تضعیف دولت - ملتها عامل بی ثباتیهای کنونی در خاورمیانه
سفیر ایران در مسکو مناقشات مسلحانه را منجر به گسترش افراط گرایی خواند و گفت: اعضای سازمان ملل با فرآیندهای همکاری مشترک، با تهدیدهایی که صلح و امنیت جهان را به خطر میاندازد، مقابله کنند.
به گزارش ایلنا، مهدی سنایی سفیر جمهوری اسلامی ایران در فدراسیون روسیه در نشست «هفتادمین سالگرد پیروزی جنگ جهانی دوم؛ دروس تاریخی گذشته و چالشهای سیاسی امروز» که به میزبانی انجمن علوم سیاسی روسیه، در شهر کالینینگراد برگزار شد، سخنرانی کرد.
سنایی در این سخنرانی، با توجه به هفتادمین سالگرد تأسیس سازمان ملل متحد اظهار داشت: اهداف و اصول مندرج در منشور ملل متحد همچنان اصلیترین دغدغهها و اصلیترین نقاط پیوند دهنده مردمان جهان هستند. البته پس از گذشت هفتاد سال از تأسیس سازمان ملل و با تغییر فضای بینالمللی و به ویژه ناکارآمدی این سازمان در حل و فصل مسائل بینالمللی طی دو دهه گذشته، ضرورت تغییر در این ساختار از سوی بسیاری از اعضای سازمان ملل و بسیاری از دانشمندان حقوق و سیاست بینالملل احساس میشود.
سفیر کشورمان در مسکو، بر حفظ تعهدات دولت – ملتها در چارچوب حقوق بینالملل و حقوق بشردوستانه، به عنوان یکی دیگر از ضرورتهای همیشگی حفظ صلح و امنیت بینالملل تأکید کرد و گفت: دلیل بخش قابل توجهی از بیثباتیهای فعلی در خاورمیانه، تضعیف شدن دولت – ملتها است. دولتهای ورشکسته، با خطر افزایش خشونت سیاسی و کیفری؛ فقدان کنترل بر مرزها؛ گسترش خصومتهای قومی، مذهبی، زبانی و فرهنگی؛ جنگهای داخلی؛ استفاده از ترور علیه شهروندان؛ نهادها و زیر ساختارهای ناکافی یا ضعیف؛ سطح بالای فساد؛ سطح بالای مرگ و کاهش انتظار زندگی؛ کمبود مواد غذایی و احتمال قحطی مواجه هستند.
سنایی تعهد به خودداری از توسل به تهدید و استفاده از زور را یادآور شد و گفت: جنگها و مناقشات مسلحانه میتوانند منجر به تندروی و گسترش افراط گرایی و خشونت و مانع توسعه و رفاه جوامع انسانی شوند. لذا کشورهای عضو سازمان ملل باید در فرآیندهای همکاری مشترک، با چالشها و تهدیدهایی که صلح و امنیت جهان را به خطر میاندازند، مقابله کنند.
وی در ادامه این سخنرانی، بر تقویت نقش نهادهای آموزشی و رسانهها در افزایش آگاهی عمومی در زمینه صلحطلبی و صلحخواهی؛ مقابله با تروریسم، خشونت و افراط گرایی؛ جلوگیری از گسترش تفکرهای غلط و افراطی و ضرورت کنترل و منع اشاعه تسلیحات با نگاه غیر تبعیض آمیز به تعهدات کشورها تأکید کرد.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در فدراسیون روسیه همچنین به گسترش روابط ایران و روسیه در حوزه سیاسی، از جمله برای مقابله با گسترش تروریسم و افراط گرایی در خاورمیانه، بیانیه سوئیس و چشم انداز دستیابی به توافق هستهای ایران با گروه 1+5، تصمیم روسیه در مورد رفع تحریم تحویل سامانه ضدهوایی اس300، گسترش همکاریهای اقتصادی بین جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه پرداخت و ابراز امیدواری کرد در جهت نزدیکی بیشتر بین این دو همسایه و تأمین صلح و ثبات بیشتر در منطقه، از ظرفیتهای همکاری بهرهبرداری بیشتری انجام شود.
شایان ذکر است در نشست کالینینگراد، نماینده تام الاختیار رئیس جمهور روسیه در منطقه فدرال شمال غرب، رئیس کمیسیون قانون اساسی دومای روسیه، استاندار کالینینگراد، شخصیتهای معتبر علمی و دانشگاهی روسیه و اندیشمندانی از کشورهای انگلیس، ایتالیا، اتریش، لهستان، مجارستان، صربستان، استونی، ارمنستان، جمهوری آذربایجان، ازبکستان، هند و چین، در یک برنامه سه روزه به ارائه دیدگاههای خود در خصوص وضعیت روابط بینالملل در هفتادمین سالگرد پیروزی جنگ جهانی دوم پرداختند.