خبرگزاری کار ایران

قهرمان‌پور در گفت‌وگو با ایلنا:

کشورهای منطقه می‌توانند در کاهش تنش‌ها میان ایران و آمریکا موثر باشند/ مسیر توافق هنوز بسته نشده است

کشورهای منطقه می‌توانند در کاهش تنش‌ها میان ایران و آمریکا موثر باشند/ مسیر توافق هنوز بسته نشده است
کد خبر : ۱۵۹۶۹۷۴

استاد روابط بین‌الملل گفت: با توجه به بهبود سیاست‌های ایران در منطقه و عادی‌سازی روابط با عربستان و کاهش تنش با امارات، به نظر می‌رسد که ایران در تلاش است تا نقش مثبتی به همسایگان خود بدهد و آن‌ها را در جریان تحولات قرار دهد تا بتواند آن ها را با خود همراه کند و این تلاش می‌تواند به نوعی منجر به کاهش مخالفت‌های آن‌ها با ایران شود. هرچند انتظار نمی‌رود که مشکلات ایران با این کشورها با یک تماس تلفنی حل و فصل شود، اما این تماس‌ها می‌تواند به ایجاد اعتماد میان ایران و کشورهای منطقه و همسایه کمک کند. برخی از این کشورها که روابط نزدیکی با ایالات متحده دارند، قاعدتا می‌توانند در کاهش تنش‌ها میان ایران و آمریکا و همچنین کاهش سوءتفاهم‌ها مؤثر واقع شوند.

رحمان قهرمان‌پور تحلیل‌گر مسائل بین‌الملل در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا، در رابطه با تماس‌های دیپلماتیک وزیر امور خارجه با کشورها منطقه در هفته‌ای که گذشت و نحوه مقابله با خواب‌هایی که ترامپ برای ایران و منطقه دیده است، گفت: کشور‌های منطقه یعنی همسایگان ایران مهم هستند. از زمانی که توافق برجام به امضا رسید، مخالفت عربستان و امارات یکی از دلایلی بود که به تضعیف برجام منجر شد. این کشور‌ها معتقد بودند که آمریکا آن‌ها را در جریان قرار نمی‌دهد. با توجه به تغییر سیاست‌های ایران در منطقه و  عادی‌سازی روابط با عربستان و کاهش تنش با امارات، به نظر می‌رسد که ایران در تلاش است تا نقش مثبتی به همسایگان خود بدهد و آن‌ها را در جریان تحولات قرار دهد تا بتواند آن‌ها را با خود همراه کند و این تلاش می‌تواند به نوعی منجر به کاهش مخالفت‌های آن‌ها با ایران شود.

تماس‌های تلفنی عراقچی با کشورهای منطقه به ایجاد اعتماد کمک می‌کند

وی افزود: هرچند انتظار نمی‌رود که مشکلات ایران با این کشورها با یک تماس تلفنی حل و فصل شود، اما این تماس‌ها می‌تواند به ایجاد اعتماد میان ایران و کشورهای منطقه و همسایه کمک کند. برخی از این کشورها که روابط نزدیکی با ایالات متحده دارند، قاعدتا می‌توانند در کاهش تنش‌ها میان ایران و آمریکا و همچنین کاهش سوءتفاهم‌های مؤثر واقع شوند.

برخی در واشنگتن فکر می‌کنند سیستم دفاعی ایران ضعیف شده و می‌توان به ایران آسیب زد

این کارشناس مسائل بین الملل در پاسخ به این سوال که به نظر شما تهدید ترامپ یعنی "بمب یا امضای یک برگ سند" چه نتیجه‌ای در روابط ایران و آمریکا خواهد داشت، عنوان کرد: مسئله‌ای که در پس این اظهارات سیاسی و پرسش و پاسخ‌های سیاسی وجود دارد، تفکری است که به‌ویژه در یک سال اخیر در واشنگتن گسترش یافته و آن این است که سیستم دفاعی ایران ضعیف شده و می‌توان به ایران آسیب زد. اظهارات آقای ترامپ تصادفی و اتفاقی نبوده و نشان‌دهنده برداشت مشاوران او از وضعیت منطقه و موقعیت ایران است. بنابراین، در مواجهه با این نوع اظهارات سیاسی، باید جدی به این مسئله نگاه کنیم که چرا این وضعیت پیش آمده و چگونه می‌توان آن را تغییر داد و به قول معروف راهی برای تغییر باور‌ها و ذهنیت‌ها در واشنگتن پیدا کرد.

مسیر توافق هنوز بسته نشده است

 هر دو طرف به این باور رسیده‌اند که به چنین توافقی نیاز دارند

قهرمان‌پور در رابطه با مسیر جایگزینی که نه مذاکره باشد نه جنگ،‌ عنوان کرد: عالم سیاست طیفی از گزینه‌ها دارد و ضرورت ندارد که ما به این دو گزینه فکر کنیم. اما طبیعی است که سیاستمداران در زمان کوتاه خود نمی‌توانند به تمامی گزینه‌ها فکر کنند. به نظرم که ما در حد فاصله‌ی بین این دو گزینه به توافقی خواهیم رسید که نه حداکثری و مورد نظر ایالات متحده است و نه توافقی که برخی در داخل کشور معتقدند باید بر ایالات متحده تحمیل شود. یعنی یک توافق بینابینی، اینکه آیا این توافق از طریق مذاکرات مستقیم، با واسطه یا به صورت محرمانه و علنی حاصل می‌شود، به آینده بستگی دارد. اما به نظر می‌رسد که مسیر نوعی توافق هنوز بسته نشده است. هر دو طرف در ورای تبادل پیام‌های آشکار سیاسی به این باور رسیده‌اند که به چنین توافقی نیاز دارند. البته طبیعت مذاکرات به گونه‌ای است که هر دو طرف سعی می‌کنند دست بالا را حفظ کنند کما اینکه شما می‌بینید روسیه هم گفته پیشنهادات آمریکا برای صلح در اوکراین قانع‌کننده نیست. البته این طبیعت مذاکره است، سیاست‌مداران ممکن است در رسانه حرفی بزنند ولی پشت پرده بخواهند کار دیگری انجام دهند.

گام اول برای مقابله با امنیتی‌سازی ایران، حل و فصل مسائل هسته‌ای و روابط با ایالات متحده است

این کارشناس سیاست خارجی ایران درباره راهکارهای مقابله با امنیتی‌سازی ایران به ویژه در مقابل تبلیغات رژیم صهیونیستی، بیان کرد: این موضوع قطعاً یک مسئله کوتاه‌مدت نیست و به نوع کنش‌های ایران در منطقه و تعامل با قدرت‌های جهانی بستگی دارد. گام اول شاید این باشد که ایران بتواند گره‌های خارجی خود، به ویژه در راس آن مسائل هسته‌ای و روابط با ایالات متحده، را به نحوی حل و فصل کند یا به وضعیت قابل پیش‌بینی برساند. این موضوع اهمیت زیادی دارد و می‌تواند بر روابط کشورهای همسایه و حتی چین با ایران تأثیرگذار باشد. اگر این اتفاق بیفتد، به نظر من نوع تعامل سایر کشورها با ایران نیز تغییر خواهد کرد و به تدریج زمینه برای حل و فصل مسائلی که به عنوان موضوعات امنیتی مطرح شده، فراهم می‌شود و ایران به عنوان یک موضوع امنیتی در سطح جهانی تحلیل نخواهد شد.

ایران باید مشخص کند در مذاکرات چه می‌خواهد و چه چیزی می‌دهد

وی در رابطه با اقداماتی که سیاست خارجی ایران باید در کوتاه‌مدت مدنظر داشته باشد، خاطرنشان کرد: در کوتاه‌مدت، طبیعی است که اقدامات دیپلماتیک از جمله تماس‌های دیپلماتیک با کشورهای همسایه و تشریح مواضع ایران برای کشورهای دوست، تبادل پیام با کشورهایی که روابط خوبی با ایالات متحده دارند و ارسال پیام‌های مختلف از طریق نمایندگان و رایزن‌ها از جمله اقدامات روزمره دیپلماتیک می‌تواند باشد که ایران انجام می‌دهد. علاوه بر این، ایران باید یک رویکرد منسجم داشته باشد، نسبت به اینکه چه چیزی را می‌خواهد ارائه دهد و چه چیزی را در ازای آن دریافت کند. توافق مطلوب باید به‌طور ملموس و روشن تعریف شود و همچنین اجماع نسبی در داخل کشور ایجاد شود تا نظرات گروه‌های مختلف در این زمینه لحاظ شود. این مجموعه اقدامات می‌تواند در کوتاه‌مدت انجام شود.

انتهای پیام/
خبرنگار : علیرضا کاظمی مقدم
ارسال نظر
پیشنهاد امروز