سادتیان در گفتوگو با ایلنا:
آمریکاییها متعهد باشند هرگونه توافق احتمالی را به تصویب کنگره برسانند

سفیر سابق ایران در انگلستان گفت: امیدواریها به توافق افزایش پیدا کرده و از آن طرف، باید تعهدات لازم داده شود تا آنچه را که توافق میکنند به تصویب کنگره برسانند. اینگونه نباشد که هر موقعی که تصمیم گرفتند که خارج شوند، به راحتی این کار را انجام دهند. این تقاضای ما بوده و آن میخواهند ایران به سلاح هستهای دست پیدا نکند.
سیدجلال ساداتیان سفیر سابق ایران در انگلستان در گفتوگو با ایلنا، در رابطه با اهمیت استمرار مذاکرات ایران و آمریکا و مطالبات طرفین در این دوره مذاکرات، تصریح کرد: این کلیاتی است که ما میبینیم. آقای ترامپ با تیم عاقلی که انتخاب کردهاند از جمله ویتکاف که به نظر میآید معاون اولش آقای ونس هم در این تیم قرار دارد، تلاش زیادی را انجام میدهد که بتواند مسئله را به این سمت و سو پیش ببرد. این نکته اول و مقدمهای بر این فرآیند است. اما در این فرآیند دور اول که در خود عمان اتفاق افتاد، اینها توافق کردند از مجموعه مسائلی که بینشان هست که بهخصوص آمریکاییها سه بعد هستهای، برد موشکی و مسائل منطقهای را مطرح کرده بودند، توافق کنند که فعلاً روی مسائل هستهای پیش بروند.
اگر تحریمها را بردارید، متعهد به تعهدات خود در برجام هستیم
وی ادامه داد: در نتیجه، آنچه که ایران میخواست و ایران تأکید داشت با فرآیندی که در چند سال اخیر اتفاق افتاد و بالا و پایین شدنهای بسیاری که هم با اروپاییها، هم با آژانس و هم قانون راهبردی مجلس داشتیم، در این بود که خطاب به آمریکا و اروپا گفتیم شما به تعهدات برجامیتان عمل نکردید. ما یک سال هم بعد از خروج آمریکا، به تعهداتمان پایبند بودیم و ۳/۶۷ درصد غنیسازی انجام دادیم، اما شما چون به تعهداتتان عمل نکردید، پس ما هم عدول کردیم و رفتیم روی ۲۰ درصد و ۶۰ درصد و استفاده از سانتریفیوژهای پیشرفتهتر و اجازه ندادن بازرسیهای آژانس که بیایند اینجا و این کشمکش و این تنش ادامه داشته است. به نظر میرسد به آمریکاییها گفته شده اگر تحریمها را بردارید، ما متعهد به تعهدات خود در برجام هستیم و میتوانیم به آن برگردیم. به نظر میآید که این مورد توافق قرار گرفته که در این دور اول، این گفتوگوها صورت بگیرد.
آمریکاییها متعهد باشند آنچه را که توافق میکنند به تصویب کنگره برسانند
این تحلیلگر مسائل بینالمللی با اشاره به این نکته که ایران و آمریکا در دور دوم به رم رفتند و در آنجا صحبت کردند و توافق کردند که کارشناسان بنشینند، نحوه بازگشت به توافقات برجامی را بررسی کنند، گفت: من این توافقات را به عنوان خلاصه بیان میکنم، ایران میزان غنیسازیهایی که صورت گرفته را کاهش دهد، به علاوه اینکه به سمت غنیسازی بیشتر پیش نرود و سانتریفیوژهای پیشرفتهتر هم استفاده نکنند. به نظر میآید که در این چهارچوب باشد و همچنین به بازرسان اجازه داده میشود که نظارتها را انجام دهند. در مسئله رم، حضور آقای گروسی را هم شاهد بودیم که به آنجا رفت، خود این آقای معاون اول یعنی آقای ونس هم به آنجا رفت. همه اینها علائمی دال بر این بوده که امیدواریها به توافق افزایش پیدا کرده و از آن طرف، باید تعهدات لازم داده شود تا آنچه را که توافق میکنند به تصویب کنگره برسانند. اینگونه نباشد که هر موقعی که تصمیم گرفتند که خارج شوند، به راحتی این کار را انجام دهند. این تقاضای ما بوده و آن میخواهند ایران به سلاح هستهای دست پیدا نکند.
اگر چارچوبها رعایت شود شرایط برد-بردی برای طرفین اتفاق افتاده است
وی بیان اینکه ترامپ میتواند عربستان و بقیه اعراب، مثل عمان و اردن را هم تشویق کند که به سمت پیمان ابراهیم حرکت کنند، عنوان کرد: در سایه این کارها اولاً هزینههای آمریکا را کاهش دهد و بیشتر از طریق تجاری بتواند هزینههای مورد نیاز اسرائیل را تأمین کند و ثانیاً یک حلقه امنیتی دور اسرائیل را بگیرد. این حلقه امنیتی آینده اسرائیل را تضمین میکند، در این صورت آمریکاییها هم به دستاوردهای بزرگی رسیدهاند. از این طرف هم ایران به سمت رفع تحریمها حرکت کرده و گاهی اخباری دال بر همین مطالب دریافت میشود. اگر این چارچوب رعایت شود، به نظر میآید که یک شرایط برد-بردی برای طرفین اتفاق افتاده است. در فاز دوم بعد از این مرحله، ممکن است مسائل منطقهای و مسئله برد موشکی که اصلاً ایران حاضر نیست راجع به آن گفتوگو کند، مطرح شود ولی به نظر میآید پذیرفتهاند که راجع به آن گفتوگویی صورت نگیرد، در حقیقت احتمال دارد، خنثیسازی این برد موشکی ایران را از طریق همان طرح ابراهیم و حلقه امنیتی برای اسرائیل حاصل کرده باشند.
پوتین با تصویب موافقتنامه راهبردی ایران و روسیه در دوما میخواهد عمق روابط خود را با تهران نشان دهد
این تحلیلگر روابط بینالملل در خصوص دلیل سفر عراقچی به مسکو آن هم قبل شروع مذاکرات مسقط تصریح کرد: عراقچی به مسکو رفت برای اینکه چاشنی انفجاری را خنثی کند و روسیه شیطنتی نکند. شیطنتهای روسیه آغاز شده بود و گفته بودند اگر اسرائیل حمله کند ما کاری نمیکنیم و بلافاصله بعد از آن شاهد این بودیم که آقای پوتین آن توافقی که حاصل شده بود را به دوما، یعنی مجلس روسیه به علاوه شورایی که به منزله سنا روسیه است داد و همه آنها تأیید کردند و خودشان نیز امضا کردند و رفتند به سمت اینکه بگویند که من با ایران روابط مهم دارم. تا الان نمیگفت روابط استراتژیک، حالا دارد صحبت از روابط استراتژیک میکند. شاید که بتواند جلوی توافق اروپا و آمریکا را بگیرد. باید ببینیم این وضعیتی که ایران و آمریکا پیش میروند، میتواند روسیه را خنثی کنند یا خیر.
چین تحرک خاصی در جریان دیدارهای ایران و آمریکا نداشته است
ساداتیان یادآور شد: چین هم حضور دارد که البته چین تحرک خاصی را انجام نداده، ولی آقای ترامپ برخوردهایش با چین شروع کرده و آن خلیج مکزیک را در اختیار گرفته که جلوی تحرکات چین را بگیرد. نیروهایی را که بتوانند به منطقه اقیانوس هند نزدیک باشند را به دیگو گارسیا آورده است، به نظر میرسد که چینیها هک رفتهاند به اینکه در آنجا، یعنی در مرز، بتوانند مانور خاصی را نسبت به تایوان داشته باشند. یه یک عبارت عامیانه، زیرجلولکی اینها با همدیگر شاخ و شانه میکشند. هدف بلندمدت ترامپ هم این است که جلوی رشد اقتصادی چین را بگیرد و جلوی بازرگانی خارجی به کشورهای مختلف سد کند و مانع بشود و جلوی میزان تحرکات چین را بگیرد.
این دیپلمات با تجربه ایران با بیان اینکه آمریکا و چین شاخ به شاخ خواهند شد، خاطرنشjن کرد: ترامپ میخواهد اول مسائل سایر ملتها را حل کند و بعد به سراغ چین برود. طبیعتاً هم روسیه هم اتحادیه اروپایی را هم دست کم نگیرند. همان شوخی معروفی که ما داریم، گفت که "غضنفر" را مراقب باش و "مارادونا" را ولش کن.