آیتالله هاشمی رفسنجانی:
دلواپسان با نتانیاهو همزبان شدهاند
قبلاً ما چشمانداز 20 ساله را نوشتیم که آلترناتیو برنامه تمدن بزرگ اسلامی بود و در دولت سازندگی آن را طراحی کردیم که وقتی رهبری آن را دیدند اسم حیات طیبه را بر آن گذاشتند.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام تاکید کرد: دلواپسان امروز با نتانیاهو همزبان شدهاند.
وی افزود: پیشتر فکر کرده بودم که درباره اسناد بالادستی صحبت کنم بعد احساس کردم این چیزها مسائلی است که شما میدانید و نیاز به تشریح آن نیست.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام افزود: با صحبتهای کوتاهی که بیش از جلسه با وزیر کشور داشتیم و تفکراتی که ایشان از این اجلاس دارند من نظرم را عوض کردم و میخواهم درباره «ما میتوانیم» صحبت کنم. صحبتهای بیان شده توسط وزیر کشور کاملاً عملی است. من اینجا درباره تجربیات خودم حرف میزنم تا جدیت شما در این مسئله بیشتر شود٬ امکانات برای توسعه متوازن مهیاست و اجرای آن همت ما را میطلبد.
آیتالله هاشمی رفسنجانی با بیان اینکه اصول توازن منطقهای، توسعه دانشمحور و توسعهای که شما امروز به دنبال آن هستید در سالهای گذشته و در کاری که مجموعه مجمع تشخیص مصلحت نظام انجام داده و برای رهبری ارسال کرده و از سوی ایشان تایید و ابلاغ شده است آماده است٬ یادآور شد: ما آمایش سرزمینی را به دقت در کمیسیون زیربنایی مجمع بررسی کردیم و میدانیم که ایران از نظر بنیه طبیعی و شرایط جغرافیایی آماده است٬ فقط نقد کردن این توانایی و راهکارهایی که مورد توجه وزیر کشور نیز بود لازم است.
وی تاکید کرد: قبلاً ما چشمانداز 20 ساله را نوشتیم که آلترناتیو برنامه تمدن بزرگ اسلامی بود و در دولت سازندگی آن را طراحی کردیم که وقتی رهبری آن را دیدند اسم حیات طیبه را بر آن گذاشتند.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به اینکه این برنامه از یک بُعد با برنامه شما هماهنگی دارد٬ اظهار داشت: ما از سطح پایین آغازکردیم و از فرماندهان و استانداران خواستیم منطقه خود را با توجه به نیازها، منابع و تواناییهایی که دارند بررسی کنند تا بتوانیم از آن استفاده کنیم.
آیتالله هاشمی رفسنجانی ادامه داد: در سازمان برنامه نیز بخشی برای مطالعه این اطلاعات گذاشتیم که در آنجا تجمیع شد اما پس از پایان دولت من این فکر دنبال و اجرایی نشد. در مجمع هم به این فکر افتادیم که چشمانداز توسعه را به عنوان سند بالای دستی کار مسئولان کشور تهیه کنیم، این سند آماده شد و در نهایت تبدیل به برنامه 20 ساله شد.
وی اضافه کرد: این برنامه عملیاتی و خوب بود اما متاسفانه دولت وقت برنامه چهارم پنجساله را مورد بیتوجهی قرار داد و عقیدهای به آن نداشت. در پایان برنامه بعد از گزارش دیوان محاسبات اعلام شد که تنها 23 درصد این برنامه اجرایی شده است که اگر برنامهای تنظیم نمیکردیم و آن را ول میکردیم مردم خود به خود آن را انجام میدادند.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام ادامه داد: این فرصت از دست رفت اما چند سالی از این چشمانداز باقی مانده و شما میتوانید از آن استفاده کنید.
آیتالله هاشمی رفسنجانی با اشاره به ظرفیتهای مختلف کشور ابراز داشت: ما میتوانستیم در ساحل جنوب و خلیج فارس از خرمشهر تا مرز پاکستان با روبناهایکاری ناشی از نفت و گاز بزرگترین تمدن را ایجاد کنیم و هزاران محصول را در بهترین شرایط با ارزانترین مواد در زمینهای وسیع و اشتغال عظیم دنبال کنیم به همه کشور هم اعلام شد که چه کارهایی باید در آنجا انجام شود.
وی در ادامه به برنامه توسعه دانشبنیان اشاره کرد و افزود: درگذشته ما از مواد، ماشینآلات و مواد طبیعی استفاده میکردیم و نیروی انسانی کم بود در نتیجه بهرهوری نیز کم بود. ما با محاسبات متوجه شدیم که میشود 2.5 درصد از رشد اقتصادی سالانه را با بهرهوری تامین کنیم. ما 8 درصد رشد داشتیم که تامین 2.5 درصد آن از بهرهوری بود. اگر همان برنامه اجرا میشد ما به نقطهای که در چشمانداز 1404 پیشبینی کرده بودیم میرسیدیم و مقام اول را در همه ابعاد توسعه در منطقه داشتیم اما عدم توجه سبب شد ما از همان جایی هم که بودیم عقب بمانیم.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام با یادآوری اینکه توسعه دانشبنیان امروز دیگر مسئله خیالی نیست٬ بیان کرد: ما میلیونها فارغالتحصیل داریم که در بین آنها نخبگان زیادی هستند که میتوان از آنها استفاده کرد.
آیتالله هاشمی رفسنجانی با اشاره به استفاده از اساتید دانشگاهها در طرح توسعه متوازن گفت: با توجه به نیازهایی که در جامعه احساس شده و انسجار اطلاعاتی حتی مردم روستا هم میدانند چه چیزی کم دارد. نیاز در جامعه یکی از عوامل موثر توسعه در کشور است.
وی افزود: ما همه میدانیم انقلاب اسلامی با تکیه بر قدرت مردم به پیروزی رسید. قدرت حاکم آن زمان توان زیادی داشت. فقرا از نظر مالی دستشان بالا بود. حامیان رژیم سابق غرب و شرق و همه قدرتهای منطقه بودند. اعتبار زیادی هم در دنیا داشت و میتوانست هر تکنولوژی که نیاز داشت جذب کند اما جمهوری اسلامی چیزی داشت که توانست بر همه این قدرت غلبه کند.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام اضافه کرد: اکثریت قاطع مردم از رژیم سابق ناراضی بودند. مردم ما مسلمان هستند و اسلام در فطرت مردم ماست. وقتی کسی مانند امام یک مجتهد جامعالشرایط بود به میدان آمد و علم مبارزه را بلند کرد مردم با خیال راحت به میدان آمدند و ما پیروز شدیم. در حقیقت مردم از شرایطی که در کشور بود آگاه شدند و همه به صحنه آمدند. بعد از پیروزی انقلاب با حضور مردم با وجود اینکه مبارزات مسلحانه زیادی در کشور وجود داشت مردم دو سال مقاومت کردند و توانستیم برای مقابله شورشها برنامهریزی کنیم تا جلوی اختلافات رابگیریم و وحدت را حفظ کنیم.
آیتالله هاشمی رفسنجانی ادامه داد: بعد از جنگ نیز باز مردم بودند، مردم دستشان بر دست حکومت و نظام بود و ما توانستیم در جنگ نیز بهترین نتیجه را بگیریم. در سازمان ملل ما طرفداری نداشتیم اما با این وجود آنها صدام را مقصر شناخته و برای ما حکم دریافت غرامت دادند. بعد از جنگ تحمیلی و رحلت امام همین مردم با احساس جدی که در حس حکومت داشتند و به میدان آمدند و ما توانستیم با اتکا به صبر و حوصله آنها ویرانیهای جنگ را آباد کنیم.
وی با اشاره به اینکه مقایسه کنید و ببینید که وضعیت ما الان بهتر است یا شرایط بعد از جنگ تاکید کرد: بعد از جنگ ما چند ساعت در شبانهروز برق داشتیم و حتی صنایع مهم کشور نوبتی کار میکردند آب به اندازه کافی نداشتیم و برخی شهرها حتی امکانات خود را به جنگ برده بودند تا به کشور خدمت کنند.
آیتالله هاشمی رفسنجانی در همایش ملی الگوی توسعه پایدار و متوازن منطقهای با اشاره به اینکه درسال 67 از لحاظ بودجه 59 درصد کسری داشتیم٬ گفت: از لحاظ ارزی و دلاری ما یک میلیارد دلار در خزانه داشتیم و در همان زمان مبلغ سررسید خریدها و کالاهای ضروری که در زمان جنگ انجام شده بود. 12 میلیارد دلار بود. صنایع نفتی ما خراب بود، تولید کم بود و تحریم هم بودیم اما مثل الان تحریم نبودیم.
وی افزود: وقتی که میخواستم از مجلس به دولت بروم٬ نمایندگان در آنجا به من گفتند چرا این کار را میکنید و از جایی که سوالکننده هستید به جایی میروید که با دست خالی پاسخدهنده باشید. من به آنها پاسخ دادیم این مسئله فرموده امام است. اگر ایشان میگویند این امر میسر است حتما میشود و ما میتوانیم وضع را بهبود ببخشیم.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه در آن زمان همه با هم بودیم٬ اظهار داشت: اختلافات جزئی وجود داشت و مسائلی هم که بود سیاسی شیرینی زندگی سیاسی بود. به خاطر اینکه مشکلات داخلی نداشتیم. مردم به نظام اعتماد داشتند و از تمام شدن جنگ و بازگشت افتخارآمیز آزادگان خوشحال بودند. همه اینها عواملی بود که موجب شد مردم آماده همکاری باشند و ما هر نوع همکاری که از مردم میخواستیم وجود داشت.
آیتالله هاشمی رفسنجانی افزود: برنامه اول در سالهای ابتدایی سیاستهایش از سوی امام (ره) بیان شد و برای پنج سال برنامهریزی شد. برای آن سالها 135 دلار بودجه ارزی در نظر گرفته شد. صادرات ما کم بود اما شما میتوانید با استفاده از تولید و ظرفیتها صادرات را افزایش دهید. ما حتی از همین مبلغی که مجلس برای ما تعیین کرده بود در آن زمان با وجود همه سازندگیهای زیادی که وجود داشت 95 دلار هزینه کردیم.
وی افزود: همه زیربناها و روبناها را ساختیم. در ابتدای دوره بیکاری 16 درصد بود و در پایان دولت من به 9 درصد رسیده بود. با تورم 30 درصدی مواجه بودیم و در پایان دولت تورم 17 درصد بود. آرامآرام همه مسائل را حل و فصل کردیم. این سیاستی که در توسعه متوازن و پایدار انتخاب کردید اگر متکی به مردم باشد منطقی و عملی است و کشور را یک پله بزرگ بالا میبرد.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه امکانات استانها دیگر مانند گذشته نیست٬ تصریح کرد: الان هر کجا که پا میگذاریم برق، آب، خانه بهداشت، مدرسه و دانشگاه وجود دارد. بچههای شما دیگر در کنکور معطل نمیشوند و میتوانند تحصیلات عالیه داشته باشند. البته تحریم ضربه جدی میزند اما ما با همین تحریم هم این برنامه توسعه متوازن را انجام دهیم.
آیتالله هاشمی رفسنجانی خاطرنشان کرد: در همه شهرستانها کسانی هستند که امکانات مالی دارند. انسانهایی هستند که میتوانند در مدیریتها باشند و همکاری کنند. از ظرفیت دانشگاهها نیز میتوانیم استفاده کنیم. ما در زمان خود با اینکه لازم نبود دست استانداران را باز گذاشتیم و آنقدر محدود نبودند.
وی افزود: با همین برنامهای که تعیین شده و با توجه به توسعه دانشمحور که متکی بر نیروی انسانی است و توسعه متوازن که حق مردم و وظیفه مسئولین است میتوانیم به توسعه برسیم. خیلی امکانات وجود دارد که هنوز از آنها استفاده نشده است٬ اما شناسایی شدهاند و استانداران میدانند که در استانشان چه خبر است.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به مسئله کمآبی ابراز داشت: مسئله دیگر کمآبی است. البته ما در ابتدای انقلاب هم 10 سال خشکسالی داشتیم اما منابع زیرزمینی ما کم نشده بود. امروز منابع زیرزمینی کم شده است. باید به بحث کمآبی و خشکسالی توجه داشت.
آیتالله هاشمی رفسنجانی با تاکید بر اینکه نباید به این شیوه فعلی آب مصرف شود٬ بیان کرد: درکشاورزی ما زیاد آب مصرف میشود در صورتی که میتوان آن راکنترل کرد. چه لزومی دارد که محصولات پرآب در مناطق خشک کشت شود. چرا به دنبال محصولات گلخانهای نرویم. ما چیزی کم نداریم پایهگذاری این کار به نوعی اشتغالزا نیز هست نه با اتکا به بودجه دولت بلکه به مردم تسهیلات بدهید شاید بگویید بنگاهها توان مالی ندارند اما من این را قبول ندارم.
وی تاکید کرد: در دوران ما نقدینگی 60 تا 70 میلیارد تومان بود اما الان نزدیک به 700 هزارمیلیارد شده است. این همه نقدینگی در کشور کجاست؟ الان دیگر زمان مثل گذشته نیست که مردم پولشان را در متکا یا گاوصندوق بگذارند الان پولها اگر در بانک نباشد هرسال 20 درصد از ارزش آن کم میشود حتی صندوقهای قرضالحسنه هم در بانک جمع میکنند که بتوانند از آن سود بگیرند.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام تاکید کرد: این پولها کجاست؟ استانداران باید بدانند این پولها کجا مصرف میشو.د قبول داریم که معوقات است اما آنهایی که این پولها را گرفتند پولهایشان را کجا میگذارند؟ اگر میگویید تبدیل به کالا میشود پس پول را به فروشنده کالا میدهند و باز این پول به چرخه بانک باز میگردد. بانکها باید جواب بدهند که پولهای مهمی که در دستشان است کجا میگذارند.
آیتالله هاشمی رفسنجانی گفت: من در مجمع نیز این مسئله را پرسیدهام اما جوابی به من ندادهاند شما بپرسید و اگر به جواب رسیدید به ما هم بگوییم بانکها در جایی پول را مصرف میکنند که سود بیشتری بگیرند. ما اتلاف منابع میکنیم این حرکت اقتصادی که آغاز شده باید برنامهریزی داشته باشد و مراقب مسائل باشیم.
وی خطاب با طیبنیا وزیر اقتصاد و دارایی ابراز داشت: آقای طیبنیا خوب است شما بپرسید این 7 هزار میلیارد نقدینگی که باید در بانکها باشد چرا در جای دیگری است و چرا بانکها نمیتوانند تامین منابع کنند. اگر اختیارات استانداران را زیاد کنیم این کار آغاز میشود. وزیر کشور در همین جلسه مطرح کردند که شرایطی فراهم شده که در 11 استان با امکاناتی که دارند استانها را توسعه دهند. اگر وزیر کشور با مطالعه به اینجا رسیده است باید امکانات و اختیارات به استاندار داده شود. بانکها هم همکاری کنند اگر نیاز به صنعت و اقدام جدید است تامین شود. این دخالت در امور مردم نیست بلکه کمک به امور مردم است.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام تاکید کرد: ما هزاران طرح علمی آزمایش شده از استاد و دانشجو داریم که در مرحله مهندسی مانده است. باید در استانها مهندسی طرحها انجام شود و تجاریسازی صورت بگیرد. ما حاضریم همه امکانات را از سوی دانشگاه آزاد در اختیار شما بگداریم تا طرحها تجاری شوند. این موضوع اشتغال ایجاد میکند.
آیتالله هاشمی رفسنجانی با اشاره به مجتمعهای صنعتی در دوران سازندگی ایجاد شده بود٬ یادآور شد: امروز شهرکهای صنعتی نیمهخالی است. این سرمایه نظام است و باید به کار بیفتد. برای ورود به این مرحله نیازمند سرمایه خاص هستیم اما شاهد این هستیم که همدلی ملت آسیب دیده است.
وی با بیان اینکه مهمترین پروژه دولت حل مشکلات خارجی است٬ تاکید کرد: بارها از سوی رهبری مورد حمایت قرار گرفته و تیم مذاکرهکنندهای اعلام میکند که با برنامه رهبری کارها را انجام میدهد همدلی مناسبی دیده نمیشود و شما میبینید که دلواپسان چه بر سرشان میآورند و با نتانیاهو همزبان شدهاند.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام افزود: نتانیاهو آنجا اوباما را تهدید میکند و اینجا هم دلواپسان میگویند که ما اسرار را میگوییم. البته ما نمیدانیم این چه سری است. تیم مذاکرهکننده زحمت میکشد و مذاکرات را پیش میبرد اما وقتی برمیگردند به جای استقبال دلواپسان میروند و چیزهایی به آنها میگویند که نباید بیان شود.