پایان تنشهای منطقهای، موجب بروز بحرانهای داخلی برای عربستان میشود
یک کارشناس مسائل سیاست خارجی با بیان اینکه برلین تلاش میکند با نزدیک کردن دیدگاههای ریاض به تهران مسئله سوریه را حل کند، تاکید کرد: همانطور که گفته شد عربستان به این اقدامات پاسخ مثبت نمیدهد زیرا بقای خود را در ادامه تنش میبیند و پایان یافتن مناقشات موجب بروز بحرانهای داخلی برای آنها خواهد شد.
حسن هانیزاده در گفتوگو با خبرنگار سیاست خارجی ایلنا، در خصوص وضعیت کنونی ایران در خاورمیانه پس از قطع روابط دیپلماتیک یکجانبه ریاض با تهران گفت: پس از اجرایی شدن برجام، جایگاه ایران به لحاظ دیپلماتیک در سطح منطقه و جهان تغییر کرده و به یک بازیگر تاثیرگذار منطقهای و بینالمللی تبدیل شده است.
او با اشاره به سفر روحانی به اروپا اظهار داشت: سفر آقای روحانی به ایتالیا و فرانسه و استقبال کمنظیر آنها از رئیسجمهور کشورمان نشان میدهد که ایران در تعریف بینالمللی جایگاه بالایی دارد.
این کارشناس مسائل بینالملل با یادآوری رفتارهای عربستان نسبت به ایران تشریح کرد: ریاض، تهران را رقیب خود میداند و فکر میکند برجام موجب کاهش جایگاه او در منطقه و دنیا میشود و به همین خاطر در سالهای گذشته یک جبهه عبری-عربی تشکیل داد تا مانع از اجرایی شدن برجام و سپس رد توافق در کنگره شود که در هر دوی این موارد با شکست روبرو شد.
هانیزاده ادامه داد: حمله به ملت مظلوم یمن، اقدامات سعودی در سوریه، عراق و بحرین و ... موجب شده رژیم حاکم بر عربستان به منفورترین رژیم در سطح منطقه تبدیل شود، ولی ایران به دلیل برخورداری از یک شیوه متعادل دیپلماتیک و تعامل مثبت، توانسته جایگاه ویژهای در دنیا پیدا کند و جایگاه خود را افزایش دهد.
او با یادآوری اقدامات عربستان پس از قطع روابط یکجانبه با ایران خاطر نشان کرد: عربستان تلاش کرد از تمامی ظرفیتهای اقتصادی و سیاسی خود بر علیه ایران استفاده کند، اما آنچه ما در نشستهای شورای همکاری خلیجفارس، اتحادیه عرب و سازمان همکاریهای اسلامی شاهد بودیم این بود که آنها فقط به صدور یک بیانیه تکراری علیه ایران بسنده کردند.
این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی افزود: عربستان علیرغم هزینههای سنگین مالی و دادن رشوههای به کشورهای کوچکی سومالی، سودان، جیبوتی و ... نتوانست به خواست خود برسد. البته باید دانست آنها به اقدامات ضد ایرانی خود همچنان ادامه میدهند.
هانیزاده با بیان اینکه پس از قطع روابط یکجانبه عربستان با ایران بسیاری از کشورهای منطقه و جهان تلاش کردهاند تا میان دو کشور میانجیگری کنند، ابراز داشت: اقدامات این کشورها به دلیل آنکه عربستان تعمدانه در حال افزایش تنش است با نتیجه خاصی همراه نبوده است.
وی با اشاره به تلاش برلین برای میانجیگری میان تهران و ریاض یادآور شد: دلیل اینکه آلمان در شرایط کنونی به دنبال میانجیگری میان ایران و عربستان است آن است که آلمانیها به دلیل بحرانهای منطقهای با موج گسترده مهاجرت از خاورمیانه روبهرو شدهاند که این مسئله برای آنها مشکلاتی را ایجاد کرده است.
این کارشناس مسائل خاورمیانه با بیان اینکه برلین تلاش میکند با نزدیک کردن دیدگاههای ریاض به تهران مسئله سوریه را حل کند، عنوان کرد: همانطور که گفته شد عربستان به این اقدامات پاسخ مثبت نمیدهد، زیرا بقای خود را در ادامه تنش میبیند و پایان یافتن مناقشههای موجب بروز بحرانهای داخلی برای آنها خواهد شد.