خبرگزاری کار ایران

ظریف در نشست خبری با وزیر خارجه استونی:

مسئله دفاعی ایران قابل مذاکره نیست

وزیر خارجه کشورمان با اشاره اظهارات وزیر خارجه آمریکا با بیان اینکه آمریکایی‌ها می‌دانند که بحث دفاعی ایران مورد مذاکره و معامله نیست، تاکید کرد که در حوزه دفاعی برجامی در کار نیست.

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی ایلنا، محمدجواد ظریف در نشست خبری مشترک با وزیر امور خارجه استونی در پاسخ به سوالی در رابطه با اظهارات وزیر امور خارجه آمریکا در شورای همکاری خلیج فارس گفت: قسمت نخست اظهارات آقای کری در حدی بی‌اساس بود که حتی وزارت امور خارجه آمریکا هم آن را تکذیب کرد و گفتند صحبت و اظهاراتی در این رابطه انجام نشده است.

بحث موشکی و توانمندی‌های دفاعی ایران موضوع مذاکره نیست

وی با بیان اینکه آقای کری و وزارت امور خارجه آمریکا می‌دانند بحث موشکی و توانمندی‌های دفاعی ایران موضوع مذاکره نیست، اظهار داشت: اگر آمریکا در مباحث دفاعی جدی است باید فروش سلاح‌هایی را کاهش دهد که مردم مظلوم یمن را به خاک و خون می‌کشد و باید آنها فروش سلاح‌‌هایی را کاهش دهند که دولت اسرائیل رسما آن را برای به خاک و خون کشیدن فلسطینیان استفاده می‌کنند.

وزیر امور خارجه کشورمان ادامه داد: بحث موشکی هیچگاه مورد معامله نیست و برجامی هم در مورد مسائل دفاعی در کار نیست و از قضا مسائل دفاعی از برجام تفکیک شده و وزارت امور خارجه آمریکا هم نسبت به این مسئله اذعان دارد.

ظریف در رابطه با بخش دوم اظهارات وزیر امور خارجه آمریکا در مورد مسائل منطقه‌ای و تروریسم تصریح کرد: این صحبت‌ها آنقدر بی‌پایه و اساس است که در دنیا هم مورد توجه قرار نمی‌گیرد. امروز افراط و تروریسم که دنیا را تهدید می‌کند زاییده حضور و اشغال عراق توسط آمریکا است که ما قبل از حمله به عراق هم آن را پیش‌بینی کرده بودیم و گفته بودیم که حضور و اشغال موجب افراط و تروریسم می‌شود و امروز هم مردم عراق، سوریه و منطقه آثار شوم سیاست تهاجمی و خطرناک دوران خود را مشاهده می‌کنند.

او یادآور شد: امروز خطر افراط و جریان‌هایی مانند داعش توسط برخی از بازیگرانی که به منافع کوتاه‌مدت خود نگاه می‌کنند و حتی نگران وضعیت بلندمدت خود نیستند.

وزیر خارجه آمریکا از متحدان خود بپرسد که سلاح داعش چگونه تامین می‌شود؟

رئیس دستگاه دیپلماسی خطاب به جان کری خاطرنشان کرد: کری باید از متحدان خود بپرسد که سلاح داعش چگونه تامین می‌شود؟ آقای کری باید از متحدان خود بپرسد که نفت داعش توسط چه کسانی خریداری می‌شود؟ آقای کری باید بپرسد که عتیقه‌ها و وسایل غارت شده در سوریه و عراق در کجا بفروش می‌رسد؟ به جای اینکه ایشان اتهاماتی نخ‌نما را مطرح کنند، لازم است جدی‌تر به مسائل نگاه کنند و بیش از این دنیا را گرفتار سیاست‌های خود نکنند.

ظریف در پاسخ به سوال دیگری در رابطه با اینکه ایران برای حل و فصل بحران قره‌باغ چه اقداماتی می‌تواند انجام دهد؟ ابراز داشت: از ابتدای بحران قره‌باغ ما با طرف‌های درگیری در تماس بودیم. وزیر دفاع ما با همتایان خود در آذربایجان و ارمنستان تلفنی صحبت کرد و من هم با وزرای امور خارجه هر دو کشور صحبت کرده‌ام و در رامسر و باکو هم در این خصوص رایزنی شد. جناب رئیس‌جمهور هم با روسای جمهور هر دو  کشور صحبت کرده‌اند.

محکومیت اقدام تروریستی دیروز در ترکیه

وی با تاکید بر اینکه رویکرد ایران حل اختلافات از طریق حقوق بین‌المللی است، بیان کرد: از اینکه درگیری‌ها آغاز نشود و بحران‌ها پایان یابد، استقبال کرده و درباره بحران قره‌باغ نیز همین مسئله را داریم و گفته‌ایم اگر دو طرف راضی باشند می‌توانند از توانمندی‌هایمان برای حل بحران استفاده کنند.

وزیر امور خارجه ادامه داد: متاسفانه منطقه ما گرفتار تروریسم است که آخرین نمونه آن در کشور دوست و همسایه ما ترکیه رخ داد که ما آن را بشدت محکوم می‌کنیم و معتقدیم که این معضلات نیازمند همکاری است.

ظریف در ابتدای این نشست خبری هم عنوان کرد: برای اولین بار در تاریخ وزیر امور خارجه استونی به ایران آمده‌اند. روابط ما نزدیک به ۱۰۰ سال قدمت دارد. ما در سال ۱۹۲۱ رابطه برقرار کردیم و از سال ۱۹۳۱ قرارداد مودت میان دو کشور به امضا رسیده است و از اولین کشورهایی بودیم که استقلال استونی را به رسمیت شناخته‌ایم.

وی با اشاره به رایزنی‌های امروز خود با همتای استونیایی‌اش گفت: ما در مورد زمینه‌های مختلف همکاری با یکدیگر صحبت کردیم همکاری‌های ایران و استونی می‌تواند در زمینه‌های سیاسی، پارلمانی، فرهنگی، علمی و اقتصادی باشد.

زمینه‌های افزایش روابط ایران و استونی فراهم است

رئیس دستگاه دیپلماسی افزود: هم‌اکنون ۲۲ دانشجو و دو استاد ایرانی در استونی حضور دارند. استونی کشور پیشرفت دنیا در زمینه الکترونیک است که ما می‌توانیم همکاری‌هایمان را در این باره توسعه دهیم.

ظریف با اشاره به تبادلات تجاری بین دو کشور اظهار داشت: هم اکنون چند میلیون دلار تبادل تجاری میان ایران و استونی است که امکان افزایش آن وجود دارد که در این سفر زمینه ها و امکانات گسترش تبادلات را بررسی کرده‌ایم و معتقدیم زمینه‌های افزایش آن فراهم است.

وی با بیان اینکه وزیر امور خارجه استونی امروز یا فردا جلساتی با برخی از مسئولان ایرانی برای افزایش تبادلات خواهد داشت، تصریح کرد: ایشان نشستی هم در اتاق بازرگانی دارند تا امکان همکاری‌های بخش خصوصی دو کشور مورد بررسی قرار گیرد. ما معتقدیم باتوجه به قدمت ۱۰۰ ساله روابط شرایط برای افزایش روابط هم وجود دارد که این مسئله به نفع همه است.

وزیر امور خارجه کشورمان اضافه کرد: همچنین در این نشست درخصوص آخرین مسائل منطقه هم رایزنی کردیم.

کد خبر : ۳۶۰۰۶۹