ترکیه امن و باثبات باعث خوشنودی ایران است
نشست بررسی نقش دانشجویان ایرانی شاغل به تحصیل در ترکیه در گسترش و تقویت روابط دو کشور در مرکز آموزش عالی جمهوری ترکیه برگزار شد،
به گزارش ایلنا، محمد فرهادی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری جمهوری اسلامی ایران و محمدابراهیم طاهریانفرد سفیر جمهوری اسلامی ایران نیز شرکت داشت.
میزبان این نشست یکتا سراج، رئیس سازمان آموزش عالی ترکیه در ابتدای این مراسم با تاکید به اینکه در عصر حاضر متفاوت از دورانهای گذشته تغییرات شگرفی در زمینههای مختلف رخ داده است، گفت: دانشگاهها باید مراکزی که راه و روش تغییرات جهانی را نشان میدهند، باشند و به صورت نهادهایی که رفاه، میزان خرسندی و روش نوین جوامع را نشان میدهند، درآیند و رهبری برای تاسیس یک جهان قابل اسکان و انسانی درآینده و مسئولیت اجتماعی برای یک جهان متکی بر خوبی را داشته باشند و مرکز عقل و علم باشند.
سراج برگزاری این نشست مهم را با حضور مقامها بلندپایه علمی و فرهنگی ایران و نیز حضور دانشجویان ایرانی محصول امید و تلاش دانشگاههای دو کشور دوست که دارای اشتراکهای فراوان هستند، خواند و گفت: نزدیکسازی بیشتر جوانان دو کشور به عنوان آیندهسازان و آمادهسازی آنان برای یک جهان مبتنی بر آرامش و تاسیس یک آینده مشترک باید یکی از مهمترین اهداف نظامهای آموزش عالی درآید.
سراج تعداد دانشجویان ایرانی شاغل به تحصیل در ترکیه را 5661 دانشجو خواند و گفت: بین دانشگاههای دو کشور 41 پروتکل همکاری وجود دارد.
سراج با اشاره به دیدار اواخر سال گذشته میلادی خود به تهران و امضای قرارداد همکاری در 16 آوریل سال جاری بین دو کشور در زمینههای آموزش گفت: اولین نشست کمیته مشترک نظارت بر همکاریهای فرهنگی امروز تشکیل شد.
وی همکاریهای آموزش عالی ترکیه و ایران را همکاریهایی استراتژیک خواند و اظهار کرد: ایران و ترکیه در بسیاری زمینهها دارای اشتراکهای فراوان هستند. هر دو کشور در زمره اقتصادهای در حال رشد هستند و هر دو کشور از قدرتهای منطقه به شمار میروند ولی مهمترین نقطه مشترک دو کشور جمعیت جوان است و رشد کیفی جوانان دو کشور هم به نفع دو کشور و هم به نفع منطقه خواهد بود.
محمد فرهادی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری جمهوری اسلامی ایران نیز در این نشست در گفت: ایران و ترکیه را دو رکن مهم جهان اسلام و دو کشور بزرگ و مقتدر منطقه با داشتن تاریخ، فرهنگ و مرزهای طولانی که نقش مهمی در ثبات و پیشرفت همه جانبه منطقه دارند، خواند.
وی با بیان اینکه مراودات تاریخی ایران و ترکیه نه تنها در امر تجارت و سیاست بلکه در امور فرهنگی، علمی و دانشگاهی نیز ریشه در سالهای طولانی و درازمدت دارد، گفت: در این میان دانشجویان دو کشور به عنوان سفیران واقعی، مردمی و آگاه دو کشور عمل کردهاند و پایههای این مراودات را پایدار کردهاند.
وی تصریح کرد که ایران از حدود 35 سال پیش که تحول در کشور و آموزش دانشگاهی را آغاز کرد به این نکته که منشاء هر حرکت مثبتی در جامعه آگاهی مردم است باور داشت و از این رو امروز شاهد این هستیم که تحصیلات دانشگاهی به عنوان بزرگترین خواسته خانوادههای ایرانی است.
فرهادی با اشاره به اینکه حدود پنج میلیون دانشجو که 900 هزار تن از آنان در مقاطع تحصیلات تکمیلی تحصیل میکنند، 38 پارک علم و فناوری و 167 مرکز رشد گوشهای از ظرفیتهای علمی کشورمان است، گفت: کسب رتبههای 15 و 16 تولیدات علمی دنیا براساس ایندکسهای اسکوپرس و ایاسای، ساخت ماهواره و ماهوارهبر، ساخت ابرکامپیوتر، دستیابی به تکنولوژی تهیه رادیوداروها و گرفتن الکتریسیته از پسامندهای خانگی نیز بخشی از موفقیتهای خوب کشورمان است.
وی گفت: ما مطمئن هستیم که اگر این ظرفیتهای مهم با توانمندیهای کشورهای دوست همچون ترکیه گرهزده شود سعادت و موفقیت بیشتر دو کشور را به همراه میآورد.
فرهادی با تاکید بر اینکه یکی از پایههای اساسی گسترش روابط دو کشور نخبگان آن و دانشجویان هستند که هم نسلی آگاه و هشیار هستند و هم طالب علم و دانش یادآور شد: اعتقاد ما بر این است که ایرانیان مقیم خارج از کشور هرجا که باشند دلشان برای پیشرفت وطن میطپد، با رنج مردم آزرده میشوند و با خوشحالی آنان لبخند بر لبانشان شکل میگیرد.
وی در ادامه افزود: انتظار ما این است که دانشجویان دو کشور با گذراندن بخشی از دوره تحصیلی خود در کشور دیگر یا در صورت حضور در کشور ترکیه با گذراندن بعضی از واحدها و بخشی از تحقیق خود در ایران بستر همکاریهای عمیق دوجانبه را فراهم آورند تا از این طریق گسترش روابط به همراه آن به وجود آید.
وی افزود: انجام پروژههای مشترک، انتخاب استاد راهنمای مشترک از ایران و ترکیه و حضور در سمینارها و کارگاههای آموزشی کشورمان نیز به عنوان محورهای قابل اجرا برای دستیابی به اهداف مهم به حساب میآید.
فرهادی گفت: دنیای امروز به سمت همگرایی و توسعه ارتباطات بینالملللی پیش میرود و در این راه تکنولوژی نقش بارزی ایفاء میکند. در این دنیا علم و فناوری که در ذات خود بینالمللی بوده نمیتواند در محدوده جغرافیایی محدود شود بلکه میتواند پایههای محکم ارتباطات بین همسایگان قرار بگیرد و این مسیر راهی به سمت سعادت و پیشرفت کشورهای دوست است.
محمد ابراهیم طاهریانفرد سفیر جمهوری اسلامی ایران نیز در سخنان خود در این مراسم ایران و ترکیه را دو ملت بزرگ با ریشههای فرهنگی و حوزههای مشترک خواند و گفت: این امر سرمایه بزرگی برای توسعه در روابط دو کشور است.
وی با تاکید بر این که ترکیه امن، باثبات و توسعهیافته برای ملت ایران نیز باعث خوشنودی و خوشوقتی است، گفت: دانشجویان ایرانی در ترکیه نیز به عنوان پلی در تعمیق و تحکیم این روابط باید وظایف خود را بجای آورند و ستونهای روابط دو کشور را بر دوش بکشند.
وی گفت: ششمین دوره همایش علمی بینالمللی دانشآموختگان و دانشجویان ایرانی خارج از کشور در آنکارا در زمانی برگزار میشود که استقرار ثبات و آرامش در فضای سیاسی و اقتصادی ایران طی یکسال گذشته موجب امیدواری و نشاط بیشتر در جامعه ایرانیان در داخل و خارج از کشور شده است.
دریا اورس، رئیس سازمان عالی فرهنگ، ادبیات و تاریخ ترک نیز در تشریخ روابط گذشته، امروز و آینده روابط فرهنگی دو کشور گفت: بعد از فروپاشی دولت عثمانی و تشکیل دولت ترکیه در سال 1923 میلادی ملت ترکیه راهی جدید را در پیش گرفت و روابط ترکیه با کشورهای مختلف دوباره تنظیم گردید.
وی افزود: در اوایل این سالها آتاترک یکی از مهمانهایش رضاشاه پهلوی بود که روابط دو کشور در این سفر مدنظر قرار گرفت و روابط حسن همجواری و همکاری در زمینههای مختلف در این سفر از سوی طرفین اعلام شد.
وی با اشاره به تغییر الفبای عربی به لاتین بعد از اعلام جمهوریت گفت: در دوره عثمانی عربی و فارسی دو زبان بیگانه محسوب نمیشد بلکه این زبانها دو زبان اصلی تمدن عثمانی محسوب میشد و در دوره جمهوریت نیز در دانشگاههای جدیدالتاسیس این زبانها در دانشگاهها تدریس شد و روابط فرهنگی دو کشور هیچ زمان از یکدیگر گسیخته نشد و اساتید بزرگ ایرانشناس در دوره جمهوریت در ترکیه پرورش یافته است.
به گفته اورس، ایران و ترکیه به عنوان دو کشور دوست و همسایه و قدرتمند دارای چنان اشتراکهای بزرگی هستند که موجب نزدیکی آنان شده است. هر دو کشور در یک محدوده جغرافیایی مشترک زندگی کردهاند و بعد از قبول اسلام نیز هر دو کشور مشترکات خود در زمینههای اسلامی را توسعه دادهاند.
وی با اشاره به اینکه ایران و ترکیه به عنوان دو کشور بزرک منطقه از امکانات یکدیگر استفاده کردهاند و حتی در دورههای تاریخی که مشکلاتی بین صفویها و عثمانیها موجود بود بین فرهیختگان دو کشور مبادلات فرهنگی قطع نشده و تداوم یافت، گفت: در دورههای اخیر در پنج شهر ترکیه به دلیل حضور کرسیهای زبان فارسی درباره ایران، تلاشهای زیادی برای شناخت بیشتر ایران از خود نشان میدهیم و همچنین در ایران نیز تلاشهایی برای تاسیس کرسیهای زبان ترکی در جریان است که این نیز مایه امیدواری است.
اورس گفت: روابط اجتماعی، انسانی و فرهنگی دو کشور همیشه یک گام بیش از روابط سیاسی بوده و این نیز یک مساله مثبت است که موجب میشود دو کشور رو در روی یکدیگر قرار نگیرند .
در پایان این مراسم لوحهای یادبودی برای دانشجویان ایرانی که تحصیلات خود را در مقاطع مختلف تحصیلی به عنوان دانشجوی نمونه در دانشگاههای ترکیه به پایان رساندهاند و همچنین به سه دانشجوی برتر کنکور دانشجویان خارجی ترکیه که ایرانی هستند اعطا شد.