خبرگزاری کار ایران

ایلنا گزارش می‌دهد؛

سفر اعضای گروه پارلمانی؛ رابطه ایران و انگلیس از سردی تا گرمی

سفر گروه دوستی پارلمانی ایران به انگلیس٬ بازگشایی سفارت انگلستان و اینکه ایران و انگلیس در مسیر جدیدی از روابط قرار بگیرند را به ذهن می‌آورد.

ایلنا: اعضای گروه دوستی پارلمانی ایران و انگلیس، با دعوت سفیر انگلستان به آن کشور سفر کردند. این اولین قدم سفر هیات پارلمانی ایران در پاسخ به سفر چند وقت پیش انگلیسی‌ها بود و حاکی از آن است که ایران و انگلیس در مسیر جدیدی از روابط قرار دارند؛ روابط رو به گسترش است و حال این بار ایرانی‌ها هستند که به کشوری رفتند که چند سالی از روابط تیره و تارشان با آن می‌گذرد٬ بنابراین بازگشایی سفارت انگلستان و اینکه ایران و انگلیس در مسیر جدیدی از روابط قرار بگیرند٬ دور از ذهن نیست.

صدور حکم اخراج سفیر انگلیس توسط مجلس

بعد از اتفاقات سال ۸۸ روابط ایران و انگلیس کاهش یافت تا جایی که ششم آذر ماه ۱۳۹۰ مجلس طرحی را با ۱۷۹ رأی به تصویب رساند که وزارت امور خارجه را موظف می‌کرد «در چارچوب حفظ منافع ملی و دفاع از حقوق ملت بزرگ ایران» ظرف دو هفته، روابط سیاسی را با دولت انگلیس به سطح کاردار تنزل داده و روابط اقتصادی و بازرگانی را نیز به حداقل ممکن برساند. طراحان این طرح علت تصویب این طرح را کارنامه سیاه انگلیس در قبال ایران و نقش بسیار مخرب این کشور درحوادث پس از انتخابات سال ۸۸ ذکر می‌کردند؛ بنابراین در پی این طرح که دولت را موظف کرد تا سطح روابطش با انگلستان را از سفیر به کاردار کاهش بدهد، سفیر انگلستان اخراج شد و به کشورش برگشت.

حمله تعدادی از دانشجویان به سفارت انگلیس

دو روز پس از تصویب طرح کاهش رابطه با انگلیس در مجلس، تعدادی افراد تجمعی در «اعتراض به سیاست‌ها و رفتارهای انگلستان» مقابل سفارت این کشور در تهران برگزار کردند.

هنوز دقایقی از برگزاری این تجمع نگذشته بود که تعدادی از تجمع‌کنندگان با عبور از سد نیروهای پلیس وارد سفارت شده و با پایین کشیدن پرچم انگلیس٬ پرچم ایران را نصب کردند؛ آن‌ها همچنین برای ساعاتی باغ قلهک که استیلای بریتانیا بر آن را غیر قانونی می‌دانند، در تصرف خود درآوردند.

اگر چه وزارت امور خارجه ساعاتی بعد از حمله دانشجویان به سفارت انگلیس در بیانیه‌ای ضمن ابراز تأسف از این حادثه، به جامعه جهانی متعهد شد که از جان دیپلمات‌های خارجی مقیم تهران محافظت به عمل خواهد آورد٬ اما در‌‌ همان حال «ویلیام هیگ» وزیر خارجه انگلیس اعلام کرد همه دیپلمات‌های خود را از ایران خارج کرده و به دیپلمات‌های ایرانی نیز ۴۸ ساعت مهلت دادتا خاک لندن را ترک کنند؛ اقدامی که دستگاه دیپلماسی کشورمان آن را «انفعالی و شتاب‌ زده» دانست.

در پی این اقدامات روابط ایران و انگلیس در نازل‌ترین سطح قرار گرفت. بعد از این تحولات٬ سفارت سوئد به عنوان حافظ منافع انگلیس در تهران و سفارت عمان نیز به عنوان حافظ منافع جمهوری اسلامی در لندن فعالیت خود را آغاز کردند.

انتقاد رهبر انقلاب از حمله به سفارت انگلیس

بعد از حمله به سفارت انگلیس رهبر معظم انقلاب در سخنانی با اشاره به ورود دانشجویان به سفارت انگلیس اظهار داشتند: در قضیه اخیر اشغال آن سفارت خبیث، احساسات جوانان درست بود. ولی رفتنشان درست نبود. با وجود مواضع کاملاً روشن نظام در این زمینه، نباید با کار دیپلماسی سنتی و متعارف مخالفت شود. میان وظیفه آرمانگرایی مجموعه‌های دانشجویی و ملاحظه مصالح کشور، عمل به قانون و تدبیر و درایت مدیریتی منافاتی وجود ندارد٬ یعنی می‌توان هم جوان و پر احساس و آرمانگرا بود٬ هم جوری عمل کرد که با مسائل مدیریتی و مصالح کشور اصطکاکی ایجاد نشود.

دولت یازدهم روزنه‌ای برای روابط دوباره ایران و انگلیس

با روی کار آمدن دولت یازدهم٬ وزیر خارجه انگلیس همگام با دیگر کشورهای اروپایی ضمن تبریک پیروزی وی٬ نسبت به بهبود روابط دو کشور ابراز امیدواری کرد. دیوید کامرون نخست وزیر انگلیس هم پس از ارسال نامه‌ای به روحانی در گفت‌وگویی تلفنی از تمایلش برای بهبود روابط دو کشور با روی کار آمدن دولت جدید در کشورمان سخن گفت.

با سفر روحانی به نیویورک و شرکت در مجمع عمومی سازمان ملل و گفت‌و‌گوی مستقیم ظریف با "هیگ" وزیرخارجه انگلیس٬ امید بازگشایی سفارت و آغاز دوباره روابط دو کشور بیش از پیش آشکار شد.

بر همین اساس اواخر مهر ماه سال گذشته خبری مبنی بر توافق ایران و انگلیس برای برقراری روابط دیپلماتیک و بازگشایی مجدد سفارتخانه‌ها از طریق «انتخاب کاردار غیر مقیم» پس از دو سال قطع رابطه رسمی بین تهران - لندن منتشر شد.

سفر اعضای گروه دوستی پارلمانی انگلیس و ایران به کشورمان

اعضای گروه دوستی پارلمانی انگلیس و ایران متشکل از ۴ نماینده از اعضای پارلمان این کشور به ریاست "جک استراو" رییس وقت گروه دوستی پارلمانی انگلیس و ایران و وزیر خارجه پیشین این کشور، آذرماه سال ۹۲ به دعوت گروه دوستی پارلمانی ایران و انگلیس به تهران سفر کردند.

پس از این سفر بود که قرار بازگشایی سفارتخانه‌های دو کشور گذاشته شد و ایران و انگلستان روابط سیاسی خود را بازسازی کردند.

اعضای گروه دوستی پارلمانی ایران به انگلیس رفتند

حال پس از پشت سر گذاشتن شرایط متفاوتی که دوکشور در تیره‌تر شدن روابط‌شان پشت سر گذاشتند٬ گروه دوستی پارلمانی ایران به دعوت سفیر انگلیس به این کشور سفر کردند.

عباسعلی منصوری آرانی رئیس گروه دوستی پارلمانی ایران و انگلیس گفت‌وگو با ایرانیان مقیم لندن، بررسی برخی موضوعات پارلمانی، دیدار با هیأت پارلمانی انگلستان و دانشجویان این کشور را بخشی از برنامه‌های هیأت پارلمانی ایران در سفر به انگلستان دانست.

گزارش: هدی احمدی

کد خبر : ۲۵۸۸۷۹