خبرگزاری کار ایران

برنابلداجی در گفت‌وگو با ایلنا:

ایران به مذاکره در خصوص مسائل موشکی تن نخواهد داد

ایران به مذاکره در خصوص مسائل موشکی تن نخواهد داد
کد خبر : ۱۶۲۳۲۲۸

عضو پیشین مجلس شورای اسلامی گفت: هر دو طرف می‌دانند که اسنپ بک یک مانع و محدودیت زمانی است. بنابراین، باید سرعت عمل داشته باشند و به خصوص آمریکا سعی دارد که کار به اسنپ بک نکشد که بخواهد در بستر سازوکارهای تعاملی با سازمان ملل و آژانس به تفاهمی برسد.

سیروس برنا بلداجی عضو سابق کمیسیون امنیت مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با ایلنا، در رابطه با آینده مذاکرات مسقط و خط قرمز ایران برای محدودیت‌های موشکی تصریح کرد: چندین نکته در این خصوص مطرح است، اولین موضوع به نظر من توافق روی چارچوب کلی انجام مذاکرات است که این اتفاق به زعم بنده طی روزهای جاری توسط تیم‌های کارشناسی در حال کار است. نکته یا ملاحظه دوم، دو آیتم یا دو متغیر مهم است که طرفین باید روی آن تفاهم قابل اتکایی داشته باشند. یک موضوعاتی است که بده‌بستان در آن صورت می‌گیرد که امتیازهای طرفین را شامل می‌شود و دیگری تناظر یا متناظر بودن به لحاظ انجام یا اجرای گام‌ها است؛ یعنی یک مورد از این طرف و یک مورد از آن طرف.

وی ادامه داد: بدیهی است که جمهوری اسلامی ایران تمام تلاشش این است که در این مرحله از مذاکرات، مذاکرات صرفاً در قلمرو موضوعات هسته‌ای انجام شود اما احتمال فشار لابی صهیونیستی در ساختار سیاسی ایالات متحده آمریکا برای طرح موضوعات دیگر همچنان وجود دارد. در ملاحظات یا موضوعات دیگری مانند مسائل جبهه مقاومت در خاورمیانه و مباحث منطقه‌ای طرفین خیلی چالش یا گره‌گوری ندارند. آن چیزی که چالش جدی است، همین موضوعات هسته‌ای است و طی روزهای جاری، من استنباطم این است که ترامپ بر این موضوع فشار خواهد آورد و این اصرار به خاستگاه فکری خودش برنمی‌گردد، بلکه ناشی از فشار فزاینده لابی صهیونیستی است.

این استاد روابط بین‌الملل با بیان اینکه در زمینه قلمرو مذاکرات هسته‌ای سه یا چهار مؤلفه یا متغیر وجود دارد، اظهار کرد:  باید روی این مولفه‌ها توافق حاصل شود و به تعبیری شاید محل مناقشه و چالش است. یکی بحث پادمان‌های مربوط به بازرسی و نظارت است. اینکه کم و کیف آن به چه صورتی باشد، مانیتورینگ به چه شکلی انجام شود و رصد ۲۴ ساعته به صورت سرزده یا با هماهنگی قبلی باشد، تحت نظارت آژانس باشد یا اقدامات یک‌جانبه‌ای از سمت ایالات متحده و تروئیکای اروپایی چقدر درگیر این مقولات باشد یا نباشد، این یک ملاحظه است. نکته دوم به مواد غنی‌شده‌ای برمی‌گردد که در حال حاضر در اختیار ایران است. اینکه این مواد غنی‌سازی شده بالای ۲۰ درصد هستند، در داخل قلمرو جمهوری اسلامی ایران نگهداری شوند یا در یک کشور ثالث نگهداری شوند، ظاهراً به طور جدی مدنظر آمریکایی‌هاست. مورد دیگر یا نکته مهم دیگر خود میزان غنی‌سازی است. ببینید، ما بر اساس مفاد مندرج در توافقنامه جامع، روی ۲۰ درصد بودیم. اما واقعیت این است که در خلال سال‌های اخیر، بعد از اینکه برجام ملغی شد و عملاً فعالیت‌هایی صورت گرفت میزان غنی‌سازی به حداقل ۶۰ درصد رسید. بنابراین، میزان غنی‌سازی نیز یک نکته یا ملاحظه مهم است.

آمریکایی‌ها تحت فشار اروپا قرار دارند که در جریان مذاکرات قرار بگیرند

این کارشناس ارشد سیاست بین‌الملل با اشاره به شرایط آمریکا تحت فشار تروئیکای اروپایی، اذعان کرد:  آن‌ها هم می‌خواهند در این مناسبات مشارکت داشته باشند. چون با رفتارهای خاصی که از آقای ترامپ سر زده و می‌زند، بخشی از ساختار قدرت خود داخل آمریکا را نیز تحت تأثیر قرار داده است. اروپایی‌ها نیز از این جهت ناراحت هستند و این نکته و ملاحظه‌ای است که باید مورد توجه قرار گیرد. بر همین اساس، اروپایی‌ها دنبال این بودند و هستند که تلاش کنند دور دوم مذاکرات را به قلمرو جغرافیایی سیاسی اروپا بکشانند، از جمله اینکه حالا در اتریش باشد، در ایتالیا باشد یا در کشور دیگری، که این هم کنسل شد.

برنا‌بلداجی در خصوص اهمیت شیوه مذاکرات و تعیین مجدد مسقط به عنوان شهر محل مذاکرات، بیان کرد: به نظر من، محل برگزاری مذاکرات خود به تنهایی معنادار نیست و برای آمریکا تفاوت چندانی ندارد. یکی از معانی این موضوع همان نکته‌ای است که در فراز قبلی اشاره کردم؛ یعنی اروپا به دنبال این است که بازی از خارج مدیریت نشود. بحث بعدی، مستقیم و غیرمستقیم بودن مذاکرات است که به چهار متغیر یا نکته مهم بستگی دارد؛ اول اعتماد و تفاهمات: جمهوری اسلامی ایران، مهم‌ترین نکته کانونی در فضای ذهنی و ادراکی تصمیم‌سازان و تصمیم‌گیران را میزان قابل اتکا بودن تفاهمات و تفاوت توافقات می‌داند. این موضوع به میزان اعتماد به آمریکا بستگی دارد. به همین دلیل، جمهوری اسلامی ایران تلاش کرد مذاکرات را به صورت غیرمستقیم آغاز کند. دومین متغیر زمان است ترامپ شخصی عملیاتی است و خیلی حوصله ندارد او به دنبال جمع‌بندی سریع و نهایی است و تمایلی به معطلی ندارد.

وی سومین متغیر را برنامه زمان‌بندی اسنپ بک خواند و گفت: هر دو طرف می‌دانند که اسنپ بک یک مانع و محدودیت زمانی است. بنابراین، باید سرعت عمل داشته باشند و به خصوص آمریکا سعی دارد که کار به اسنپ بک نکشد که بخواهد در بستر سازوکارهای تعاملی با سازمان ملل و آژانس به تفاهمی برسد.

ایران به مذاکره در خصوص مسائل موشکی تن نخواهد داد 

نماینده سابق مجلس با تاکید بر این موضوع که آمریکا فضاسازی می‌کند تا چانه‌زنی کند و موضوع هسته‌ای را در دستور کار خود قرار دهد، تصریح کرد: پیش‌بینی من این است که جمهوری اسلامی ایران در مقطع فعلی در مورد خواسته‌های آمریکا در زمینه مسائل هسته‌ای می‌تواند تعاملی کند، از جمله این خواست‌ انتقال مواد غنی‌شده به خارج از کشور است اما جمهوری اسلامی به مسائل دیگر تن نخواهد داد.

وی گفت: یک دیدگاه کارشناسی به طور عینی وجود دارد که می‌تواند در دستور کار باشد؛ اول دیدگاهی که خط قرمز آهنین قلمداد می‌شود و بنابر این دیدگاه، هیچ‌گونه مذاکره‌ای نمی‌شود، نمی‌توان و نباید در مورد ظرفیت‌های موشکی انجام داد. اساسا و واقعا دانش و مرزشکنی آن اعم از فعالیت‌های هسته‌ای و موشکی، در مغز دانشمندان ایران است و هر آن‌ لازم باشد، بی‌محابا و تمام‌عیار می‌توان و می‌شود بالفور و بدون فوت وقت آن را عملیاتی کرد.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز