خبرگزاری کار ایران

تفاهم همکاری فضایی تهران و مسکو/ دیدار سران موضوع مذاکره واعظی و همتای روسی

روسای ایرانی و روسی کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی دو کشور در مسکو بر لزوم آمادگی و برنامه‌ریزی مشترک برای استفاده از دستاوردهای دیدار پیش‌بینی شده رییسان جمهوری ایران و روسیه در ماه جاری برای اوج‌گیری روابط تاکید کردند.

به گزارش ایلنا، در نشست هیات ایرانی و روسی که دیروز (جمعه) با حضور مهدی سنایی سفیر جمهوری اسلامی ایران برگزار شد، محمود واعظی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با اشاره به اینکه دو کشور برای گسترش همکاری‌ها در دوره نوین اراده جدی دارند، گفت: ایران برای توسعه فراگیر و بدون محدودیت همکاری‌ها با روسیه آماده است و مصوبات دوازدهمین نشست کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی دو کشور در سال گذشته نیز نقشه راه توسعه روابط را ترسیم کرد که حرکت رو به پیشرفت در این عرصه ادامه دارد.

وزیر ارتباطات همچنین اظهار کرد که اسناد بسیار مهمی در دو سال اخیر امضا و کار گروه‌های متعددی برای اجرایی کردن آن تشکیل شده که برگزاری نشست‌های مربوط به آنها نیز دستاوردهای خوبی داشته است.

بنا به اعلام بخش دیپلماسی رسانه‌ای سفارت ایران در مسکو، الکساندر نوواک وزیر انرژی روسیه نیز با اشاره به برنامه دیدار سران دو کشور در باکو، گفت: فرصت‌های زیادی برای توسعه روابط به بهره‌برداری رسیده و هنوز هم عرصه‌های دیگری در بخش‌های مختلف وجود دارد.

وی اظهار کرد: در پنج ماهه نخست سال ۲۰۱۶ حجم مبادلات بازرگانی دو کشور حدود ۷۰ درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته بیشتر شده و هنوز هم قابل افزایش است.

نوواک همچنین از تهیه موافقتنامه تجارت آزاد بین ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا خبر داد و خواستار تلاش بیشتر دو کشور برای رسیئن به نتیجه زودتر شد تا بتوان زمینه‌های اجرا را فراهم کرد.

وی حل مسائل بانکی را برای توسعه روابط دو کشور بسیار مهم و حیاتی خواند و گفت که روسیه آماده همکاری‌های لازم در این زمینه است و پرداخت ها اکنون نیز دو برابر شده است.

نوواک همچنین ابراز امیدواری کرد که گزارش برنامه‌های تدوین شده و امور در دست اجرا پیش از دیدار سران دو کشور که قرار است در آینده‌ای نزدیک در باکو پایتخت جمهوری آذربایجان برگزار شود، در اختیار رییسان جمهوری ایران و روسیه قرار گیرد.

وی درپایان با اشاره به برنامه‌های همکاری نفتی و گازی ایران و روسیه گفت: شرکت گازپروم تمایل دارد در حوزه‌های گازی، مخزنی و تولید سی.ان.جی برای کشورهای ثالت در ایران فعالیت کند. 

همچنین پیگیری توافق‌های استانی و تقویت روابط بین استان‌ها، نشست مشترک همایش استانداران در روسیه، گسترش همکاری‌های فضایی و اعلام امضای یادداشت تفاهم همکاری‌ها در این زمینه در مذاکرات دیروز هیات‌های ایرانی و روسی، مخابراتی و ارتباطی که چهار کمیته پیگیری در این زمینه تشکیل شده است و پیگیری همکاری‌های منطقه‌ای در قالب اتحادیه اقتصادی اوراسیا از دیگر محورهای مذاکرات و توافق های دو هیات ایرانی و روسی اعلام شد. 

مرور توافق‌های کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی دو کشور و پیگیری موارد مختلف، ارزیابی مثبت از برنامه‌های اجرا شده حاصل از مصوبه‌های نشست پاییز سال گذشته این کمیسیون در مسکو، اهمیت پیش‌نویس نقشه راه توسعه روابط صنعتی با پیش‌بینی اجرای ۷۰ طرح مشترک از جمله طرح‌های دارای اولویت، لزوم همکاری‌های بیشتر برای رفع مشکلات بانکی و اقدام برای گشایش خط اعتباری ریش اکونوم بانک نیز در نشست مذاکراتی واعظی و نوواک رییسان ایرانی و روسی کمیسیون مشترک همکاری‌های دو کشور بررسی شد.

وزیر ارتباطات در مدت حضور سه روزه خود در مسکو با ورونیکا نیکیشینا وزیر تجارت اتحادیه اقتصادی اوراسیا با موضوع تجارت آزاد بین تهران و این اتحادیه با تعرفه صفر و کم برای کالاهای مورد توافق، نیکلای نیکیفروف وزیر ارتباطات و رسانه‌های جمعی و همچنین دنیس مانتوروف وزیر صنعت و تجارت روسیه با موضوع توسعه هر چه بیشتر روابط دو جانبه و اقتصادی در منطقه دیدار و مذاکره کرد.

از آغاز روی کار آمدن دولت یازدهم، ایران و روسیه با اجرای راهبرد افزایش همکاری‌های دوجانبه و همگرایی منطقه‌ای، روابط اقتصادی رو به رکورد خود را تحرک بخشیدند.

پایین‌ترین سطح روابط تجاری دو کشور در سال ۱۳۹۲ با سقوط از چهار میلیارد دلار به کمی بیش از یک میلیارد دلار تجربه شد.

در چارچوب اقدام‌های دولت یازدهم، سال۲۰۱۴ ارزش اقتصادی روابط دو کشور به حدود یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار رسید، سال ۲۰۱۵ نیز حدود ۳۰ درصد رشد کرد و براساس آمارهای تازه اعلام شده در شش ماهه اول سال جاری میلادی نسبت به مدت مشابه سال ۲۰۱۵، حدود ۶۹ درصد بیشتر شده است.

اتحادیه اقتصادی اورآسیا نیز با جمعیتی بیش از ۱۸۰ میلیون نفر دربرگیرنده پنج کشور روسیه، بلاروس، قزاقستان، قرقیزستان و ارمنستان است که بیش از ۲۰ میلیون کیلومتر مربع مساحت دارند و با توجه به نزدیکی جغرافیایی، بازار بزرگی برای صادرات کالاهای ایرانی به شمار می‌روند و برقراری تجارت آزاد نیز می‌تواند فرصت‌های زیاد همه جانبه‌ای را برای بخش خصوصی ایران و کشورهای عضو این اتحادیه ایجاد کند.

کد خبر : ۳۹۵۵۷۴