمجموعه آقای بعیدینژاد بوده است؟ ابراز داشت: من اطلاعی ندارم که جزو هیات کارشناسی بوده است اما این فرد قطعا عضو وزارت امور خارجه نبوده به عنوان مشاور توسط ارگانهای دیگر به وزارت امور خارجه معرفی میشود.
نخستوزیر ارمنستان امروز به تهران میآید
قاسمی در پاسخ به سوالی درباره سفر نخستوزیر ارمنستان بیان کرد: این سفر امروز انجام میشود و دیدارهایی در تهران در سطوح عالیرتبه انجام میشود. در این سفر درخصوص روابط دوجانبه و موضوعات منطقهای به ویژه قفقاز انجام میشود. این سفر بجا و به هنگامی برای بررسی روابط و همکاریهای دو کشور است. حوزه قفقاز حوزه استراتژیکی است که با همه کشورهای این منطقه روابط خوب و گستردهای داریم.
برگزاری جلسه کمیسیون مشترک ایران و گرجستان به ریاست ربیعی
وی افزود: امروز در گرجستان نیز کمیسیون مشترک دوکشور به ریاست وزیرکار برگزار میشود.
تلاش وزارت خارجه برای آزادی استرداد نگار قدس شریف
سخنگوی وزارت امور خارجه درخصوص استرداد نگار قدس شریف، ایرانی بازداشت در استرالیا به امریکا هم یادآور شد: این فرد، شهروند ایرانی و مقیم استرالیا است. به دلیل برخی از اقدامات تجاری در دوران تحریم که امروز وجود ندارد، متهم شده است. ایشان امروز در زندان است و وضعیت بد و وخیمی دارد. این فرد توسط آمریکا تحت تعقیب است و امریکا خواستار استرداد وی به واشنگتن شده است.
قاسمی افزود: وزارت امور خارجه در سطوح مختلف و از کانالهای مختلف خواستار آزادی ایشان شده است و تاکنون هم این تلاشهای ادامه داشته و خواهد داشت. این پیگیریها نباید متوقف شود. یکی از موضوعات اصلی در حوزه کنسولی پیگیری وضعیت افرادی مانند خانم قدس شریف است که در شرایط وخیمی قرار دارند.
وی درباره ارزیابیاش از پایبندی شرکتهای اروپایی به قراردادهای خود در صورت اعلام عدم پایبندی ایران به برجام توسط ترامپ هم بیان کرد: دولتهای اروپایی در مجموعه کلان خود با شدت در مقابل سیاستهای امریکا ایستادند و آنگونه که به ما اطلاع دادند قرار است آنها همکاریهایشان را با ایران ادامه دهند ولی در حوزه سیاست باید با احتیاط حرکت کرد و شرایط را رصد کرد.
نباید خیلی به موضوع پرچم اقلیم کردستان در مراسم تدفین طالبانی توجه کرد
قاسمی در پاسخ به این سوال که چرا ظریف مراسم تدفین جلال طالبانی را به خاطر بودن پرچم اقلیم کردستان و نه پرچم عراق ترک نکرد در حالی که هیات عراقی این مراسم را ترک کرد، تاکید کرد: من نمیدانم چه کسانی از هیات عراقی مراسم را ترک کردند. با توجه به شخصیت طالبانی و ارتباط دیرینه ایران با ایشان، ما در این مراسم شرکت کردیم. حضور ما کار بجا و به هنگامی بود. بحث پرچم در مراسم انجام شده موضوع زیاد مهمی نیست و نباید به آن توجه زیادی کرد. شاید بدسلیقگی و شیطنت در این کار صورت گرفت ولی با توجه به کوتاهی زمان، این مراسم خیلی زود به پایان رسید.
جزییات سفر عراقچی و رحیمپور به کابل
قاسمی درباره سفر عراقچی و رحیمپور به کابل و رایزنیهای دو کشور درخصوص مسائل آبی هم اظهار داشت: براساس توافقات قبلی میان ایران و افغانستان درسفر قبلی آقای ظریف به کابل، ۵ کمیته برای بررسی موضوعات دوجانبه تشکیل شده و سفر آقای عراقچی و آقای رحیمپور نیز در همین راستا است که آقای عراقچی ریاست کمیته مشترک آب و آقای رحیمپور ریاست کمیسیون مشترک سیاسی را برعهده داشتند.
وی با بیان اینکه این گفتوگوها از روز شنبه آغاز شده است، تصریح کرد: هنوز این هیات به تهران نرسیدهاند. من از نتایج این گفتوگوها هنوز اطلاعات دقیقی ندارم ولی بعد از آنکه اولین دور مذاکرات در تهران انجام شد و توانستیم تاریخ جدیدی برای مذاکره تعیین کنیم که طی آن دو کمیته مذکور در روزهای گذشته در کابل رایزنی کردند. من فکر میکنم با تشکیل این جلسه، گام بلندی برداشتیم. سه کمیته دیگر هم داریم که در روزهای آینده در خصوص زمان گفتوگوهایشان در کابل به تفاهم خواهیم کرد. بیتردید این نشستها و گفتوگوهای رودررو نمیتواند بیحاصل باشد. تصور من این است که آن سفر میتواند دستاوردهای خوبی داشته باشد.
اتهام بکارگیری ایران از کودکان افغانی در سوریه از اساس باطل است
رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانهای وزارت امور خارجه درباره رویکرد روسیه در خصوص همهپرسی استقلال کردستان عراق هم خاطرنشان کرد: با توجه به نوع روابط رایزنیهای مستمری با مسکو درخصوص همه مسائل منطقهای و جهانی داریم. طرفین از دیدگاههای یکدیگر استفاده میکنند. روسیه نیز از تمامیت ارضی عراق حمایت کرد و بر این مسئله تاکید داشت.
قاسمی درباره اتهام استفاده ایران از کودکان افغانی در سوریه ابراز داشت: این موضوع در ادامه ایرانهراسی و ایجاد فضای منفی است. سفارت ایران در کابل هفته گذشته طی بیانیهای به این اتهام پاسخ داد. این موضوع از اساس باطل است و ربطی به دولت ایران ندارد.
سفر ظریف به اقلیم کردستان، نقض تصمیم شورای عالی امنیت ملی نبود
خبرنگاری گفت با توجه به سفر ظریف به اقلیم کردستان، آیا آن سفر نقض تصمیم شورای عالی امنیت ملی برای مسدود کردن مرز هوایی با اقلیم کردستان عراق نیست؟ که سخنگوی دستگاه دیپلماسی پاسخ داد: نقضی انجام نشده است. سفر ظریف از تهران به بغداد بود. در بغداد توقفی انجام شد و بعد از توقف، این پرواز به سیلمانیه صورت گرفت. بعد از بازگشت، ایشان ابتدا به نجف رفتند و سپس به تهران بازگشتند. با توجه به اینکه آن سفر از بغداد انجام شده و با هماهنگی دولت مرکزی صورت گرفته، نقضی هم صورت نگرفته است.
عربستان رفتار غیرمنطقی و غیربخردانه خود در قبال ایران را اصلاح کند
وی درباره سفر هیاتهای ایران و عربستان برای بازدید از اماکن دیپلماتیک دو کشور هم بیان کرد: سفر این هیاتها در دستورکار است ولی تا آنجا که میدانم هنوز این سفرها انجام نشده است. درخصوص روابط میان تهران و ریاض، لازم است عربستان رفتار غیرمنطقی و غیربخردانه خود در قبال ایران و منطقه به ویژه مردم مظلوم یمن را تغییر دهد. اگر اصلاحاتی صورت گرفت میتوان امیدوار به فضایی برای تغییر شرایط در روابط امیدوار بود ولی هماکنون این فضا دیده نمیشود.
قاسمی درخصوص مطرح شدن برخی از اسامی برای معاونتهای سیاسی و اقتصادی هم یادآور شد: هر آنچه بیان و گفته میشود، گمانهزنیهایی بیش نیست. باید برای این انتصابات صبور باشید.
مقدمات سفر روحانی به ترکیه در حال انجام است
وی درباره اقدامات وزارت امور خارجه براساس قانون مقابله با اقدامات بیثباتساز امریکا در منطقه عنوان کرد: این قانون ابلاغ شده و وزارت امور خارجه کار خود را آغاز کرده است و موضوعات را به ترتیب به اولویت دنبال میکند و در دستورکار ما قرار دارد.
این دیپلمات عالیرتبه کشورمان درباره سفر رئیسجمهور ترکیه به تهران هم گفت: سفر اردوغان بسیار موفق بود و دیدارهایی در فضای سازنده و صمیمی صورت گرفت. ایشان از سوی رهبری به حضور پذیرفته شدند و مسائل راهبردی درخصوص مسائل دوجانبه و منطقهای در دیدارهایشان در تهران انجام شد.
قاسمی در پاسخ به این سوال که آیا روحانی در اجلاس آتی دی هشت در ترکیه شرکت میکند؟ اظهار داشت: در اجلاس دی هشت که در مهر ماه برگزار میشود، ایران در سطوح عالی شرکت میکند. مقدمات این سفر در حال انجام است.
فرانسه باید با توجه به جایگاه خود، به توافق هستهای پایبند باشد
وی درباره مواضع فرانسه در قبال توافق هستهای هم تصریح کرد: برجام توافقی چندجانبه و نه دوجانبه میان ایران، پنج کشور عضو شورای امنیت، آلمان و اتحادیه اروپا است که مورد حمایت سازمان ملل هم است. همه اعضا برای حفظ این توافق متعهد هستند. فرانسه با توجه به جایگاه خود باید به این توافق پایبند باشد. چه درخصوص برجام و چه درخصوص موضوعات دیگر، تغییرات موضعی، راهبردی نیستند و کاخ الیزه هم از این موضوع اطلاع دارد. پاریس از جایگاه و نقش ایران در منطقه آگاه است و من فکر نمیکنم که پاریس چنین اشتباهی را بکند.