رحمانیفضلی در برنامه متن و حاشیه:
اگر لازم باشد فرمانداران یا استانداران تغییر خواهند کرد/ پرونده قرچک به قوهقضاییه ارسال شد
وزیر کشور تاکید کرد در آستانه برگزاری 2 انتخابات خبرگان و مجلس لازم باشد فرماندار یا استانداران را تغییر خواهند داد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، عبدالرضا رحمانیفضلی با حضور در برنامه متن و حاشیه که از سبکه سوم سیما پخش میشد، در پاسخ به این پرسش که جنابعالی در دوره چهارم انتخابات مجلس نامزد شدید و اکنون مسئول برگزاری انتخابات هستید. این دو موقعیت چه تفاوتهایی با یکدیگر دارد، گفت: توفیق دست داد در آن دوره نماینده مجلس بشوم. آن زمان که داوطلب نمایندگی بودم مسائلی رخ داد که همواره فکر میکردم اگر روزی در اجرا نقشی داشته باشم، شرایط را بگونهای فراهم کنم تا ضوابط قانونی به نحو احسن اجرا شود. از سوی دیگر به دلیل اینکه در صداوسیما معاون سیاسی بودم، در 5 انتخابات به عنوان رییس ستاد انتخابات در صداوسیما مشغول به خدمت بودم که امروز از آن تجربیات برای برگزاری هرچه بهتر انتخابات قانونی، سالم و با نشاط استفاده میکنم.
وزیر کشور درباره اولین روز ثبتنام داوطلبان دهمین دوره انتخابات مجلس نیز گفت: امروز حضور خیلی خوب بود و 850 نفر برای ثبت نام مراجعه کردند که اگر همین روند ادامه پیدا کند، بیش از 4000 هزار داوطلب برای این انتخابات ثبتنام خواهند کرد.
وی درباره ثبتنام مجلس خبرگان رهبری نیز اظهار کرد: مجلس خبرگان رهبری متفاوتتر از مجلس شورای اسلامی است و داوطلبان آن تنها میتوانند در مراکز استانها و ستاد وزارتکشور ثبتنام کنند. در 3 روز گذشته حدود 148 نفر برای این انتخابات ثبتنام کردهاند.
رحمانیفضلی در پاسخ به این پرسش که آیا داوطلبان انتخابات مجلس میتوانند جدا از حوزهای که ثبتنام کردهاند در حوزه دیگر نامزد شوند، گفت: طبق قانون نامزدها تنها یکبار میتوانند تا 15 روز از آغاز تبلیغات حوزه شرکت در انتخابات را تغییر دهند. البته باید اشاره کرد که در حوزه جدید نیز تحقیقات هیاتاجرایی دوباره انجام خواهد شد.
فرمانداران نمیتوانند از کسی برای شرکت در انتخابات دعوت کنند
وزیر کشور درباره اظهارات رییس ستاد انتخابات کشور مبنی براینکه فرمانداران کاری کنند تا نخبگان نیز وارد عرصه انتخابات شوند، توضیح داد: فرمانداران تنها میتوانند شرایط را برای ثبتنام تسهیل کنند. رسانهها باید شرایط را برای حضور افراد نخبه و شایسته فراهم کنند تا افرادی که تجربه بیشتری داشته و متعهد به اسلام و انقلاب هستند در این عرصه حضور یابند.
وی تاکید کرد: فرمانداران ما به هیچ عنوان نقش تبلیغاتی نداشته و نمیتوانند از کسی برای شرکت در انتخابات دعوت کنند. ما تنها شرایط را فراهم میکنیم.
رحمانیفضلی درباره تشکیل هیاتهای اجرایی نیز گفت: با تعامل بوجود آمده با شوراینگهبان بدون کمترین مسئلهای برای انتخابات مجلس خبرگان و شورای اسلامی هیاتهای اجرایی را در 1063 حوزه تشکیل دادیم. این هیاتها ناظر بر حسن روند انتخابات از زمان ثبت نام تا پایان انتخابات هستند.
وزیر کشور در پاسخ به این پرسش که آیا در فراجناحیبودن هیاتهای اجرایی موفق بودهاید، گفت: با توجه به اینکه در این هیاتها افراد مختلفی حضور دارند و هر یک از گرایشات سیاسی برخوردارند، نمیتوان گفت تابع گرایشاتسیاسی نیستند. من خودم وزیر کشور هستم و دارای گرایشسیاسی هستم اما بنده در اجرای قانون انتخابات نباید این گرایش را دخالت دهم. در هیاتها نیز از همه گرایشها افرادی وجود دارند و امیدوارم برونداد عملکرد آنها فراجناحی باشد. ما دنبال افراد شایستهای بودیم که آشنایی به قانون داشته و افراد خوشنام و عادلی باشند. ما در انتخاب این افراد بر ویژگیهای آنها خارج از جریان سیاسیشان توجه کردیم.
وی درباره ادعای برخی داوطلبان انتخابات مجلس شورای اسلامی مبنی عدم اطلاعرسانی لازم در مورد مدارک در زمان ثبتنام نیز اظهار کرد: کسی که نامزد میشود ابتدا باید قانون انتخابات را بخواند. اطلاعرسانی مفصلی شده و احتمالا فرد داوطلب مدارک را فراموش کرده بود.
رحمانیفضلی درباره گلایه برخی خبرنگاران در مورد شلوغی ستاد وزارتکشور گفت: ستاد وزارتکشور تنها جایی است که افراد از همه استانها میتوانند برای ثبتنام بهآن مراجعه کنند. از سوی دیگر حضور خبرنگاران رسانهها و صداسیما این فرصت را برای داوطلبان بوجود آورده خود را در معرض رسانه قرار دهند. البته نباید نگران این فضا بود.
وی درباره امکان حضور دولتمردان در ستادهای انتخاباتی یادآور شد: طبق قانون هیچیک از افراد دولتی اجازه استفاده از امکاناتدولتی و یا جایگاهحقوقی خود را ندارند اما این امکان وجود دارد مدیری چند روزی مرخصی گرفته و با حضور در برخی ستادها به دوستان خود کمک کند که این امر مانع قانونی ندارد.
وزیر کشور با تاکید بر اینکه این اجازه تنها در خارج از حوزه اداری به افراد داده شده، ادامه داد: چنانچه فرد در ساعتاداری مبادرت به چنین اعمالی کند، مرتکب تخلف شده و با او برخورد میشود. ما تعداد بازرسان را بیشتر کردهایم و هر تخلفی که ببینیم یا به دستگاهقضایی گزارش میکنیم تا خارج از نوبت به آن رسیدگی کند و یا اینکه به تخلفات او در کمیته تخلفات اداری رسیدگی میشود.
در مورد برخی رد صلاحیتها با شورای نگهبان رایزنیمیکنیم
وی درباره برخی اخبار مبنی بر گفتوگوی برخی جریاناتسیاسی با هیاتهای اجرایی و نظارتی از جمله شورای نگهبان و دلیل این امر گفت: من از منظور آنها اطلاعی ندارم. شاید برخی درگذشته متهم به سوءاستفاده مالی بوده و در دادگاه تبرئه شده که حال میخواهند به آنها بگویند از این اتهامات مبرا شدهاند. طبق قانون کسانی که رد صلاحیت میشوند باید دلیل این امر به آنها گفته شود تا آنها بتوانند از خود دفاع کنند.
رحمانیفضلی در پاسخ به این پرسش که آیا درباره صلاحیت برخی افراد وزارتکشور با شوراینگهبان رایزنی خواهد کرد، گفت: ما با شوراینگهبان نه تنها رایزنی بلکه در همه حوزهها از جمله بررسی صلاحیت نامزدها تعامل داریم. ما درباره مفاهیم، روشها و شیوههای بررسی صلاحیت با شوراینگهبان تعامل کردهایم تا مشکلی پیش نیاید.
وزیر کشور درباره اینکه آیا اشکالی در اجرای قانون در بحث صلاحیتها وجود دارد، گفت: ما تاکید بر اجرای قانون داریم و شوراینگهبان هم طبق قانون خود عمل خواهد کرد. شاید در بررسیها و تحقیقات اشکالاتی پیش بیاید که بیم از دست رفتن حق پیش بیاید که ما در وزارتکشور این اطمینان را خواهیم داد که پیگیر مسئله بوده و اجازه تضییع حقوق افراد را نخواهیم داد. اگر در موردی به تضییع حقوق فردی برسیم حتما با شوراینگهبان صحبت خواهیم کرد.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا قانون نظارت استصوابی را قبول دارید؟ گفت: صد درد صد قبول دارم چرا که امری قانونی است.
وزارتکشور درباره رد صلاحیت نامزدهای خبرگان هیچ نقشی ندارد
وزیر کشور درباره اینکه برخی با علم به اینکه رد صلاحیت میشوند اما برای بالا بردن هزینه برای شوراینگهبان در انتخابات ثبتنام میکنند، گفت: بنده اگر علم به این مسئله داشتم که اسناد و مدارک معتبری وجود دارد که رد صلاحیت خواهم شد، قطعا برای ثبتنام مراجعه نمیکردم اما برخی افراد حس میکنند چون در دوره قبل رد شدهاند دلیل متقنی وجود ندارد و شاید در این دوره فرصت وجود داشته باشد اما اگر با نگاه سیاسی و بالا بردن هزینه برای دستگاههای نظارتی ثبتنام صورت گیرد، کار درست و اخلاقی نیست. در این دوره نیز بنده با موردی مواجه نبودم که فردی چنین قصدی داشته باشد.
رحمانیفضلی با تاکید بر اینکه مراجع اجرایی و نظاتی موظف هستند درباره دلایل رد صلاحیت به نامزدها توضیح دهند، افزود: وزارتکشور درباره رد صلاحیت نامزدهای خبرگان هیچ نقشی ندارد.
وی درباره ضمانت اجرای تخلفات تبلیغاتی از قبیل تبلیغات زودهنگام نیز گفت: کتبا مسئله را به فرد ابلاغ و به او تذکر میدهیم. چنانچه فرد مبادرت به نصب پوستر و بنر هم کرده باشد، جمعآوری میشوند.
وزیر کشور درباره اینکه آیا هیاتهای اجرایی و نظارتی فرد متخلف را میتوانند از ادامه حضور در انتخابات منع کنند، اظهار کرد: طبق قانون وزراتکشور و شوراینگهبان چنین اجازهای ندارند اما در صورتی که گزارش به قوهقضاییه ارسال و آنها پرونده را رسیدگی کنند، میتوانند مانع حضور فرد شوند.
حضور در مراسم عروسی و سخنرانیها تبلیغ نیست
وی درباره مصادیق تبیلغات زودهنگام یادآور شد: نصب پوستر و بنر و دایر کردن ستاد انتخاباتی و اعلام رسمی نامزدی و فعالیت از این مصادیق بشمار میآید اما حضور در مراسم عروسی و سخنرانیها از نظر ما تبلیغ نیست. چنانچه هم فرد در فضایمجازی کمپین تبلیغاتی به راه بیاندازد به او تذکر داده خواهد شد.
رحمانیفضلی درباره احتمال ورود پولهای آلوده به عرصه انتخابات و تدابیر اتخاذ شده از سوی وزارتکشور برای جلوگیری از این امر گفت: در این ارتباط ما با خلاء قانونی مواجه هستیم. قانون تخلفاتمالی را خرید و فروش و تهدید و تطمیع عنوان کرده است. ما برای رفع این نقیصه 8 کشور را مورد مطالعه قرار داده و پیشنویس لایحهای را به دولت بردیم و تاکید کردیم همه هزینهها اعم از نقدی و غیر نقدی باید منبع داشته باشد. از سوی دیگر اعلام کردیم هر فرد باید حساب مشخصی داشته داشد و تمام هزینهها از آن منبع باشد. ما لایحه را به صورت دو فوریتی به مجلس بردیم اما نمایندگان به یک فوریت آن رای دادند تا مسئله در کمیسیون مورد بررسی قرار گیرد. هم اکنون این لایحه بیش از یک ماه است به مجلس ارسال شده و ما امیدواریم هرچه زودتر در این 2 ماه باقی مانده در دستور کار نمایندگان قرار گیرد تا بتوانیم در انتخابات پیشرو آن را اجرایی کنیم. مطمئنا اگر این لایحه به تصویب برسد بیش از 80 درصد جریانات مالی را میتوان رصد کرد.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا تاکنون در جریان خرید و فروش آرا قرار گرفته یا خیر، گفت: تاکنون گزارشی نشده و اگر گزارشی متقن باشد حتما رسیدگی و پرونده را به قوهقضاییه ارسال خواهیم کرد.
وزیر کشور در پاسخ به این پرسش که گفته میشود در انتخابات پیشرو نقش پول بیش از پیش اهمیت یافته، گفت: بله هزینه ستاد، بنزین و پرس غذا بالاتر رفته و به طور طبیعی هزینهها بالاتر رفته است.
توزیع سبد غذایی میان افراد برای جمعآوری رای توهین به شعور ملت است
وی درباره شایعه توزیع سبد غذایی میان مردم در برخی حوزهها گفت: هر جا چنین مسائلی رخ داد افراد آن را مستند کنند تا برخورد شود. نباید در فرهنگ تبلیغات جمهوری اسلامی اینگونه باشد که برخی آرا را به این شکل جمع کنند. این توهین به شعور ملت است.
رحمانیفضلی درباره سرنوشت رایگیری الکترونیکی در 9 کلانشهر اظهار کرد: سعی کردیم با شوراینگهبان هماهنگ شویم تا مشکلی رخ ندهد. در بحث سختافزار، موافقت شورا را گرفتیم اما در بحث نرمافزار کارشناسان فنی شورا با همکاری کارشناسان وزارتکشور با هم طراحی کردند که اشکالات و ایراداتی وجود دارد که در حال رفع آن هستیم که اگر شوراینگهبان آن را تائید کند آن را صددردصد اجرا میکنیم.
نمیتوان برای جلوگیری از سوءاستفاده پروژهها را افتتاح نکرد
وزیر کشور درباره اعتراض برخی نامزدها مبنی بر اینکه طرحهای عمرانی دولت نباید در آستانه انتخابات افتتاح شود تا از این طریق نمایندهفعلی حوزههای انتخابیه این افتتاح را به نام خود مطرح کنند، گفت: نمیتوان طرحها و پروژهها را افتتاح نکرد تا احیانا نمایندهای از آن سوءاستفاده نکند. این اقدامات آخر سالی آنچنان در تصمیمگیریها موثر نیست. نمایندگان فعلی در طول چند سال گذشته کارها را انجام داده و مردم عملکردشان را دیده اند.
مشکل امنیتی در جریان برگزاری انتخابات رخ نخواهد داد
وی درباره هشدار مسئول کمیته امنیتی انتخابات مبنی بر اینکه 10 منطقه از لحاظ امنیتی در وضعیت قرمز است، گفت: طبیعی است با تهدیدهایی که دشمنان میکنند، سطح تهدیدات بالا میرود. در دورههای گذشته انتخابات، نگرانیهایی از حیث درگیری مسائلقومی و منطقهای وجود داشت که حتی منجر به قتل شد. از این رو ما نسبت به این مناطق حساستر شدهایم تا دیگر چنین اتفاقاتی رخ ندهد و قطعا از لحاظ امنیتی یقین داریم مشکلی در جریان برگزاری انتخابات رخ نخواهد داد.
رحمانیفضلی درباره احتمال تغییر استاندار یا فرماندار تا زمان برگزاری انتخابات پیشرو گفت: اگر لازم باشد فرمانداران و یا استانداران تغییر خواهند کرد. بنده نگران حساسیتها در این زمینه نیستم چراکه مهم این است که آنچه حق است انجام شود و اگر به این یقین برسیم که لازم است برخی فرمانداران تغییر کنند و آنها نمیتوانند تا آستانه انتخابات به خوبی وظایف خود را انجام دهند آنها را تغییر خواهیم داد هرچند اراده ما بر ثبات است نه تغییر، مگر آنکه عکس آن ثابت شود.
وزیر کشور درباره علت حضور روز دوشنبهاش در مجلس گفت: برخی نمایندگان درباره علت توقف تقسیماتکشوری سوال مطرح کردهاند که باید بگویم به دلیل عدم تامین اعتبار این مسئله سال اول دولت متوقف ماند اما سالدوم با تامین بودجه این امر در حال انجام است.
وی درباره حادثه قرچک و اینکه آیا چنین حوادثی رخ میدهد و یا حاشیهسازی از جانب گروهی است، اظهار کرد: شرایط سیاسی جامعه توام با آرامش است. تمام روزنامهها مطلب مینویسند و مشکلی نیست. 16 آذر نیز در 84 دانشگاه سخنرانی برگزار شد که هیچ مشکلی نبود اما درباره حادثه قرچک پس از اطلاع دستورات لازم را صادر کردم تا اسناد و مدارک بررسی شود. استانداریتهران نیز مسئله را بررسی و گزارش آن را به قوهقضاییه ارسال کرده است.