باید از گذشته درس بگیریم
یک استاد دانشگاه در همایش گفت و گوی ملی درباره وفاق گفت: باید از گذشته درس بگیریم، آقای خاتمی گفتوگوی تمدن ها و فرهنگها را مطرح کردند و گفتمان غالب بود، چقدر در متن یا حاشیه جامعه و قدرت سیاسی ما جدی گرفته نشد اما جوامع دیگر بهره گرفتند.درباره اعتدال گفته شد که عملا در جامعه منجر شود اما در جامعه سیاسی خیلی اثری از اعتدال نبود.
به گزارش خبرنگار ایلنا، هادی خانیکی در همایش گفتوگوی ملی درباره وفاق ملی گفت: در گذشته درباره روضه گفتوگو و امید اجتماعی و وفاق گفتهام.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه گفتوگو درباره امید و وفاق خیلی سخت است و درباره مابقی حوزه خیلی سخت نیست، اظهار داشت: باید از گذشته درس بگیریم، آقای خاتمی گفتوگوی تمدن ها و فرهنگها را مطرح کردند و گفتمان غالب بود، چقدر در متن یا حاشیه جامعه و قدرت سیاسی ما جدی گرفته نشد اما جوامع دیگر بهره گرفتند.درباره اعتدال گفته شد که عملا در جامعه منجر شود اما در جامعه سیاسی خیلی اثری از اعتدال نبود.
خانیکی بیان کرد: پرسش اصلی این است که میشود از وفاق ملی به طور عام گفتمانی ساخت که آن بر گفتمان در درون نهاد حکمرانی و جامعه سیاسی و مدنی تاثیرگذار باشد؟ اگر زمینه ای وجود داشه باشد که بگوییم نیازی به وفاق است، میتوانیم امید داشته باشیم که وفاق باشد و اگر نباشد و ضعیف باشد باید به بحث های آکادمیک علمی برویم.
وی با اشاره به این که ۵ کاستی وجود دارد که از منطر وفاق میتوان به آن پاسخ داد، گفت: ابتدا زمینه اجتماعی است؛ پیمایشها و تحقیقاتی که انجام گرفته است نشان میدهد جامعه ایران به سمت فردیتر شدن و با غلبه نفع مادی یعنی نفع فردی پیش میرود. وقتی که جامعه فردیتر میشود و به سمت مادیت پیش میرود طبیعتا به گفتمان و رویکردی نیاز دارد که به نیازهای دیگد پاسخ دهد و نهادیهای که میتواند به این فردیت پاسخ دهند،نهادی دین، سیاست، آموزش ، رسانه خانواده هستند.
وی افزود: دوم در سطح جامعه مدنی است؛ جامعه مدنی ضعیف است،از مشروطه تا امروز ضعیف است، نهادهای مدنی همتراز دولت برای مراقبت، مشارکت و نقد نیستند. طبیعتا در بخش نهادهای مدنی بخش تحزب بیشتر دیده میشود ولی زیادی بودن تعداد احزاب نشان دهنده قوت و قدرت جامعه حزبی نیست.
خانیکی گفت: کاستی سوم در خود نهاد دولت است، منظورم نهاد اجرایی نیست ، نهاد دولت یا نظام حکمرانی دارای تشدد و پراکندگی وجود دارد و این پر رنگ است که این ضرورت وفاق را در درون جامعه پر رنگ میکند.
وی ادامه داد: چهارم، در زمینه مناسبات و روابط بین المللی است، بلاخره تهدیداتی که ایران امروز با آن مواجه است تهدیدات جدیتری از مراحل قبل است و طبیعتا نیاز به این است یک همنطری برای بقای ایران و حل مسئله ایران شکل بگیرد و فراتر از مسائل فردی و گروهی شکل بگیرد.
وی افزود: پنجم، گسیختگی که بین پاره های سازنده ایران فرهنگ امروز وجود دارد، گستگی بین پاره یا بخش ایرانی و اسلامی، گستگی بین پاره یا بخش جدید، که نیاز به یک ایجاد وفاق داریم تا بتوانیم ایران را یک حوزه یکپارچه ببنیم.
خانیکی یادآور شد: آلان مرتب در حوزه سیاست و رسانه، از ایرانی که حرف میزنند انگار ایران نیست؛ ایران قبل و بعد انقلاب، ایران قبل و بعد اسلام، ایران واحد یا قومی مطرح میشود ،که این وجه فرهنگی مهم است و باید دیده شود.