سید حسین موسویان:
امریکا کشور مستقل در خاورمیانه را تحمل نمیکند/ امریکا به سیاست سنتی تقابلی با ایران بازگشته است
معاون اسبق شورای عالی امنیت ملی تاکید کرد: رکس تیلرسون، وزیر امور خارجه آمریکا رسما اعلام کرد که آمریکا به دنبال تغییر رژیم در ایران است، این سخن یعنی بازگشت به سیاست سنتی تقابلی با ایران.
به گزارش ایلنا، نشست بررسی معادلات جدید استراتژیک بین ایران، عربستان و آمریکا در نشست سانفرانسیسکو با حضور جسیکا متیو رییس سابق موسسه مطالعاتی کارنگی، مدیر پیشین شورای امنیت ملی و دیپلمات پیشین وزارت خارجه آمریکا، سیدحسین موسویان پژوهشگر ارشد دانشگاه پرینستون آمریکا و معاون پیشین سیاست خارجی شورای امنیت ملی ایران، بنفشه کیانوش نویسنده کتاب «ایران و عربستان: دوستان یا دشمنان»، لنگرفرد لاوسن استاد کالج میلز آمریکا و نویسنده چند کتاب در مورد سوریه و جهان عرب برگزار شد.
رهایی از حصار مجازتهای جهانی علت خصومت اسرائیل و اعراب با برجام است
در ابتدای این نشست، جسیکا متیو در تشریح شرایط منطقه خاورمیانه گفت: مردم ایران در شرایطی مجددا به روحانی رای دادند که هنوز از منافع اقتصادی برجام بهره مناسب نبردهاند. این به معنی پایبندی ایران به برجام است. سه روز بعد از انتخابات ایران، ترامپ به عربستان رفت و با سعودیها توافق کرد که آمریکا فشار را علیه ایران افزایش دهد، سعودیها علیه تروریسم و حل مسئله اسراییل و اعراب همکاری کنند.
او با بیان اینکه علت خصومت اسراییل و اعراب با برجام این است که برجام، ایران را از حصار مجازاتهای جهانی رهاند، اظهار داشت: برنامه ترامپ این است که فشارها را برای جلوگیری از نفوذ منطقهای ایران افزایش دهد و کاری هم به مسائل داخلی متحدین سنی عرب خود نداشته باشد. به همین خاطر بحرین فشار را علیه شیعیان افزایش داد و عربستان هم علیه قطر وارد عمل شد. دولت ترامپ پذیرفته که ایران به تعهداتش در مورد برجام عمل کرده اما از برجام متنفر است. لذا از آقای موسویان میپرسم که آینده توافق هستهای را چطور میبیند؟
شکست برجام شانس گفتوگو میان ایران و امریکا را از بین میبرد
سیدحسین موسویان در پاسخ به سوال جسیکا متیو تصریح کرد: مهم این است که درک صحیحی از توافق هستهای داشته باشیم. من به سه بعد مهم توافق هستهای اشاره میکنم؛ اول، این توافقی دوجانبه بین ایران و آمریکا نیست. در عین حال اولین باری بود که ایران و آمریکا در سطح عالی در مورد یکی از اختلافات مهم مذاکره کردند.
او با بیان اینکه موضوع هستهای ایران از دید واشنگتن، تهدید اول امنیت ملی آمریکا بود که از طریق گفتوگو و دیپلماسی حل شد، خاطرنشان کرد: اولین معنی برجام این است که دیپلماسی با ایران نتیجه میدهد. مقام معظم رهبری ایران هم فرمودند که اگر آمریکا به تعهدات خود در این زمینه به درستی و کامل عمل کند، این میتواند برای گفتوگو در مورد سایر اختلافات جای تامل باشد. لذا اگر برجام شکست بخورد، شانس گفتوگو برای حل سایر موارد اختلاف نیز از بین خواهد رفت.
برجام مدل دیپلماسی چندجانبهگرایی برای حل بحرانهاست
این دیپلمات سابق کشورمان افزود: دوم، برجام مدل گفتوگوهای چندجانبه بینالمللی برای حل بحران از طریق دیپلماسی است. مدل یکجانبهگرایی آمریکا همچون حمله به عراق و افغانستان، فاجعه برای منطقه و جهان آفرید. لذا قدرتهای جهانی تصمیم گرفتند که با نفی مدل یکجانبهگرایی آمریکا، از مدل چندجانبهگرایی برای حل بحران هستهای ایران استفاده کنند که نتیجه داد. بنابراین برجام مدل دیپلماسی چندجانبهگرایی برای حل بحرانهاست که جهان برای حل بحرانهای جاری شدیدا به آن نیازمند است.
برجام بزرگترین سرمایه برای عاریسازی جهان و خاورمیانه از بمب هستهای است
موسویان در تشریح بعد سوم توافق هستهای ابراز داشت: دانشمندان هستهای جهان اتفاق نظر دارند که برجام جامعترین توافق تاریخ هستهای در زمینه شفافیت، بازرسی و ممانعت از انحراف به سمت ساخت بمب هستهای است. بنابراین برجام بزرگترین سرمایه جهانی برای عاریسازی جهان و خاورمیانه از بمب هستهای است.
از روز اول اجرای برجام، آمریکا به دنبال تحریمهای جدید علیه ایران بوده است
او با بیان اینکه آمریکا و سایر قدرتهای جهانی در قالب برجام متعهد شدهاند که بهرهمندی اقتصادی ایران از برجام را تسهیل کرده و مانعتراشی نکنند، عنوان کرد: از روز اول اجرای برجام، کنگره آمریکا به دنبال تحریمهای جدید علیه ایران بوده است. ظرف چند ماه هشتاد پیشنویس لایحه تحریم تهیه کردند صرفا به خاطر اینکه یک بحرانی از طریق دیپلماسی حل شده بود. دولت ترامپ هم تحریمهایی علیه ایران اعمال کرده است.
ایران از منافع اقتصادی برجام برخوردار نشود، دلیلی برای تعهد آن ندارد
معاون اسبق شورای عالی امنیت ملی با بیان اینکه کنگره و ترامپ تحریمهای جدید را تحت عناوین حقوقبشر، تروریسم و منطقه اعمال میکنند تا برجام را فلج کنند، یادآور شد: این سیاست تهدید جدی علیه ماندگاری برجام است زیرا اگر ایران نتواند از منافع اقتصادی برجام برخوردار باشد، چه دلیلی دارد که به آن متعهد بماند.
همه شبهات جهانی در مورد اجرای تعهدات آمریکاست
موسویان با تاکید بر اینکه ایران تاکنون به تمام تعهداتش عمل کرده است، بیان کرد: اکنون همه شبهات جهانی در مورد اجرای تعهدات آمریکاست. اگر آمریکا به این روش ادامه دهد و ایران هم از برجام خارج شود، چه گزینهای روی میز آمریکاست؟ آیا آمریکا میخواهد وارد جنگ دیگری شود که مردم آمریکا به شدت مخالفند.
در ادامه نشست جسیکا ماتیو به موضوع عربستان پرداخت و از بنفشه کیانوش در این پرسید.
نویسنده کتاب «ایران و عربستان: دوستان یا دشمنان» در این رابطه گفت: روابط ایران و عربستان نشان میدهد که هر چند دوستی جدی نداشتهاند، اما از درگیری پرهیز کردهاند، به دنبال بالانس استراتژیک بودهاند و لزوما دشمنی نمیخواهند. عربستان از توافق هستهای ایران حمایت کرد و اگر ایران با ثبات باشد، ثبات خلیج فارس تامین خواهد بود.
او با اشاره به روابط تاریخی یمن و عربستان اظهار داشت: یمن و عربستان از نظر تاریخی دارای اختلافاتی بودهاند. منتهی ظرف ده سال گذشته روند تحولات داخلی یمن برای آمریکا و عربستان امیدوارکننده نبوده و موجب تقویت نفوذ ایران بوده است. یمن حیاط خلوت عربستان است و لذا محمد بن سلمان وزیر دفاع ناچار است این مشکل را حل کند.
عربستان امریکا را برای حمله نظامی به ایران تحت فشار قرار میداد
موسویان در واکنش به اظهارات بنفشه کیانوش تصریح کرد: من با نظر خانم کیانوش در مورد موضع سعودیها راجع به توافق هستهای مخالفم. مذاکرات هستهای سال ۲۰۰۳ آغاز شد. اکنون صدها سند ویکیلیکس منتشر شده که نشان میدهد از همان زمان سعودیها و متحدانشان در خلیج فارس موافق توافق هستهای نبوده و آمریکا را برای حمله نظامی به ایران تحت فشار قرار دادهاند.
افشاگری جان کری از سیاستهای جنگطلبانه عربستان علیه ایران پرده برداشت
او با اشاره به اظهارات چندی پیش جان کری، وزیر سابق امور خارجه امریکا در نشست اسلوفروم خاطرنشان کرد: دو، سه هفته پیش جان کری، وزیر امور خارجه سابق آمریکا فاش کرد که حتی در دوران مذاکرات هستهای اوباما و در حالی که سیاست او بر مبنای تعامل با ایران و حل مسالمتآمیز بحران هستهای بود، سعودیها شبانهروز به آمریکا برای حمله نظامی به ایران و عدم توافق هستهای فشار میآوردهاند. این افشاگری جان کری بسیار مهم است زیرا یک مقام رسمی آمریکا از سیاستهای جنگطلبانه عربستان علیه ایران پرده برداشت.
سعودیها دهها میلیون دلار علیه ایران هزینه لابیهای متعدد در واشنگتن میکنند
سفیر اسبق ایران در آلمان اضافه کرد: امروزه هم اگر شما روزنامههای آمریکایی مثل والاستریت ژورنال و نیویورکتایمز را بخوانید، گزارشهایی زیادی را خواهید یافت مبنی بر اینکه سعودیها دهها میلیون دلار هزینه لابیهای متعدد در واشنگتن میکنند تا با تحریمهای جدید، برجام را بیاثر کنند. لذا تردیدی نیست که سعودیها از اول مذاکرات هستهای هم در جهت ممانعت از توافق هستهای تلاش کردند و هم به دنبال حمله نظامی آمریکا به ایران بودهاند.
عربستان از همه طرف احساس خطر میکند
فرد لاوسن، استاد کالج میلز آمریکا نیز در این باره ابراز داشت: سعودیها ناراحت هستند چون علیرغم اینکه توافق هستهای شامل محدودیتهایی در برنامه هستهای ایران هست اما برنامه هستهای ایران و انجام تحقیقات برای پیشرفت آن را متوقف نکرده و حتی محدودیتها هم دائمی نیستند. سعودیها بینهایت خوشحال بودند از اینکه ایران کشور منفوری در جهان بود، زیر خرواری از تحریمها گرفتار بود و قادر به نفوذ در منطقه نبود.
او با بیان اینکه با برجام، عربستان به شدت نگران شده است زیرا درها برای ایران باز شده تا ایران یک بازیگر مشروع و مقبول در منطقه باشد، عنوان کرد: چنین وضعیتی تهدید جدی اقتصادی و استراتژیک برای عربستان است. عربستان محاصره تهدیدات مهمی شده است و از همه طرف احساس خطر میکند و لذا توافق هستهای به نفع امنیت عربستان نیست.
در ادامه، جسیکا ماتیو یادآور شد: به عنوان فردی که سالها در واشنگتن ملاقاتهای فراوان با دیپلماتهای عرب داشته، نمیتوانم بگویم که آیا عربها از مذاکره ایران و آمریکا بیشتر میترسند یا از برنامه هستهای ایران. آنها روابط ایران و آمریکا در زمان شاه را فراموش نکردهاند و نگران بازگشت این روابط هستند. حالا در مورد مسئله سوریه صحبت کنیم.
فرد لاوسن در این رابطه بیان کرد: شکی نیست ایران در چند سال گذشته کمکهای زیادی به دولت اسد کرده و مانع سقوط اسد بوده است. عملیات نظامی هوایی روسیه موثر بوده اما حضور نیروهای زمینی ایران موجب عقبنشینیهای داعش و پیشرویهای نیروهای سوریه شده است. مهمتر اینکه نیروهای بسیجی مردمی وابسته به ایران در سراسر سوریه حضور دارند.
استاد کالج میلز آمریکا با بیان اینکه مرز سوریه و عراق همیشه بسته بوده اما اکنون مسیر تردد مستمر نیروهای بسیجی مردمی از مرز دو کشور شده است، عنوان کرد: این موضوع جغرافیای استراتژیک منطقه را تغییر خواهد داد. آمریکا باید ببیند کدام به نفعش است، غلبه کردها؟ تحقق خودمختاری کردها در سوریه؟ به نظر میرسد واشنگتن اخیرا حمایت خود از ارتش آزاد سوریه در مرزهای اردن به سمت سوریه را افزایش داده تا با نیروی بسیجی مردمی حامی ایران در جنوب مقابله شود. اینجا نقطهای است که ممکن است نیروهای طرفدار آمریکا و ایران درگیر شوند.
جسیکا ماتیو که مدیریت جلسه را برعهده داشت در ادامه این برنامه گفت: در ۲۰۱۲ (۱۳۹۱) صحبتها در واشنگتن در مورد حمله به ایران بود. در۲۰۱۰ مقالهای در آتلانتیک منتشر شد که با ذکر منابع، گفته بود که ایران ظرف شش ماه از نقطه گریز هستهای عبور کرده و اسراییلتحمل نکرده و جنگ با ایران را آغاز خواهد کرد. آمریکا هم میدانست که اسراییل میتواند جنگ را آغاز کند اما نمیتواند تمام کند. روند افزایش تحریمها هم موجب افزایش سانتریفیوژهای در ایران از چند صد تا به ۱۹ هزار شد. آمریکا دو انتخاب داشت یا ایران به بمب هستهای را بپذیرد یا اینکه به ایران حمله کند. لذا توافق هستهای به دست آمد که به نفع امنیت ملی آمریکا هم بود و الان ترامپ آن را به خطر انداخته است.
اسرائیل از ۱۹۹۰ مدعی است ایران ظرف یکی، دو سال به بمب هستهای دست خواهد یافت
در این رابطه، موسویان اظهار داشت: شما به گزارش مجله آتلانتیک در مورد ادعاهای اسراییلیها اشاره کردید. من در کتابم تحت نام «بحران هستهای ایران»، مستند کردهام که از سال ۱۹۹۰، هر دو سال یک بار مقامات اسراییل در سطح نخستوزیر یا وزیر امور خارجه، رسما مدعی شدهاند که ایران ظرف یکی، دو سال به بمب هستهای دست خواهد یافت. (خنده حضار).
چرا هیچ کس ۴۰۰ بمب هستهای اسراییل حرف نمیزند
او اضافه کرد: مسئله دوم اینکه من واقعا متعجب هستم که در آمریکا این همه جنجال در مورد حق ایران برای تکنولوژی صلحآمیز هستهای وجود دارد اما هیچکس یک کلمه در مورد ۴۰۰ بمب هستهای اسراییل حرف نمیزند. اسراییل تنها کشوری است که در خاورمیانه بمب هستهای دارد. قبل از انقلاب این آمریکا بود که چک سفید امضا برای ایران هستهای به شاه داده بود. ایران هم بعد از انقلاب همه پروژههای هستهای شاه را جاهطلبانه دانست و لغو کرد. لذا اگر آمریکا عقل داشت، موضوع هستهای ایران خیلی راحت میشد.
فرد لاوسن در ادامه اظهارات موسویان تصریح کرد: من قبول دارم که ایران هیچ وقت دنبال بمب هستهای نبوده است.
بنفشه کیانوش هم در این رابطه خاطرنشان کرد: آمریکا، اسراییل و عربستان تا زمانی که آلترناتیو مناسبی نداشته باشند، توافق هستهای حفظ خواهد شد. سعودیها و اسراییلیها منافع خود در منطقه را دنبال خواهند کرد.
فرد لاوسن نیز در واکنش به این سخنان ابراز داشت: این روزها روابط فردی و شخصی در واشنگتن مهم است. محمد بن سلمان از اولین افرادی بود که به واشنگتن آمد و این روابط را با دولت ترامپ برقرار کرد.
امریکا به سیاست سنتی تقابلی با ایران بازگشته است
موسویان نیز با بیان اینکه رکس تیلرسون، وزیر امور خارجه آمریکا رسما اعلام کرد که آمریکا به دنبال تغییر رژیم در ایران است، عنوان کرد: این سخن یعنی بازگشت به سیاست سنتی تقابلی با ایران. ترامپ در دوران مبارزات انتخاباتی گفت من به دنبال تغییر رژیم در کشورها نخواهم بود. او با تقبیح سیاستهای مداخلهگرایانه روسای جمهور قبلی آمریکا، جنگ آمریکا در افغانستان و عراق را محکوم کرد و گفت که ما در خاورمیانه زمینگیر شدیم اما حالا بعد از ریاستجمهوری، او حضور نظامی آمریکا در منطقه را افزایش داده است، حملات نظامی به پایگاهها و هواپیماهای دولت سوریه را آغاز کرده، قصد اعزام ۴۰۰۰ نیروی نظامی جدید به افغانستان دارد و حمایت از جنگ عربستان علیه یمن را گسترش داده است. جنگی که موجب کشتار روزمره دهها تن از مردم فقیر و بیگناه یمن است لذا ترامپ سیاست بمب بیشتر، مداخله نظامی بیشتر، درگیری بیشتر و تغییر رژیم را در خاورمیانه در پیش گرفته است.
بنفشه کیانوش در واکنش به اظهارات سفیر اسبق کشورمان در آلمان بیان کرد: منصفانهتر در مورد ترامپ صحبت کنیم. من توجه ایران و آقای موسویان را به این نکته جلب میکنم که زود به این نتیجه نرسند که سیاست دولت ترامپ تغییر رژیم در ایران است. آمریکا و عربستان و اسراییل فشارها به ایران را افزایش میدهند و همزمان پیغام به ایران میدهند برای اینکه ایران برای یک معامله عادلانه در مورد منطقه، به پای میز مذاکره بیاید. ایران نباید این پیغامها را نادیده بگیرد.
همه تلاش کردند ریاض دعوت تهران برای گفتوگو را بپذیرد
دیپلمات عالیرتبه سابق کشورمان نیز در پاسخ به نویسنده کتاب «ایران و عربستان: دوستان یا دشمنان» یادآور شد: این تحلیل درست نیست. دولت آقای روحانی از ابتدای کارش در سال ۲۰۱۳ (۱۳۹۲)، عربستان را به گفتوگو دعوت کرده است. آمریکا و روسیه و اروپا همه تلاش کردند که عربستان دعوت ایران برای گفتوگو را بپذیرد اما ریاض مخالفت کرد.
محمد بن سلمان گفت دیپلماسی با ایران بیفایده است چون ایران شیعه است
موسویان با بیان اینکه محمد بن سلمان، وزیر دفاع و ولیعهد کنونی، شاه واقعی در عربستان است، گفت: اولا، او گفت دیپلماسی و گفتوگو با ایران بیفایده است زیرا دولت ایران شیعه است! ثانیا، او علنا هرگونه گفتوگوی با ایران را در مورد مسائل منطقه را رد کرد، ثالثا و بدتر از همه اینکه او رسما اعلام کرد که جنگ را به داخل ایران میکشاند و شما هم عملیات تروریستی چند روز بعد داعش در تهران عملیات تروریستی انجام داد.
سعودیها مخالف گفتوگو با ایران هستند
او با بیان اینکه ظریف تقریبا به صورت مرتب و مکرر عربستان و شورای همکاری خلیج فارس را به تشکیل مجمعی برای گفتوگو دعوت کرده تا طرفین همه نگرانیهای خود را گفتوگو کنند، اظهار داشت: این عربستان است که از ابتدا مخالفت کرده است. کویت و عمان و قطر موافق هستند. بحرین هم که متاسفانه عملا تبدیل به یک استان عربستان شده و استقلالی ندارد. آقای جان کری خیلی تلاش کرد اما سعودیها رد کردند. این واقعیت برای آمریکاییها هم بهخوبی روشن است که سعودیها مخالف گفتوگو هستند. حالا شما میگویید این عربستان است که به دنبال گفتوگو با ایران است؟
در ادامه این جلسه، جسیکا متیو به موضوع تقابل شیعه - سنی و عواقب آن پرداخت که فرد لاوسن تصریح کرد: موضوع دعوا، تقابل شیعه و سنی نیست. موضوع مربوط به منافع استراتژیک طرفها در منطقه است. نگاه کنید به این واقعیت که عربستان سنی علیه قطر سنی وارد عمل شده و ایران شیعه و ترکیه سنی هم از قطر حمایت میکنند.
کیانوش نیز در این باره خاطرنشان کرد: عربستان جمعیت اقلیت شیعه دارد. بحرین و قطر هم شیعه دارند. همه دعوا در مورد ژئوپولتیک است و آمریکا هم اشتباهات گذشته خود را نباید تکرار کند.
دعوای شیعه و سنی واقعیت ندارد
موسویان نیز در این خصوص ابراز داشت: من موافقم که موضوع دعوای دینی نیست. به این نکته هم توجه کنید که عربستان نماینده جهان اهل سنت نیست. آنها نماینده وهابیت هستند که در جهان اهل تسنن اقلیت چند درصدی است. فرقههای بزرگ اهل سنت مثل شافعی و مالکی و حنفی، مخالف وهابیت سعودی هستند. محور اختلاف اول مسائل ژئوپولتیک و محور دوم، نگاه متفاوت به اسلام سیاسی است. قطر به همان میزان سنی است که عربستان است. یکی از شرایط عربستان علیه قطر، قطع رابطه با حماس است. حماس سنی است و نه شیعه. لذا دعوای شیعه و سنی واقعیت ندارد.
آمریکا در خاورمیانه هیچگاه به دنبال دموکراسی نبوده است
جسیکا ماتیو پرسید یکی از سوالات حضار این است که چرا آمریکا با ایران قدرتمند مخالف است؟ که معاون اسبق شورای عالی امنیت ملی در این باره بیان کرد: پاسخ برمیگردد به سیاست شصت سال گذشته آمریکا در خاورمیانه. برای درک این مهم توجه به واقعیات زیر لازم است: واقعیت اول، اینکه آمریکا در خاورمیانه هیچگاه به دنبال دموکراسی نبوده است.
آمریکا دم از دمکراسی میزند اما از دیکتاتورها حمایت کرده است
این دیپلمات عالیرتبه سابق کشورمان با بیان اینکه آمریکا مرتب دم از دمکراسی زده اما در عمل از حکومتهای دیکتاتور فاسد همچون شاه در ایران و مبارک در مصر حمایت کرده است، یادآور شد: نگاه کنید به متحد استراتژیک امروز آمریکا در منطقه کشور که عربستان است و دمکراسی و حقوق بشر در آن صفر است، انتخابات و حتی قانون اساسی هم ندارد و در عین حال ترامپ ۳۵۰ میلیارد دلار تسلیحات به این کشور فروخت.
استراتژی خاورمیانهای امریکا سلطه بر نفت است
او با بیان اینکه واقعیت دوم این است که در ۶۰ سال گذشته اساس استراتژی خاورمیانهای آمریکا بر اساس سلطه بر نفت بوده است، عنوان کرد: تا زمانی که شاه دیکتاتور حاکم بود آمریکا با ایران مشکلی نداشت و حمایت میکرد. به محض اینکه ایران انقلاب کرد و دیکتاتور را سرنگون کرد، خصومت آمریکا با ایران آغاز شد.
امریکا کشور مستقل در خاورمیانه را تحمل نمیکند
مذاکرهکننده ارشد تیم هستهای در دولت اصلاحات با بیان اینکه مشکل آمریکا این است که کشور مستقل در خاورمیانه را تحمل نمیکند و کشورهای در اختیار میخواهد، گفت: امروز آمریکا در مورد نادیده گرفتن دمکراسی و حقوقبشر به این دلیل به عربستان چک سفید امضا داده چون ریاض در اختیار آمریکاست. این است دلیل اصلی خصومت آمریکا با ایران.
جسیکا ماتیو در ادامه مدعی شد: سوال بعدی این است که چرا دولت ایران مسئله اعراب و فلسطین را به خودشان واگذار نمیکند. من و آقای موسویان دیشب نشستی با جامعه ایرانی درکالیفرنیا داشتیم. من متعجب شدم از اینکه دیدم ایرانیها اینقدر از دخالت کشورشان در موضوع فلسطین و اسراییل ناراحت هستند.
فرد لاوسن در این باره اظهار داشت: انقلاب ایران از ابتدا نه تنها علیه امپریالیسم آمریکا بود بلکه علیه صهیونیسم هم بود. حمایت انقلاب ایران از فلسطین هم به خاطر مخالفت با صهیونیسم جهانی است که جزو ایدئولوژی و فرهنگ این انقلاب است.
ایران مخالف فرمول دو دولتی است
موسویان هم در این باره تصریح کرد: در عین حال واقعیت دیگر هم این است که بعد از 60 سال مذاکره، آمریکا و اروپا و روسیه و اعراب به راه حل «دو دولت مستقل فلسطینی – اسراییلی» رسیدهاند. البته ایران مخالف این فرمول است اما مانع اصلی تحقق این راهحل، نخستوزیر اسراییل است که با آن مخالفت کرده و میکند.
جسیکا ماتیو پرسید در مورد نقش روسیه چه نظری دارید؟ که بنفشه کیانوش خاطرنشان کرد: نقش روسیه افزایش خواهد یافت چون آمریکا استراتژی مشخصی ندارد.
فرد لاوسن نیز مطرح کرد: روسیه اعتبار و پرستیژ بیشتری پیدا کرده است. هم در سوریه نقش دارد و هم با ایران و عربستان رابطه خود را توسعه داده است.
موسویان با بیان اینکه آمریکا دارای پایگاههای متعدد نظامی در منطقه است، ابراز داشت: روسیه فقط یک پایگاه نظامی دارد آنهم در سوریه. حالا آمریکا آمده و هرکاری دستش بوده برای فروپاشی سوریه انجام داده است.
جو بایدن از حمایت امریکا از تروریستها سخن گفت
جسیکا ماتیو پرسید که آمریکا چه کاری برای فروپاشی سوریه کرده است؟ که عضو ارشد تیم مذاکرهکننده هستهای ایران در دولت اصلاحات پاسخ داد: همین چند روز پیش نخستوزیر سابق قطر دریک برنامه تلویزیونی گفت که ما و عربستان و آمریکا و ترکیه، جملگی از تروریستها در سوریه حمایت کردیم. یک پایگاه در اردن و یک پایگاه در ترکیه داشتیم و لذا همه اشتباه کردیم. جو بایدن، معاون وقت رییس جمهور آمریکا هم در دانشگاه هاروارد گفت که متحدان ما، عربستان و قطر و امارات و ترکیه، دهها میلیون دلار حمایت مالی و تسلیحاتی در اختیار تروریستها گذاشتند تا رژیم سوریه را ساقط کند. این حرف خود آمریکا و متحدانش است.
امریکا از عربستان در یمن حمایت میکند
بنفشه کیانوش در واکنش به اظهارات موسویان بیان کرد: همیشه اینطور نیست که آمریکا از سیاست عربستان در منطقه پیروی کند بلکه این عربستان است که از سیاست آمریکا پیروی میکند.
موسویان هم در پاسخ یادآور شد: در یمن عربستان جنگ نظامی را آغاز کرده و آمریکا هم به عربستان کمک میکند.
مدیر این نشست مدعی شد که اقدام عربستان علیه قطر را مشاهده کنید که هر دو متحد آمریکا هستند و لذا مراقب باشیم که همه چیز را نمیشود به سیاست آمریکا نسبت داد. در مورد نقش ترکیب جمعیتی جدید در منطقه صحبت کنیم جایی که نسل جوان اکثریت را تشکیل میدهد.
منشا بیثباتیهای خاورمیانه سیاست هژمونی آمریکا و عربستان بوده است
سفیر اسبق ایران در آلمان با طرح شش نکته در مورد اتهامات آمریکا و عربستان به ایران در مورد سیاست هژمونی عنوان کرد: یک، ایرانیها در دویست سال گذشته به هیچ کشور همسایه تجاوز نکردهاند؛ دو، جنگ علیه ایران را صدام با حمایت عربستان شروع کرد؛ سه، جنگ در لیبی را عربستان با ناتو انجام داد؛ چهار، جنگ در یمن را عربستان با حمایت آمریکا انجام داد؛ پنج، جنگ در سوریه را عربستان و آمریکا و سایر متحدانشان با اعزام دهها هزار تروریست از سراسر دنیا به سوریه برای ساقط کردن دولت سوریه راه انداختند و شش، جنگهای علیه افغانستان و عراق را آمریکا راه انداخت. بنابراین واقعیتها نشان میدهد که منشا بیثباتیهای خاورمیانه به خاطر سیاست هژمونی و جنگطلبانه آمریکا و عربستان بوده است که شرایط ژئوپولتیکی و دموگرافیکی منطقه را متاثر ساخته است.
فرد لاوسن نیز در این باره گفت: عربستان و قطر در دو سال اول تروریستهای زیادی را استخدام و به داخل سوریه فرستادند اما بعد متوجه شدند که کار ازدستشان خارج شد و خودشان مورد تهدید قرار گرفتند لذا حمایتها را کاهش دادند.
بنفشه کیانوش نیز اظهار داشت: اکثریت جوانها در منطقه خلیج فارس شامل ایران دنبال اصلاحات هستند و لذا باید به آنها فرصت داد که با هم صحبت کنند.
فرد لاوسن هم تصریح کرد: اکثر جوانها در ایران و عربستان دنبال شغل و زندگی بهتر هستند و دنبال جنگ و تقابل نمیخواهند.
جسیکا ماتیو نیز در پایان خاطرنشان کرد که سوالاتی در مورد اینکه آیا بحران هستهای ایران واقعی بود یا ساختگی. من میتوانم به گزارش سازمانهای امنیتی آمریکا اشاره کنم که گفتند تا سال ۲۰۰۷ ایران دنبال بمب هستهای بوده اما بعد متوقف کرده است.
موسویان نیز در واکنش به این سوال ابراز داشت: برای اینکه حقیقت را بدانید، کتاب گرث پورتر را بخوانید. او عضو برجسته سابق سازمان سیا است و کتابی نوشته تحت عنوان: «بحران ساختگی: واقعیات ناگفته در مورد برنامه هستهای ایران». او در این کتاب با ارائه اسناد و مدارک کامل، ثابت کرده که بحران هستهای ایران از اول توسط آمریکا و اسراییل ساختگی بود.