کشورهای توسعهیافته امنیت جهان را به خطر انداختهاند
سفیر و نماینده ایران در سازمان ملل متحد گفت: صلح و امنیت بینالمللی به خاطر گرایش برخی کشورها به یکجانبهگرایی و اقدامات خودسرانه و نیز عدم پایبندی کشورهای توسعهیافته به حفظ حقوق اقتصادی و اجتماعی کشورهای در حال توسعه آسیب دیده است.
به گزارش ایلنا، غلامعلی خوشرو، سفیر و نماینده دائم کشورمان نزد سازمان ملل متحد دیروز به نمایندگی از کشورهای عضو جنبش عدم تعهد در بحث عمومی شورای امنیت گفت: هفتادمین سالگرد تأسیس سازمان ملل متحد بهترین زمان برای دفاع از منشور ملل متحد به عنوان تنها مسیر حفظ صلح و امنیت بینالمللی است. منشور ملل متحد، خود مبنای اصول بنیادین حقوق بینالملل است.
وی افزود: احترام به حق حاکمیت ملی، برابری کشورها، استقلال و مخالفت با استفاده از زور یا تهدید به استفاده از زور در روابط بینالملل، از نظر جنبش عدم تعهد، اصول و مفاهیم اساسی هستند و ضرروی است که این اصول و اهداف همواره و توسط همه کشورها مورد احترام قرار گیرند.
سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد با بیان اینکه جنبش عدم تعهد پیوسته از جامعه بینالمللی خواسته است که به این اصول و اهداف پایدار بمانند، ادامه داد: صلح و امنیت بینالمللی به خاطر گرایش و توسل برخی کشورها به یکجانبهگرایی و اقدامات خودسرانه و نیز عدم پایبندی کشورهای توسعهیافته به حفظ حقوق اقتصادی و اجتماعی کشورهای در حال توسعه آسیب دیده است.
خوشرو مواضع جنبش عدم تعهد در احترام و پایبندی به اصول و اهداف منشور ملل متحد را عمدتا متمرکز بر محورهای زیر اعلام کرد:
۱- شناسایی و پیگیری اقداماتی که به راهحلهای صلحآمیز؛ عادلانه و متناسب برای بحرانهای بینالمللی کمک کند.
۲- احترام به حق ملتها به تصمیمگیری در مورد نظامهای سیاسی؛ اقتصادی و اجتماعی خود به عنوان راهحل همزیستی مسالمتآمیز.
۳- خودداری از انجام اقدامات یکجانبه خصمانه اقتصادی علیه ملتهای دیگر با هدف اعمال فشار به کشورهای عضو جنبش عدم تعهد و محدود کردن آزادی و استقلال آنها.
۴- مخالفت با تقسیمبندی کشورها به خوب و اهریمنی؛ براساس معیارهای یک سویه و توجیهناپذیر و توسل به نظریههای دفاع پیشدستانه که از سوی برخی کشورها علیه دیگران اعمال میشود.
نماینده دائم کشورمان در پایان سخنرانی خود بار دیگر بر این موضع جنبش عدم تعهد تاکید کرد که منشور ملل متحد برای حل بحرانهای بینالمللی ظرفیتهای متنوع و متعددی دارد. لازم است تا ظرفیتهای فصول ششم و هشتم منشور بیشتر مورد استفاده قرار گیرند و استفاده از فصل هفتم به عنوان آخرین راه حل و تنها زمانی مورد نظر قرار گیرد که صلح و امنیت بینالمللی مورد تهدید واقعی و جدی قرار گرفته باشد.
این جلسه شورای امنیت به ابتکار ونزوئلا به عنوان رئیس دورهای شورای امنیت برگزار شد و علاوه بر وزیر امور خارجه ونزوئلا تعدادی از وزرای سایر کشورها نیز در آن شرکت داشتند.