نوری قزلجه در پاسخ به سوال لاهوتی:
امسال برای اولین بار سهم دولت به چایکاران به صورت صد در صد پرداخت شده است
وزیر جهاد کشاورزی در جریان سوال نماینده لنگرود گفت: امسال و در ماههای گذشته علاوه بر تصفیه بدهیهای قبلی شاید برای اولین بار است که به موقع پول سهم دولت چایکاران به صورت صد درصد پرداخت شده است در حالی که قبلا این تغییرات به سالهای بعد هم میکشید.
به گزارش ایلنا، غلامرضا نوری قزلجه در نشست علنی امروز (سهشنبه، ۱۶ بهمن ماه) مجلس شورای اسلامی در جریان سوال مهرداد بائوج لاهوتی نماینده لنگرود گفت: در باغات چای کشور امسال حدود ۲۸ هزار تن چای خشک تولید شده است که ارزش ارزش برگ سبز چای حدود ۲ هزار و ۱۵ میلیارد تومان بود که از چایکاران خریداری شده و حدود یک هزار و۵۱۲ میلیارد تومان آن سهم کارخانجات بود و ۵۰۴ میلیارد تومان هم که معادل ۲۵درصد میشود، سهم دولت بود.
وزیر جهاد کشاورزی ادامه داد: امسال و در ماههای گذشته علاوه بر تصفیه بدهیهای قبلی شاید برای اولین بار است که به موقع پول سهم دولت چایکاران به صورت صد درصد پرداخت شده است در حالی که قبلا این تاخیرات به سالهای بعد هم میکشید.
نوری قزلجه حمایت دیگر از چایکاران را در راستای سیاستگذاری و قیمتگذاری برای آن دانست و ادامه داد: امسال با سیاستگذاری انجام شده موجب شده تا حدود ۳۰ روی برگ سبز چای افزایش قیمت داشته باشد و یک سیاست دیگری که ما امسال آن را اعمال کردیم این بود که ما نیازمند واردات هستیم از این رو تلاش شد تا هر کسی که میخواهد چایی وارد کند باید از چایکاران داخلی کشور چایی رو خریداری کرده باشد.
این عضو کابینه دولت چهاردهم در مورد آمار واردات نیز اضافه کرد: در ۱۰ ماهه امسال ۳۸ هزار تن چای وارد شده که این رقم در سال گذشته ۴۲ هزار تن بوده؛ در سال ۱۴۰۱ ، ۱۱۱ هزار ؛ در سال ۱۴۰۰ معادل ۷۵ هزار تن؛ ۹۹ حدود ۶۵ هزار تن ۹۸ حدود ۸۵ هزار تن و ۹۷ معادل ۶۳ هزار تن بوده که میانگین حدود ۷۵ هزار تن بوده است در حالی که امسال هنوز واردات به ۴۰ هزار تن نرسیده است و این امر در وزارتخانه مدیریت میشود.
وی بیان کرد: اما ما باید دو طرف قضیه را ببینیم، ما مکلف هستیم و افتخار میکنیم و وظیفمون این است که از تولیدکنندگان حمایت کنیم اما روبروی ما سفره مردم و بازار قرار دارد که نسبت به آن هم مسئولیت داریم؛ ما باید طوری تنظیم بکنیم که قیمت هم برای تولید کننده عادلانه و منصفانه باشد و هم برای مصرف کننده؛ وقتی در کشور نیاز به واردات است نمیشود جلوی واردات گرفته شود و قیمتها سرسام آور بالا برود و سفره مردم دچار مشکل شود. ۱۱ هزار تن از نیز امسال در قبال خرید داخلی بود که بر اساس سیاست جدید انجام گرفته بود.
نوری قزلجه افزود: ما یک مشکل ۲۰ ساله چای سنواتی نیز داشتیم که خوشبختانه با کمک مجلس و کمیسیون اصل ۴۴ و دستگاههای نظارتی خوشبختانه تعیین تکلیف شد و حل شد و دیگر این مشکل وجود نخواهد داشت.
وی در رابطه با برنج نیز گفت: امسال تولید داخلی برنج ما حدود ۲.۵ میلیون تن است و بر اساس آمار چه جمعیت کشور و چه جمعیت مهاجرینی که در کشور برنج مصرف میکنند یک نیازی را برای مصرف کشور بر اساس سرانهای که مرکز آمار اعلام میکند، برآورد میشود که امسال ۳ میلیون و ۳۰۰ هزار تن است بنابراین کسری ما حدود ۸۰۰ هزار است که نیازمند به واردات است.
وزیر جهاد کشاورزی افزود: تا ۱۰ ماهه سال جاری این عدد ۷۲۱ هزار تن است یعنی باز هم کمترین مقدار در واردات برنج در طول سالیان گذشته؛ اینکه اجازه واردات برنج بیشتری داده شد ملاحظه میکنید که کاملاً برعکس عمل کردیم در راستای حمایت از تولید داخل و برای اولین بار امسال ما قیمتگذاری برنج رو انجام دادیم و سعی کردیم که نفع تولیدکنندگان رو لحاظ بکنیم که این امر برای اولین بار تفاق میافتاد و نمایندگان مجلس هم در آنجا به عنوان ناظر حضور داشتند.
این عضو کابینه دولت چهاردهم ادامه داد: اما باز هم واردات را منوط به خرید داخل کردیم که بایستی خرید داخل را انجام بدهند و گواهی لازم را از جهاد کشاورزی دریافت و بعد ثبت سفارش کنند.
نوری قزلجه بیان کرد: از این رو در بحث برنج هم مانند چای امسال کمترین واردات را داشتیم؛ اما این هم یک حدی دارد و حتماً در اینجا هم ما بایستی مراعات بکنیم که یک روز کمبود ولو جزئی میتواند کل بازار رو بهم بریزد و قیمتها را افزایش دهد از این رو باید حواسمان در کنار تولید کننده به سفره مردم هم باشد؛ ما مسئول هر دو این موارد هستیم و بر مبنای آن سعی کردیم که این تنظیمات را انجام دهیم، با توجه به میزان واردات ۱۰ ماهه این مقدار وارد شده و مقداری که پس از این وارد میشود برای ذخایر در نظر گرفته خواهد شد.
وزیر جهاد کشاورزی بیان کرد: سیاستی که برای انضباط ارضی، منظم کردن ثبت سفارشها، شکستن انحصار در این حوزهها و نهایت صرفهجویی ارزی در نظر داریم و آن هم به دلیل بار سنگینی که برای بودجه کشور دارد را با دقت دنبال میکنیم و این روزها هم به شدت سیاستهایی که در مورد توزیع است سامانههای آن را اصلاح میکنیم و با اهتکار احتمالی مقابله میکنیم.
وی گفت: اختیاری که از طریق سران قوا برای فعالیت سران قوا برای فعالیت ستاد تنظیم بازار گرفته شد که جا دارد تشکر کنم چون برخیها از این فضا و مقررات برای حمایت از تولید و صادرات سوء استفاده میکردند. اینکه تصمیمات خلق الساعه و قیمتگذاری دستوری نداشته باشیم قوانین پیشرفته است و به تولید کمک میکند، امسال مشکلی در این حوزه نداشتیم که محصولی روی دست بماند و امروز تبدیل به دلار و صادرات شده و بیش از ۳۵ درصد صادرات افزایش یافته است. با اختیار سران قوا نظارت لازم از طریق تنظیم بازار صورت گیرد و جلوی سوء استفاده و اهتکار احتمالی گرفته شد تا بازار دقیقتر کنترل شود.
نوری قزلجه بیان کرد: در مورد برنج نیز حمایتهای ویژهای داریم، در استانهای شمالی طرحی را به طور مشترک با ستاد اجرایی فرمان امام شروع کردیم، طرحهای اصلاح نباتات را با فناوری هستهای و با سرعت پیش میبریم که بتوانیم در این موضوع استراتژیک به زودی به خود کفایی برسیم، همه این حمایتها وظیفه بوده اما نمایندگان عنایت داشته باشند که خیلی از این موارد طی ۴ الی ۵ ماهه گذشته انجام شده است.
وی در مورد بحث پیله طرح ابریشم نیز بیان کرد: تأمین به موقع تخم نغان که مورد نیاز نغان داران کشور است از محل تولید داخل به اندازه کافی انجام گرفته، توزیع تخم نغان توسط مرکز توسعه نغان داری به تعداد ۴۲ هزار و ۵۰۸ جعبه در دو نوبت بهاره و پاییزه انجام گرفته به طوری که ارتقاء ضریب خوداتکایی صنایع فرش و منسوجات ابریشمی در سالهای اخیر به مرز ۵۳ درصد رسید.
وزیر جهاد کشاورزی ادامه داد: توزیع نهال توت اصلاح شده نزدیک به ۴۷۰ اصله انجام گرفته، برای حضور بخش غیردولتی نیز امسال در مورد زعفران سعی شد از بورس کالا بهرهگیری شود که بسیار تنظیم خوبی صورت گرفت، در مورد بحث نغان داری هم همین طور، کمیته امداد وارد شد و حتی بیشتر از قیمت مصوب هم توانستند خرید کنند و بخشی از تولیدات به صورت عمده درد استان خراسان رضوی و شهرستان تربت حیدریه خریداری شده است.
نوری قزلجه اضافه کرد: برای بازسازی زیرساختها که بیتوجهی شده بود که سال گذشته ۶ میلیارد تومان هزینه شده که بنا داریم در صورت تجهیز منابع بیشتری را در این حوزه انجام دهیم، حمایت قیمتی ویژه هم انجام گرفته و حدود ۵۰ درصد هم به قیمت پیلهتر ابریشم در قیمتگذاری و سیاستگذاری امسال اضافه شده است. بنابراین سعی کردیم در کنار حمایت از تولید حواسمان به سفره مردم باشد و در واردات نیز امسال در برنج و چای کمترین واردات و بیشترین حمایتها از فعالان این عرصه به عمل آمده است.
عضو کابینه دولت دوازدهم ادامه داد: در خصوص برنجهای آلوده باید بگوییم این امر در ماههای گذشته و در اوایل سال اتفاق افتاده است و نمیتوانیم بگوییم برنج آلوده در واقع این برنج از اختلاط دو نوع برنج بوده که در یک آزمایشگاه معتبر بینالمللی تایید شد که برنج ارزان قیمت با برنج گران قیمت مخلوط شده بود. کمیته پشتیبانی امنیت غذایی شکل گرفت و در آنجا بررسی شد و قرار شد که با تایید دستگاههای ذی صلاح مانند استاندارد و غذا و دارو، با توافقی که از نظر درصد اختلاف روی قیمت بوده با آن قیمت درست و دقیق میتواند توزیع شود که تا به الان نیز برنج هنوز در اختیار بازرگان خارجی بوده و هنوز تحویل قطعی نشده است ولی آن قسمتی که مخلوط شده بود در قیمت لحاظ شده و بناست که با قیمت دقیق و منصفانه توزیع شود و هیچ دستگاه نظارتی آلودگی را تأیید نکرده است. اینکه گفته شد میخواهند مجددا برنج وارد کنند مربوط به ذخایر استراتژیک است که وارد بازار نمیشود.
وی افزود: در بحث ارز عرض کردم انضباط و صرفه جویی را در پیش گرفتیم چرا که در سالهای گذشته ملاحظه فرمودید که گاهی دو برابر امسال در این اقلام واردات بوده که این امر باعث شده که بار مالی تحمیل شود ، در حال حاضر ۵ میلیارد دلار بدهی ارزی داریم اما امسال از سهم ۱۱.۵ هنوز به ۱۱ هم نرسیده است یعنی نهایت صرفهجویی و دقت را به خرج دادیم که بیتالمال هدر نرود و در عین حال بازار را نیز تنظیم کنیم.
عضو کابینه دولت دوازدهم افزود: در بحث برنج یکی از موضوعات قانونی که معمولا زیر پا گذاشته میشد بحث ممنوعیت فصلی بود، ما مقاومت و ایستادگی کردیم در مقابل لابیهایی که فشار میآوردند که باید آن را آزاد کنید تا به داخل بیاید اما ایستادگی کردیم و در آن مهلت قانونی اجازه ورود آن محمولهها را به کشور در جهت حمایت از برنجکاران داخلی ندادیم.
وی بیان کرد: قبول داریم که فرآیندها ایرادات و اشکالاتی وجود دارد، انشالله با کمک شما تا جایی که میتوانیم این اشکالات را برطرف بکنیم و بر آن عهدی که با شما بزرگواران بستیم و بر آن اعتمادی که شما بزرگواران داشتهاید بنده بر همان عهد و پیمان و بر احترام به آن اعتماد شما کماکان هستم.
نوری قزلجه گفت: ضمن رعایت انضباط ارزی و رعایت کامل پاکدستی و سلامت در زیرمجموعه در کنار حمایت از تولید که بسیار ضروری است به سفره مردم و قیمتها و تنظیم بازار نیز حواسمان هست و خواهد بود و در آن عهدی که با شما داریم در مبارزه با هرگونه فساد و انحصار به هر قیمتی به هر زحمتی که باشد خواهیم ایستاد و کوتاه نخواهیم آمد تا سنت سنت و ریال بیتالمال در مسیر صحیح خود هزینه شود و هدف اول حمایت از تولید و همچنین حمایت از سفره مردم هست و خواهد بود.
وزیر جهاد کشاورزی گفت: در رابطه با موضوعات بازار محصولات نیز میتوانیم ساعتی در محضرتان باشیم و توضیحات لازم را بنده ادا بکنم چون موضوعات خارج از سوال بود بعضی از اینها نیاز به تزریق آمار و اطلاعات دارد.