خبرگزاری کار ایران

محسنی اژه‌ای در نشست خبری:

همه افراد بازداشت شده خبرنگار نیستند

سخنگوی قوه قضاییه گفت: مسئله جرائم خشن را باید به صورت تفکیک‌شده در استان‌های مختلف بررسی کرد؛ ممکن است یک استان بیشتر شده باشد٬ یک استان کمتر شده باشد اما در کل جرایم خشن کاهش یافته است.

به گزارش خبرنگار ایلنا٬ حجت‌الاسلام والمسلمین غلامحسین اژه‌ای در هشتاد و هفتمین نشست خبری خود که ظهر امروز برگزار شد٬ به سوال‌های خبرنگاران پاسخ داد.

جرایم خشن حتما کاهش داشته‌ است

قائم مقام رییس دستگاه قضا در پاسخ به سوالی در مورد سخنان معاون راهبردی قوه قضاییه نسبت به افزایش جرایم و توضیح منبع آماری قوه قضاییه اظهار داشت: اول خواهش می‌کنم از سخنگو مسائل را بشنوید. هر سخنی نظر کامل و تاییدشده نیست اما در مورد این مسئله باید بگویم خیلی وقت‌ها ممکن است شکایت صورت بگیرد اما آن شکایت گاهی ثابت نمی‌شود به همین دلیل این موضوع جز آمار جرایم محسوب نمی‌شود. ممکن است این صحبت‌ها در مورد مجموعه شکایت‌ها باشد و خیلی از آنها اثبات نشده باشد.

وی افزود: در جرایم خشن حتما کاهش داشته‌ایم. این مسئله را هم باید به صورت تفکیک‌شده در استان‌های مختلف بررسی کرد؛ ممکن است یک استان بیشتر شده باشد٬ یک استان کمتر شده باشد اما در کل جرایم خشن کاهش یافته است.

همه افراد بازداشت شده خبرنگار نیستند

سخنگوی قوه قضاییه در توضیح بازداشت‌های اخیر و سوال خبرنگاری که در مورد بازداشت‌های اخیر و ارتباط آنها با فرد خاصی سخن می‌گفت٬ پاسخ داد: در مورد ارتباط با فرد خاصی که می‌گویید٬ تا جایی که اطلاع دارم٬ این مسئله وجود ندارد. اما باید بگویم همه افراد  بازداشت‌شده خبرنگار نیستند.

در شش ماهه اول سال ۲۵۱ نفر از حق قصاص خود گذشته‌اند

وی با اشاره به اینکه در طول شش ماهه اول سال جاری ۲۵۱ نفر از حق قصاص خود گذشته‌اند٬ اظهار داشت: در طول شش ماه نخست سال ۹۴ تعداد ۲۵۱ نفر از کسانی که حق قصاص داشتند٬ از این حق شخصی خود صرف‌نظر کردند و از قاتلان خود گذشته‌اند. این تعداد کسانی بودند که قبلاً تقاضای قصاص داده بودند اما اولیای دم رضایت داده‌اند.

وی ادامه داد: چندین بار عرض کرده‌ام که حق قصاص یک حق شخصی است و طرفین می‌توانند با یکدیگر مصالحه کنند و مبلغی را که ممکن است کمتر یا بیشتر از دیه باشد را دریافت و از قصاص بگذرند و بر همین اساس شعبات اجرای احکام و حتی مردم تلاش می‌کنند تا اولیای دم رضایت خود را نسبت به عدم قصاص متهم ارائه کنند که این به نظر کار مطلوبی است و این کار باعث می‌شود متهمان علاوه بر اینکه تنبیه شده‌اند٬ بتوانند به دامان خانواده‌هایشان برگردند و باید این گذشت را مغتنم بشمارند.

خبر بازداشت سرشبکه‌های غیر اخلاقی شبکه اجتماعی کذب است

سخنگوی قوه قضائیه در خصوص خبری مبنی بر بازداشت سرشبکه‌های غیر اخلاقی شبکه اجتماعی که در روزهای اخیر در این شبکه‌ها منتشر شده است٬ ابراز داشت: خبری مبنی بر اینکه چند سر شبکه غیر اخلاقی در قزوین بازداشت شده‌اند کذب است و بنده با دادستان این استان تماس برقرار کردم و اوضاع را جویا شدم که ایشان هم چنین خبری را رد کردند.

توضیح اژه‌‌ای در مورد سوال مربوط به تخلف مدیر دخانیات

اژه‌ای در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران که مدعی بود پس از افشای اخبار تخلف یک مدیر دخانیات خبرنگار با تهدید مواجه شده ‌است٬ گفت: سعی کنیم به هیچ‌کس توهین نمی‌کنیم ولی اگر مطلبی بیان شود که به مسئولان نظام توهین شود مدعی‌العموم می‌تواند قرار تعقیب صادر کند.

کلاهبرداری در استان البرز

وی درباره اخبار دستگیری کلاهبردار ۹۰ میلیاردی در استان البرز گفت: در کرج پرونده‌های کلاهبرداری متعددی در حال بررسی است و برخی بازداشت شدند و برخی تحت تعقیب هستند٬ اما متوجه نشدم این سوال درباره کدام پرونده است.

توضیحات عضویت در شبکه تلگرامی وابسته به دولت انگلیس

وی در پاسخ به سوال یک خبرنگار که پرسیده بود آیا عضویت در شبکه تلگرامی یک رسانه وابسته به دولت انگلیس جرم است٬ پاسخ داد: آنها هیچ‌وقت قصد خیر درباره ایران ندارند و شاید این عدم خیرخواهی در قدم‌های اول دیده نشود٬ اما توصیه ما این است که چون امسال این شبکه‌ها و سایت‌های انگلیسی نگاهشان از چند دهه گذشته تا امروز مشخص است و هر اقدامی برای منافع خودشان است. دقت کنند هرچند ممکن است این کار در نگاه اول ظاهر مجرمانه نداشته باشد. اما در ‌‌نهایت موجب گرفتاری برای خودشان خواهد شد.

صحبت های رییس جمهور را نشنیده ام

محسنی‌اژه‌ای در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران درباره اظهارات رئیس جمهور در حاشیه افتتاح نمایشگاه مطبوعات یادآور شد: هنوز فرصت نکرده‌ام که مطالب مطروحه توسط رئیس جمهور محترم را بخوانم به هر حال ما همواره از نقد سازنده استقبال کرده و می‌کنیم و این موضوع تنها مختص به قوه‌قضاییه نیست و همه دستگاه‌ها اعم از دولت، مجلس و قوه‌قضاییه باید نقدپذیر باشند. در غیراینصورت این خود دستگاه‌ها هستند که متضرر می‌شوند ما بار‌ها گفته‌ایم نقد با تخریب و افترا متفاوت است با این حال در صورتی که دستگاه‌ها نقد سازنده را نپذیرند پیش از هر چیز خودشان ضرر خواهند کرد.

سخنگوی دستگاه قضا با اشاره به بخش دیگری از این سوال درباره مایوس شدن مردم از قوه‌قضاییه اعلام کرد: مردم به هیچ‌عنوان از قوه‌قضاییه مایوس نیستند و حجم بالای مراجعات نشان‌دهنده این موضوع است با این حال کسانی که می‌خواهند حاشیه امن داشته باشند در برابر قوه‌ قضاییه امنیت نخواهند داشت. چنانکه در سال‌های گذشته شاهد بودیم مسئولان درون دولت و دیگر نهادهای رسمی و حتی در دستگاه قضا در صورتی که تخلف مرتکب شده‌اند با آنان برخورد شده است.

وی افزود: تمام نظرسنجی‌ها نشان می‌دهد مردم نسبت به برخورد بدون تبعیض قوه‌قضاییه بخصوص با دانه‌درشت‌ها ابراز رضایت می‌کنند.

محسنی‌اژه‌ای خاطر نشان کرد: کسانی که ثروتمندان بزرگی بودند، ثروتشان ما را از رسیدگی به پرونده‌های آنان باز نداشت و کسانی که وابسته به نهادهای قدرت بودند یا به اصطلاح به بالا متصل بودند، جایگاهشان جلوی ما را از ورود و رسیدگی به پرونده‌های آن‌ها نگرفت.

دفن پسماند‌ها در جنگل‌های شمال کشور

محسنی‌اژه‌ای در پاسخ به سوال دیگری در خصوص دفن پسماند‌ها در جنگل‌های شمال کشور و صدور حکم برای شهرداران و مسئولان شهرهای استان مازندران بنا بر اعلام استاندار این استان و ارتکاب این جرم در ۲۵ سال گذشته یادآور شد: نکته مهم که باید به آن اشاره کنم این است که میان جرم و اقدام ناصحیح تفاوت وجود دارد و ممکن است کاری صحیح نباشد اما الزاماً جرم نیز نباشد.

وی افزود: نکته دوم سلامت محیط زیست و انسان‌ها است که همه باید هرچه در توان داریم برای این موضوع تلاش کنیم و من در جریان سفر به شهرستان آمل صراحتاً در حضور مسئولان این شهرستان قول دادم هر کمکی از دست ما ساخته باشد انجام خواهیم داد. اما در این پرونده ممکن است نیاز به خریداری یک دستگاه برای از بین بردن این پسماند‌ها، تخصیص بودجه و اعتبارات خاص یا مکان‌یابی مناسب باشد که این مسائل در حوزه اختیارات قوه قضائیه نیست.

سخنگوی دستگاه قضا اضافه کرد: با این وجود اگر به عنوان مثال دولت در خصوص دفع مزاحمت‌ها از ما کمک بخواهد یا اگر کسی در جریان رسیدگی به این مهم وظیفه خود را درست انجام ندهد یا مشخصاً مرتکب جرمی شده باشند قطعاً قوه قضائیه ورود نموده و کمک خواهیم کرد.

وی در پاسخ بخشی از سوال درمورد صدور حکم بازداشت برای مسئولان اضافه کرد: احتمالاً منظور شما از حکم بازداشت‌‌ همان حکم جلب است. به هرحال من در خصوص صدور حکم بازداشت و همچنین حکم جلب برای متهمی در این پرونده اطلاع ندارم.

هیچ کس در نهاد ریاست جمهوری در پرونده خبرنگاران بازداشت شده است

محسنی‌اژه‌ای در پاسخ به سوال یکی دیگر از خبرنگاران درباره انتشار خبر بازداشت افرادی در نهاد ریاست جمهوری در حاشیه پرونده موسوم به نفوذ نیز تصریح کرد: در نهاد ریاست جمهوری در جریان رسیدگی به این پرونده هیچ‌کس دستگیرنشده است.

سخنگوی قوه قضاییه در پاسخ به سوال دیگری گفت: استقلال قوه قضاییه که اصل قانون اساسی است و در چندین جای قانون نیز تکرار شده، آن‌چنان که آیت‌الله آملی لاریجانی هم تاکید فرمودند به این معنا نیست که این قوه با دستگاه‌های دیگر تعامل نداشته‌باشد.

وی با اشاره به وظایف سازمان بازرسی کل کشور اضافه کرد: ‌بنابر قانون این سازمان وابسته به قوه قضاییه است و می‌تواند بر عملکرد اداری و اجرایی دستگاه‌ها و حتی خود قوه قضاییه نظارت کند و همه دولت‌های گذشته و همین‌طور دولت یازدهم بنابر قانون مرتباً به این سازمان گزارش‌ می‌دهند.

اژه ای افزود: وظابف دیوان عدالت اداری هم در قانون به روشنی و صراحت پیش‌بینی شده و باتوجه به گسترش حوزه اختیارات این نهاد، تمام دستگاه‌های اجرایی دولتی و غیردولتی که بنابر قانون در این حوزه هستند، مشمول رسیدگی دیوان عدالت اداری قرار می‌گیرند و این دیوان موظف به رسیدگی است که در این خصوص نیز تمام دولت‌های پیشین و دولت یازدهم مطیع قانون بوده‌اند.

۱۲ قاضی  برای شرکت در انتخابات مجلس استعفا کرده‌اند

محسنی اژه‌ای در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران درباره تعداد افرادی که از میان قضات و همچنین دیگر کارکنان قوه قضاییه برای شرکت در انتخابات مجلس شورای اسلامی از پست خود استعفا داده‌اند، ‌ گفت: تعداد ۱۲ نفر از قضات برای شرکت در انتخابات مجلس استعفا کرده‌اند ولی از تعداد دقیق دیگر کارکنان قوه قضاییه و دیگر سازمان‌های وابسته به دستگاه قضا اطلاع ندارم.

انتشار اسم و تصویر بابک زنجانی ایرادی ندارد

سخنگوی قوه‌قضاییه در پاسخ به سوالی درباره اشاره مستقیم رسانه‌ها به نام متهم نفتی میلیاردی توصیه کرد: در مورد پرونده‌هایی همچون این پرونده نیازی به استفاده از عنوان اختصاری نیست و هم اشاره مستقیم به نام بابک زنجانی و هم نمایش تصویر وی ایراد ندارد.

وی اضافه کرد: نکته مهم دیگری که باید به آن اشاره کنم مربوط به نحوه دفاع متهمان از خود است نیازی نیست متهمان در زمان دفاع از خود به دیگران توهین کنند البته متهم حق دفاع از خود را دارد اما به هیچ‌عنوان حق توهین به دیگران را ندارد چرا که چنین اقداماتی تنها منجر به گشایش پرونده‌های دیگر می‌گردد.

عملکرد رسانه‌ها در بازتاب پرونده‌های قضایی

وی همچنین با اشاره به عملکرد رسانه‌ها در بازتاب پرونده‌های قضایی یادآور شد: متاسفانه گاهی اوقات تنها دنبال حواشی هستیم که این کار درستی نیست، چرا که این حواشی جزو ایجاد حواشی دیگر نتیجه‌ای به همراه نخواهد داشت.

محسنی‌اژه‌ای تاکید کرد: هم دادستان، هم قضات و هم رسانه‌ها باید رعایت عدل و انصاف را بکنند و توجه داشته باشند که اگر رعایت عدل و انصاف بشود بیشتر مورد پسند مردم خواهد بود.

سخنگوی دستگاه قضا در پاسخ به سوال دیگری درباره نحوه پوشش اخبار قضایی و اشاره مستقیم به اسامی متهمان یادآور شد: در قانون قدیم تاکید شده بود حتی پس از قطعیت حکم الزامی به انتشار اسامی وجود ندارد اما در قانون جدید به صراحت آمده پس از قطعیت حکم رسانه‌ها می‌توانند اسامی را منتشر کنند.

وی افزود: تفاوت دیگر قانون فعلی و قانون پیشین این است که در قانون قبلی تاکید شده بود پیش از انتشار حکم اطلاعات مربوط به پرونده منتشر نشود اما اکنون اینگونه نیست.

کیفرخواست بقایی هنوز صادر نشده است

محسنی‌اژه‌ای در پاسخ به سوال دیگری درباره پرونده حمید بقایی اعلام کرد: این متهم همچنان در بازداشت به سر می‌برد و این پرونده همچنان در مرحله تحقیقات مقدماتی است و این تحقیقات کماکان منجر به صدور کیفرخواست نشده است.

وی تاکیدکرد: در صورتی که پس از تکمیل تحقیقات اتهامی متوجه متهم باشد بازداشت موقت تا زمان رسیدگی کامل پرونده در دادگاه صورت می‌گیرد و در غیر اینصورت متهم با قرار موقت یا آنچه دادگاه تشخیص بدهد تا زمان بررسی آزاد خواهد شد.

غلامحسین محسنی اژه‌ای در حاشیه نشست خبری امروز قوه قضائیه در پاسخ به سوال ایلنا درخصوص نحوه بررسی تخلفات برخی قضات در پرونده میزان اظهار داشت: این موضوع که از سوی قوه قضائیه دستوری مبنی بر عدم رسیدگی قضات به پروانه موسسه میزان صادر شده باشد، صحت ندارد. در این مورد که برخی قضات در جریان این پرونده مرتکب جرم شده باشند، با توجه به این‌که مشخص نیست منظور چه کسانی هستند، نمی‌توان صحبتی کرد.

۸ نفر در پرونده میزان بازداشت هستند

وی افزود: قوه قضائیه درخصوص تخلفات و نحوه تاسیس موسسات مالی و اعتباری همواره حساسیت ویژه‌ای داشته است.

سخنگوی قوه قضائیه با اشاره به ادامه رسیدگی‌ها به پرونده موسسه مالی و اعتباری میزان خاطرنشان کرد: هم‌اکنون ۸ نفر از متهمان این پرونده در بازداشت موقت هستند و تعدادی هم با قرار وثیقه آزاد هستند.

وی افزود: در خصوص ساماندهی و بررسی این پرونده ستادی در استان خراسان رضوی تشکیل شده که دستگاه قضا نیز در این ستاد عضویت داشته و به جد پیگیر بررسی این پرونده است.

محسنی‌اژه‌ای در پایان تصریح کرد: در هر پرونده‌ای که توسط دستگاه قضا مورد بررسی قرار می‌گیرد، نکته مهمی که همواره مورد توجه ماست این است که حق مردم ضایع نشود و اینکه برخی افراد در جریان رسیدگی به پرونده به طور موقت بازداشت می‌شوند و اقدامات دیگری که صورت می‌گیرد همگی به دلیل اهمیت رسیدگی به حق مردم است.

کد خبر : ۳۲۰۱۵۳