گاردین گزارش داد؛
افزایش اختلافهای بریتانیا و آمریکا بر سر پایبندی ایران به توافق هستهای
یک روزنامه بریتانیایی نوشت: در صورتی که ترامپ در اواسط ماه اکتبر پایبندی ایران به برجام را تایید نکند، این مساله میتواند عاملی برای ایجاد شکاف میان واشنگتن و متحدان اروپایی باشد. با این حال به نظر میرسد رییسجمهور تلاش میکند تا تمام میراث باقیمانده از دوران اوباما را یکی پس از دیگری از بین ببرد و توافق هسته ای بزرگترین دستاورد اوباما در سیاست خارجی بوده است.
به گزارش ایلنا به نقل از روزنامه بریتانیایی گاردین، تنشها میان انگلیس و آمریکا بر سر توافق هستهای ایران بالا گرفته است.
این روزنامه انگلیسی نوشت: روز پنجشنبه تیلرسون اعلام کرد: دولت ترامپ سرگرم بررسی و تدوین سیاستش در قبال ایران است. هنوز تصمیمی گرفته نشده است و ایران انتظارها را از توافق هستهای برآورده نکرده است. این در حالی است که بوریس جانسون وزیر خارجه بریتانیا از جهان خواست امیدشان را به پتانسیل ایجاد ایرانی بازتر از دست ندهند.
بر اساس این گزارش، تیلرسون بارها بر تصمیم آمریکا درباره احتمال خروج از برجام بر اساس ارزیابیهای آمریکا از رفتار ایران در یمن و سوریه و نه صرفا پایبندی ایران به تعهداتش در برجام تاکید کرده است. ترامپ حملاتش به برجام را روز پنجشنبه ادامه داد و این توافق را بدترین توافقی خواند که تاکنون دیده است.
گاردین با اشاره به ادعای ترامپ مبنی بر نقض مفاد و روح برجام توسط ایران نوشت: او هنوز مشخص نکرده قرار است ۱۵ اکتبر که زمان ابلاغ نظر کاخ سفید درباره پایبندی ایران به برجام به کنگره آمریکاست چه تصمیمی اتخاذ کند اما گفته موضع او بر اساس شواهد و اسناد خواهد بود.
وزارت خارجه آمریکا روز پنجشنبه اعلام کرد که آمریکا تعلیق تحریمهای ایران که طی توافق هستهای به آن متعهد شده بود را ادامه خواهد داد اما مقامات آمریکایی اصرار داشتند که توقف اجرای تحریمهای نفتی بر اساس برجام به معنای تایید برجام نیست.
«هدر نئورت» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز گذشته مدعی شد: توقف تحریمهای ایران نباید سندی دال بر موضع ترامپ و یا دولت او درباره برجام تلقی شود از طرفی تعلیق تحریمها به ایران اجازه بسط رفتارهای بدخواهانه را نمیدهد.
به گزارش گادرین وزیر خزانهداری آمریکا تحریمهای جدیدی را علیه یازده فرد و کمپانی ایرانی به بهانه برنامههای موشکی ایران وضع کرده است. نه تن از این افراد ایرانی و دو تن اکراینی بودهاند.
بر اساس این گزارش، جانسون و تیلرسون در کنفرانس خبری مشترک روز گذشته خود در لندن در خصوص حوادث پیش آمده در روهینیگا و قتل عام مسلمان مواضع مشترکشان را اعلام کردند و هر دو از آن سان سوچی رهبر میانمار درخواست کردند که علیه این قتل عام اعلام موضع کنند اما دو وزیر به روشنی در خصوص ایران دارای مواضع متفاوت هستند. انگلیس و دیگر اعضای توافق هستهای به این توافق پایبندند. از طرفی ناظر سازمان ملل و ناظران آژانس بین المللی انرژی اتمی نیز پایبندی ایران به توافق هستهای را تایید کردهاند.
این روزنامه بریتانیایی نوشت: در صورتی که ترامپ در اواسط ماه اکتبر پایبندی ایران به برجام را تایید نکند، این مساله میتواند عاملی برای ایجاد شکاف میان واشنگتن و متحدان اروپایی باشد. با این حال به نظر میرسد رییسجمهور در تلاش است تا تمام میراث باقیمانده از دوران اوباما را یکی پس از دیگری از بین ببرد. توافق هستهای بزرگترین دستاورد اوباما در سیاست خارجی بوده است.
بر اساس این گزارش، ترامپ بارها اعلام کرده باید اقدامات ایران را به صورت یک کلیت در نظر گرفت و نباید اجازه داد توافق هستهای به تنهایی دیدگاه ما را در مورد ایران تحت الشعاع قرار دهد. اما دیپلماتهای اروپایی چنین تفسیری از توافق هستهای ندارند و میگویند بر اساس متن برجام ما تنها برنامه هستهای ایران را مورد بررسی قرار دادیم و این توافق برای جلوگیری از تبدیل بحران منطقه به رقابتهای هستهای بوده است.
بر اساس این گزارش، بوریس جانسون تاکید کرده ایرانیها به تعهداتشان پایبندی کامل داشتهاند. او مدعی شده ایران رفتارهای ماجراجویانه و برنامههای توسعهطلبانه خود را که سبب بروز مشکلاتی در یمن و سوریه و دیگر مناطق شده بود، کنار گذاشته است.
به گزارش ایلنا، بوریس جانسون در نشست خبری مشترک خود با تیلرسون در لندن مدعی شده که ما در انگلیس احساس میکنیم ایران به عنوان کشوری با جمعیت ۸۰ میلیون نفر که جمعیتی غالبا جوان و آزادیخواه هستند، میتواند در نهایت به پیروزی دست پیدا کند. من فکر میکنم اینکه ما فواید برجام را ببینیم مهم است و ما در بریتانیا خواستار ادامه برجام هستیم.