میرزاده در همایش سیاستهای علم و فناوری در برنامه ششم:
رابطه مستقیمی میان پژوهش و زنجیره تولید داخلی برقرار است
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی گفت:رابطه مستقیمی میان پژوهش و تولید داخلی برقرار است٬ در کشورهایی که توسعهیافته پژوهش توانسته درصد قابل توجهی از فناوریها در زمینه علم و صنعت را پوشش داده است.
به گزارش خبرنگار ایلنا، حمید میرزاده در همایش سیاستهای علمی و فناوری در برنامه ششم توسعه تصریح کرد: مایه دلگرمی است که مجلس و نمایندگان و همچنین مرکز پژوهشهای مجلس دلواپس و نگران توسعه پژوهشی کشور هستند و با ترتیب دادن چنین برنامههایی مسیر پژوهشهای علمی را تلاش دارند که هموار کنند.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی افزود: یکی از اسنادی که اخیرا توسط طرف رهبر معظم انقلاب در موضوع تولیدات علمی مطرح شده٬ سندی است که سیاستهای کلی علم و فناوری، مدیریت دانشبنیان، پژوهش و نظارت راهبردی و ارتقا دانش با توجه به تحولات علمی و فنی در منطقه و جهان را ذکر کرده است.
وی در ادامه با اشاره به عقبماندگی کشور در پیش از انقلاب اسلامی در حوزه فناوری و تولیدات علمی گفت: شاخص علمی کشور در پیش از انقلاب بسیار پایین بود و به لطف خدا پس از انقلاب اسلامی زیربناهای پژوهشی برای افزایش تولیدات ملی به وجود آمد که امروزه بسیاری از آنها سرآمد منطقه هستند و در این رهگذر باید افزود که ایران توانسته جایگاه مطلوبی در حوزه تولید علم پیدا کند٬ اما به دلیل اینکه دنیا در حال پیشرفت و توسعه پرشتاب تغییرات در حوزه علمی است مقوله تولید علم و فرآیند تولید علم منتج به تولید ثروت که فرایند مهمی است نباید مورد غفلت قرار گیرد.
این مقام دانشگاهی کشور تصریح کرد: رابطه مستقیمی میان پژوهش و زنجیره تولید داخلی برقرار است و در کشورهایی که توسعه یافتهاند٬ پژوهشها توانستهاند درصد قابل توجهی از فناوریها در زمینه علم و صنعت را پوشش دهند.
میرزاده با تاکید بر اینکه علیرغم اینکه در سال های گذشته کارهای بزرگی در حوزه فناوری انجام شده اما رتبه فعلی علمی کشور در شان انقلاب اسلامی نیست٬ یادآور شد: رهبر معظم انقلاب در فرازهایی مهمی درباره مسئله علمی کشور تصریح کردند که ایران در افق 1404 با ید قطب علمی جهان اسلام باشد که این مسئله ماموریت بسیار مهمی است٬ همچنین با توجه به تاکیدات رهبر معظم انقلاب باید کاری بکنیم که در پایان سال 1404 نصف تولید ناخالص ملی از اقتصاد دانش بنیان تامین شود که این مسئله نیز بسیار مهم است.
میرزاده در ادامه در تشریح بیشتر فرمایشات مقام معظم رهبری در مورد تولیدات علمی و اقتصاد دانش بنیان٬ افزود: معظمله ماموریت بسیار بزرگ و عظیمی را به دانشگاهها و عرصه صنعت محول کرده و در این راستا بخشهای یاد شده به صورت شبانه روز باید برای تحقق این امر تلاش کنند و این فرمایش رهبری است؛ هر چند هدف بزرگ و مهمی است اما تحقق پذیر است.
وی با تاکید بر اینکه در سالهای گذشته غفلتهایی در زمینه تولیدات علمی و پژوهشهای دانش بنیان انجام شده٬ افزود: دولت نهم در این زمینه آرزوها و علاقمندیهایی داشته که متاسفانه این علاقمندیها متناسب با برنامه توسعه محقق نشده است.
میرزاده خطاب به نمایندگان مجلس افزود: آنچه که جامعه دانشگاهی از مجلس می خواهد ضمانت اجرایی داشتن مصوباتی است که به مسئله تولیدات علمی وپژوهشی مربوط می شود چرا که تحقق این امر تنها راه دور زدن تحریمها خواهد بود.
وی با تاکید براینکه کشورهای توسعه یافته در عرصه جهانی با اتکا به علم و فناوری شان توانستهاند بازارهای جهانی را بگیرند٬ افزود: ما در عرصه دانشگاه آزاد تلاش داشتهایم چند کار اساسی برای توسعه علمی کشور انجام دهیم؛ که یکی از آنها توسعه تحصیلات تکمیلی بوده که دانشگاه آزاد برای این امر برنامه مسنجمی داشته و در کنار آن ما تلاش داریم اقتصاد دانش بنیان را نیز توسعه دهیم.
وی با اشاره به تلاشهایی که در دانشگاههایی نظیر استنفورد و ان آی تی آمریکا در زمینه افزایش تولیدات علمی انجام شده٬ گفت: آنچه که در کشور ما مانعی در مسیر پژوشهای دانش بنیان و تولیدات داخلی است٬ شیرینی واردات بر تعاملات ورود کالا به کشور است و بر اساس همین منافع کوتاه مدتی که پرجاذبه است٬ از پژوهشها در راستای تولید جلوگیری میکند٬ که این امر مرضی مزمن در اقتصاد ایران است که به دلیل حاکمیت سود جویی کوتاه مدت در اقتصاد ما انجام می شود.