۲درصد در وزارت بهداشت حقوق ۷۰ میلیونی و ۱درصد حقوق ۶۰ میلیونی میگیرند
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در صحن علنی مجلس طرح تحول سلامت را اقدامی مهم در جهت بهبود وضعیت سلامت کشور دانست.
به گزارش ایلنا، سیدحسن قاضیزاده هاشمی در نشست علنی روز یکشنبه، ۳۰ خرداد مجلس و در تشریح گزارش عملکرد وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: سلامت یکی از مهمترین مسائل جوامع مختلف است که متاسفانه در نقاط مختلف کشور با مشکلات متعددی در حوزه سلامت مواجه هستیم.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در ادامه گفت: طرح تحول سلامت به عنوان یکی از اصلیترین برنامههای دولت یازدهم آغاز شد. ظرف یکصد و یازده هفته گذشته اقدامات متنوعی در این رابطه انجام شده است.
او گفت: بحران کمبود دارو به یکی از دغدغههای ملی کشور تبدیل شده است. طبق وعدههایی که داده بودیم رفع بحران دارویی کشور تا کنون محقق شده است، طبق آمار کمبود دارو از ۳۰۰ قلم به ۳۰ قلم کاهش یافته است. حمایت مالی از این اقدام توسط دولت و بیمهها صورت گرفته است.
قاضیزاده هاشمی تصریح کرد: وزارت بهداشت در مقطعی شروع به اجرای طرح تحول سلامت کرد که این وزارتخانه در دولت دهم بیشترین آسیب را در میان وزارتخانهها متحمل شده بود. وزارت بهداشت حدود ۲ سال آخر دولت دهم فاقد وزیر بود که این موضوع تبعات خاصی ایجاد کرده بود.
وزارت بهداشت در دولت قبل ۸ هزار میلیارد تومان بدهی داشت
وی گفت: وزارت بهداشت در دولت قبل ۸ هزار میلیارد تومان بدهی داشت که این موضوع بار مالی سنگینی را بر روی دوش ما ایجاد کرد. دولت با حمایت مالی کمک کرد که میزان بدهیهای وزارت بهداشت کاهش پیدا کند.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: ضمن پرداخت بدهیهای وزارت بهداشت در بحث اقتصاد مقاومتی نیز تلاش کردیم اقدامات خوبی را انجام دهیم، توانستیم میزان تولید داروی مصرفی کشور را از ۵۸ درصد به ۶۷ درصد افزایش دهیم تا واردات دارو کاهش یابد. طبق آمار از سال ۸۲ تا ۹۲ بیشترین میزان واردات دارو در کشور صورت گرفت اما براساس توصیههای مقام معظم رهبری میزان واردات به شدت کاهش یافت و میزان صادرات دارو حدود دو برابر شد.
کاهش پرداخت هزینههای دارو از اقدامات مفید در وزارت بهداشت در چارچوب طرح تحول سلامت
وی گفت: کاهش پرداخت هزینههای دارو از اقدامات مفید در وزارت بهداشت بوده است در چارچوب طرح تحول سلامت که ۱۵ اردیبهشت ۹۳تصویب شد طبق نظر رئیس جمهوری یکی از راههای هدفمندی یارانهها صرف هزینه در راه سلامت بود. طبق برنامه قرار بود مقداری از ۴۲ هزار میلیارد تومان یارانه صرف طرح تحول سلامت شود اما ۹۰ درصد مردم مخالف قطع یارانهها بودند در حالی که طرح ۷ هزار میلیارد تومانی آغاز شده بود.
قاضیزاده هاشمی گفت: طبق برنامه در بسته اول طرح سلامت بحث درمان در نظر گرفته شده بود اما ایراداتی از سوی منتقدین مطرح شد که صحیح نبوده است. مردم برای تهیه دارو در بیمارستانها با مشکلات عدیدهای مواجه بودند، آنها برای تهیه اقلام ساده پزشکی نظیر نخ بخیه ناچار بودند به خارج از بیمارستانها مراجعه کنند.
دسترسی به ۵ هزار و ۷۳۵ پزشک متخصص در کشور ایجاد شده است
وی گفت: مشکل بیمه یکی از دغدغههای جدی مردم بود اما امروز ۹۸ درصد مردم بیمه شدهاند. هزینه بستری در بیمارستانهای دولتی از ۳۸ درصد به ۸. ۵ درصد کاهش یافته است که این خود یک انقلاب در سلامت کشور است. رقمی در حدود ۲ هزار میلیارد تومان در این رابطه تا کنون پرداخت شده و ۱۵ میلیون نفر در بیمارستانهای دولتی بستری شدهاند.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: در بیمارستانها حدود ۴۲ درصد با کمبود کالا مواجه بودیم اما امروز ۵۵ هزار و ۲۰۰ قلم در بیمارستان موجود است. دسترسی به ۵ هزار و ۷۳۵ پزشک متخصص در کشور ایجاد شده است، ۲۳۸ بیمارستان تجهیز شده است و ۸۶۰ متخصص مقیم در بیمارستانها مستقر شدهاند.
وی گفت: طبق آمار ۵۸ هزار و ۸۶۰ تخت فرسوده در بیمارستانها وجود داشته است که این رقم یعنی حدود ۶۷ درصد بیمارستانها فرسوده بودند. وزارت بهداشت حدود ۲ میلیون متر مربع بازسازی شده است. نمایندگان محترم ممکن است مطالباتی داشته باشند که به حق است اما اگر اقدامات وزارت بهداشت در دولت یازدهم با گذشته مقایسه شود میزان اقدامات صورت گرفته محرض میشود.
قاضیزاده هاشمی گفت: در چارچوب طرح تحول سلامت ۲ هزار و ۴۷۰ تخت مراقبتهای ویژه در بیمارستانها ایجاد شده است. یکی از حلقههای مهم در بحث بهداشت و درمان خانههای بهداشت بوده که در دولت یازدهم اقدامات زیادی صورت گرفت.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در ادامه گفت: تاکنون ۲۵۲ کلینیک ویژه ساخته شده است که ۶ هزار و ۴۲۰ مطب را ایجاد مینمایند. در مورد زایمان طبیعی باید گفت که بین سالهای ۷۹ تا ۹۲ شیوع سزارین در ایران وجود داشت اما با توجه به ابلاغ مقام معظم رهبری زایمان طبیعی را به صورت رایگان انجام دادیم. در چارچوب این برنامه حدود یک میلیون نفر یعنی ۶۶. ۵ درصد موالید با روش زایمان طبیعی متولد شدند.
تا پیش از دولت یازدهم تنها ۲ پایگاه اورژانس هوایی وجود داشت
وی در ادامه گفت: ناباروری برای حدود ۳ میلیون زوج مشکلاتی را ایجاد کرده است که ما برای رفع آن اقداماتی را انجام دادهایم. ۸۶۵ اتاق زایمان تجهیز شدهاند و حدود ۱۸۰۰ اتاق زایمان احداث کردهایم که مبلغی در حدود ۵۰۰ میلیارد تومان هزینه داشته است.
قاضیزاده هاشمی گفت: تا پیش از دولت یازدهم تنها ۲ پایگاه اورژانس هوایی وجود داشت اما این رقم به ۲۱ پایگاه افزایش یافته است. در بخش بهداشت روستایی ۲ هزار خانه بهداشت ساخته و تجهیز شدهاند و حدود ۶ هزار و ۷۰۰ پزشک عمومی در خانههای بهداشت مستقر شدهاند. ۲۸۰۰ خانه بهداشت نیز تجهیز شده است.
وزارت بهداشت به طور مستقیم در میان ۱۰ میلیون و ۲۰۰ هزار حاشیهنشین حضور دارد
وی گفت: معضل حاشیهنشینی مسئلهای است که دستگاههای مختلف را درگیر خود کرده است اما وزارت بهداشت تنها ارگانی است که به طور مستقیم در میان ۱۰ میلیون و ۲۰۰ هزار حاشیهنشین حضور دارد. وزارت بهداشت ۱۹۹۵ پایگاه سلامت و ۸۱۸ خانه سلامت را با حضور ۷ هزار نیرو احداث کرده است.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تصریح کرد: مکملهای غذایی کودکان تازه متولد شده و واکسنهای آنها مورد توجه وزارت بهداشت قرار گرفته است.
وی با گلایه گفت: اشکالاتی که در رابطه با عملکرد وزارت بهداشت مطرح میشود صحیح نیست. از سال ۸۱ تا سال ۹۳ بیش از یک سوم هزینهها افزایش یافته است اما بودجه دریافتی متناسب نبوده است. در بحث بهداشت مشکلات جدی وجود دارد اما تنها ۲۰ درصد آن مربوط به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است. نهادهای دیگر هر کدام در مشکلات موجود سهیم هستند.
دریافت زیر میزی تا پیش از اجرای طرح تحول سلامت رواج داشت
قاضیزاده هاشمی گفت: در سال ۷۴ نظام ارائه خدمات پزشکی در کشور تغییر کرد. خودگردانی بیمارستانها و مراکز پزشکی خود مصیبتی بود که موجب ایجاد بحران شد و متاسفانه هیچ بازنگری در مورد آن صورت نگرفته بود. طرحهایی که اجرا شده بود منجر به ورشکستگی بیمارستانها شد تا آنکه طرح تحول سلامت در جهت اصلاح چرخه معیوب بهداشت و درمان مطرح گردید.
وی گفت: دریافت زیر میزی تا پیش از اجرای طرح تحول سلامت رواج داشت، براساس برآوردها مبلغی بین ۷ هزار تا ۱۰ هزار میلیارد تومان در چرخه زیر میزی رد و بدل میشد. طرح تحول سلامت موجب جلوگیری از چرخه پرداخت زیر میزیها شده است. در حق جامعه پزشکی ظلم میشود.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در ادامه افزود: یکی از مهمترین مشکلات فقر پزشکی است. سرطان، فرزند آوری ناقص و بیماریهای صعب العلاج خانوادهها را به زیر خط فقر میکشد. با پرداخت حدود ۷ هزار میلیارد تومان تلاش کردیم این روند را کنترل کنیم.
وی گفت: پرداخت مستقیم به بیمارستانها در جهت کاهش هزینههای درمان اقدامی است که در چارچوب طرح تحول سلامت صورت گرفته است. منتقدین مدعی هستند که با این اقدام میزان مراجعات به بیمارستانها افزایش یافته است اما نگاهی به آمار سال ۹۰ و ۹۲ نشان میدهد به دلیل افزایش نرخ ارز و تورم مراجعه به پزشک به دلیل ضعف مالی خانوادهها به شدت کاهش یافته بود.
وی در ادامه گفت: مقایسه حوزه سلامت ایران با کشورهای دنیا نشان میدهد که ما نسبت به آنها عقب هستیم. رتبه ۸۹ موضوعی است که زیبنده ایران با رتبه درآمدی ۱۷ نیست. دولتها اولویت اصلی خود را به حوزه سلامت اختصاص میدهند اگر سلامت یک جامعه مختل شود روند حرکتی آنجامعه مختل میگردد.
سرانه تعداد پزشک در ایران نسبت به کشورهای همسایه کمتر است
وزیر بهداشت افزود: سرانه تعداد پزشک در ایران نسبت به کشورهای همسایه کمتر است. ۵۰ درصد هزینههای درمان را در ایران مردم پرداخت میکنند در حالی که در کشور ترکیه در حدود ۱۶ درصد است. گفته میشود که دولت همه بودجه را به بحث سلامت اختصاص داده است اما کل پول پرداختی در اسفند سال ۹۲، ۶ هزار و ۹۰۰ میلیارد تومان بوده است که این رقم در بودجه درصد قابل توجهی حساب نمیشود. متأسفانه در سال ۹۴، ۵۸ درصد اعتبارات مورد نیاز تأمین نشده است وما حدود ۷ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان همچنان طلبکار هستیم.
با وجود گذشت ۳ ماه از سال ۹۶ هنوز بودجه مورد نیاز وزارت بهداشت تا کنون تأمین نشده است
وی در ادامه گفت: ۳ ماه از سال ۹۶ میگذرد اما بودجه مورد نیاز وزارت بهداشت تا کنون تأمین نشده است. درآمد وزارت بهداشت از هدفمندی یارانهها تا کنون صفر بوده است و از سهم این وزارتخانه از مالیات ارزش افزوده تا کنون مبلغی پرداخت نشده است. تنها ۴۴ درصد از سیاستهای پزشک خانواده تا کنون محقق شده است. بیمارستانها را نمیتوانیم تعطیل کنیم.
سهم سلامت کشور کمتر از ۷ درصد است
قاضیزاده هاشمی گفت: هزینه سلامت منهای تورم کمتر از رقم بودجهای است که در دولتهای گذشته پرداخت شده است. سهم سلامت کشور کمتر از ۷ درصد است که این رقم باید اصلاح شود.
وزیر بهداشت پس از استماع گزارش مرکز پژوهشهای مجلس و نظرات نمایندگان گفت: امیدواریم مرکز پژوهشهای مجلس در آینده گزارشهای خود را به طور علمی و کارشناسی بیان کند.
وی گفت: یکی از مشکلات جدی نظام سلامت کشور بحث بیمهها است. تا بیمهها درست نشود بحث سلامت در کشور نیز اصلاح نخواهد شد ما هیچ علاقهای به توسع وزارت بهداشت نداریم. بحث بیمه در مجلس دهم باید ساماندهی شود تا تجمیع منابع صورت گیرد. بیماری ارثی که در نظام سلامت کشور وجود دارد به بحث بیمهها باز میگردد.
وزارت بهداشت در تصمیم گیریهای کلان قدرت چندانی ندارد
قاضیزاده هاشمی گفت: وزارت بهداشت در تصمیم گیریهای کلان قدرت چندانی ندارد اما مسئولیت سنگینی بر دوش خود احساس میکند. اقداماتی که تا کنون صورت گرفته همگی به برکت همکاری و همراهی یکپارچه وزارت بهداشت بوده است. سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری ویترینی است که باید به آن عمل کنیم اگر کمبودی وجود دارد نمایندگان ملت در مجلس شورای اسلامی باید آن را مورد پیگیری قرار دهند.
وی گفت: مسائلی که در مورد پرداخت حقوقها در وزارت بهداشت بیان میشود به هیچ عنوان صحیح نیست. دانشگاه تهران به عنوان سمبل خدمات پزشکی ایران حقوقی که پرداخت میکند کمتر از مبلغی است که باید پرداخت شود. ۳۳۷ نفر پرداختی زیر ۵ میلیون تومان دارند، ۲۸ درصد اساتید مبلغ ۵ تا ۱۰ میلیون تومان دریافت میکنند، ۲ درصد حقوق ۶۰ تا ۷۰ میلیون تومان و یک درصد حقوق ۵۰ تا ۶۰ میلیون تومان دریافت میکنند و مابقی نیز که حقوق بالا دریافت میکنند انگشتشمار هستند.
وزیر بهداشت گفت: منتقدان باید توجه داشته باشند دکتری که در بخش دولتی مشغول است اگر در بخش خصوصی حضور داشت بیش از این مبلغ را کسب میکرد اساتیدی که رهبری سرمایه کشور تلقی میکنند را باید قدردان باشیم که در بخش دولتی مشغول فعالیت هستند. وزارت بهداشت، درمان و خدمات آموزش پزشکی از هرگونه تحقیق و تفحص از این وزارتخانه استقبال میکند.
وی گفت: اینکه گفته میشود طرح سلامت ممکن است مقطعی باشد صحیح است زیرا منابع سلامت پایدار نیست. مالیات ارزش افزوده از مردم اخذ میشود اما در جهت طرح سلامت هزینه نشده است.
قاضیزاده هاشمی گفت: در مورد تعرفه پرستاری قانونی تصویب شد که خدمات پرستاری قانونمند شود اما این اقدام تا کنون عملیاتی نشده است و ۵۰ درصد بودجه مورد نیاز پرداخت شد اما با همکاری کسانی که مورد بیمهری قرار گرفتهاند طرح سلامت به پیش رفته است.