ظریف در نامه به موگرینی و آمانو:
فشار امریکا به آژانس، ناقض متن و روح برجام است/ آژانس با امانتداری و حرفهایگری برخورد کند
وزیر امور خارجه در نامهای به مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، تلاش امریکا برای فشار به آژانس را ناقض روح و متن برجام خواند.
به گزارش ایلنا، متن نامه محمد جواد ظریف به فدریکا موگرینی و یوکیا آمانو به شرح زیر است:
عالیجنابان،
هدف از نوشتن این نامه، جلب توجه شما به اقدام دیگری از سوی آمریکا است که مغایر با برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت بوده و اگر برای آن چارهجویی نشود، اعتبار آژانس را به چالش خواهد کشید. در خبرها به طور وسیعی گزارش شده است که نماینده دائم آمریکا در سازمان ملل متحد به وین سفر خواهد کرد تا نگرانیهای دولت آمریکا در خصوص توافق هستهای ایران را با آژانس بینالمللی انرژی اتمی مورد بحث قرار داده و آژانس را در خصوص پایبندی ایران به توافق تحت فشار قرار دهد.
اگرچه مقامات آمریکایی آزاد هستند که به وین یا هرجای دیگری سفر کنند و اگرچه مسئولان آژانس حق دارند افراد مختلف را به حضور بپذیرند، اما هدف اعلام شده این بازدید موجب برانگیخته شدن نگرانیهای جدی نسبت به تخطیهای بیشتر از متن و روح برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ میشود که این بار علاوهبر این میتواند اعتبار آژانس را - که نقش حیاتی برای رژیم عدم اشاعه به طور کلی و برای برجام به طور اخص دارد - مخدوش سازد.
از یکسو، حتی پیش از اینکه این دیدار محقق شود، نحوه برنامهریزی و اعلان عمومی آن و پیامی که ارسال میکند، به لحاظ فضای عدم اطمینان و ابهامآمیزی که این دیدار برای ایجاد آن طراحی شده است، عواقب مخرب قابل ملاحظهای برای اجرای موفقیتآمیز برجام به دنبال دارد. از این منظر، این هم نمونه دیگری از «سوءنیت» حکومت آمریکا، با هدف محدود کردن انتفاع ایران از توافق است؛ یعنی همان رویه ثابتی که نهادها و ارگانهای مختلف در ایالات متحده از زمانی که برجام حتی هنوز در دست مذاکره بود در پیش گرفتهاند و مستمرا در دولت فعلی این کشور به نحو وخیمتر و آشکارتری تشدید شده است. همانند سایر نمونههایی که در نامههای پیشین من به نماینده عالی اتحادیه اروپایی اشاره شد، این اقدام در تغایر هم با روح و هم متن برجام، خصوصا بندهای ۲۶، ۲۸ و ۲۹ آن است.
علاوه بر این، این بازدید با هدفی که برای آن اعلام شده است، با مفاد مختلفی از برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ در خصوص نقش آژانس و ضرورت صیانت از استقلال آن و حفاظت از اطلاعات حساسی که در معرض اطلاع آژانس قرار میگیرد نیز ناهمخوان است. شورای امنیت به نحوی آشکار بر «نقش اساسی و مستقل آژانس بین المللی انرژی اتمی در راستیآزمایی پایبندی به موافقتنامههای پادمان» تاکید کرده است. متاسفانه، برداشت عمومی جامعه بینالمللی از این بازدید و هدف اعلامی آن مبنی بر «تحت فشار قرار دادن آژانس» آن است که این تلاشی است عیان و گستاخانه از سوی یک عضو دائم شورای امنیت – که آشکارا نسبت به برجام خصومت میورزد و مصمم به تضعیف و نابودی آن است – برای وارد آوردن فشار بر آژانس در اجرای وظایفی که به وسیله قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت و قطعنامههای شورای حکام برعهده آن گذاشته شده است و از این طریق استقلال و اعتبار عملکرد آژانس تضعیف میشود.
باید تاکید کرد که – همچنانکه به وضوح در برجام و در قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت مندرج است – آژانس باید از «اخلال در توسعه اقتصادی و فناوری ایران» پرهیز کرده و «مقررات امنیتی لازمالاجرا و حقوق اشخاص را محترم شمرده؛ و هر احتیاط لازم را برای حفاظت از اسرار صنعتی، فناوری و تجاری و سایر اطلاعات محرمانهای که در اختیارش قرار میگیرد مبذول دارد.» هر گونه مشارکت در رویکرد مخرب دولت آمریکا در جهت تضعیف «اجرای موفقیتآمیز» برجام یا ارائه هر نوع اطلاعاتی در خصوص ایران و فعالیتهای هستهای ایران که در گزارشهای معمول مدیرکل که به شورای حکام آژانس ارائه میشود درج نشده باشد، به هر شخص ثالثی از جمله به فرستاده دولت آمریکا با مقرره فوقالاشاره همخوانی نخواهد داشت.
من اطمینان دارم که مدیرکل و تیم او با این بازدید و سایر تلاشهای مشابه با امانتداری و حرفهایگری کامل برخورد خواهند کرد. من از نماینده عالی اتحادیه اروپایی در امور خارجی و سیاست امنیتی، در ظرفیت وی به عنوان هماهنگکننده کمیسیون مشترک برجام، درخواست میکنم که این نامه را میان تمام اعضای کمیسیون مشترک توزیع کرده و این موضوع را به دستورکار نشست آتی کمیسیون مشترک به منظور بررسی بیشتر و اقدام مقتضی بیافزاید.
لطفا مراتب احترامات فائقه اینجانب را پذیرا باشید.
محمدجواد ظریف