شرکتهای فرانسوی نباید از شعارهای انتخاباتی یکی از کاندیداهای آمریکا نگران باشند
وزیر امور خارجه ایران روابط پارلمانی ایران و فرانسه را تقویت کننده شناخت مردم این دو کشور از یکدیگر دانست و گفت: در همین راستا هفته آینده تهران میزبان رئیس مجلس ملی فرانسه خواهد بود.
به گزارش خبرنگار اعزامی ایلنا، وزیر امور خارجه کشورمان با حضور در جلسه استماع کمیسیون سیاست خارجی مجلس سنای فرانسه گفت: ما این فرصت را در پایان سال گذشته داشتیم که میزبان رئیس سنای فرانسه در ایران باشیم.
رئیس مجلس ملی فرانسه هفته آینده به تهران سفر میکند
او گفت: در هفتههای آینده هم میزبان رئیس مجلس ملی هستیم و اعتقاد ما این است که روابط پارلمانی درک مشترک بین دو کشور را تقویت میکند.
ظریف با بیان اینکه ما در سه ماه گذشته انتخابات پارلمانی خوبی را پشت سر گذاشتیم و با مشارکت خوبی از مردم ایران مواجه بودیم، گفت: همان طور که میدانید در ایران رای دادن اجباری نیست با این حال حضور ۵۲% مردم پای صندوقهای رای بسیار قابل توجه است.
وزیر امور خارجه کشورمان گفت: در این انتخابات برخلاف تصورات مطرح شده، پارلمان متعادلی انتخاب شد و این باعث خوشحالی است که همه گروههای سیاسی از انتخابات خوشحالند و همه گروهها فکر میکنند در انتخابات پیروز شدند و این نشان دهنده یک سیستم زنده در حوزه سیاست داخلی ایران است.
ظریف گفت: پارلمان دهم ایران در هفتههای گذشته تشکیل شد. رئیس مجلس انتخاب شد و کمیسیونها و روسای کمیسیونها نیز اخیرا انتخاب شدند. لذا در آینده نزدیک اعضای کمیسیونهای دوستی هم انتخاب میشوند و زمینه برای روابط نزدیک پارلمانی بین دو کشور فراهم میشود.
او گفت: من در وزارت خارجه این گونه روابط پارلمانی را تشویق میکنم و معتقدم برای دو کشور و برای فهم و درک مشترک بسیار مفید است.
مشکلات بانکی برای اجرایی شدن توافقات باید رفع شوند
ظریف با بیان اینکه بعد از سفر روحانی به فرانسه ما توافقات خوبی داشتیم و این توافقات امروز در مرحله اجرایی قرار گرفته است، گفت: البته ما نیاز داریم که مشکلات بانکی را برای اجرایی شدن توافقات رفع کنیم.
وزیر امور خارجه کشورمان خاطرنشان کرد: در برخی موارد مشکلات بانکی قابل حل است در برخی موارد احتیاج به تلاش مشترک دارد. لذا ما معتقدیم ارتباطات ایران و فرانسه مدلی برای اجرای توافق هستهای ۱۴ ژانویه باشد.
باید به دنبال راه حل جهانی برای حل مسائل موجود باشیم
او گفت: در حوزه مسائل منطقهای و مشکلات منطقه ما اعتقاد داریم هیچ مشکلی امروز در دنیا در یک محل محدود نخواهد شد. فجایع و جنایات در پاریس به صورت دردناکی به دوستان ما در فرانسه نشان داده ما در دنیای کنونی مشکل محلی نداریم و مشکلات از منطقهای به منطقه دیگر حرکت میکند به همین دلیل هیچ راه حل منطقهای نداریم و باید به دنبال راه حلی جهانی باشد.
او با بیان اینکه ما اعتقاد داریم باید همکاری کنیم، گفت: اعتقاد داریم مشکل ما مشکلی نیست که از راه نظامی حل شود. همه مشکلات سیاسی نیازمند راه حل سیاسی است که من تمایل دارم وارد گفتوگو با دوستان در سوال و جواب شوم به جای اینکه در ابتدا نکات را مطرح کنم اما مهمتر از آن مشکلات مبنایی است که به گسترش افراط گرایی انجامیده است.
آماده همکاری برای رفع مشکل هستیم
ظریف خاطرنشان کرد: احساس به حاشیه رانده شدن و بیاحترامی، ناکامی اقتصادی، بیعدالتی، اینها در جوانان و جوامع مختلف شرایطی را ایجاد میکند که به جذب افراد به گروههای تروریستی میانجامد و همزمان با مبارزه با گروههای افراطی باید آنها را از منابع مالی و انسانیشان محروم کنیم و برای این به تلاش جهانی نیاز داریم.
ظریف گفت: ما به عنوان یک کشور قربانی تروریست آماده همکاری برای رفع مشکل هستیم و معتقدیم همه ما باید با دید باز و آمادگی برای پذیرش مشکلات و پیدا کردن راه حل مشترک حرکت کنیم.
پس از سخنرانی ظریف جلسه با پرسشهایی از سوی نمایندگان مجلس سنا و اعضای کمیسیون اقتصادی ادامه پیدا کرد.
یکی از حاضرین از وزیر امور خارجه کشورمان پرسید الان یک سال است که گروه کاری ما به ایران رفتهاند و ما امید داشتیم که از روابطی که شروع شده بود نتیجه مثبت بگیریم. بین ایران و کشورهای عضو گروه امنیتی و ما به نتیجه رسیدیم و منتطریم نقطههایی که آن زمان اشاره کردیم به نتیجه برسد و مخصوصا روابط اقتصادی فرهنگی بین دو کشور.
او ادامه داد: همانطور که میبینید دانشجویان ایرانی در فرانسه کم هستند و هم چنین محققانی که از فرانسه به ایران میروند کم هستند. از طرفی ما در صنعت توریسم در فرانسه تخصص داریم میتوانیم به ایران کمک کنیم. ایران چه تصمیماتی را برای این روابط دوجانبه در این موضوعات دارد.
در سوال دیگری مطرح شد با توجه به قرارداد هستهای امضا شده انتظار داشتیم ایران دوباره جای خودش را در دنیا داشته باشد و مخصوصا نقش ایران در ثبات خاورمیانه پررنگتر شود.
این عضو کمیسیون سیاستخارجی مجلس سنای فرانسه گفت: درباره انتخابات اخیر در ایران و اینکه دیگر محدودیتهای ایران برداشته شده و رئیس جمهور ایران اصلاحاتی انجام داده است. ما اطمینان داریم ایران نقش مهمی در منطقه دارد و این نقش مثبت را شما دارید که مسائل خاورمیانه را حل کنید.
یکی دیگر از اعضای کمیسیون سیاست خارجی مجلس سنا گفت: به صورت کلی در غرب گفته میشود که محدودیت روابط بین ایران و عربستان سعودی مسائل زیادی را در خاورمیانه ایجاد کرده است. آیا فکر میکنید این مشکلات را میتوانید به صورت دیپلماتیک حل کنید که ما حس کنیم آرامشی بین دو کشور برقرار است؟
در سوال دیگری از ظریف پرسیده شد در مورد قفلی که آمریکا بر روابط تجاری اروپا و ایران زده و مانع تحقق پیشرفتهای آغاز شده، شده است دیدارهایی را با مسئولان آمریکایی داشتیم اما آنها گفتهاند که در سنای آمریکا گروهی وجود دارند که دید منفی نسبت به ایران دارند و این سرعت روابط ما و ایران را کم کرده است.
او افزود: با توجه به روی کار آمدن پارلمان جدید که شما توانستید اکثریت را در آن داشته باشید چه اصلاحاتی میتواند منجر به عقب نشینی مواضع آمریکا شود و قفل حوالههای بانکی و سیستم بانکی ما را آزاد کند که وضع را سخت کرده و اقتصاد را کند کرده است.
یکی از نمایندگان ضمن ابراز خوشحالی نسبت به عقد قرارددادهایی بین پژو سیتروئن و ایرباس و برق گفت: ما میخواهیم گروههای دوستی ایجاد کنیم و شما را تشویق میکنم که گروههای دوستی ادامه داشته باشد. چرا که این گروههای دوستی برای صحبت کردن بسیار مفید است.
این نماینده خاطر نشان کرد: در مورد سیستم بانکی همه معتقدند فرانسه سعی میکند نقش مهمی داشته باشد و ما باید یک اعتقاد سیاسی داشته باشیم.
او گفت: همین طور ما سیگنالهای خطری را در فرانسه دریافت کردیم.
این نماینده در مورد موضوع لبنان گفت: آیا میشود از طریق روابط خوب شما با لبنان شاهد جمع شدن گروههای مختلف در لبنان باشیم یا خیر.
در ادامه جلسه پرسش و پاسخ اعضای کمیسیون سیاست خارجی مجلس سنای فرانسه در حضور وزیر امور خارجه کشورمان گفته شد که فاصله عمل و حرف مهم است. چرا که بسیاری از حرفها میتواند مصرف داخلی داشته باشد اما فاصله این حرفها با عمل مهم است به ویژه در کشور شما که در بین افغانستان و عراق قرار گرفته و برای ایجاد آرامش در تمام دنیا میتواند نقش مهمی داشته باشد.
در همین رابطه پرسیده شد، چطور ایران باید دیپلماسیاش را اداره کند و به بقیه دنیا نشان دهد که از صمیم دل ایران در یک سیاست آرام نقش خود را در بخش جهانی بازی میکند.
یکی از نمایندگان مجلس خاطرنشان کرد: همان طور که میدانید در ایران، آمریکا و انگلستان را به عنوان شیطان معرفی کرده بودند و هم چنین فرانسه را. حال شما غرب را چگونه میبیند و چطور میشود از این وضع مفهومی بین روابط ما فرار کرد.
در ادامه این نشست خطاب به وزیر امور خارجه کشورمان گفته شد. درباره اینکه تحریمها برداشته شد قرار شد فرانسه به عنوان یک الگوی خوب عمل کند و به بقیه نشان دهد چگونه باید رفتار کرد. حالا ما چطور میتوانیم این محدودیتها را کم کنیم و با شفافیت ادامه دهیم.
در این جلسه همچنین از وزیر امور خارجه کشورمان در مورد وضعیت توریستهای خارجی زن که در خصوص طرز پوشش و لباسشان باید سبک خاصی داشته باشند، سوال شد و خواسته شد در مورد تاثیرات این روند بر توسعه توریسم ایران توضیح دهد.
گفتوگوها میان ایران و فرانسه آغاز شده است
پس از طرح پرسشها از سوی نمایندگان عضو کمیسیون سیاست خارجی مجلس سنای فرانسه وزیر امور خارجه کشورمان در پاسخ یه سوالات خاطرنشان کرد: در چند حوزه موضوعات مطرح شد یکی حوزه همکاریهای دو جانبه، پارلمانی، اقتصادی و مشکلات منطقهای بود.
او ادامه داد: ما یک رشته همکاریهای دو جانبه داریم که نیازمند حل مشکل بانکی نیستند. مثل ارتباطات دانشجویی فرهنگی توریستی و گفتوگوهای سیاسی.
ظریف گفت: در این حوزهها با توجه با توافقاتی که با حضور رئیس جمهور روحانی در فرانسه به امضا رسید، بسیار همکاریهای خوبی داریم.
او افزود: در حوزههای فرهنگی، گفتوگوهای سیاسی خوبی را شروع کردیم.
او در پاسخ به سوالی در خصوص توریسم در ایران گفت: من احساس کردم ایران مستعد پذیرش توریستهای خارجی است. اما احترام به قوانین داخلی ایران به تبادل فرهنگی کمک میکند. تا به حال ما کسی را ندیدیم که مشکلی داشته باشد. توریستهایی که به ایران میآیند آمادگی احترام به قوانین ما را دارند و ما تشکر میکنیم.
او گفت: امکان زیادی برای سرمایهگذاری در این حوزه است. صنعت توریست در ایران نیاز به سرمایهگذاری دارد و فرانسه هم در این حوزه این امکان را دارد.
وزیر امور خارجه کشورمان افزود: در مورد زمینههای همکاریهای پارلمانی ما به زودی کمیته گروه دوستی ایران و فرانسه را در پارلمان کشورمان تشکیل میدهیم.
ظریف با بیان اینکه در دو روز گذشته هیات رئیسه کمیسیونها تشیکل شد و مرحله بعدی گروههای دوستی است که در چند هفته آینده تشکیل خواهد شد گفت همزمان با سفر رئیس مجلس ملی به ایران گروه دوستی هم شکل خواهد گرفت.
او خاطرنشان کرد: در مورد همکاریهای اقتصادی و تجاری بین دو کشور ما هم سابقه خوبی در همکاریهای این دست داریم از این رو زمینههای خوبی هم فراهم شده است.
ظرفیتهای فراوان ایران و فرانسه برای همکاری
ظریف گفت: در ایران نیروی انسانی نخبه و توانمندی داریم. ایران پنجمین کشور از لحاظ فارغالتحصیلان مهندسی است. در بایو و نانو جزو ده کشور اول است و شما با حضور در ایران از این امکانات وسیع برای تولید و صادرات به منطقه میتوانید استفاده کنید.
وزیر امور خارجه کشورمان اضافه کرد: به ویژه در حوزه خودروسازی که دو کشور زمینه طولانی دارند میشود همکاری داشت. اما اینجا مشکل موانع بانکی هست. در مورد اجرای توافق هستهای ایران از طرف خودش به تمام تعهداتش پایبند بوده است و آژانس هم همین را تصدیق کرده است اما فضای روانی دوران تحریم که بانکها را از ارتباط با ایران منع میکرد در بانکهای اروپایی و غرب هنوز وجود دارد به نظر ما هیچ خطری برای همکاری با ایران بانکها را تهدید نمیکند.
وزیر امور خارجه کشورمان گفت: اما خب یکی از بانکهای فرانسوی نه میلیون دلار به واسطه تعامل با ایران جریمه شده و نگران است.
بانکهای فرانسوی و اروپایی فضای روانی هراس هاری با ایران را بشکنند
او گفت: در گذشته فرانسه برای اینکه اجازه ندهد تحریمهای فرامرزی آمریکا موفق باشد نقش مهمی ایفا کرد. من فکر میکنم بانکهای فرانسوی و اروپایی باید این فضای روانی را بشکنند چرا که به نفع همه حتی آمریکا است.
او با بیان اینکه ما معتقدیم آمریکا هم برای توافقی که دو سال برای رسیدن به آن تلاش کرده نمیخواهد با اجرا نکردن آن را بشکند، گفت: ما هم آدمهای بیکاری نبودیم که دو سال برای توافقی زحمت بکشیم که میخواستیم آن را بشکنیم.
ظریف افزود: الان ایران وظایفش را برای توافق انجام داده و این برای کشورها منافع زیادی به همراه داشته است.
توافق با ایرباس با ایران مهم است
وزیر امور خارجه با بیان اینکه توافق با ایرباس بسیار مهم است، گفت: ما احساس کردیم برای تسریع روابط با ایرباس باید توافقی با بوئینگ داشته باشیم. الان احساس میکنیم برای هر دو امکانش وجود دارد.
ظریف با بیان اینکه توافق با پژو بیش از یک توافق تجاری است، گفت: این توافق حتما برای پژو هم مفید خواهد بود. در مورد سیتروئن هم همین طور. توافق با شرکتهای فرودگاهی فرانسه برای تقویت امکانات فرودگاهیمان به نفع هردو کشور است و مهم این است که ارتباط دو کشور را بهتر میکند.
ظریف گفت: همه این توافقات در راستای این است که همه به اجرای توافق هستهای پایبند هستند و فرانسه نقش مهمی در این زمینه دارد.
او با اشاره به حاضران در جلسه استماع کمیسیون سیاست خارجی مجلس سنای فرانسه گفت: برخی از حاضران در دهه نود وزیر بودند. در دهه نود آمریکاییها تحریمهایی داشتند که اگر کسی در صنایع نفت و گاز توافق کند، تحریم میشود. فرانسه با بردن توتال به ایران باعث شد آمریکاییها نتوانند آن قانون غیرقانونی را اجرا کنند. پشت سر توتال بقیه هم آمدند و مهمتر از همه باعث شدند یک قاعده حقوقی غلط توسط آمریکا جا نیفتد.
او در پاسخ به سوالی در مورد مساله مخالفت سنای آمریکا با روابط ایران و اروپا گفت: شما به خاطر دارید که یک لابی فعال در آمریکا علیه توافق بود در فرانسه هم همین طور.
شرکتهای فرانسوی نباید از شعارهای انتخاباتی یکی از کاندیداهای آمریکا نگران باشد
ظریف با بیان اینکه اما امروز یک توافق داریم که میان چند طرف است و از این رو یک نفر نمیتواند بازبینی کند، گفت: این توافق بین ایران و کشورهای عضو دائم شورای امنیت و آلمان است و ضمیمه قطعنامه شده و لذا شرکتهای فرانسوی نباید از شعارهای انتخاباتی یکی از کاندیداهای آمریکا نگران باشد.
هیچ کس توان پاره کردن توافق یا مذاکره مجدد درباره توافق را نخواهد داشت
او گفت: توافق هستهای توافقی است که در صورتی که ما و شما علاقه داشته باشیم هیچ کس توان پاره کردن توافق یا مذاکره مجدد درباره توافق را نخواهد داشت لذا توقع داریم از فرانسویها که همان طور که تا کنون فعال بودند در حوزه بانکی هم فعال باشند.
ظریف ادامه داد: تعدادی از بانکهای فرانسه روابط کارگزاری را آغار کردند اما برای توافقات بزرگتر نیاز به ایجاد روابط با بانکهای عمدهتر داریم.
سرعت رفع تحریمها خیلی کند بوده است
وزیر امور خارجه ادامه داد: یکی از حاضران گفت سرعت رفع تحریمها کافی بوده یا خیر من پاسخ میدهم به نظر من خیلی کند بوده است و علت آن هم همین وضعیت روانی است.
ظریف همچنین در خصوص ترکیب مجلس ایران گفت: این یک مجلس متعادل است. مجلس ما همواره این امکان را دارد که بر اساس واقعیات ائتلافهایشان را تغییر دهند.
ظریف گفت: ما امیدواریم واقعیاتی که نمایندگان ما میبینند نشاندهنده مقید بودن ارتباطات بینالمللی ما باشد. وگرنه اینکه ترکیب مجلس موافق توافق است یا مخالف نمیشود چنین تضمینی داشت و ماهیت سیستم سیاسی ایران ماهیت سیالی و انعطاف پذیری است و این موضوعی است که تمام سیاسیون ایران باید با آن کنار بیایند.
ظریف خاطرنشان کرد: مابرای هر رای در مجلس باید ثابت کنیم این به نفع مردم است و بر همین اساس از ائتلاف مجلس نمیشود تضمین گرفت. ماهیت مجلس ما خیلی جالب است. مجلسی که همه فکر میکردند باید مخالف توافق باشد به توافق رای دادند.
اولویت ایران روابط خوب منطقهای است
وزیر امور خارجه ادامه داد: در مورد موضوعات منطقهای و روابط با عربستان، ایران به دنبال روابط خوب با همه همسایگانش است. اولویت ما روابط خوب منطقهای است. حتی از موضوع هستهای روابط ما با منطقه مهمتر است.
او با تاکید بر اینکه از ابتدا معتقد بودیم منطقه ما نیازمند چارچوب همکاری منطقهای است، گفت: برای همین پیشنهاد ایجاد یک مجمع گفتوگو در خلیج فارس را ارائه کردیم که شبیه آنچه شما به عنوان پروسه هلسینکی میشناسید است. یعنی کشورها به یک سری اصول معتقد باشند مثل عدم مداخله و غیره و اقداماتی را برای اطمینانسازی انجام دهند
ظریف گفت: این پیشنهاد ما چند سال است که روی میز است. من این موضوع را در موارد مختلف با روزنامههای مختلف عربی و غربی مطرح کردم.
ایران یک جامعه تک صدایی نیست
ظریف همچنین در پاسخ به سوالی در خصوص وجود صداهای مختلفی که در خصوص مسائل منطقهای از ایران شنیده میشود گفت: من میگویم ایران یک جامعه تک صدایی نیست اما در این مساله که ما خواهان روابط منطقهای هستیم همه اتفاق نظر دارند.
او گفت: اینکه حقوق مردم بحرین توسط یک گروهی خدشه دارد شود و زیر پا گذاشته شود و مردم از حق تابعیت خود محروم شوند همه ما در جهان هم سو هستیم. اما در اینکه ما دنبال حسن همجواری با همسایگان هستیم، این سیاست غیرقابل تغییر ایران است.
ظریف خاطرنشان کرد: ما یک ضرب المثلی در فارسی داریم که میگوید اگر شما خواب باشید میشود بیدارتان کرد اما اگر خودتان را به خواب زده باشید، نمیشود. حال باید دید آیا بعضی کشورها در منطقه علاقه دارند مشکلات را حل کنند یا نه.
ظریف افزود: احساس میکنیم برخی نگرانیها در منطقه این است که گفته میشود از طریق ایجاد تنش با ایران مشکلها پنهان میماند.
او گفت: باید بدانید مشکل برخی کشورهای منطقه زمامداری و ناتوانی برای پاسخ گویی به نیازهای سیاسی و اجتماعی مردم دارند. حال اگر این را با عنوان اختلاف شیعه و سنی نشان دهید این تلاشی برای تغییر جهت دادن به موضوع است چرا که شما تلاش میکنید موضوع را تغییر دهید و نشان میدهد دنبال راه حل نیستد و خودتان را به خواب زدهاید.
باید به دنبال راهکار سیاسی باشیم
وزیر امورخارجه کشورمان اذعان داشت: ما باید دنبال راه حل سیاسی باشیم. در مورد سوریه، شما در سوریه یا باید دنبال راهکار نظامی باشید یا سیاسی. راهکار نظامی یعنی تلاش برای اینکه نیازهای یک طرف در ازای تهدید همه تامین شود. این راهکار نتیجه نمیدهد.
او گفت: راهکار سیاسی یعنی پیدا کردن روشهایی که همه در آن شریک شوند. ما معتقدیم در سوریه ما ناگزیر از راهکار سیاسی هستیم و برای همین ناچاریم مردم سوریه را مجبور کنیم پشت میز مذاکره بنشینند.
تمرکز روی یک فرد برای آینده سوریه به معنی ورود به بازی برد و باخت است
ظریف با بیان اینکه ایران معتقد است تمرکز روی یک فرد در سه، چهار سال گذشته، برای آینده سوریه به معنی ورود به بازی برد و باخت است و شما مساله را به شکلی تعریف کردید که شکست میخورید، گفت: اما اگر شما به جای تمرکز روی یک فرد روی روشها توافق کنید مساله حل میشود. اینکه آیا آینده سوریه یک آینده فدرالی قابل هدایت است یا خطرناک است و امنیت منطقه را بر هم میزند و اینکه یک سوریه متحد خوب است یا از هم پاشیده و آیا در آینده سوریه باید نظامی داشته باشیم که متمرکز بر رئیس جمهور است یا پارلمان این سوالات خیلی راحتتر است تا سوالی که یک فرد چه نقشی دارد.
ظریف گفت: اگر ما روی مقررات و نحوه تقسیم قدرت تمرکز کنیم کار راحت است. ّما معتقدیم همین فرمول در مورد همه مشکلات منطقه قابل اطلاق است. ما باید بپذیریم راه حل سیاسی باید به گونهای باشد که همه فکر کنند منافعی دارند.
او گفت: ایران آمادگی کار با فرانسه در این ارتباط دارد. ما معتقدیم مشکل سوریه و لبنان و بحرین و یمن باید توسط مردم آن منطقه و کشور حل شود. کشورهای خارجی باید صرفا کمک کنند ما نمیتوانیم دیکته کنیم اگر تلاش این چنینی کنیم با مقاومت مردم مواجه میشویم.
در مورد لبنان باید اجازه دهیم مردم لبنان به نتیجه برسند
وی تاکید کرد: در مورد لبنان باید اجازه دهیم مردم لبنان به نتیجه برسند برای ایران هر تصمیمی لبنانیها بگیرند قابل قبول است ما فقط باید کمک کنیم لبنانیها در محیطی امن انتخاب کنند. بسیاری از پیشنهادات خوب در لبنان با این جهت که لبنانیها فکر میکنند از بیرون دیکته شده به نتیجه نمیرسد.
در خلال برنامه یکی از اعضا در مورد روابط با ترکیه و چین سوال و همچنین وضعیت حقوق بشر در ایران سوال کرد و گفت چگونه است چرا که همه نگران هستند چرا که میگفتند تعداد زیادی در ایران کشته شدند و سازمان ملل شلاق زدنها را محکوم کرد.
این نماینده اضافه کرد: یک روشنفکر فرانسوی اگر بخواهد به ایران برود بعضی وقتها اجازه ورود نمیدهید. به چه صورت شما میتوانید برای توریستها امکان بهتری داشته باشید که روشنفکرانی که میخواهند در ایران فعال باشند، راحتتر بروند. شما احتیاج به نو کردن هواپیماهایتان دارید و گفتید بوئینگ هم به قرارداد ایرباس پیوست. فقط پنج بانک قبول کردند از نظر مالی ساپورت کنند شما فکر میکنید اینها عملیاتی میشود؟
ظریف در مورد هلسینیکی گفت: ما پیشنهاد را به صورت علنی و خصوصی ارائه دادیم سه هفته قبل در مجمع هلسینکی که تلاش دارد نمونهای برای منطقه ما باشد من این موضوع را مطرح کردم. نفت یکی از موضوعاتی است که ما میتوانیم در آن همکاری کنیم مثلا موضوع ایمنی هستهای در خلیج فارس. یکی از حوزههای خوب بین ایران و فرانسه هستهای است که در ضمن توافق هستهای هم ضروری خوانده شده است. ما اقداماتی را کردیم به شرطی که دوستان خودشان را به خواب نزده باشند.
او در مورد ترکیه گفت: با ترکیه هم روابط خوبی داریم. در مورد سوریه اختلاف نظر داریم اما گفتوگو میکنیم. مبنای گفتوگوی ما در مورد سوریه نیاز یه رسیدن به راه حل سیاسی بر اساس اصول و مقررات است به جای افراد.
او گفت روابط ما با چین همیشه خوب بوده است . یک زمان بزرگترین شریک تجاری ما اروپا بود اما به دلیل تحریمها امروز چین است و ما تمایل به ادامه آن داریم. امروز حدود سی میلیارد دلار خط اعتبار طرف چینی است. امکانات در چین وسیع است.
او افزود: ما هم میتوانیم ۱۱۸ ایرباس بخریم هم بوئینگ چرا که نیاز داریم و مانعی نیست ما احساس میکنیم توافق بوئینگ کمک میکند.
یکی دیگر از نمایندگان سوال کرد که آقای وزیر آمریکاییها این فروش را قبول نکردهاند و ما میدانیم ایران میتواند هواپیمای زیاد بخرد اما آمریکاییها مخالفند.
ظریف گفت: اگر بخواهم دیپلماتیک جواب بدهم باید بگویم یکی از محدودیتهایی که آمریکاییها ایجاد میکردند با قرارداد با بوئینگ رفع شد اما مشکل بانکی هنوز وجود دارد.
او گفت: بانکهای فرانسوی محدودیتی از لحاظ قانونی ندارند اما از لحاظ روانی دارند. ما با آمریکاییها از نزدیک برای رفع این مشکلات روانی کار میکنیم و آنها باید رفع کنندو
قطعنامه حقوق بشر علیه ایران با رای کشورهایی تصویب شد که یک انتخابات در کشورشان نداشتهاند
ظریف در مورد حقوق بشر گفت: ما اعتقاد داریم حقوق بشر یک امر ملی است که مبانی حکومت از طریق رعایت حقوق شهروندانش تامین میشود. اگر به منطقه ما نگاه کنید کمتر کشوری را خواهید دید که در سی و هفت سال گذشته تمام امورش بر اساس انتخابات بوده باشد. شاید شما انتقاد داشته باشید اما در هر مرحله انتخابات ایران پیشبینی کسانی که میگفتند انتخابات از پیش تعیین شده است غلط از آب درآمد. در انتخابات قبلی همه پیشبینیها این چنین بود که کسی غیر از روحانی تعیین میشود در انتخابات مجلس هم همین طور اما مردم پای صندوق تعیین کردند. و در سی و هفت سال گذشته ما در هر نوبت رئیس جمهوری را داشتیم که مخالف قبلی بوده یعنی رئیس جمهورهایی که انتخاباتی را برگزار کردند اپوزیسیون آنها روی کار آمد.
ظریف تاکید کرد: در رای اخیر شورای حقوق بشر قطع نامه علیه ایران با رای کشورهایی تصویب شد که یک انتخابات در کشورشان نداشتند آیا این افتخار است برای شما یعنی کشورهایی به قطع نامه رای دادند که شهروندانشان را گردن میزنند. و یک قطع نامه علیه آنها تا به حال صادر نشده است. ما معتقدیم باید حقوق شهروندانشان را رعایت کنیم و در این زمنیه دولت متعهد است اما با استفاده سیاسی از حقوق بشر مخالفیم و اعتقاد داریم این استفاده حقوق بشر را نابود میکند.