عدهای با کاهش نرخ خوراک پتروشیمیها به دنبال ایجاد رانت هستند/ نباید برای گروهی بهشت مالی و پولی ایجاد کرد
وزیر نفت با بیان اینکه وزارت نفت مسئول بخش پتروشیمی است، گفت: وزارت صنعت در این بخش وظیفهای ندارد و عدهای به دنبال ایجاد رانت با کاهش نرخ خوراک پتروشیمیها هستند.
به گزارش ایلنا، بیژن نامدار زنگنه در نشست علنی نوبت صبح امروز (شنبه، ۱۱ دی ماه) مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی جزئیات گزارش کمیسیون تلفیق برنامه ششم در خصوص تعیین نرخ خوراک پتروشیمیها گفت: مجلس در سال ۹۳ قانونی دائمی تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت برای تعیین نرخ خوراک پتروشیمیها تعیین کرد که هنوز دو سال از عمر این قانون سپری نشده که در برنامه ششم توسعه قانون جدیدی برای آن وضع شده است.
وزیرنفت با بیان اینکه در سال ۹۲ برای بودجه ۹۳ عدهای تصمیم گرفتند که قیمت خوراک پتروشیمیها را ۴ سنت کنند، افزود: در آن زمان آقایان نادران و توکلی نرخ خوراک پتروشیمیها را دنبال کردند و حداقل ۱۳ سنت برای آن درنظرگرفته شد و با توجه به اینکه این قیمت بالا بود، در قانون دائمی تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت در سال ۹۳ برای دولت چارچوبهایی مشخص شده و به دولت دستورداده شد که براساس این چارچوبها عمل کند و وزارت نفت براساس این چارچوب نرخ خوراک پتروشیمیها را تعیین کرد.
او با اشاره به اینکه سرمایه گذاری در پتروشیمیها براساس قانون پنجساله صورت نمیگیرد، ادامه داد: ما میتوانیم با قانون دائمی سال ۹۳ برای حدود ۲۰ سال نرخ خوراک پتروشیمیها را تعیین کنیم، اما ظاهرا عدهای از این موضوع خوششان نیامده و به دنبال بیثباتی تعیین نرخ خوراک پتروشیمیها هستند و در طول ۲ سال ۳ قانون جدید نوشته میشود که نهایت بیثباتی است.
قیمت ۵۰ دلاری نفت حداقل ۱۶ میلیارد دلار بار مالی برای دولت ایجاد میکند
زنگنه با بیان اینکه اگر مجلس این قانون را تصویب کند وزارت نفت قانون جدیدی برای اصلاح آن مینویسد؛ چون این تعیین نرخ در برنامه ششم توسعه را ناعادلانه میداند، یادآور شد: با قیمت ۵۰ دلاری نفت حداقل ۱۶ میلیارد دلار بار مالی برای دولت ایجاد میکند؛ ما هم اکنون ۵ درصد به پالایشگاهها تخفیف خوراک پتروشیمیها ارائه میدهیم که با تخفیف حداقل ۱۰ درصدی در برنامه ششم توسعه حدود ۱۲ میلیارد دلار برای دولت بار مالی ایجاد میکند.
او با اشاره به اینکه اگر قیمت خوراک پتروشیمیها بالا بوده و غیر اقتصادی است، چرا این حجم بالای سفارش به وزارت نفت ارسال میشود، افزود: واضح است که قیمت خوراک پتروشیمیها مناسب بوده و رقابت در این بخش برای دریافت خوراک فراوان است و شرکتهایی که خوراک گازی مصرف میکنند، حدود ۴۰ تا ۵۰ درصد سود خالص کسب میکنند.
زنگنه ادامه داد: عدهای میگویند که این سود به جیب بازنشستهها میرود اگر قرار است به بازنشستهها ۱۶ میلیارد دلار پول داده شود؛ چرا نباید این پول به صورت شفاف و از طریق بودجه به بازنشستهها اختصاص یابد.
مسئولیت پتروشیمیها با وزارت نفت است نه وزارت صنعت
وی با تاکید بر اینکه وزارت نفت مسئول بخش پتروشیمی بوده و وزیر صنعت هیچ مسئولیتی در بخش پتروشیمی ندارد، تصریح کرد: براساس قانون نفت تمام مسئولیتهای پتروشیمی از موافقت اصولی تا مجوز دادن با وزیر نفت است، اینکه آقای نعمتزاده علاقمند است که در بحث پتروشیمیها دخالت کند، بحث دیگری است؛ اما مسئولیت پتروشیمیها با وزارت نفت است.
زنگنه افزود: بنده هیچ وقت اقدامی نمیکنم که بخش پتروشیمی دچار اختلال شود، اما نباید ۱۶ میلیارد دلار از مردم گرفته شده و به جیب یک عده سرازیر شود و بنده از بحث در کمیسیون صنایع و سایر کمیسیونها در خصوص نرخ خوراک پتروشیمیها استقبال میکنم.
بهشت مالی و پولی نباید برای عدهای ایجاد کرد
وی ادامه داد: این قیمتها دقیق و قابل رقابت است و نباید روابط غیرشفاف را با روابط شفاف اختلاط کرد و هیچ کس در منطقه غیر از ایران گاز اضافی برای فروش ندارد.
وزیر نفت با بیان اینکه قیمت تمام شده گاز بیش از ۱۰ سنت در هر مترمکعب است، تصریح کرد: هر چه قیمت نرخ خوراک پتروشیمیها پایین تعیین شود، وزارت نفت متضرر شده و از طرف دیگر به یک عده رانت داده میشود و شرکتهای خصوصی با نرخ خوراک پتروشیمیها موافق هستند و نباید بهشت مالی و پولی برای عدهای ایجاد کرد.