خبرگزاری کار ایران

رییس قوه قضاییه:

برخی مدعی‌اند نظام از علوم انسانی می‌ترسد/ از شتابزدگی در تحول علوم باید پرهیز کرد

رییس قوه قضاییه گفت: برخی تحول در علوم انسانی در جمهوری اسلامی را یک مقوله سیاسی دانسته و آن را به ولایت فقیه ربط می‌دهند و می‌گویند چون علوم سکولار هستند نظام می‌ترسد که عالمان به واسطه این علوم، جلوی ولایت فقیه را بگیرند.

به گزارش خبرنگار ایلنا، آیت الله صادق لاریجانی صبح امروز در سومین همایش علمی بررسی نقش حوزه و دانشگاه در تحول علوم انسانی به تعامل قوه قضائیه با دانشگاه‌ها اشاره کرد و گفت: در  بدو ورودم به قوه‌قضاییه پژوهشگاهی راه‌اندازی کردیم تا همه کسانی که در آن انجام وظیفه می‌کنند از ستادان دانشگاه باشند. خوشبختانه در معاونت‌های پیشگیری از وقوع جرم و فرهنگی این تعامل صورت گرفته است. البته ظرفیت تعامل بین دانشگاه و دستگاه قضایی بیشتر از این حرف‌ها است. در این مراکز،  کارشناسان و صاحب‌نظران آرای صادره از محاکم را با حذف نام افراد مورد نقد و بررسی قرار می‌دهند و همچنین آرا در سایتی که مخصوص این کار طراحی شده است، قرار می‌گیرد تا سایر افراد بتوانند این آرا را نقد کنند. 

رییس قوه قضاییه با اشاره به طرح تحول در علوم انسانی گفت: علوم انسانی مبحثی است که می‌توان راجع به آن بحث‌های زیادی از جمله در مبحث وحدت حوزه و دانشگاه کرد. این مبحث گاهی سیاسی می‌شود و اینگونه قلمداد می‌کنند که تحول در علوم انسانی در جمهوری اسلامی ایران یک مقوله سیاسی است و گاهی آن را به ولایت فقیه ربط می‌دهند و می‌گویند چون علوم سکولار هستند نظام می‌ترسد که عالمان به واسطه این علوم، جلوی ولایت فقیه را بگیرند و به این واسطه تحول در علوم انسانی را نفی می‌کند.

او افزود: بعضی هم گفته‌اند چون رئیس قوه‌قضاییه راجع به علوم انسانی بحث کرده این موضوع مشکل دارد و آن را نفی می‌کنند. به طور مثال یک فیلسوف آلمانی که قرار بود برای روز جهانی فلسفه به ایران سفر کند برنامه خود را لغو کرد و گفت که در ایران علیه علوم انسانی بحث می‌شود و به این دلیل حضور پیدا نمی‌کنم. 

آملی لاریجانی با تاکید بر اینکه از منظر عالمانه  می‌توان به تحول در علوم انسانی نگاه کرد، یادآور شد: تحول در این علوم برای ما که دارای یک مکتب دینی هستیم، یک واقعیت است. تحول در علوم انسانی دشوار است و اجرایش دشوار‌تر. در مقام عمل تحول علوم انسانی کار آسانی نیست و به شدت به وحدت حوزه و دانشگاه نیازمند است و ما بدون شرکت هر دو نهاد نمی‌توانیم در مقام عمل، کاری کنیم. 

او ادامه داد:  اصل مساله این است که برخی می‌گویند زمینه‌های دینی نمی‌توانند در علوم اجتماعی و علوم انسانی ورود پیدا کنند و می‌گویند غیرممکن است اما طرحی که من به دنبال آن هستم این است که نه تنها تحول در علوم انسانی ممکن است بلکه ضرورت هم دارد و با توجه به مبانی دینی ما بستر فکری آن نیز وجود دارد. 

رییس قوه قضاییه با توجه به اهمیت موضوع تحول علوم اجتماعی گفت: باید در تحول علوم انسانی از شتابزدگی خودداری کنیم و از همین علوم موجود و کمک گرفتن از عالمان آن‌ها ارزش‌های آن‌ها را کشف کنیم و با تعامل با حوزه‌های علمیه، قدمی به جلو برداریم.

برای دیدن گزارش تصویری این مراسم اینجا کلیک کنید.

کد خبر : ۴۳۹۷۴۳