خبرگزاری کار ایران

قاسمی در نشست خبری مطرح کرد؛

توضیح درباره دلال‌های اخذ ویزا/ افتتاح دفتر اتحادیه اروپا در کوتاه‌مدت اتفاق نمی‌افتد

سخنگوی وزارت امور خارجه تاکید کرد: وزارت امور خارجه و سایر نهادها به طور جدی در تلاش هستند که این افراد به میهن خود بازگردند.

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی ایلنا، بهرام قاسمی در نشست سخنگوی وزارت امور خارجه با اصحاب رسانه ضمن تبریک به مناسبت برگزاری نمایشگاه مطبوعات با عنوان عنصر کلیدی در آگاهی جامعه و خسته و نباشید به افرادی که در این نمایشگاه فعالیت می‌کنند، به سوالات خبرنگاران پاسخ داد.

با سومالی رابطه نداریم 

او در پاسخ یه سوالی در رابطه با اسارت صیادان ایرانی در سومالی و کمپین جدیدی که برای این اسرا تشکیل شده است، در خصوص مسئولیت وزارت امور خارجه در پیگیری این مساله گفت: ما با سومالی رابطه نداریم و قطع رابطه هستیم. دولت کارآمدی در سومالی وجود ندارد.

این دیپلمات عالی‌رتبه وزارت امور خارجه با بیان اینکه تعداد روزهایی که این عزیزان در اسارت هستند، قائل تایید است، اظهار داشت: تلاش‌های زیادی توسط وزارت امور خارجه و سایر نهادها برای آزادی این عزیزان صورت گرفته است. متاسفانه چون گروگان‌گیرها دزدان دریایی با ویژگی‌های خاص خودشان در منطقه‌ای مشخص هستند، این مسئله کار را مشکل کرده و بر حساسیت موضوع می‌افزاید. 

وزارت امور خارجه به طور جدی در تلاش است صیادان به کشور بازگردند

قاسمی ادامه داد: با توجه به یک اصل که در این موارد که درایت برای حفظ جان اتباع خودمان باید انجام بگیرد، شاید اطلاع‌رسانی کافی نبوده است. در این باره شاید خبردهی هم خیلی به مصلحت نبوده و به نفع این افراد نباشد.

او با اشاره به تشکیل کمپینی برای رسیدگی به این مسئله تصریح کرد: با توجه به اینکه کمپینی ایجاد شده و موضوع رسانه‌ای شده است، در این باره به جد می‌گویم وزارت امور خارجه و سایر نهادها به طور جدی در تلاش هستند که این افراد به میهن خود بازگردند.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی افزود: با تلاش‌هایی صورت گرفته تعدادی از آنها در ماه‌های گذشته به ایران برگشتند و ان‌شالله این تلاش‌ها به نتیجه مطلوب برسد. 

مسئله صیادان ایرانی فراموش نشده است

قاسمی یادآور شد: در مجموع نهادهای مختلف بر اساس شرح وظایف‌شان در این ماجرا حضور دارند و امیدوارم در زمان لازم خبرها را برسانیم.

او تاکید کرد: با توجه به اینکه جان این افراد در خطر است باید تاکید کنم این موضوع فراموش‌شده و بدون پیگیری نیست و وزارت خارجه به سهم خود و سایر ارگان‌های ذی‌ربط در تلاشند که این موضوع را به شکل مطلوب حل کنند. 

تبادل هیات میان روسیه و اسراییل امر عجیبی نیست

رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانه‌ای وزارت امور خارجه در خصوص موضع جمهوری اسلامی در مورد یک هیات از اسرائیل به روسیه و رایزنی‌ آنها درباره ایران و سوریه خاطرنشان کرد: هیات‌های زیادی ممکن است بین مسکو و تل‌آویو رفت و آمد کنند و مساله‌ای نیست که من بخواهم در این باره اظهارنظر کنم. چیز عجیببی نیست. به هر حال روسیه با رژیم اشغالگر روابط سیاسی دارد و هر از گاهی هیات‌هایی مبادله می‌شود.

قطعنامه پارلمان اروپا درباره ایران کم‌نظیر بود

قاسمی درخصوص موضوع حقوق بشری در رابطه ایران و اتحادیه اروپایی و ارتباط آن با بازگشایی دفتر این اتحادیه ابراز داشت: قطعنامه پارلمان اروپا در نوع خودش کم‌نظیر بود. به طور مفصل شاید در بیش از سی بند موضوعات مبتلا به ایران و اتحادیه اروپا مطرح شده بود. دارای نقاط منفی و مثبتی بود. در بخش‌هایی به جزئیات درباره ایران صحبت شده بود و به نظر می‌رسد مطالعات خوبی صورت گرفته است. البته در جاهایی نیز دارای نقاط منفی بود. با این حال، آن قطعنامه با رای اکثریت پارلمان یه تصویب رسید.

روابط ایران با اتحادیه اروپایی به قطعنامه اخیر ربطی ندارد

او با بیان اینکه روابط ما با اتحادیه اروپایی به این قطعنامه اخیر ربطی ندارد، عنوان کرد: این قطعنامه در ادامه قطعنامه‌های پیشین با واقع‌بینی جدید درباره نقش سازنده ایران در مسائل ضد تروریستی منطقه و نقش ثبات‌بخش ایران و دیگر ویژگی‌های مثبت کشورمان بوده است. 

گفت‌وگوها با اروپا در دوران تحریم قطع شد

این دیپلمات عالی‌رتبه وزارت امور خارجه روابط ایران با اتحادیه اروپایی دیرینه و قدیمی دانست و بیان کرد: روابط ایران و اروپا به چند دهه گذشته برمی‌گردد. قبل از اتحادیه اروپا و در دوران بازار مشترک اروپا هم ما این روابط را داشتیم. ما مذاکرات انتقادی و فراگیر و سازنده داشتیم. در مقاطعی در دوره تحریم‌ها این مذاکرات قطع شد. قرار است مجددا این روابط مستمر را در بروکسل و تهران داشته باشیم.

اولین نشست ایران و اتحادیه اروپایی روز چهارشنبه برگزار می‌شود

قاسمی با بیان اینکه نخستین نشست ما در سطح معاونان وزیر امور خارجه و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپایی روز چهارشنبه در بروکسل برگزار می‌شود و موضوعات مختلفی ما را دربرمی‌گیرد، گفت: این مذاکرات ادامه خواهد داشت. اصولا کار با اتحادیه اروپایی دشوار است و بروکراسی خاص خودش را دارد. عمدتا آنچه ما تجربه کردیم این است که مذاکرات طولانی زمان‌بر است اما نفس مذاکرات و آغاز آن را خوب می‌دانیم و امیدواریم بر چالش‌های بین خودمان فائق بیاییم. 

140 دفتر اتحادیه اروپایی در کشورهای جهان فعال است

او درخصوص افتتاح دفتر اتحادیه اروپایی در تهران اظهار داشت: یکی از مباحثی که شاید از یک سال پیش توسط اتحادیه اروپایی مطرح شد این است که آنها دفتری در ایران داشته باشند. البته ما دفترمان را در بروکسل از قبل از انقلاب داشتیم و سفارت ما در این شهر عهده‌دار کار با اتحادیه اروپایی بوده است. بحث بازگشایی دفتر در اروپا از سویی طرف اروپایی مطرح شده است و ما زمان مشخصی را برای این بازگشایی نداریم و بعدا معلوم خواهد شد با دفتر باید چطور بر اساس شرح وظایف این دفتر برخورد کنیم اما طبیعی است که اتحادیه اروپایی در کشورهای دیگر دفتر داشته باشد. بیش از 140 دفتر اتحادیه در کشورهای جهان فعال است.

افتتاح قریب‌الوقوع دفتر اتحادیه اروپایی را تایید نمی‌کنم

این دیپلمات عالی‌رتبه وزارت امور خارجه ادامه داد: این به آن معنا نیست که الان در تهران این اتحادیه فعال نیست. بخشی از امور اتحادیه اروپایی به کشورهای عضو این اتحادیه سپرده شده است. در گذشته کشوری که رئیس این اتحادیه بود امور مربوط به اتحادیه را دنبال می‌کرد.

قاسمی با بیان اینکه ما در حال بررسی مسئله افتتاح دفتر اتحادیه اروپایی در تهران هستیم، تصریح کرد: الان در سطح کارشناسی و بعدا در سطح بالاتر این کار صورت می‌گیرد. این تصور که بتوان در کوتاه مدت چنین دفتری در تهران افتتاح شود را بعید می‌دانیم. این با توجه به بروکراسی اتحادیه اروپایی است. من این مساله که قرار است قریب‌الوقوع باشد را تایید نمی‌کنم. 

توضیحات قاسمی درباره دلال‌های اخذ ویزا 

او در خصوص اخذ ویزا از برخی سفارتخانه‌ها و دلال‌هایی که دراین باره فعال هستند، خاطرنشان کرد: در مورد این مساله، متاسفانه ما شاهد هستیم که با توجه به تقاضایی که وجود دارد از سوی شهروندان ایرانی برای سفر با اکثر این سفارتخانه‌ها این ارتباط وجود دارد که به دلایل متعدد هم رخ می‌دهد.

رئیس مرکز دپپلماسی عمومی و رسانه‌ای وزارت امور خارجه افزود: مدتی است مشاهده می‌شود که شبکه پیچیده‌ای در کنار این سفارتخانه‌‌ها به وجود آمده است. برخی از اینها با ورود به موضوع اخذ ویزا یا سرعت بخشیدن به اخذ ویزا فعالیت می‌کنند و پول‌های هنگفتی را طلب می‌کنند و ایرانیان را دچار مضیقه می‌کنند.

سفارتخانه‌ها متوجه پیامدهای منفی دلال‌ها باشند

قاسمی با بیان اینکه ما حدود دو ماه پیش در بیانیه‌ای این مسئله را مطرح کردیم که چنین وضعیتی وجود دارد، ابراز داشت: این نوعی آگاهی‌بخشی برای شهروندان خودمان بود که ار این طرق استفاده نکنند و متوجه این شبکه‌های مافیایی باشند. متاسفانه این داستان هنوز ادامه دارد و من می‌خواهم از برخی سفارتخانه‌ها که در اطراف‌شان این شبکه فعال هستند، می‌خواهم متوجه آثار و تبعات منفی برای کشور و مردم خودشان باشند.

او یادآور شد: نهایتا ما دستورات لازم را به مراجع قضایی و اطلاعاتی داده‌ایم و این مسائل را رصد می‌کنیم. اگر این مسئله ادامه پیدا کند کا باید با سفارتخانه‌هایی که عناصری در درون‌شان دارند که با این مافیا در ارتباط است، برخورد قاطع بکنیم. این وضعیت در اطراف برخی سفارتخانه‌ها است و مردم ما به دلیل ضرورت‌هایشان مجبورند این مبالغ را به ناچار پرداخت کنند که قائل تحمل نیست و در وزارت امور خارجه هم ما طی هفته‌های اخیر مطرح کردیم و کمیته‌ای مسئول این مسئله است و امیدواریم بر این مساله فائق بیاییم اما سفارتخانه‌های خارجی برای حیثیت خودشان باید از این مساله جلوگیری کنند تا متهم به خلاف کاری نشوند نا نهایتا موجب برخورد و نارضایتی نباشد. 

دو تابعیتی بودن را به رسمیت نمی‌شناسیم

سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص شکایت یکی از زندان‌های سابق دو تابعیتی از ایران هم بیان کرد: من گفته بودم ما دو تابعیتی بودن را به رسمیت نمی‌شناسیم. ما این افراد را ایرانی می‌دانیم. از پاسپورت ایرانی برخوردارند و به ایران رفت و آمد می‌کنند لذا بر این اساس، تصور ما آن است که آنها نمی‌توانند شکایتی را مطرح کنند که تا مراحل نهایی پیش برود و ادعای خسارت کنند. این با اتباع کشورهای دیگر در خارج از ایران است که همان شاکی در دعاوی خارجی شکایتشان را مطرح می‌کنند.

هیچ سفری از جانب مقام‌های مصر نداشتیم 

قاسمی همچنین در خصوص خبر سفر وزیر نفت مصر به ایران و مذاکرات احتمالی برای روابط ایران و مصر عنوان کرد: در برخی رسانه‌های منطقه و ایران این خبر را دیدم. آن گونه که از کانال‌های رسمی اطلاع دارم ما هیچ سفری از جانب مقامات مصر نداشتیم و آنچه شنیده می‌شود بیشتر تصور می‌کنم، موضوع رسانه‌ای است. البته اخبار دقیق نیست و منابع هم الزاما همه‌شان مستند نیستند. 

او اضافه کرد: حتی دیشب خبری بود که وزارت امور خارجه مصر این سفر را تکذیب کرده بود. طی روزهای گذشته سفر وزیر امور خارجه به ایران نیز مطرح بود. همان گونه که گفتم ما از کانال‌های دیپلماتیک تاکنون تقاضا و خبری برای این سفر دریافت نکرده‌ایم.

خبر رویترز در مورد خبر وزیر نفت مصر درست نبود

این دیپلمات عالی‌رتبه وزارت امور خارجه تاکید کرد: خبر رویترز در مورد خبر وزیر نفت مصر درست نبوده و از کانال‌های رسمی هم ما هنوز هیچ خبری دریافت نکرده‌ایم. خبر رویترز را دیدم اما جای ابهام دارد که ریشه این خبر در کجاست و باید صبر کرد. 

دستورکار ظریف در سفر بیروت

قاسمی درخصوص سفر وزیر امور خارجه به بیروت و چند کشور اروپایی گفت: آقای ظریف امروز بعد از ظهر به سمت لبنان حرکت خواهند کرد. ایشان تا فردا بعد از ظهر به بیروت می‌مانند. این سفر بعد از انتخاب رئیس جمهور جدید لبنان و مناسبات فیمابین و رایزنی‌های مستمر بین ما و شرایط جدی در لبنان مطرح بود.

او با اشاره به دیدارهای احتمالی ظریف در لبنان اظهار داشت: در این سفر ضمن دیدار با رئیس جمهور جدید و سایر مقامات و گروه‌ها و احزاب و شخصیت‌ها، مجددا مسائل دوجانبه خودمان را مورد پیگیرد قرار می‌دهیم و مسائل منطقه‌ای و آخرین تحولات به ویژه بحث سوریه را مورد تبادل نظر قرار خواهیم داد. همان طور که می‌دانید لبنان علیرغم اینکه کشور کوچکی است اما اثربخش است و ما از این خبر داشتیم و رایزنی‌هایمان همواره در جریان بوده است.

ظریف به رومانی، چک و اسلواکی می‌رود

سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان ادامه داد: در این دوران با توجه با وضعیت جدی موجود، قرار شد تا آقای ظریف به لبنان سفر کند. ایشان تا فردا بعد از ظهر با رئیس جمهوری لبنان دیدار خواهند کرد و پس از آن به سه کشور اروپای شرقی و به ترتیب رومانی، چک و اسلواکی سفر می‌کنند.

قاسمی با بیان اینکه ما با این کشورها در شرق اروپا در دهه‌های گذشته همکاری‌های خوبی داشته‌ایم، تصریح کرد: با اسلواکی همکاری‌های خوبی در چهار، پنج دهه پیش داشتیم. آنها بخش مهمی از صنایع ما را از صنعت و ماشین آلات استفاده می‌کردند لذا این سفر در ادامه سفرهای دوره‌ای آقای ظریف بعد از آسیا، افرایقا و آمریکای لاتین است.

او یادآور شد: این سفر می‌تواند در ایجاد تفاهم بیشتر و رایزنی‌های اقتصادی و سیاسی و فرهنگی کمک کار ما و این کشورها باشد و بتواند تعامل بیشتری را بین ما و آنها ایجاد کند و من این سفر را مثبت می‌دانم. امیدوارم بتوانیم با کشورهایی که در گذشته روابط مهمی داشتیم مجددا آن روابط را به حرکت دربیاوریم چون آنها هم از پتانسیل خوبی برخوردارند.

ارتقا روابط ایران و چک در سطح سفیر

رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانه‌ای وزارت امور خارجه درباره روابط ایران و چک نیز خاطرنشان کرد: در مورد ارتقای روابط ایران و چک در سفارت‌خانه‌ها، ما سالیان زیاد روابط‌مان در سطح کاردار بوده است. در گفت‌وگوهای اخیر با توجه به علاقه‌مندی دو طرف قرار شد در سطح سفیر ارتقا بدهیم و این مسئله در حال تحقق است.

قاسمی افزود: تا جایی که می‌دانم کاردار فعلی چک در تهران را به عنوان سفیر معرفی شده و ما نیز کاردارمان را به عنوان سفیر معرفی کرده‌ایم تا این دو کاردار در ادامه در سطح سفیر روابط‌شان را ادامه دهند. امیدواریم با این حرکت بتوانیم با کشور چک هم در سطح عالی‌تری تفاهم و تعامل کنیم.

در مسائل داخلی دیگران صحبت نمی‌کنیم

او درخصوص آخرین مواضع ایران در آستانه انتخابات آمریکا ابراز داشت: انتخابات چیز خوبی است که در هر کجا برگزار شود. ما خوشحالیم اگر در جایی انتخابات برگزار شود حتی آمریکا. اینکه چه کسی از این بین برنده انتخابات است، مردم آمریکا تعیین می‌کنند. نهایتا آنها هستند که انتخاب می‌کنند. ما هم یاد گرفتیم که در مسائل داخلی دیگران صحبت نکنیم و معمولا این را هم به خیلی‌ها که متوجه نیستند گوشزد می‌کنیم.

با تغییر دولت در  آمریکا، تغییری در برجام رخ نمی‌دهد

سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه آنچه می‌تواند در امریکا اتفاق بیفتد به مردم آمریکا بستگی دارد، عنوان کرد: مدتی است همه تحول آمریکا را مثل سایر نقاط جهان دنبال می‌کنند. ما نیز منتظریم ببینیم مردم چه کسی را انتخاب می‌کنند. ما انتظار زیادی نداریم که اتفاق ویژه‌ای در مورد ایران بیفتد. مهمترین مساله میان ما برجام است و تصور نمی‌کنیم با تغییر دولت در این مسئله تغییری صورت بگیرد.

کاخ سفید حتی به اجبار باید به تعهدات پیشین خود پایبند باشد

قاسمی با تاکید بر اینکه درخصوص عدم تعهد به آن نگران نیستیم، بیان کرد: معتقدیم کاخ سفید نهایتا حتی به اجبار باید به تعهدات پیشین خود پایبند باشد و هیچ فردی به عنوان رئیس جمهور نمی‌تواند تفاهمات ما را را نادیده بگیرد. ما همانطور که گفتیم تعامل و دیالوگ خاصی را با آمریکا نداشتیم و نخواهیم داشت تا آمریکا نتواند در نگاه خودش در قبال ایران تغییری ایجاد کند. 

توضیحات قاسمی درباره اظهارات اخیر ولایتی

او همچنین در خصوص صحبت‌های اخیر علی اکبر ولایتی در خصوص اینکه اگر شرایط رهبری در برجام کاملا رعایت می‌شد، ما شرایط بهتری داشتیم، گفت: مصاحبه آقای ولایتی را ندیدم ولی آنچه که می‌فهمم و می‌توانم اظهارب کنم، این است که شاید مد نظر ایشان این بوده که آنچه باید طرف مقابل بعد از برجام انجام می‌داد نشده و با عهدشکنی و بی‌اخلاقی در جبهه روبه‌رو مواجه شدیم و هنوز هم در برخی موارد این وضعیت ادامه دارد و ما تمام تلاش‌مان را می‌کنیم که طرف مقابل بپذیرد و بتواند به تعهداتش عمل بکند.

آمریکا به جای حرف زدن، به آغاز همکاری‌ها با ایران کمک کند

سخنگوی وزارت امور خارجه اضافه کرد: برخی مشکلات علیرغم تحولات زیاد و باز شدن گره‌های زیاد بعد از برجام هنوز باقی مانده است؛ برخی کمتر، برخی بیشتر. نهایتا ما مقصر این عدم انجام دقیق و لازم تعهدات را دولت آمریکا می‌دانیم و می‌خواهیم که آنها با تمام توان و صداقت رفتار کنند و به جای حرف زدن زیاد، کمک کنند شرکت‌ها و بانک‌های اروپایی بدون ترس همکاری‌های اقتصادی و فنی‌شان را با ایران آغاز کنند. 

موضوع رایزنی‌های موگرینی در تهران

قاسمی درخصوص مذاکرات مربوط به بازگشایی دفتر اتحادیه اروپایی در ایران در سفر فدریکا موگرینی به تهران تاکید کرد: خانم موگرینی سفری بعد از اجلاس سه‌جانبه ایران، سوریه و روسیه در مسکو به تهران داشت. این سفر نسبتا کوتاه ولی پر مذاکره‌ای بود. در بخشی از مذاکرات به بحث مسائل دو جانبه اشاره شد و عمدتا مسائل منطقه و به خصوص مسائل سوریه از مسائل اصلی بوده است. البته دراین نشست در مورد بحث دفتر اشاره‌ای نشد.

مدیریت مذاکرات با اروپا برعهده وزارت امور خارجه است

او افزود: بحث دفتر در سطوح کارشناسی با توجه به درخواست آنها در تهران مورد بررسی است و پرونده‌اش در حال مذاکره چه به صورت کارشناسی در ایران و چه در اتحادیه اروپا در جریان است. مذاکرات دکتر روانچی روز چهارشنبه فراگیر است. از محیط زیست و مواد مخدر و تعرفه‌هاست. اینکه قرار است چقدر در این نشست به همه موضوع آن رسیدگی کنیم، نمی‌دانم اما شروع آن است. ممکن است در بروکسل این مساله مطرح شود اما هنوز در تهران مباحث کارشناسی‌اش به نتیجه نرسیده است. در شش ماه بعد هم اگر به خوبی پیش برویم ممکن است این مذاکرات در تهران ادامه پیدا کند و سالی یک بار هم در سطح وزرای خارجه توافقاتی داشته باشیم.

این دیپلمات عالی‌رتبه وزارت امور خارجه با بیان اینکه از آنجایی که موضوع این مذاکرات، کارشناسی است ارگان‌های ذی‌ربط می‌توانند نمایندگان خودشان را داشته باشند، یادآور شد: اگر بحث محیط زیست باشد، احتمالا کارگشایی محیط زیست حاضر است یا در بحث موادمخدر طبیعی است آنهایی که مسئولیت مواد مخدر را در کشور دارند، حضور داشته باشند ولی مذاکرات به این دلیل که سیاسی است مدیریت این مذاکرات نیر برعهده وزارت امور خارجه است. 

آمریکا هنوز حسن نیت نشان نداده است

قاسمی در پاسخ به سوال خبرنگار ایلنا، درباره مجوزهای اخیر صادر شده وزارت خزانه‌داری امریکا درباره استفاده از مبادلات دلاری اظهار داشت: مبادلات دلاری و تحریم آن، یکی از اهرم‌هایی بوده است که آمریکا از آن استفاده می‌کرد و روی اروپایی‌ها با بحث دلار فشار می‌آورد که آنها نتوانند از طریق دلار با ایران کار بکنند.

او با بیان اینکه وضعیت جدید می‌تواند تاثیرات مثبت خودش را داشته باشد، تصریح کرد: اینکه برای آن مجوزها چقدر باید صبر کرد چیز مهمی نیست یعنی آمریکا باید کارهای بیشتری را بکند که ما با حسن نیتش پی ببریم. آمریکا هنوز حسن نیت نشان نداده و رفتارش کمک می‌کند که دیوار بی‌اعتمادی بلندتر و بلندتر بشود. آمریکا اگر خواهان وضعیت دیگری است در مورد نوع نگاهش در مورد ایران باید پاسخگو باشد و به گونه دیگری عمل کند که این شائبه وجود نداشته باشد که تنها از ابزارهای در دستشان علیه ایران استفاده می‌کنند. 

تا هفته‌های آینده، افراد شایسته‌ای را برای سفارت عمان و سوریه معرفی می‌کنیم

رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانه‌ای وزارت امور خارجه ایران درباره آخرین وضعیت سفرای ایران در سوریه و عمان خاطرنشان کرد: روند انتخاب سفیر یک روند پیچیده و طولانی است. در مورد سوریه ما به دلیل اینکه به لحاظ قانونی سفیر قبلی نمی‌توانست در محل ماموریتش بماند یعنی دوره پنج ساله هر سفیر پایان پذیرفت ولی بلافاصله رایزنی‌های لازم برای انتخاب سفیر صورت گرفت. در مورد عمان نیز همینطور. امیدوارم هرچه زودتر ما سفرای خودمان را در دمشق و مسقط معرفی کنیم. هم عمان به دلایل خاص و هم سوریه برای ما مهم است و تلاش جدی داریم که این خلا پر بشود و امیدوارم طی هفته‌های آینده، افراد شایسته‌ای را معرفی کنیم. امیدوراریم این کمتر از یک ماه آینده باشد. ما باید کسانی را پیدا کنیم که بتواند مسئولیت بزرگ در این دو کشور را به عهده بگیرند.

پروسه‌های قضایی در دادگاه‌های بین‌المللی زمان‌بر است

قاسمی در خصوص پیگیری‌ها در مورد دو میلیارد دلار اموال ایران در آمریکا ابراز داشت: در این باره اتفاق جدیدی نیفتاده است. پروسه‌های قضایی در دادگاه‌های بین‌المللی زمانبر است. اقدامات اولیه انجام گرفته و کار در روند تصدی خودش در حرکت است و امیدوارم در وقت لازم به نتایج مطلوب برسد.

آخرین وضعیت لغو ویزا با روسیه و آذربایجان

او درخصوص لغو روادید بین ایران و آذربایجان بیان کرد: یکی از وعده‌های دولت آقای روحانی از ابتدا این بود که ارزش پاسپورت ایرانی به ایران برگردد. بر آن اساس، این موضوع در دستورکار کنسولی ما قرار داشت. ما علاقه‌مندیم که تا جایی که کشورهای مقابل پذیرا هستند به مرحله لغو روادید برسیم تا شهروندان ما بدون معطلی و ماندن در صف ویزا سفر کنند.

سخنگوی وزارت امور خارجه اضافه کرد: یکی از آنها آذربایجان است که با توجه به نوع مناسبات ما می‌تواند این لغو روادید صورت بگیرد. بین دو طرف مذاکراتی انجام شده و فکر می‌کنم با یک کار گام با گام می‌توانیم به این مرحله برسیم. در مرحله اول برای گروه‌های خاص و بعد به صورت عمومی. با برخی کشورهای دیگر نظیر روسیه هم در همین مرحله هستنیم. مذاکرات ادامه دارد. برداشت من این است که در یک پروسه گام به گام می‌توان این لغو روادید صورت بگیرد. ما با کشورهایی که علاقه‌مند به این موضع هستند، می‌توانیم این سند را امضا کنیم که می‌تواند موجب رفاه بیشتر شهروندان کشورها و بحث توریسم و مسائل دیگر باشد که این امری ثواب است. 

آخرین هماهنگی‌ها برای تامین امنیت مراسم اربعین

قاسمی درخصوص امنیت زوار ایرانی در عراق عنوان کرد: با توجه به اهمیت موضوع وعلاقه مردم ما برای حضور در اربعین در این اماکن مقدس، از مدت‌های پیش در سطح کشور ستاد جدی متشکل از همه ارگان‌های ذیربط تشکیل شده و تمام زوایا و ریزه‌کاری‌هایی که زوار می‌توانند داشته باشند؛ اعم از مسائل امنیتی و خوراک در کمیته‌های مختلف مورد بحث قرار گرفته است.

او ادامه داد: وزارت خارجه علاوه بر وظایف ذاتی خودش در این ستاد که زیر نظر سازمان حج و زیارت حضور داشته است. خود من به دلیل مسائل فرهنگی حاشیه این مراسم در این جلسات شرکت کردم. فکر می‌کنم همه جوانب موضوع دیده شده است. در دو هفته پیش در آخرین جلسه‌ای که حضور داشتم احساس کردم تا حد زیادی نقاط ضعف سال‌های گذشته پرداخته شده و نهایتا سعی شده است تا جایی که ممکن است معضلات ممکن را کم کنند. ابتکارات جدیدی هم در نظر گرفته شده است. ما هم در با دولت و سفارت عراق و کنسولگری و سفارت خودمان در عراق در تماس بودیم. امیدوارم این مراسم به خوبی و بدون هیچ مشکلی انجام شود و شهروندان ما به راحتی بروند و به راحتی به میهن برگردند.

این دیپلمات عالی‌رتبه وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی در خصوص انفجار سامرا و کشته شدن چند تن از زائران ایرانی و امنیت زوار ایرانی گفت: این سوال باید از ارگان‌های دیگری به خصوص سازمان حج و زیارت پرسید. ولی به هر حال وضعیت در منطقه وضعیت پیچیده، نابهنجار و غیرقائل تصور است و تروریسم دست‌پرورده برخی کشورها در منطقه که با آنها جدی برخورد نشده است و حتی مورد تشویق قرار گرفته‌اند، منطقه را مورد هدف قرار داده ست. 

تروریسم کور است

قاسمی با بیان اینکه عراق مورد تعرض گروه‌های تروریستی است، اظهار داشت: تامین امنیت به طور قطعی دشوار است اما هشیاری‌ها و ظرافت‌های لازم را باید رعایت کنیم تا هم شهروندان را توجیه کنند و هم خودشان در تماس‌هایی که دارند مسائل امنیتی را در صدر کارهای خود قرار بدهند. البته تروریسم کور است و اینها وحشیانه عمل می‌کنند و توجه نه به مذهب نه انسانیت دارند و هدف‌شان کشتار و تبلیغات برای به کرسی نشاندن حرفشان در منطقه است.

نمی‌توانیم درها را ببندیم

او افزود: این مصیبت بزرگی برای ماست که تعدای از شهروندان ما در این میان کشته و زخمی بشوند. بهرحال با علاقه‌ای که در مردم است ما نمی‌توانیم درها را ببندیم و باید سازماندهی کنیم ولی ظرایف باید دیده شود و حدالامکان باید جلوی تعرض علیه خود را بگیرم. البته هرکس در هر جا برای ما مهم است اما اینها ایرانی بودند و ما بیشتر متاثر می‌شویم.

رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانه‌ای وزارت امور خارجه با بیان اینکه وجدان‌های بیدار جهان باید هشدار را دریافت کنند اما هنوز با سهل‌انگاری غیر قابل تصوری از کنار آن عبور می‌شود، تصریح کرد: این نقطه عطف تاریح است که مورد قضاوت فرزندان ما قرار می‌گیرید که ما در مقابل این وضعیت آنچه می‌توانستیم را انجام ندایدیم و هر کس در جهت منافعش حرکت کرد و باعث شد تروریسم جهان را تهدید کند. 

چرا ایران در سوریه فعال است؟ 

قاسمی در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران خارجی در خصوص دلیل کمک‌های ایران به سوریه و همکاری با سوریه و اینکه آیا این برای بشردوستی است یا برای بقای بشار اسد خاطرنشان کرد: ما به دلایل مختلف حضور داریم. درخواست سوریه برای کمک یکی از دلایل کمک‌های ما به سوریه است.  وجود یک دولت قانونی که بر اساس رای پارلمان و مردم انتخاب شده و قابل قبول نیست که تروریست‌ها هر زمان هوس می‌کنند به تغییر دولت دست بزنند.

او همچنین اضافه کرد: این دو مورد یعنی خواست دولت سوریه و بحث مبارزه با تروریسم عوامل مهمی برای ایران است. ما فکر می‌کنیم سوریه جایی است که می‌توانیم با تروریسم مبارزه کنیم، سوریه به عنوان مقر اصلی تروریسم‌ها مطرح است که اگر سوریه به دست اینها بیفتد ما شاهد توسعه آن در عراق و جاهای دیگر خواهیم بود لذا باید این مبارزه را انجام بدهیم. خوشبختانه امروز همه کسانی که مدعی بودند که باید اسد ظرف مدت کوتاهی کاخ ریاست جمهوری را ترک کند چه در غرب چه در شرق مجاب شده‌اند دولت فعلی بماند و اگر خلایی باشد دیگران یعنی تروریست‌ها از این خلا استفاده می‌کنند.

سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه ما در ازای درخواست یک دولت قانونی در مسائل سوریه فعالیم، یادآور شد البته روابط ما با سوریه کهن است. در جنگ هشت ساله با عراق که بخش مهمی از جهان مقابل ما بودند این سوریه بود که در جهان عرب از ایران دفاع می‌کرد و به ایران کمک می‌کرد لذا ما به پاس این همکاری‌ها هم باید متعهد باقی بمانیم. مسائل سوریه زیاد است و من به این مساله اکتفا می‌کنم.

کد خبر : ۴۲۶۵۸۹