انجام صدها پروژه نیمهتمام، دولت را در باتلاق فرو میبرد
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: دولت از پروژهمحوری به هدایتگری و حمایتمحوری باید روی بیاورد.
به گزارش ایلنا، محسن رضایی در همایش ملی اقتصاد مقاومتی، تعاون و اقدام و عمل، که در مرکز همایشهای بینالمللی صداوسیما برگزار شد، با تبریک خجسته سالروز میلاد کریم اهل بیت، حضرت امام حسن مجتبی (ع) گفت: تشکر میکنم از اتاق تعاون و دوستانمان در دبیرخانه که این همایش را بنا گذاشتند تا تاکید بشود که تعاونیها نقش مهمی در تحقق اقتصاد مقاومتی دارند.
رضایی افزود: مهمترین موضوع امروز کشور مساله اقتصاد است. امروز مشکلات اقتصادی مورد توجه همه آحاد ملت ماست. بیکاری نگرانی جوانان کشور است اما چگونه میتوانیم از این مشکلات عبور کنیم؟ در دنیا دو نوع روش و راه برای عبور از مشکلات اقتصادی تجربه شده است. یکی الگوی هدایتی است که در آن دولتها نقش هدایتگر را پیدا میکنند و مشکلات را پشت سر میگذارند که عمر این الگو کمتر از هشتاد سال است و خیزشگاه آن شرق آسیا و کشورهایی نظیر کره، سنگاپور، مالزی و چین است و اخیرا ترکیه و برزیل هم به این الگو پیوستهاند. الگوی قدیمیتر، الگوی نهادی است که زادگاهش کشورهای غربی بوده و پروسه طولانیای داشته. بیش از دو قرن طول کشید تا آمریکا، آمریکا شد و انگلیس، انگستان. در این الگو، ابتدا نهادها ساخته میشوند و ثروت بر اساس این نهادها شکل میگیرد. نهاد صنعت، نهاد قانون، نهاد بازار و پول پایهگذاری میشوند و فعالیتهای اقتصادی بر این اساس شکل میگیرند.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام افزود: ایران از ۱۵۰ سال پیش تاکنون بیش از ده الگو را تجربه کرده است. الگوی عباس میرزا، الگوی امیرکبیر، الگوی مشروطه، الگوی رضاشاه، الگوی انقلاب سفید، الگوی سازندگی، الگوی جامعه مدنی، الگوی عدالت و الگوی درهای باز که در سالهای اخیر با آن مواجه هستیم. همه اینها مورد مطالعه قرار گرفته و ما با مشورت اساتید و نخبگان برنامه ریزی و اقتصاد به یک الگو رسیدیم. الگویی که مجموعهای از چند سند بالادستی نظام بود و آن الگوی اقتصاد مقاومتی است. امروز ما مشکلی به نام الگو در ایران نداریم. مشکل ما یکی انحراف از سیاستهاست و دیگری مشکل در پیاده سازی سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی است. در خود اقتصاد مقاومتی توضیح خوبی درباره این پیاده سازی آمده است. در ابتدای این سند صحبت از الگو شده و توضیح داده شده که ما باید از درون شروع کنیم و به بیرون برسیم. دولت به عنوان مهمترین نهاد، دو وظیفه دارد. اولا باید و در وهله دوم دولت در اقتصاد مقاومتی باید نقش راهبری و هدایتگری اقتصاد جامعه را در دست بگیرد. یکی از این وظایف، توانمندسازی فعالان اقتصادی و اصلاحات در بیمه و بانکهای کشور است. دیگر وظیفهاش دیپلماسی اقتصادی و مردمی کردن اقتصاد است.
استاد دانشکده کارآفرینی دانشگاه تهران گفت: مردمی کردن اقتصاد، تنها و منحصر به بخش خصوصی نیست. یک نوع تعریف از بخش خصوصی ممکن است مردمی کردن را دربر بگیرد. اما در الگوی اقتصاد مقاومتی، بخش تعاون و کسب و کارهای کوچک و متوسط و روستایی در مردمی کردن اقتصاد نقش مهمی دارند. امروز بنگاههای بزرگ بخش خصوصی با مشکل مطالبات از دولت و کمبود تقاضا در داخل مواجه هستند. شاید این تعبیر تندی باشد که بنگاهها در نوعی باتلاق قرار دارند. آنها با بیاعتمادی منابع مالی و بانکها مواجه هستند و قدرت تامین مالی ندارند. تعاونیها و کسب و کارهای کوچک هم مشکل دسترسی به بازارهای مصرف را دارند.
دکتر رضایی با تاکید بر اینکه تعاونیها میتوانند در مقاوم سازی اقتصاد ایران نقش ایفاء کنند، گفت: در سیاستهای اصل ۴۴، بیست و پنج درصد درآمد کشور در بخش تعاون تعریف شده است. از جمله کارهایی که میتوان اجرایی کرد، واگذاری سهام عدالت به تعاونیها است که میتوان در بازار بورس دیگری نقل و انتقلات آن را سامان داد. تعاونیهایی سهامی عام نیز یک راهکار قابل اجرا است. در این نوع از تعاونیها، یک نفر بیش از یک رای دارد و با نمونههای غربی که هر نفر یک رای دارد، متفاوت است. متاسفانه هنوز فرهنگ این نوع تعاونی در کشور جا نیافتاده است. تعاونی سهامی عام چیزی میان تعاونیها و شرکتهای سهامی خاص است. این نوع تعاونی میتواند از کار آفرینان و صاحبان بنگاههای کوچک شکل بگیرد. همچنین تعاونی از کسب و کارهای کوچک هم میتواند راهگشا باشد. این کسب و کارها در سازکار تعاونی میتوانند مشکلات خود را حل کنند. این روش برای پیدا کردن بازار و شبکه سازی به کار میآید. این شبکه میتواند تامین مالی را هم انجام بدهد.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام تاکید کرد: دولت از پروژهمحوری به هدایتگری باید روی بیاورد. باید ریل اقتصاد را عوض کرد. در ریل جدید دولت باید رابطه خود را در اقتصاد بازتعریف کند. انجام صدها پروژه نیمهتمام دولت را در باتلاق فرو میبرد. باید هوشمندانه عمل کرد و دولت، تعاونیها و بخش خصوصی روی صندلیهای خود بنشینند. پیشنهاد ما این است که دولت تعاونی سهامی عام را باید جدی بگیرد.
وی افزود: پیشنهاد دیگر ما سهام عدالت است. از خود تعاونیها میتوانیم برای کنترل و هدایت سهام عدالت استفاده کنیم. ما باید برای اجراء و تحقق سیاستهای اقتصاد مقاومتی، نخست معرفت پیدا کنیم. سپس ایمان بیاوریم و در مرحله بعد آن را پیادهسازی کنیم. هر یک از این اتفاقات نیافتد ما شاهد تحقق اقتصاد مقاومتی نخواهیم بود.
در ابتدای این همایش یک روزه، آقایان موحد معاون امور قوا، شوراها و دبیر مرکز ارزیابی راهبردی دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام و طیبنیا وزیر امور اقتصاد و دارایی و عبداللهی رئیس اتاق تعاون ایران، در مورد نقش تعاونیها در تحقق اقتصاد مقاومتی و جلالپور رئیس اتاق بازرگانی، صنایع و معادن و کشاورزی ایران، دیگر سخنرانان این همایش بین المللی بودند.
در این همایش که با همکاری دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام، اتاق تعاون، اتاق بازرگانی و اتاق اصناف ایران با حضور داوود دانش جعفری عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، فاضلی ریاست اتاق اصناف ایران، علی رضایی معاون پژوهش، اطلاعرسانی و امور بین الملل دبیرخانه مجمع، جمع زیادی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی، فعالان اقتصادی و نمایندگانی از تعاونیهای کشور برگزار شد، جهیزیه ایرانی رونمایی و پرتال جامع تعاون افتتاح شد.