سخنگوی وزارت امور خارجه:
در صورت سوءاستفاده از ساز و کار ماشه دیگر توجیهی برای ماندن در NPT نداریم
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: در مورد بحثهایی که موسوم به سازو کار ماشه است، مشخص کردیم اگر از این اهرم استفاده شود، واکنش ما متناسب و متقابل خواهد بود سوءاستفاده از این سازو کار باعث میشود دیگر توجیهی برای ماندن ایران در این تفاهمنامهها مثل NPT نداشته باشیم.
به گزارش خبرنگار ایلنا، اسماعیل بقایی سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری امروز دوشنبه ۱ بهمن ماه عنوان کرد: در هفتهای که گذشت سفر آقای رییسجمهور به تاجیکستان و روسیه را داشتیم که در جریان این سفر سند راهبردی میان ایران و روسیه به امضا رسید.
وی افزود: طی روزهای اخیر شاهد وقوع آتشبس غزه بودیم که وزارت خارجه ایران طی بیانیهای نسبت به آن واکنش نشان داد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در رابطه با گفتوگوهای میان ایران و اروپا، گفت: غی طبیعی نیست که طرفهای مختلف بحثهای خود را مطرح کنند این بیسابقه نیست در دوران مذاکرات برجام هم این موضوعات بین طرفین مطرح میشد. ایران هیچ وقت در مورد توانمندیهای نظامی خود با هیچ طرفی مذاکره نکرده و نخواهد کرد و ملت ایران هم اجازه این موضوع را به هیچ طرفی نخواهد داد. مواضع ما همیشه روشن بوده است. در مورد بحثهایی که موسوم به سازو کار ماشه است، مشخص کردیم اگر از این اهرم استفاده شود، واکنش ما متناسب و متقابل خواهد بود سوءاستفاده از این سازو کار باعث میشود دیگر توجیهی برای ماندن ایران در این تفاهمنامهها مثل NPT نداشته باشیم.
وی در خصوص اظهارت اخیر رییسجمهور در خصوص اعلام آمادگی برای آغاز مذاکرات و گمانهزنیها گفت: موضع دولت در خصوص سیاست خارجی توسط سخنگویان مشخص میشود. مطالبی که مطرح میشود من از رسانهها شنیدیم ربطی به موضع رسمی ما ندارد و موضع شخصی گوینده بوده است. هرگونه سادهانگاری موضوعات سیاست خارجی اگر با نیت خیر هم باشد نه کمککننده است نه باعث پیشرفت کار میشود.
بقایی در خصوص خبری درباره اتباع ایرانی ساکن سوریه، تصریح کرد: تردید دارم اصل خبر صحت داشته باشد در مورد اتباع چند هفته قبل در زمان وقوع حوادث سوریه گفتم توصیه نمیکنم اتباع ما در سوریه حضور داشته باشند. در عمل این توصیه را داشتیم که اتباع ما سفری به این کشور نداشته باشند.
وی در رابطه با متن موافقت نامه اشتراک راهبردی ایران و روسیه گفت: این متن در اختیار رسانهها هم هست. در رابطه با اشاره به موافقتنامه ۱۹۲۱ و ۱۹۴۰ باید بگویم این دو موافقتنامه بخشی از روابط ایران و روسیه است بخشی از متن موافقت نامه ۱۹۴۰ در سال ۱۳۵۹ توسط شورای عالی انقلاب لغو شده است. در موافقتنامه ۱۳۷۹ هم به این دو مورد اشاره شده است؛ چراکه مواد و اصولی در آن درج شده که کماکان مفید است. بر اساس اصل جانشینی دولتها هر دو موافقتنامه به روسیه بعد از شوروی به روسیه منتقل شده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه در رابطه با عملکرد بایدن در چهارسال اخیر گفت: من فکر میکنم دولت دموکرات آمریکا بدترین عملکرد را در ۵۰ سال گذشته است بیشتر عمر این دولت در پی حمایت از نسل کشی در منطقه ما صرف شد. توافق آتش بس که در اواخر این دولت انجام شد معنادار است برخی معتقدند که اگر این دولت ادامه پیدا میکرد نسل کشی ادامه پیدا میکرد این دولت در ذهن مردم فلسطین و جهان خواهد ماند.
وی در رابطه با روابط دوجانبه میان ایران و آمریکا در دولت بایدن گفت: در خصوص بازگشت به توافقات هستهای سیگنال جدیدی نشان داده نشد و همزمان تحریمهای ظالمانه ادامه پیدا کرد. از جهت ادامه سیاستهای فشار و تهدید علیه ملت ایران سابقه بدی از این دولت برجا ماند. بدتر از آن مقامات دولت فعلی به مدلهای مختلف درصدد هستند که سیاستهای شکست خورده خود را به آیندگان در آمریکا انتفال دهند این نشاندهنده این است که سیاستهای آمریکا در این چهارسال بسیار شرورانه بوده است.
بقایی گفت: ما مواضع خود را در خصوص توقف نسلکشی گفتهایم در نظر ما آتشبس به این معناست که در طرح آزادی فلسطین وقفه زیادی ایجاد شد. هر دو اجلاس سازمان همکاری اسلامی به درخواست ایران برگزار شد. ایران با باور به اینکه راه نجات مردم فلسطین، مقاومت و بهرهگیری از همه تواناییهایی ذاتی آنان است، در تمام این ۱۶ ماه به حمایتهای خود از فلسطین ادامه داد. انسجام میان تمام گروههای فلسطینی و حمایت سایر بخشهای مقاومت باعث شد که اسرائیل مجبور به پذیرش آتشبس شود و همه طرفها درسهای لازم را از این وقایع گرفتند.
وی در رابطه با شهروندان ایرانی کشته شده در فرانسه گفت: همیشه تأکید کردم پیگیری حقوق اتباع ایرانی از وظایف وزارت خارجی است سفارت ما در پاریس از همان ابتدا پیگیر این موضوع بودند ما هنوز اطلاعات کافی در خصوص ماهیت قتلی که در فرانسه صورت گرفت دریافت نکردیم. ما به صورت مداوم پیگیری قضایی داشتیم و همچنان ماهیت این قتل مشخص نیست.
بقایی گفت: در خصوص اظهارات فرافکنانه و ناموجه مقام سوئدی باید بگویم که اینگونه رفتارها بدون سند و مدرک به هیچ عنوان در رفتار دیپلماتیک قابل قبول نیست و مراتب اعتراض خودمان را به مقامات سوئدی اعلام کردهایم.
وی با اشاره به تحریمهای غرب علیه ایران و همزمان رایزنی با غرب گفت: وجود تحریم ها هیچ وقت دلیلی برای گسترش روابط ما با سایر کشورها نبوده است اتفاقا یکی از روشهایی که بتوانیم تحریمهای آمریکا و سایر کشورها ها را مهار کنیم استفاده از توانمندیهای خودمان بوده است و به هیچ وجه به این جهت با هیچ کشوری همکاری نکردیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به حضور وزیر خارجه و ظریف در اجلاس داووس در سوئیس گفت: در مورد داووس بله از ایران دعوت شد که در این اجلاس شرکت کنند که هم وزیر محترم خارجه هم آقای دکتر ظریف در این اجلاس شرکت خواهند کرد.
بقایی درباره رابطه ایران با مصر گفت: در رابطه با مصر همان روندی که از قبل شروع کردیم، برقراراست ما تحولات در رابطه با مصر را دنبال میکنیم و دیپلماتهای ما پیگیر آن هستند.
وی در خصوص آخرین وضعیت پیگیری حق آبه ایران از هیرمند، عنوان کرد: این موضوع و سایر حق آبههایی که به ایران جاری میشود مورد پیگیری بوده و ما فکر میکنیم که این موضوع یکی از نقاط قوت و همکاری میان ایران و افغانستان باشد. با توجه سیاست حسن همجواری و روابط فرهنگی و تاریخی که میان این دو ملت وجود دارد انتظار میرود هر دو طرف به توافق دست پیدا کنند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در خصوص گسترش همکاریهای نظامی میان ایران و پاکستان گفت: همکاری میان ایران و پاکستان با یک آهنگ رو به رشد در جریان بوده سفر آقای عراقچی به پاکستان را داشتیم مراودات میان دو کشور ادامه دارد. طبیعی است که دو طرف در فواصل متفاوت رفت و آمدهایی داشته باشد هم در خصوص گفتوگو در رابطه با موافقتنامههای پیشین و هم گفتوگو برای مسائل مشترک که این سفر را باید در این قالب ارزیابی کرد.
وی در رابطه با بروزرسانی برجام و عدم حضور آمریکاییها گفت: نکتههایی که وزیر امور خارجه مطرح کردند این بوده است که ما با سه کشورهای اروپایی در موضوعات مختلف گفتوگو میکنیم مثلا ما در خصوص رفتارهای این سه کشور در منطقه گلایه داریم نمونهاش رفتارشان در این ۱۶ ماه و حمایت از رژیم صهیونیستی است. در خصوص روسیه هم مطالبی داشتیم که مطرح کردم. مذاکره در خصوص داد و ستد امتیاز و در خصوص تصمیم گیری برای مسائل مشخص است و تنها در موضوع هستهای گفت وگو خواهیم کرد. در رابطه با طرفهایی که در برجام هم حضور داشتند موضع مشخص داشتیم. زمانی که آمریکا از برجام خارج شد ما مذاکراتی داشتیم در دولت دموکرات آمریکا هم در روند مسقط مذاکراتی داشتیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: این موضوع را شاید باید ابتدای کار میگفتم در خصوص سفر آقای عراقچی به نیویورک که با توجه به اینکه این اجلاس قرار بود امروز با توجه به تحولات فلسطین و بابت تحولات منطقه برگزار شود یک مقدار موضوع تغییر کرد و با توجه به اقتضائات زمانی این سفر انجام نخواهد شد.
سخنگوی وزارت خارجه در خصوص ادعاهای مطرح شده مبنی بر توقیف ساختمان شرکت نفت ایران در هلند به خاطر موضوع کرسنت، اظهار کرد: این خیلی دقیق نیست و به این شکل نبوده است. با توجه به اینکه این پرونده از سوی مرکز حقوقی ریاستجمهوری و شرکت ملی نفت پیگیری میشود، از آنها در این ارتباط سوال بپرسید بهتر خواهد بود.
وی در پاسخ به این سوال که شاهد موضعگیریهای ایلان ماسک در مورد آزادی خبرنگار ایتالیایی از ایران و تایید او مبنی بر نقش آفرینیاش در این زمینه بودیم، در حالی که ایران و ایتالیا این موضوع را تکذیب کردهاند، گفت: چرایی این موضوع را از خود ایشان بپرسید. موضع ما روشن است، ما این موضوع را تکذیب کردیم و دیگرانی هم که موضع گرفتند، موضعشان در راستای تایید مواضع ما بود.
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص انتظارات ایران از دولت ترامپ، گفت: ما امیدواریم که چهارسال بعد قضاوتی که در خصوص چهار سال گذشته داریم وجود نداشته باشد سیاستهای آمریکا واقعگرایانه و مبتنی بر حقوق بین الملل باشد و همچنین متناسب با خواست ملتهای منطقه و ایران باشد این مشخصترین انتظار ما است.
وی در خصوص اظهارات برخی رسانه مبنی بر تهدیدات امنیتی که برای ایران وجود دارد، گفت: ایران در دفاع از منافع و حاکمیت ملی و ارضی خود قاطعانه عمل خواهد کرد اینگونه اظهارت مخرب است و در جهت خیر و صلاح هیچ طرفی نیست هم از لحاظ حقوق بینالملل و هم از جهت نگاه ایران مردود است ایران در دفاع از منافع خودش با قاطعیت عمل خواهد کرد
بقایی در خصوص تصویب دو طرح باقیمانده اف ای تی اف، گفت: بررسی این موضوع باید در نهادهای ذی ربط صورت بگیرد که در مجمع تشخیص مصلحت نطام این بحثها در جریان است، اجازه بدهید در مجاری رسمی خودش بررسی شود و ما دیدگاههای خودمان در این خصوص در اختیار مراجع ذیربط قرار خواهیم داد.
وی در خصوص نقشآفرینی ایران در آتشبس غزه گفت: تلاشهای ایران در بعد دیپلماتیک در بعد چندجانبه مثل سازمان همکاری های اسلامی و هم در روابط دوجانبه در سطح منطقه با کشورهای دخیل در موضوع فلسطین و همچنین با دوستان خود در منطقه تلاش کردیم کمک کنیم برای توقف نسل کشی در غزه همانطور که شاهد بودید موضع طرفهای فلسطینی در رابطه با کمکهای سایر کشورها نشان از اقدامات ما دارد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره شرکت ظریف در داووس، تصریح کرد: مقامات مختلفی از ایران در سنوات مختلف شرکت میکردند. جایگاه دکتر طریق در ساختار ما مشخص است بنابراین قطعا حضور ایشان مفید خواهد بود اگر خاطرتان باشد آقای عراقچی قرار بود برای اجلاس شورای امنیت تشریف ببرند همین امروز پس این نکته هم توجه داشته باید.
وی در خصوص به تعویق اتفاق عملیات وعده صادق سه، گفت قاعدتا تصمیم در این مورد فقط دروسط دستگاههای ذیربط ایران در حوزه دفاعی برگزار خواهد شد. در خصوص موافقتنامه میان ایران و روسیه باید بگوییم که بخش عمده آن مربوط به مسائل اقتصادی است. بیش از سی حوزه اقتصادی قرار است بین ایران و روسیه گسترش پیدا کند قطعا این موافقتنامه هم برای ما و هم روسیه و بخش های خصوصی دو کشور در زمینههای مختلف همکاری ها را گسترش دهند. با توجه به اینکه یک تجربه قبلی هم داریم آن موافقتنامه میتواند مبای خوبی باشد تا بتوانیم این موافقتنامه جدید را با قدرت بیشتری عملیاتی کنیم. یکی دیگر از نقاط قوت آن هم این است که فرایندی آغازین نبود و یک روند سی ساله است.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوالی در مورد اخبار منتشر شده مبنی بر اینکه در معاهده ایران و روسیه بحث FATF مطرح شده است و روسها از ایران خواستهاند که هرچه زودتر به FATF بپیوند و در این معاهده به FATF اشاره شود، گفت: غیرطبیعی نیست در یک روند مذاکراتی که حدود چهار سال طول کشیده است، طرفهای زیرربط مباحث و نکاتی را مطرح کنند و این چیز غریبی نیست. آنچه که مهم است، محصول این مذاکرات است. در حال حاضر متن کامل این معاهده منتشر شده است و شما میتوانید ببینید که در این معاهده به چه چیزهایی اشاره شده است.