خبرگزاری کار ایران

عراقچی در گفت‌وگوی ویژه خبری:/مشروح/

قطعنامه شورای امنیت دستاورد بسیار بزرگی بود/در مورد امنیت کشورمان با کسی مذاکره نمی‌کنیم

عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته‌ای کشورمان قطعنامه امروز شورای امنیت سازمان ملل را دستاورد بسیار بزرگی و دانست و گفت:‌در حدود 4 الی 6 ماه آینده زمان رسمی اجرای توافق خواهد بود که تمامی تحریمهای مالی و اقتصادی مرتبط با مسئله هسته ای ایران برداشته شود.

به گزارش خبرنگار ایلنا، سید عباس عراقچی با حضور در برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری با موضوع از برجام تا قطعنامه گفت: اولین گام مذاکرات با رسیدن به یک جمع بندی در وین شکل گرفت. در این گام این توافق به شورای امنیت فرستاده شد وخواسته اعضا این بود که شورای امنیت بر توافق هسته ای میان ایران و شش قدرت صحه گذاشته و تحریم‌ها را بردارند تا اطمینان خاطر حاصل شود که ایران نیز اقدامات لازم را انجام دهد.

عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته‌ای کشورمان ادامه داد: البته آمریکاییها به این مسئله مایل نبودند و اکنون نیز سر و صداهایی در کنگره بلند شده که چرا متن توافق به شورای امنیت ارسال شده است.

وی ادامه داد: همزمان با بررسی متن توافق در شورای امنیت، شورای وزیران خارجه اتحادیه اروپا نیز امروز به یک جمع بندی رسیده و آنها نیز برجام را تایید کردند این امر تعهدی برای شورای اروپا ایجاد می کند تا آنها نیز تحریم‌های خود را بردارند.

عراقچی با اشاره به اینکه فردا وزیر امور خارجه در مجلس حضور پیدا می‌کند اظهار کرد: فردا آقای ظریف با حضور درمجلس متن توافق را به نمایندگان ملت ارائه خواهد کرد تا آنها نیز روند بررسی متن توافق را آغاز کنند.

معاون وزیر امور خارجه با بیان اینکه ما هنوز قائل به این نیستیم که توافق به صورت کامل صورت گرفته است گفت: روند توافق باید به طور کامل طی شود در روز اجرای توافق شورای اروپا یک مصوبه دیگری خواهد داشت تا تحریمها را به طور یکجانبه علیه کشورمان بردارد همچنین در همان روز آمریکا تحریم های کنگره را متوقف و رئیس جمهور آن کشور دستوری را امضاء خواهد کرد که تحریمها برداشته شود.

عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته‌ای کشورمان با اشاره به اینکه یکی از چالش‌های ایران و 1+5 در دوران مذاکره بحث بر چگونگی اجرای تعهدات طرفین به طور همزمان بود ابراز کرد: راه حل نهایی ما این شد که قبل از هر اقدام ایران، آمریکا و اروپا تحریم های خود را لغو کند تا در آن زمان با توجه به اینکه اقدامات ایران زمانبر است، لغو تحریمها منوط به اجرای تعهدات از سوی ایران باشد.

وی افزود: زمانی که این مراحل نیز طی شد،‌در حدود 4 الی 6 ماه آینده زمان رسمی اجرای توافق خواهد بود که تمامی تحریمهای مالی و اقتصادی مرتبط با مسئله هسته ای ایران برداشته شود.

عراقچی تصویب قطعنامه 2133 شورای امنیت را یک دستاورد بزرگ دانست و گفت: شورای امنیت امروز در اولین گام برجام را تایید کرد که متضمن غنی سازی ایران است. به همان دلیل که شورای امنیت تحت فصل هفتم منشور، فعالیت ایران را تهدیدی بر علیه صلح و امنیت جهان دانسته بود امروز قطعنامه ای را تصویب کرد تا ضمن خروج ایران از فصل هفتم، برنامه هسته ای ایران را تایید می کند.

عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته‌ای کشورمان تصریح کرد: شورای امنیت برای اولین بار غنی سازی توسط یک کشور در حال توسعه را پذیرفته و برای اولین بار کشوری که در ذیل فصل هفتم منشور سازمان ملل قرار گرفته توانسته است به طور سالم از این وضعیت خارج شود حال آنکه در موارد مشابه موضوع با جنگ یا تغییر رژیم تمام شده است.

عراقچی به خطبه های نماز عید مقام معظم رهبری اشاره کرد و گفت: همانطور که رهبر انقلاب در خطبه های نماز عید فطر فرمودند طرف غربی می خواستند که از برنامه هسته ای ایران حتی یک پیچ و مهره نیز باقی نماند اما اکنون به فعالیت بیش از 5هزار سانترفیوژ و تحقیق و توسعه در ایران رضایت دادند که این امر دلیلی بر عزت و اقتدار ما بوده و شورای امنیت نیز بر آن صحه گذاشت.

وی با تاکید بر اینکه قطعنامه امروز شورای امنیت از جهات مختلف منحصر به فرد است خاطر نشان کرد: با وجود اینکه قطعنامه امروز 10 بند ذیل فصل هفتم است اما دیگر ایران تهدیدی علیه صلح و  امنیت جهانی محسوب نمی شود.

عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته‌ای کشورمان تاکید کرد: خواسته ما بود که شورای امنیت قطعنامه ای صادرکند تا قطعنامه های قبلی ذیل فصل هفتم را لغو کند هم اکنون نیز اگر طرفین تعهدات خودشان را در طول مدت در نظر گرفته شده نقض نکنند،‌ در انتهای دوره قطعنامه به خودی خود لغو و پرونده ایران از شورای امنیت خارج خواهد شد.

معاون وزیر امور خارجه به تفاوت سیستم های حقوقی کشورها اشاره کرد و گفت: برخی کشورها الزامات شورای امنیت را در حقوق داخلی خود لازم می دانند اما برخی کشورها الزامات شورای امنیت را در حقوق داخلی الزام آور نمی دانند در ایران نیز الزامات شورای امنیت در حقوق داخلی الزام آور نبوده وبرای الزامی شدن آن باید روند مشخصی را طی کند.

عضو ارشد تیم مذاکره کننده کشورمان در پاسخ به این سوال که چه زمانی پرونده کشورمان از شورای امنیت خارج می‌شود ؟اظهار داشت: دراین باره یک نقشه راه وجود دارد که مشخص است و براساس آن در روز اجرای توافق، همه تحریم‌های اقتصادی و مالی لغو می شود و در قدم بعدی شاهد لغو تحریم‌های تسلیحاتی بعد از 5 سال و تحریم‌های اشاعه‌ای پس از 8 سال خواهیم بود.

وی اضافه کرد: پس از ده سال نیز خود قطعنامه لغو می‌شود و در قطعنامه شورای امنیت نیز آمده است که موضوع ایران در شورای امنیت مختومه می‌شود.

عراقچی در پاسخ به این سوال که در بند 8قطعنامه شورای امنیت آمده است که پس از ده سال شورای امنیت با جمع بندی قطعنامه به موضوع ایران پایان می‌دهد و عبارت لغو وجود ندارد، آیا تفاوت این دو واژه شائبه برانگیز نیست؟ تصریح کرد: وقتی شورا بخواهد به موضوعی پایان بدهد از عبارت خاتمه می‌دهد استفاده می کند و نه واژه «لغو» و این خاتمه و پایان دادن به معنای لغو مفاد است که این بسیار روشن است و طبق ادبیات شورای امنیت شاهد خاتمه بررسی موضوع در این رکن است.

معاون حقوقی و امور بین الملل وزارت امور خارجه یادآور شد: اینکه آمریکایی‌ها پس از 10 سال بخواهند نظارت شورای امنیت بر فعالیت هسته‌ای ایران ادامه یابد، خواسته آن‌ها است و بعید است که این مسئله ادامه یابد. در قطعنامه شورای امنیت این نظارت پس از 10 سال پایان می یابد و ادامه یافتن آن یک بحث دیگر است و خود نیازمند قطعنامه جدید است.

مجری برنامه از عراقچی پرسید براساس بند3 قطعنامه شورای امنیت ما پذیرفته‌ایم که محدودیت‌های 8 ساله در رابطه با موشک‌های بالستیک داشته باشیم آیا ما در این رابطه به موضوع موشکی وارد شده‌ایم که وی پاسخ داد: خیر، این مسئله به مذاکرات ربطی ندارد. براساس قطعنامه شورای امنیت همه قطعنامه‌ها و تحریم‌های قبلی لغو می شوند ولی محدودیتهایی نیز ایجاد می‌شود که در واقع همان تحریم‌ها هستند که یکی در رابطه با مسئله تسلیحاتی است و دیگری در رابطه با مسائل موشکی است.

عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته‌ای کشورمان با اشاره به قطعنامه‌های پیشین شورای امنیت علیه ایران خاطر نشان کرد: در قطعنامه‌های قبلی و بخصوص قطعنامه 1929 که قطعنامه‌ای با ابعاد بسیار خطرناک است در بند 9 آن آمده که تمامی فعالیت‌های موشکی بالستیک که قابلیت حمل کلاهک دارد ممنوع است که این تحت ماده 41 منشور سازمان ملل است و این تصمیمی الزام آور است. البته ما هیچ وقت به این قطعنامه‌ها وقعی نداده‌ایم ولی این بند خطرناک است و از همه کشورها می‌خواهد از هر ابزاری برای جلوگیری از این فعالیت‌های موشکی استفاده کند که این مجوز خطرناکی بود که می‌توانست مجوزی برای اقدام نظامی باشد که اکنون به محدودیت تبدیل شده است.

وی افزود: این محدودیت نیز به شکلی است که فقط از ایران می‌خواهد و محدودیت غیر الزام آور است و فقط از ایران در خواست می‌کند که فعالیت موشکی بالستیکی که برای حمل کلاهک هسته ای طراحی شده اند انجام ندهد که ما این را نداریم. پس ابتدا این بند الزام آور نیست و از طرفی دامنه آن محدود شده است.

معاون وزیر امور خارجه کشورمان با یادآوری اینکه میان قطعنامه و توافق اختلاف وجود دارد ابراز داشت: اگر برجام نقض شود هم توافق و هم قطعنامه شورای امنیت نقض می شود ولی با نقض قطعنامه توافق نقض نشده است.

عراقچی ادامه داد: در بیانیه وزارت امور خارجه که عصر امروز منتشر شد آمده است که محدودیت‌های تسلیحاتی که قبلا تحریم بوده مفاد قطعنامه است و نه مفاد توافق و البته ما گفته‌ایم که ما هیچ محدودیتی را برایش مشروعیت قائل نیستیم و از نظر ما میان قطعنامه و توافق تفاوت وجود دارد.

 

در مورد امنیت کشورمان با کسی مذاکره نمی‌کنیم

عضو ارشد تیم مذاکره کننده در خصوص چرایی این تصمیم گیری بیان کرد: طرف مقابل در خصوص تحریم های تسلیحاتی و اشاعه ای قصد لغو آنها را نداشت و مدعی بودند که با توجه به شرایط منطقه و مخالفت‌ها نمی‌توانند نسبت به این مسائل جوابگو باشند و زمانی که گفتند نمی‌توانند تحریم‌های تسلیحاتی را بردارند ما گفتیم که پس توافقی نداریم چرا که در امنیت ملی کشورمان با کسی مذاکره نمی کنیم و با ادامه تحریم توافق نخواهیم کرد و درادمه بحث قرار شد که این دو مسئله در قطعنامه بیاید ولی حسابش از توافق جداست. در برجام این دو مسئله نیامده است.

 

در کمک به متحدان محدودیتی را قبول نداریم

وی در خصوص مسائل موشکی نیز عنوان کرد: در قطعنامه جدید الزامی وجود ندارد هر چند محدودیتی هم وجود ندارد ولی ما صریحا گفته‌ایم برای حفظ استقلال و امنیت ملی کشورمان و کمک به متحدان محدودیتی را قبول نداریم. در قطعنامه های قبلی مسائلی تسلیحاتی به شکل کامل ممنوع شده بود ولی الان محدود شده است.

مجری برنامه از معاون وزیر امور خارجه پرسید که آیا در خصوص پرتاب ماهواره نیز محدودیتی داریم که وی پاسخ داد: محدودیتی نداریم. شورای امنیت فقط از ما خواسته از انجام فعالیت‌ها در رابطه با موشکهایی با قابلیت حمل کلاهک هسته‌ای انجام ندهیم و البته ما نیز بارها بیان کرده‌ایم که موشک‌های ما برای حمل سلاح کشتار جمعی طراحی نشده‌اند و از بحث شورا جداست.

عراقچی در رابطه با بند 11 و 12 قطعنامه شورای امنیت در خصوص برگشت پذیری نیز گفت: بازگشت پذیری یک امر متقابل است که هم برای ما و هم طرف مقابل وجود دارد. اگر طرف مقابل در اجرای تعهداتش کوتاهی کند و به نقض آنها بپردازد امکان بازگشت به قبل از توافق وجود دارد والبته این برای طرف مقابل نیز امکان پذیر است تا در صورتی که ایران نقض فاحشی انجام داد تحریمهایش را اعمال کند که البته این مسائل طول می کشد.

عراقچی در پاسخ به این سوال که آیا ممکن است فضای چانه زنی برای برخی امتیازگیری‌های دیگر فراهم شود گفت: چنین چیزی هزینه بالایی دارد و به آسانی نیست که کشوری به بهانه‌های واهی توافق را از بین ببرد. البته مطالبات ادعایی بحث دیگری دارد.

وی افزود: فرض کنید کشوری اصرار به بازگشت تحریم‌ها داشته باشد. ایران در قطعنامه اخیر تعهد کرده که دراین صورت به برجام پایبند نخواهد بود و علاوه بر آن در بیانیه امروز هم گفتیم که دراین صورت همکاری خود با آژانس را نیز قطع خواهیم کرد. بنابراین در صورت چنین اتفاقی عکس العمل شدیدی از سوی ایران را شاهد خواهند بود.

معاون وزیر امور خارجه کشورمان تاکید کرد: آنچه باعث می‌شود که طرف مقابل به دنبال بهانه‌جویی نرود چند برگ کاغذ توافق نیست بلکه اقتدار ایران است تا وقتی این اقتدار وجود دارد کسی نمی تواند بهانه جویی کند.

ملت دشمن را از ادامه تحریم‌ها منصرف و ناامید کردند

عراقچی با بیان اینکه توافقی که به دست آمده نتیجه چند عامل است گفت: اول توافق ناشی از مقاومت مردم ایران برابر فشار تهدید و تحریم ها بود مردم با همه کاستی های ناشی از تحریم‌ها دشمن را از ادامه تحریم‌ها منصرف و ناامید کردند.

ما به توافقی رسیدیم که خواسته‌هایمان تامین شد

وی ادامه داد: علاوه بر این توافق به دست آمده را مدیون سربازان،‌نظامیان، رزمندگان،‌ارتش ،‌سپاه، وبسیج هستیم که با توانایی‌های دفاعی و تسلیحاتی خود دشمن را از گزینه نظامی ناامید کردند. آنها فهمیدند باید با ملت ایران با زبان احترام و پشت میز مذاکره صحبت کنند در همین راستا کسانی که پیش از این برای انجام مذاکره با ایران شروطی را می گذاشتند به راحتی پشت میز مذاکره آمدند و ما به توافقی رسیدیم که خواسته‌هایمان تامین شد.

عراقچی افزود: نباید فراموش کرد این توافق را مدیون رهبری حکیمانه و داعیانه مقام معظم رهبری و هدایتهای ریاست جمهوری هستیم که در دو سال این مذاکرات را مدیریت کرد و کار به سرانجام رسید بنابراین ما باید این دستاورد بزرگ ملت ایران را قدر بدانیم چرا که باعث افتخار است.

 

در توافق به خطوط قرمزی که رهبری مشخص کرده بودند، رسیدیم

معاون وزیر امور خارجه کشورمان خطاب به افرادی که در پی یافتن ایراد در توافق هستند، گفت:‌البته من این ایرادات را نفی نمی کنم اگر این عده از من بخواهند شاید خودم ایرادات بهتری را بتوانم به آنها نشان دهم اما به هر حال توافق یک بده بستان است. نه ما و نه طرف مقابل به خواسته‌های صددرصدمان نرسیدیم. اگر توافق صددر صد به نفع ما بود اصلا طرف مقابل این توافق را انجام نمی‌داد. خودمان را گول نمی‌زنیم اما ما به خواسته‌های اصلی مان و خطوط قرمزی که رهبری مشخص کرده بودند رسیدیم.

عراقچی یادآور شد: خواسته اصلی ما حفظ عزت و غرور جمهوری اسلامی ایران در یک نبرد سیاسی بود. در واقع 10 سال نبرد اراده ها صورت گرفت تا غنی سازی ایران انجام نشود اما ما می‌گفتیم غنی سازی حقمان است و بالاخره این موضوع به نفع جمهوری اسلامی حل و فصل شد و این ایران بود که با حق غنی سازی از این نبرد خارج شد. بررسی کنیم و ببینیم در این میان حرف چه طرفی به کرسی نشست. در این میان تثبیت غنی سازی برای ما حاصل شد.

وی گفت: برنامه‌های هسته‌ای ما به کار خود ادامه می‌دهد. اراک همچنان آب سنگین باقی می‌ماند. هیچ چیزی در این میان برچیده نمی‌شود. بلکه با نشاط بیشتری به فعالیت‌های هسته‌ای خود ادامه می دهیم.

وی با اشاره به مذاکرات ایران و 1+5 گفت:در جریان این مذاکرات یکی از روسای تیم‌های مذاکره کننده در جلسه خصوصی به ما گفت که من همواره به همکارانم می گویم که ایرانیان نابغه هستند چرا که آمدند و از شورای امنیت سازمان ملل برای غنی سازی خود چراغ سبز گرفتند اما ما به ازای آن نه تنها چیزی ندادند بلکه تحریم‌ها را نیز برداشتند.

عراقچی افزود: از آن سو طرف مقابل نیز در این توافق اطمینان از فعالیت هسته‌‌ای ایران کسب کرده اطمینان از اینکه ایران به سمت ساخت بمب نمی رود البته ما چنین چیزی را ضد اخلاقی و ضد دین خود می دانیم. فتوای تاریخی رهبری به شکل بدیهی نشان می‌دهد که ما اساسا به ساخت بمب اتم نه تنها قائل نیستیم بلکه آن را حرام می دانیم بنابراین آنچه طرف مقابل برای خود یک دستاورد قلمدادمی کند برای ما یک موضوع بدیهی بود که همواره رعایت شده و می شود.

وی با تاکید بر اینکه تمام خطوط قرمز رهبری در توافق صورت گرفته رعایت شده است گفت: علاوه بر این هیچ خدشه‌ای به برنامه موشکی و تسلیحاتی ما وارد نخواهد شد. 

معاون وزیر امور خارجه کشورمان در پاسخ به این سوال که اگر ما برخی از بندهای قطعنامه را اجرا نکنیم مانند بند مربوط به تحریمهای تسلیحاتی وموشکی آیا ممکن است ذیل بند 42 مربوط به گزینه نظامی قرار گیریم گفت: ما از این مراحل مدت‌ها است که عبور کرده‌ایم و نگرانی در این مورد وجود ندارد. بخش‌های مربوط به تحریم موشکی و تسلیحاتی ربطی به توافق ندارد بلکه مربوط به قطعنامه است. اگر بخش‌هایی از قطعنامه نقض شود تحریمها باز نمی‌گردد.

وی در پاسخ به این سوال که آیا ممکن است تهدید به گزینه نظامی با این اقدام صورت گیرد گفت: اگر ما ضعیف باشیم بله اما این محدودیت‌ها جدید نیست. ده سال است که تحریم‌های تسلیحاتی وجوددارد. از نظر حقوقی چنین امکانی که شما گفتید است اما از نظر سیاسی و میدانی آنها قبلا هم می‌دیدند که ما تحریم‌های تسلیحاتی را نقض می کردیم اما تا الان کاری نکردند این بخاطر اقتدار جمهوری اسلامی است. در آینده نیز حتما تا وقتی این اقتدار وجودداشته باشد آنها موفق به اقدامات خصمانه علیه ما نخواهند شد.

معاون وزیر امور خارجه کشورما با تاکید بر اینکه امینت وثباتمان را خودمان تامین می‌کنیم گفت: تا وقتی انسجام داشته باشیم دشمن هیچ توانایی ولو با صدرو قطعنامه نخواهد داشت. همانطور که رهبری به شکل حکیمانه در عید فطر فرمودند توافق هسته‌ای نباید باعث دو دستگی شود و انسجام ملی را خدشه دار کند. برخی وقت‌ها ما به قدری گرفتار جزئیات می شویم که تاثیر کلام را از دست می دهیم. این روزها خیلی‌ها مذاکرات و توافق صورت گرفته را تحلیل می کنند من ازهمه می خواهم که تصویر کلام را ببینند.

عراقچی در مورد بند 3 پارگراف اجرایی درخصوص راستی آزمایی آژانس بین المللی انرژی اتمی و اینکه ایران باید براساس خواسته آژانس به طور کامل با این سازمان همکاری داشته باشد گفت: در توافق اخیر نقش برجسته‌ای به آژانس داده شده است کاملا بدیهی است که در ارزیابی نسبت به برنامه هسته ای کشورها از نظر جامعه بین المللی قضاوت و داوری با آژانس البته ممکن است برخی مواقع داور به عدالت رفتار نکند که در مورد ایران این مسئله زیاد اتفاق افتاد اما جایگزین دیگری نداریم.

وی با بیان اینکه اجرای توافقات را باید یک طرف تایید کند گفت: برای مثال در نطنز قرار است 5هزار و 60 ماشین کار کند به هر حال باید کسی باشد که گزارش بدهد این تعداد کمتر یا بیشتر نشده است نمی‌شود، جایگزینی برای آژانس معرفی کنیم هر کسی جایگزینی معرفی کند قطعا آن جایگزین بدتر از آژانس خواهدبود.

وی افزود:ما در این مذاکرات تلاش کردیم تا قضاوت‌های آژانس نسبت به عملکرد ایران را از قضاوت کیفی به کمی تغییر دهیم. بنابر این آژانس باید میزان ذخایر و تعداد ماشین‌ها را اعلام کند. در جایی که راستی آزمایی آژانس ملاک است برای اقدامات ایران باید همه چیز کمی باشد. روز اجرای توافق در واقع دو ماه دیگر خواهد بود تا اروپاو آمریکا رسما و قانونا تحریم‌ها را لغو کنند. امروز شورای امنیت قطعنامه‌های خود را لغو کرد اما تاثیر گذاری اینها موکول به انجام تعهدات ایران و تایید آژانس است.

وی در مورد همزمانی اجرای تعهدات ایران و برداشته شدن تحریم‌ها نیز گفت: مشکل از اینجاست که کارهایی که ما باید انجام بدهیم چند ماه طول می‌کشد اما کارهای طرف مقابل برای رفع تحریم‌ها حداکثر یک هفته زمان می برد. برای همین آنها قوانین مربوطه را لغو می‌کنند واجرای آنرا موکول به بعد انجام تعهدات ایران می‌کنند. درواقع زیر ساخت تحریم‌ها را از بین می برند .

عراقچی در مورد بدبینانه‌ترین شرایط و نقض تعهد از سوی طرف مقابل گفت: اگر آژانس و هر یک از طرفهای مقابل این کار را انجام دهد در واقع تعهدات خود را نقض کرده است. در این صورت برای ما بازگشت به شرایط قبل از توافق هم  ممکن است و هم مشروع و قانونی. در قطعنامه هم به این موضوع اشاره شده است البته این طور نیست که دو سال مذاکره بعد از دو ماه منتفی شود. عقل سلیم هم چنین چیزی را اقتضا نمی کند اما اگر چنین اقدامی صورت گیرد ایران به فراتر از گذشته باز خواهد گشت و آنها دیگر نمی توانند ایران را مهار کنند.

وی گفت: دو روز قبل دولت آمریکا توافق را به کنگره داد. کنگره نیز دو ماه زمان دارد تا نظر خود را بدهد. اگر کنگره آمریکا این توافق را رد کند رئیس جمهور این کشور ده روز فرصت وتو دارد بعد از آن دوباره کنگره 12 روز فرصت دارد تا بتواند این وتو را بشکند. البته دولت آمریکا فکر می کند که چنین کاری صورت نخواهد گرفت.

عراقچی در پاسخ به این سوال که روال قانونی تصویب توافق در ایران چگونه است گفت: همانطور که رهبری نیز گفتند این روال قانونی باید طی شود. البته من از این روال اطلاعی ندارم وظیفه وزارت خارجه این است که طبق مصوبه مجلس توافق را برای ارزیابی به مجلس بدهد که فردا این کار صورت می گیرد وآقای ظریف ضمن ارائه توضیحاتی رسما توافق را به نمایندگان ارائه می دهد اما ممکن است این توافق در مجلس تصویب شود و یا در شورای عالی امنیت ملی.

وی گفت: چه توسط کنگره و چه توسط مجلس ما کلیت توافق یا قبول و یا رد خواهد شدو امکان دست بردن در آن حداقل در این مقطع وجود ندارد.

معاون وزیر امور خارجه کشورمان در خصوص اینکه بین لغو، تعلیق و توقف در برخی بندها اختلاف نظرهایی وجود دارد گفت: در توافق ما تعلیق نداریم یا لغو و یا توقف آمده است. لغو در مورد تحریم‌ها و قطعنامه شورای امنیت و اتحادیه اروپا و تحریم‌هایی است که ناشی از دستورات اجرایی رئیس جمهور آمریکا است اما در مورد تحریم‌های کنگره اشاره شده که این تحریم‌ها متوقف می شود. کنگره در حال حاضر آمادگی لغو تحریم‌ها را ندارد اما رئیس جمهور اختیار قانونی داردکه اجرای تحریم های کنگره را متوقف کند و متعهد شده که این کار را انجام دهد. هر گاه کنگره این تحریم‌ها را لغو کرد ما پروتکل الحاقی را برای تصویب به مجلس می فرستیم اما در طول این مدت آن را به شکل داوطلبانه اجرا می کنیم.

وی درمورد ابعاد احتمالی نظامی (PMD) گفت: بیش از 10 سال است که این موضوعات بین ما و آژانس وجود دارد. از زمان آقای لاریجانی تلاش شد که این موضوعات حل وفصل شود در این خصوص یک سری اتهامات نسبت به برنامه‌های تسلیحاتی ایران وجود دارد. آژانس سال 2011 این موارد را جمع بندی کرد. برخی از این موارد جعلی است و برخی را نیز دیگران ساخته‌اند. اما مواردی هم ناشی از برخی اشتباهات و کوتاهی‌های داخلی در اعلام به موقع فعالیت‌های هسته ای بود. آژانس و طرف مقابل می گوید بایدتکلیف این 12 پرونده مشخص شود. ما در این دو سال روی راه حلهای مختلفی پیرامون این مسئله بحث کردیم.

عراقچی گفت:درنهایت طرف مقابل پیشنهاد داد که آژانس دسترسی داشته باشد تا از یک سری افراد و محل‌ها بازدید کرده و موضوع PMD با این مسئله حل و فصل شود اما این پیشنهاد در تهران مورد قبول واقع نشد. ما اعلام کردیم که در خصوص مصاحبه با دانشمندان ما و دسترسی به اماکن نظامی اجازه نمی‌دهیم. دو سال پیش چارچوبی بین ایران و آژانس امضا شده بود و قرار شد که همکاریها در همین چارچوب دوباره ادامه پیدا کند.

کد خبر : ۲۹۱۶۳۴