جهتگیریهای مناطق آزاد باید اصلاح شود
معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان مناطق آزاد تجاری-صنعتی درحاشیه نشست علنی امروز مجلس توضیحاتی را درباره لایحه ایجاد مناطق آزاد تجاری جدید و لزوم تغییر مسیر مناطق آزاد تجاری ارائه داد که درنهایت کلیات این لایحه برای دومینبار با مخالفت نمایندگان روبرو شد.
به گزارش خبرنگار پارلمانی ایلنا، اکبر ترکان که برای دفاع از لایحه ایجاد مناطق آزاد تجاری-صنعتی و مناطق ویژه اقتصادی جدید در مجلس حاضر شده بود، گفت: نگاه دولت این است که مناطق آزاد جدید به قطب تعامل ایران با همسایگان تبدیل شود.
او ادامه داد: صادرات کالاهایی مثل محصولات پتروشیمی و فرآوردههای نفتی بازار جهانی دارد، اما بیشترین تقاضای مصنوعات صنعتی کشور در همسایگان وجود دارد، بنابراین از جغرافیای ایران مناطقی را بدین منظور در نظر گرفتیم.
رئیس سازمان مناطق آزاد تجاری-صنعتی افزود: از طریق منطقه آزاد شلمچه با عراق جنوبی تعامل داریم؛ مهران برای تجارت با عراق مرکزی، بانه برای تجارت با اقلیم کردستان، ماکو برای تجارت با ترکیه، اردبیل در حوزه آذربایجان، انزلی در حوزه خبر، اینچهبرون در حوزه ترکمنستان و قزاقستان، زابل برای تجارت با افغانستان و چابهار برای تجارت با پاکستان و سواحل جنوبی. جاسک هم به عنوان منطقهای است که میخواهد پایانه دوم صادرات نفت خام ایران باشد. بوشهر نیز ظرفیت مستعدی در حوزه کار با خلیج فارس دارد.
ترکان خاطرنشان کرد: از سال۹۲ که آغاز کار دولت بود گروهی تشکیل شد که مناطق آزاد را آسیبشناسی کند. در این آسیبشناسی به این نتیجه رسیدند که مناطق آزاد بر اساس فلسفه تأسیسش موفقیت ندارد و جهتگیریهایشان باید اصلاح شود.
او افزود: البته قبل از اینکه هر یک از منتقدان به این مسأله بپردازند من گزارشی تهیه کردم که مناطق آزاد وارداتی شدهاند و باید مسیر آنها را به سمت صادرات تغییر دهیم. ممکن است گفته شود مگر کشور صادراتی بوده که مناطق اقتصاد را صادراتی کنیم یا میگویند سرمایهگذاری خارجی چقدر بوده که در مناطق آزاد باشد؟ چون تحریمهای ظالمانهای اعمال شده به طور طبیعی امکان جذب سرمایهگذاری خارجی در جغرافیای ایران با مشکل تحریم مواجه بوده و اینطور نیست که مناطق آزاد قابلیت جذب سرمایه نداشته باشند.
در پایان رایگیری و پس از آنکه نمایندگان به تصویب این لایحه رای منفی دادند، محمدرضا باهنر که برای ساعاتی ریاست نشست علنی امروز را برعهده داشت، اعلام کرد: متاسفانه امروز هم این لایحه به تصویب نرسید اما هنوز فرصت داریم و درصورت نیاز پس از تصویب لایحه بودجه ۹۵ میتوانیم دوباره این لایحه را در مجلس به بحث بگذاریم.
به گزارش ایلنا، پیش از این در نشست علنی روز یکشنبه ۲۹ آذرماه سال جاری، نمایندگان مجلس برای نخستین بار با تصویب کلیات این طرح مخالفت کردند که با اعتراض گروهی از نمایندگان و تهدید به ترک جلسه ازسوی آنها روبرو شد و این دومین بار بود که به اصرار این نمایندگان معترض، لایحه ایجاد مناطق جدید تجاری در دستورکار نمایندگان قرار گرفتهبود.