تحریمها پدرِ مردم را درآورده است/ چطور ادعا میکنند تحریم به نفع ماست؟
رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه آنها که تعامل با دنیا را ذلت میدانند٬ بدانند افراطیگری جواب نمیدهد٬ گفت: تحریمها پدرِ مردم را درآورده٬ چطور ادعا میکنند به نفع ماست.
به گزارش خبرنگار ایلنا؛ آیتالله هاشمی رفسنجانی؛ صبح امروز (26 خرداد) در مراسم رونمایی از کتاب تاریخ جامع ایران که در مرکز دایرهالمعارف بزرگ اسلامی برگزار شد، گفت: مطالب بسیاری در شرایط مختلفی در این تاریخ آمده، روزگاری که همسان نیست و برخوردها متفاوت است. البته این تاریخ احتیاج به تغییر و نقد دارد و باید مسائل مهم را به این تاریخ اضافه کنیم. قطعا کسانی که آن را میخوانند؛ موارد مهمی در نظرشان خواهد بود و قطعا این نقدها به آن اضافه خواهد شد.
وی ادامه داد: خیلی خوشحالم که شاهد ظهور یک اثر ارزشمند برای تاریخ کشورمان هستیم. البته در گذشته مورخان بزرگ تاریخ ایران را قطعه قطعه نوشتند٬ ولی مجموعهای لازم بود که از ابتدا تا امروز تاریخ ایران را در اختیار ملت و پژوهشگران قرار دهد. مطالب فراوانی در این تاریخ آمده است. در شرایط مختلف و روزگارانی که با یکدیگر همسان نیستند؛ رفتارها و کردارها در دورههای مختلف متفاوت است و احتیاج به نقد و تفسیر دارد٬ بنابراین باید از جایی شروع به کار کرد و نکات مهم این مسائل را به متن تاریخ اضافه کرد تا بعدها کسانی که میخواهند تحقیق کنند و این تاریخ را بخوانند٬ با ابعاد مختلفی که در نظرشان است٬ به دلیل روبه رو شدن با نقادی و تمجیدها سردرگم نشوند.
هاشمی رفسنجانی افزود: از آنجا که زندگی من بعد برجستهتری دارد؛ من از آن بعد به تاریخ ایران نگاه میکنم. بعدی که اسلام و ایران در آن به هم رسیدند و در یک مسئله مهم همکاری داشتند. این همکاری منحصر به یک مرجع نبوده، یونانیها، هندیها و کمی اعراب نیز در آن نقش دارند٬ اما ایران همواره مرکز مهم تحول در این مقطع است و اسلام از ظرفیت ایرانیها به خوبی استفاده کرده و مسلمانان آثار بزرگی تولید کردند.
وی ادامه داد: به هرحال بعد از پیداشدن تاریخ اسلام و شروع دوباره وحی که بعداز 500 سال قطع شده بود؛ این خورشید از جایی که خاستگاه اسلام تمدن نیرومندی نداشته؛ یعنی عربستان طلوع کرد. این ظهور اسلام توابع مهمی دارد و سرنوشت بشریت به این حرکت که پیامبر آغاز کرده؛ وابسته است.
رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام ادامه داد: در همان زمان در ایران مرکز مهمی بهنام جندی شاپور بود. محور اساسی رسالت پیامبر این بود که انسان بعداز گذشت دورههای طولانی که در آن به بلوغ رسیده باید اندیشه خود را مطرح کند .عقل به قول پیامبر(ص) و حضرت علی(ع) باید از دل خاکها و دفینهها بیرون بیاید و دوش تا دوش پیامبر وظیفه روشنگری دارد. این تعامل در جندی شاپور شروع شد و به بیتالحکمه بغداد رسید و ایرانیان توانستند این همه دانش را پایهگذاری کنند و بعد از آن توسط جنگجویان صلیبی به غرب رفته و هنوز هم ادامه دارد.
وی با اشاره به تاریخ جندی شاپور ادامه داد: البته خیلی مشخص نیست که جندی شاپور چگونه بوده، مشخص است که دو سه قرن بعد از میلاد مسیح پایهگذاری شده و در شوش و شوشتر که از بهترین نقاط خاک ایران است؛ قرار دارد. چند قرن هم ادامه داشته و دو سه قرن قبل از اسلام و دو سه قرن بعد از آن تأثیرگذار بوده است.
رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام ادامه داد: بیمارستان جندی شاپور و پرورش طبیب در آن بسیار حائز اهمیت بوده و از مراکز بزرگ تحقیقاتی محسوب میشده است .اگر جراحی فقط سه بار در آنجا اشتباه میکرد برای همیشه از سابقه جراحی حذف میشد. این مجموعه در زمان انوشیروان بسیار پیشرفت میکند.
وی با اشاره به دو حدیث نبوی ادامه داد: پیامبر(ص) میفرماید«اطلبوا العلم ولو بالسین» یکی هم این حدیث است که «لو کان الدین معلقا بالثریا لتناوله رجال من ابناء الفارس». در همین راستا گروهی از اعراب مجذوب جندی شاپور شدند و به جزیره العرب رفتند که بعضی از آنها بعدها طبیب پیغمبر شدند.
هاشمی رفسنجانی گفت: اهمیتی که پیامبر(ع) به علم داده؛ راه ما را باز کرده است. آنگونه که عقل را به اندازه شرع اهتمام دادند. پیغمبر ظاهر و عقل باطن شریعت است و اجتهاد برای این است که دانشمندان با صلاحیت از طریق دستاوردهای عقلانی دین را پیش ببرند. اصلی که امام راحل نیز بر آن تأکید داشت. میدان دادن به اجتهاد به تناسب زمان و مکان بود که متأسفانه امروز کمرنگ شده است. ما در شرایطی قرار داریم که عقل باید در کنار شرع اجتهاد کند. اسلام حقیقتا با عقل کار میکند و اولین کلمهای که خدا به پیغمبر(ص) در زمانی که هیچکس سواد نداشت؛ نازل کرد. کلمه اقراء یعنی «بخوان» بود.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام در ادامه گفت: متأسفانه جامعه اسلامی وضعیت درستی ندارد و از سیر ترقی گذشته منحرف شدهایم. آقایانی که تعامل با دنیا را ذلت میدانند؛ بدانند که هر جا علم بود و ما نیاز داشتیم؛ باید برویم ارتباط برقرار کنیم. این حرفها؛ تمدنی که امام میخواست با انقلاب ایجاد کند را دچار انحراف کرده و ما باید با حرف و استدلال روابطمان را درست کنیم.
وی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: ایران نباید از هیچ مشاجره و مذاکرهای بترسد. حق با ماست و ما باید راهها را بازکنیم. پیغمبر میگوید: اگر مشرکی خواست کلام خدا را بشنود٬ امنیت به او دهید. مذاکره تا این حد اهمیت دارد.
هاشمی رفسنجانی با اشاره به وضعیت تحریمها اظهار داشت: تحریمها پدرِ مردم را درآورده است. چطور ادعا میکنند٬ به نفع ماست. بله٬ بسیاری هستند که تحریم و غیرتحریم برایشان فرقی ندارد. تحریم استخوان اکثریت جامعه را میپکاند و بسیاری از کارهای مهم ما خوابیده و بسیاری برنامههای مصوب داریم که بهدلیل تحریمها انجام نمیشود. پیامبر(ص) طبیبی داشت که در ایران تحصیل کرده بود٬ بنابراین با تعامل مشکلی نداشت. این حرفهایی که میزنند حرفهای ملت ایران نیست اما فقط آنها تریبون دارند.
رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام در پایان خاطرنشان کرد: ما باید راهی برای تعامل با دنیا بازکنیم. عقل و شرع اجازهی این کار را میدهد. افراطیگری و خشکی هیچوقت جواب نمیدهد. خوارج هم در تاریخ اعتدال نداشتند. افراطیگری ارزشی ندارد. اسلام از مجموعهای از دین و عرفان و مسائل بسیار اساسی است که تا قیامت میتواند این آموزهها ادامه پیدا کند.