مذاکرات به نقطه اطمینانبخش خود رسیده است
سفیر اسبق کشورمان در آفریقای جنوبی تاکید کرد: مسائل اختلافی باقیمانده میان طرفین بیشتر از آنکه فنی باشند، سیاسی هستند و نکات سیاسی نیز نیازمند تصمیمگیری سیاسی است.
جاوید قرباناوغلی در گفتوگو با خبرنگار ایلنا، در خصوص روند و شرایط کنونی مذاکرات هستهای ایران و 1+5 گفت: در این مدت وزرای امور خارجه ایران و گروه 1+5 در مذاکرات، نشانه مثبتی است که نشان میدهد رایزنی کارشناسان به مرحلهای است که برای حل نقاط اختلافاتی و پرانتزها نیازمند تصمیمگیری در سطوح بالاست.
سفیر پیشین کشورمان در الجزایر ادامه داد: در واقع این مرحله نشان میدهد که پیشرفتها هرچند کند است٬ اما به نقطه اطمینانبخشی رسیده که حضور وزرا در مذاکرات را الزامآور کرده است.
این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی در خصوص اختلافات کنونی میان طرفین اظهار داشت: بر اساس آخرین اطلاعات رسیده، دو مسئله نحوه لغو تحریمها و ارتباط آن با اجرای تعهدات کشورمان و همچنین نحوه نظارت بر فعالیت هستهای کشورمان؛ دو چالش کنونی مذاکرات هستهای هستند. هر کدام از طرفین ایدهآلهایی دارند که هیچکدام از این ایدهآلها دست یافتنی نیست و در نهایت دو طرف به یک راهکار مرضیالطرفینی میرسند.
وی ادامه داد: مسائل دیگر مانند فردو، راکتور آب سنگین اراک و PMD از جمله مسائلی هستند که به نظر میآید اختلافات در این باره از بین رفته و حل شدهاند.
سفیر اسبق کشورمان در آفریقای جنوبی در پاسخ به این سوال که اراده سیاسی لازم برای حل اختلافات میان دو طرف وجود دارد؟ تصریح کرد: دو مسائل اختلافی باقیمانده میان طرفین بیشتر از آنکه فنی باشند، سیاسی هستند و نکات سیاسی نیز نیازمند تصمیمگیری سیاسی است.
وی در خصوص برخی هجمههای سیاسی در رابطه با بازرسیها در کشور نیز خاطرنشان کرد: راهکار سومی که هم خواسته طرف مقابل برآورده شود و هم خواسته ایران رعایت شود، وجود دارد. ما نباید مسائل نوع نظارتها را سیاسی کرد. در صورت توافق، نوع بازرسی براساس پروتکل الحاقی است و ما چیزی فراتر از آن نخواهیم داشت. از سویی، ما حدود دو سال و نیم پروتکل الحاقی را اجرا کردیم و این نقطه اطمینانبخش است.
قرباناوغلی با بیان اینکه اراده سیاسی میان طرفین وجود دارد، ابراز داشت: اگر اراده سیاسی میان طرفین وجود نداشت، دیگر وزیر امور خارجهای مانند آقای کری با پای شکسته که پزشکان وی را از سفر منع میکردند، به این مذاکرات نمیآمد و این همه سرمایهگذاری نمیکرد. اعتقاد دارم که آمریکا برخلاف دفعات قبلی در این مذاکرات به دنبال تخریب نیست.
قرباناوغلی در خصوص مواضع دیگر اعضای 1+5 در مذاکرات نیز یادآور شد: براساس اخبار رسیده، فرانسه سختترین موضعگیریها را در مذاکرات هستهای دارد. چندی پیش نیز «محمد بن سلمان» به فرانسه رفته بود و قراردادهای سنگین تجاری با فرانسه امضا کرده بود. در سفر رئیس جمهور فرانسه به این کشور نیز همین مسئله اتفاق افتاد. در هفته گذشته نیز فابیوس به اسرائیل سفر کرده بود و از جانب اعراب و اسرائیل فشارهایی را احساس میکند.
سفیر اسبق ایران در آفریقای جنوبی بازیگر اصلی در مذاکرات هستهای در طرف مقابل را آمریکا دانست و افزود: نه روسیه و نه چین و نه فرانسه هیچ کدام تخریبی در مذاکرات ندارند و نمیتوانند مانع از دستیابی به توافق شوند. در واقع، کشورهای غربی در 1+5 تابعی از آمریکا هستند.
وی در پاسخ به این سوال که مذاکرات هستهای کنونی تا چه زمانی ادامه مییابد؟ بیان کرد: همه چیز بستگی به شرایط مذاکرات و تصمیمگیری وزرا دارد. البته روند مذاکرات در روزهای آخر مراحل سختتر میشود و ممکن در لابهلای مذاکرات، مسائل جدیدی مطرح شود که این کار را سخت میکند. هماینک هیاتها در حال آخرین چانهزنیها برای گرفتن بیشترین امتیازها هستند. در این راستا فکر میکنم که نباید روی مسئله زمان حساس بود.
این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی با اشاره به تفاهم لوزان عنوان کرد: پایبندی طرفین به آنچه در مذاکرات لوزان مورد تفاهم طرفین قرار گرفت، در واقع راهکارهای دستیابی به توافق هستهای بود و پایبندی به آنها کار برای رسیدن به توافق هموار میکند.