مسائل فرهنگی را نمیتوان با مامور حل کرد
رئیس مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: مسائل فرهنگی باید به اقناع برسد و نمیتوان با نیرو و مامور آنها را حل کرد. قدری حوصله میخواهد و با بخشنامهها حل نمیشود.
به گزارش خبرنگار ایلنا، علی لاریجانی که در برنامه گفتوگوی ویژه خبری امشب حضور یافته بود، در مورد سخنان اخیر مقام معظم رهبری در دیدار نمایندگان مجلس گفت: در تعابیر رهبری چند بخش مهم بود؛ یکی اقتصاد و محور آن اقتصاد مقاومتی بود. بخشی هم مربوط به مسائل فرهنگی و مجلس انقلابی بود. در بخش فرهنگ، شورایعالی انقلابفرهنگی مرجعی برای بررسیهای فرهنگی است. قوانین خوبی هم وجود دارد که با پیشرفتهای امروزی مردمیکردن فرهنگ مورد توجه است که ما گام اساسی در این زمینه برنداشتیم و دغدغهای در بطن جامعه قرار نگرفته است.
وی ادامه داد: آنقدر تولیدات فرهنگی زیاد شده که باید برای صیانت از فرهنگ گامهای اساسی برداریم. از سوی دیگر عمق فرهنگ نیز باید بیشتر شود و این امر به پشتوانه مالی قوی نیاز دارد ولنگاری فرهنگی را باید مسئولان فرهنگی رصد کنند و باید کمک شود تا شاهد تولیدات پر اهمیتتری باشیم.
رئیس مجلس با بیان اینکه کمک به بخش های فرهنگی در سال های قبل کم نبود اما اینکه درست مصرف شده باشد هم مهم است، ادامه داد: در رادیو و تلویزیون مدیریت متناسبی صورت نگرفت. بحران مالی چالش امروز سازمان صدا و سیما است. همچنین گسترش نیروی انسانی هم موضوع قابل توجهی است. بزرگ شدن دولت و خرج منابع برای امور جاری هم مهم است. 90 درصد کل بودجه سال قبل کشور، بودجه جاری بود. این مساله در موضوع فرهنگ هم تسری پیدا کرده است سهم فرهنگ از بودجه هم کم نیست و باید یاد بگیریم کشور را با هزینه زیاد اداره نکنیم.
وی تاکید کرد: البته همه مساله این نیست بلکه نظارتها نیز مهم است و یکی از مناقشات مجلس و بخش های فرهنگی این است که محصولات فرهنگی در قالب درست تری باشد .
لاریجانی در مورد موضوع اقتصاد مقاومتی نیز گفت: نباید خود را در عناوین گم کنیم. در بحث اقتصاد مقاومتی باید به تقویت رونق تولید و صادراتی اندیشیدن توجه کرد. بخشی نیز این است که ما بتوانیم بهرهوری را بالا ببریم. از دیگر موضوعات این است که آیا قوانین مبارزه با قاچاق کفایت می کند یا نه و ما باید گلوگاه های قاچاق را ببندیم.
وی ادامه داد: نظر ما این است در مقام اجرا در این مورد سهل انگاری شده و یا نوع مجازات ها خیلی جواب نداده است. پس باید رویکرد ها را تغییر دهیم. اطراف ایران راه های مبادله فراهم است که زمینه قاچاق را فراهم می کند وقتی سر جمع نگاه می کنیم میبینیم معزل بزرگی ایجاد کرده است پس باید رویکرد ها را تغییر داد. برای مبارزه با قاچاق باید ببینیم که آیا در مقام اجرا رویکردها متناسب بوده یا خیر؟ آمار قاچاق نگران کننده است و میتواند تولید را فلج کند. پس بخش هایی جزو امهات اقتصاد مقاومتی است که باید به آنها توجه شود.
رئیس مجلس در مورد سیاست های جمعیتی و نحوه حمایت از آنها گفت: قانون مجلس قبل شرایط را برای ازدیاد نسل فراهم کرد و با توصیه های رهبری شرایط در مسیر بهتری قرار گرفته است اما باید وضع اقتصادی هم مورد توجه قرار گیرد مجاسبات ما نشان می دهد که بضاعت مالی ما فعلا اجازه این تحرک ها را نمی دهد.
لاریجانی در مورد بحث حجاب و عفاف نیز گفت: شورای انقلاب فرهنگی قانونی را تصویب کرده که لازم الاجرا است. مسایل فرهنگی باید به اقناع برسد و نمیتوان با نیرو و مامور آنها را حل کرد. قدری حوصله میخواهد و با بخشنامهها حل نمیشود.
رئیس مجلس شورای اسلامی در مورد علت تعداد کم نمایندگان برای کمیسیون فرهنگی، اظهار کرد: این هم یک عارضه است که هفته آینده تعدیل خواهد شد.البته این مسئله به معنی نداشتن دغدغه نیست بلکه بخشهای دیگر آنقدر فشار میآورد که نمایندگان اول به سمت آنها می روند. روی کمیسیون امینت ملی مثل گذشته فشار برای حضور نمایندگان نیست.
وی در مورد اینکه گفته میشود مجلس دهم از وجود کارشناسان اقتصادی فقیرتر شده است، گفت: نباید در این مورد زود قضاوت کرد. ما افراد متخصص و با سابقه در این زمینه داریم. به نظر من اینطور قضاوت کردن دقیق نیست.
لاریجانی در مورد برنامه ششم توسعه نیز گفت: امروز با آقای نوبخت جلسه داشتم. استدلالی دارند که در پیوست ها همه نکات است اما مجلس می گوید ما پیوست ها را تصویب نمی کنیم. یک برنامه خوب برنامه ای است که تصویری روشن برای پنج سال آینده بدهد که با چه شیبی حرکت می کنیم و اولویت های ما چیست. یک سری از مواد معمول را جدا در مجلس قبل تصویب کردیم. پس قانون برنامه باید موجز باشد. هر دو گزینه عملی است اما منطقی تر این است که دولت لایحه روشنی بدهد. اگر وفاق بین دولت و مجلس در این مورد صورت گیرد کار تسهیل می شود.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا بعد نظارتی مجلس ممکن است به اجرای اقتصاد مقاومتی آسیب بزند، گفت: باید روحیه انقلابی برای تحقق اقتصاد مقاومتی وجود داشته باشد. اگر قوانین درست اجرا می شد این وضعیت را نداشتیم. ممکن است مقداری مربوط به تحریم ها باشد اما باید توجه کرد وقتی طرح بنگاه های زود بازده مطرح شد خوب به نظر می رسید اما منابع بانک ها را بلعید یا مسکن مهر فلسفه اش غلط نبود اما نحوه اجرا بی حساب بود. برای اینکه اقتصاد مقاومتی ساز و کار دقیق داشته باشد انقلابی بودن مهم است.
لاریجانی خاطرنشان کرد: زمان جنگ رییس جمهور وقت نمی گذاشت کار جلو رود بعد از کنار گذاشتن او شرایط تغییر کرد در حالیکه مردم و قوانین همان ها بودند. در اقتصاد مقاومتی هم باید از ساختار بوروکراتیک عبور کنیم. باید مجاهدت در این زمینه صورت گیرد. این روحیه در مجلس دهم وجود دارد چراکه نمایندگان تازه نفس هم هستند و در همه کمیسیون ها موضوع اقتصاد مقاومتی اولویت دارد.
رییس مجلس در مورد تعامل مجلس با مقوله هنر نیز گفت: فکر می کنم ابزارهای نظارتی در مورد هنر متنوع است. در بخشی، کمیسیون ها با بخش های فرهنگی ارتباط دارند و در برخی موارد نیز باید ریشه ای تر برخورد شود. البته گفت و گو ها و کمک های متناسب نیز باید صورت گیرد.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا به برنامه اعتقاد دارید؟، اظهار کرد: نداشتن برنامه وضع را بدتر می کند. داشتن برنامه کمک می کند ذهن ها به سمت و سویی حرکت کند.در حوزه فرهنگ، گفت و گوها و نظارت های اولیه می تواند موثر باشد. ابزارهایی هم وجود دارد که بسیار از آنها استفاده شده است. در مجلس قبل شش گزارش تحقیق و تفحص خوانده شد. یک ابزار هم سوال از وزراست. وزیر فرهنگ چند بار مورد سوال قرار گرفت. نکته رهبری در مورد ولنگاری فرهنگی را باید جدی گرفت. نقاط کلیدی هم روشن است. بخش مهم دیگر رسانههای جدید است که باید سازوکار دقیق برای این شرایط دیده شود.
لاریجانی در مورد توجه به بحث مالیاتها نیز گفت: اصل اینکه کشور باید با مالیات اداره شود متین است اما در شرایط رکود جواب عکس می دهد. باید این فشارها را برداریم و تسهیلاتی را قائل شویم. یکی از موضوعات مورد توجه در برنامه ششم سازو کارهای متین تر در مورد مالیات ها است.
رییس مجلس شورای اسلامی در مورد رفتار گستاخانه عربستان در سیاست های منطقه و اقتصاد و حج نیز گفت: هیچ وقت منطقه آنقدر آشفتگی نداشته است. آتش ایجاد شده دامن کشورهایی که فکر می کردند آسیب پذیر نیستند را هم گرفته است. جریان های تروریستی از نظر کمیت و کیفیت گسترش داشتند. اگر رفتار ایران را با دیگران مقایسه کنیم میبینیم ما در مسائل مختلف متین عمل کردیم. دیگران بحران را شعله ور تر کردند و روحیه انقلابی ما اقتضا می کرد به داد مردم منطقه برسیم. امینت دیوار جغرافیایی ندارد همه باید مراقب باشیم. ما هم امنیت خود را پایدار کردیم و هم روی منطقه تاثیر گذاشتیم و این سیاست خود را باید ادامه بدهیم.
لاریجانی در مورد ضرورت ادامه سیاستهای منطقهای همچون حمایت از مقاومت نیز گفت: مساله مقاومت ریشه در بیداری منطقه دارد. البته همه آن به ما مربوط نیست. شیب صعودی هم دارد و دموکراسی خواهی خواسته عمومی است. این یک پدیده مهم و نو در منطقه است. سیاست های آمریکا برای انحراف این مسیر در بلند مدت پاسخ نمی دهد
وی ادامه داد: مقاومت، سرمایهای برای منطقه است و بدون حمایت ما هم حرکت خود را ادامه می دهد. ایران این حرکت ها را مفید می داند و حمایت می کند و نمی توان این سرمایه را از منطقه گرفت.
رییس مجلس در پاسخ به این پرسش که با توجه به اینکه در موضوع هسته ای عدم صداقت طرف مقابل ثابت شد، اجرای درست برجام چه راهکاری دارد؟ اظهارکرد: اینکه طرف مقابل نا اهلی دارد دلیل نمی شود مسیر مذاکره را ادامه ندهیم. نوع مذاکره متفاوت می شود و دقتها بیشتر می شود. مذاکره با فرض این بود که ممکن است طرف مقابل شیطنت هایی داشته باشد و در مسیر اجرا هم چند جا آمریکاییها شروع به رفتارهای خلاف کردند که با روح برجام سازگار نبود از جمله مساله روادید و برخی امور دیگر. باید از طریق خود توافقنامه این اشکالات را رفع کنیم.
وی افزود: کمیسیون امینت ملی هم باید روی آن بررسی کند. مجلس قبل پیگیری هایی داشت و در مجلس جدید نیز به محض شکل گیری کمیسیون امینت ملی، وزارت خارجه باید گزارش بدهد. در انتخابات اخیر آمریکا کاندیداها حرف های سبک سرانه می زنند ما هم ابزارهای متنوعی داریم اما هرچه مسیر را هموارتر جلو برویم ، بهتر است.
لاریجانی در پاسخ به این پرسش که به نظر وی مجلس دهم اصولگراست یا اصلاح طلب، گفت: این مجلس ولایی است و رابطه اش با رهبری عمیق است. همه گروه ها به آن معتقدند و ورزیدگی ذهنی دارند. خوشبختانه جریانهای سیاسی به بلوغ سیاسی رسیدهاند و در این کشتی مسائل مشترک بسیاری وجود دارد و باید روی نقاط اشتراک بیشتر تمرکز کنیم تا کشمکشهای قبیله ای.
وی در پایان با بیان اینکه مجلس دهم پتانسیلهای خوبی دارد و باید تلاش کنیم رویکرد آرام و کارشناسی داشته باشد و غوغا و جنجال را در آن کاهش دهیم، اظهارکرد: عملکرد مجلس در همین چند روز از نظر انظباطی قابل قبول بوده و رسانه ها هم باید کمک کنند .همه توجه کنیم اگر مجلس را در مسائل اصلی انگیزه مند کنیم، مفیدتر است. کشور از گردنههای مختلفی عبور کرده و لازم است با همگرایی قوا و اقناع مردم، شرایط را برای کارآفرینی مهیا کنیم.