توصیه رسانههای آمریکایی به کشورهای جهان؛
خود را برای جهانی بدون آمریکا آماده کنید/ کشورهای عربی بهدنبال راهی برای مصالحه با ایران باشند
مجله «اکونومیست» آمریکا در گزارشی تحت عنوان «شورش ترامپ در کاخ سفید» نوشت که واشنگتن در بحبوحه یک انقلاب است. این مقاله با بیان اینکه اقدامهای هرج و مرجطلبانه ترامپ ساختار چند جانبه نهادهای بینالمللی را از هم خواهد پاشید، به قدرتهای منطقهای توصیه کرده که خود را برای پذیرش نقشهای جهانیتر آماده کنند.
به گزارش ایلنا، مجله «اکونومیست» در گزارشی با بیان اینکه هنوز تلخی مراسم تحلیف ترامپ تمام نشده بود که او فرمان اجرایی اش را علم کرد، نوشت: تصویب عجولانه پیشنویس قانون منع ورود اتباع هفت کشور مسلمان به آمریکا که به طور مخفیانه نوشته شده بود، موجب شد حتی متحدان جمهویخواه ترامپ نیز نسبت به این رفتار او شرمنده شوند و به نوعی محبوبیت او را خدشهدار کرده است.
سیاستهای هرج و مرجطلبانه عمدتا با شکست مواجه خواهند شد. به نظر میرسد برای ترامپ این هرج و مرجها بخشی از نقشه او باشد. اجرای وعدههای مبالغهآمیز ترامپ در مبارزات انتخاباتی شورشهای جدی را در واشنگتن و جهان رقم خواهد زد.
«اکونومیست» نوشت: برای فهم بهتر دلیل شورشهای ترامپ علیه میراث گذشتگان باید نگاه عمیقتری به فرهنگ آمریکایی داشت. گروهی از مردم آمریکا «درگیری» را یک دارایی سیاسی میدانند. از نظر آنها هرچه ترامپ سخنرانیهای توهینآمیزتری داشته باشد، هواداران او بیشتر مطمئن خواهند شد که نخبگان خائن آمریکایی عرصه سیاست را ترک کردهاند.
رویکرد سیاست «درگیری»، سیاست خارجی چند دهه گذشته آمریکا را نفی میکند. ترامپ برای ساختارهای چندجانبه از امنیتی گرفته تا تجارت و محیط زیست احترامی قائل نیست. او بر این باور است که کشورش در این ساختارها پاداش کمی دریافت کرده و بیشتر هزینه داده است.
این مجله با بیان اینکه اطرافیان ترامپ به ویژه «استفان بنون» سردبیر روزنامه جنجالی «بریت بارت» آمریکا، دیپلماسی را رد میکنند، نوشت: آنها ساختارهای چندجانبه را مظهر «بینالمللگرایی لیبرال» میدانند که منسوخ شده است. از نظر آنها معضل امروز جهان حقوق بشر نیست بلکه دفاع از فرهنگ یهودی- مسیحی در برابر یورش دیگر تمدنها به ویژه اسلام است. از این منظر سازمان ملل و اتحادیه اروپا تنها موانعی بر سر راه دستیابی به هدف آنها هستند و پوتین نیز میتواند در این میان یک متحد بالقوه باشد .
در این گزارش گفته شده سازمانهای بینالمللی بدون حمایت آمریکاییهای فعال و مشارکت آنها، محکوم به شکست هستند. در صورت خروج آمریکا از سازمان تجارت جهانی، این سازمان چیزی به جز یک نام نیست و سازمان ملل در وضعیت نامناسبی قرار میگیرد. آسیبهایی که ترامپ به سازمانهای چندجانبهگرایی وارد میکند جدی خواهد بود. در صورت ادامه این روند کشورهای دیگر نیز وسوسه میشوند که در رفتارشان تغییراتی ایجاد کنند.
«اکونومیست» در پاسخ به این سوال که : باید چه کرد، نوشت: اولین وظیفه این است که خرابیهایی که به بار آمده است را محدود کنیم. ترامپ باید متقاعد شود که اتحاد با دیگر کشورها در چارچوب سازمانهای چندجانبه و روابط دوجانبه بزرگترین منبع قدرت آمریکاست. شبکههای منحصر به فرد آمریکا سبب شدهاند این کشور بالاتر از رقبای منطقهای نظیر چین در شرق آسیا، روسیه در شرق اروپا و ایران در خاورمیانه قرار بگیرد.اگر ترامپ واقعا میخواهد که آمریکا را به قدرت اول تبدیل کند، باید اولویتش را تقویت این اتحادها قرار دهد نه از بین بردن روابط.
این مجله همچنین در پاسخ به این سوال که اگر ترامپ این توصیهها را نادیده بگیرد چه میشود، نیز توصیه کرد که در چنین شرایطی متحدان آمریکا باید برای حفظ نهادهای چندجانبه برای فردای روزی که ترامپ این اتحادها را تضعیف کند، تلاش کنند و این کار باید با کاهش نزاعهای درونی آنها باشد.
اکونومیست نوشت: کشورها باید برای دنیایی بدون رهبری آمریکا خودشان را آماده کنند. ممکن است برخی بگویند چین برای پذیرش این نقش آماده نیست. اتحادیه اروپا هم که در ناتو با کمبود بودجه مواجه خواهد بود. برزیل یک قدرت منطقهای است و باید خود را برای کمک به آمریکای لاتین آماده کند. در خاورمیانه کشورهای عربی باید به دنبال راه حلی برای صلح با ایران باشند.