خبرگزاری کار ایران

مهمانپرست در گفت‌وگو با ایلنا مطرح کرد؛

بررسی ابعاد دهمین نشست ائتلاف تمدن‌ها در لیسبون/ صهیونیست از یهودیان برای مقاصد سیاسی خود استفاده می‌کند/ از همه ظرفیت‌ها برای تبیین افکار عمومی استفاده کنیم

بررسی ابعاد دهمین نشست ائتلاف تمدن‌ها در لیسبون/ صهیونیست از یهودیان برای مقاصد سیاسی خود استفاده می‌کند/ از همه ظرفیت‌ها برای تبیین افکار عمومی استفاده کنیم
کد خبر : ۱۵۶۱۴۶۴

دیپلمات بازنشسته وزارت امور خارجه گفت: حضور فعال و مشارکت در مجموعه‌هایی که می‌توانند تمدن‌ها، فرهنگ‌ها و کشورهای مستقل را به هم نزدیک کنند، ضروری است. این مشارکت باید به فکر چاره‌ای برای مشکلات جدی جامعه جهانی باشد که متأسفانه با چالش‌های فراوانی روبه‌رو است. چند قدرت بزرگ، دست به جنایات مختلف زده و حقوق انسان‌ها را زیر پا می‌گذارند. تمام آرمان‌های اولیه‌ای که قرار بود کشورهای مختلف در کنار یکدیگر برای ساخت جامعه‌ای بهتر به آن پایبند باشند، در حال نابودی است.

رامین مهمانپرست سخنگوی سابق وزارت امور خارجه در گفت‌وگو با ایلنا، در رابطه با سفر اخیر وزیر امور خارجه به پرتغال و شرکت در دهمین نشست ائتلاف تمدن‌ها سازمان ملل متحد و توانایی این ائتلاف در جلوگیری از نسل‌کشی و جنایات جنگی که توسط رژیم سفاک صهیونیستی در غزه و لبنان رخ داده است، گفت: قرار بر این بوده که انسان‌ها، صرف‌نظر از نژاد و ملیت خود، برای سعادت و رفاه بشریت تلاش کنند. با گذشت زمان، کشورهای مختلفی شکل گرفته و هر یک بر مبنای قدرت خود سعی کرده‌اند منافع خاصی را به دست آورند. برخی از این قدرت‌ها، در سایه اقتدارشان، منافع کشورهای دیگر را نادیده گرفته و مرتکب ظلم و جنایت شده‌اند. این امر نشان‌دهنده دوری آن‌ها از اصول فطری و الهی است و به اصطلاح، برای دستیابی به اهداف خود، حاضر شده‌اند چشم خود را بر روی مسائل انسانی و اخلاقی ببندند.

تمام واژگان عادلانه ممکن است به ابزاری سیاسی تبدیل شوند

وی ادامه داد: اگر بخواهیم به آن جامعه ایده‌آلی که بر اساس حکمت الهی خلق شده بازگردیم، باید نقاط مشترک را در بحث تمدن‌ها، فرهنگ‌ها و ادیان ملاک کار خود قرار دهیم. مسائل اخلاقی و انسانی و تلاش برای حل مشکلات بشریت باید در اولویت قرار گیرد. متأسفانه می‌بینیم که قدرت‌های مختلف، بر اساس میزان سیطره‌ای که در نقاط مختلف دارند، در مقاطع زمانی مختلف، تشکیل بلوک‌های متفاوت را در دستور کار خود قرار داده‌اند. آن‌ها سعی کرده‌اند کشورها را تحت سایه اقتدار خود قرار دهند و به همین دلیل، تمام واژگان عادلانه ممکن است به ابزاری سیاسی تبدیل شوند تا دیگران را محکوم کنند یا برعکس، در جامعه امروز متأسفانه چنین وضعیتی را مشاهده می‌کنیم.

مشارکت در مجموعه‌هایی که می‌توانند تمدن‌ها و کشورهای مستقل را به هم نزدیک کنند، ضروری است

این دیپلمات با سابقه با بیان اینکه بحث‌هایی چون انسان‌دوستی، حقوق بشر، دموکراسی و مقابله با تروریسم، همگی به واژگانی سیاسی تبدیل شده‌اند، تصریح کرد: این واژگان به‌عنوان ابزاری در اختیار کشورهای مختلف قرار گرفته‌اند تا منافع خود را به هر قیمتی تأمین کنند. بنابراین، حضور فعال و مشارکت در مجموعه‌هایی که می‌توانند تمدن‌ها، فرهنگ‌ها و کشورهای مستقل را به هم نزدیک کنند، ضروری است. این مشارکت باید به فکر چاره‌ای برای مشکلات جدی جامعه جهانی باشد که متأسفانه با چالش‌های فراوانی روبه‌رو است. چند قدرت بزرگ، دست به جنایات مختلف زده و حقوق انسان‌ها را زیر پا می‌گذارند. تمام آرمان‌های اولیه‌ای که قرار بود کشورهای مختلف در کنار یکدیگر برای ساخت جامعه‌ای بهتر به آن پایبند باشند، در حال نابودی است. واقعاً دنیا با مشکلات جدی مواجه است و کمتر کشوری حاضر است برای دفاع از حقانیت و عدالت هزینه بپردازد. یکی از وظایف سنگینی که بر عهده داریم، تلاش برای برقراری وضعیت عادلانه در جهان و گرد هم آوردن کشورهای مختلف است.

برای حل بحران‌هایی که قدرت‌های مدرن خلق کردند باید مشترکات ادیان مانند یهودیت، مسیحیت و اسلام را مورد توجه قرار دهیم

صهیونیسم از یهودیان برای مقاصد سیاسی استفاده می‌کند

مهمانپرست در پاسخ به این پرسش که چگونه می‌توان دیپلماسی فرهنگی را از بازی‌های سیاسی دور و از قلب مفاهیم به نفع قدرت‌های بزرگ جلوگیری کرد، عنوان کرد: به نظر من، باید به دنبال مشترکاتی برویم که تمام ادیان به آن‌ها اعتقاد دارند و تمدن‌های غنی و فرهنگ‌های اصیل به آن پایبندند. ریشه مشترک اخلاق، انسانیت و فرهنگ در تمامی ادیان وجود دارد. اگر دچار تفرقه‌ای شده‌ایم، به خاطر دخالت انسان‌ها بوده است و الا فطرت انسانی همان فطرت خدایی است که ما را به اصول مشترکی می‌رساند. برای حل بحران‌هایی که به وجود آمده و به وسیله قدرت‌ها به بحران‌های سیاسی تبدیل شده است، باید مشترکات ادیان مانند یهودیت، مسیحیت و اسلام را مورد توجه قرار دهیم.

وی با اشاره به این موضوع که صهیونیسم، به‌عنوان سوءاستفاده‌ای از برخی افراد یهودی، برای مقاصد سیاسی طراحی شده و با جنایت‌ها و حمایت‌ها همراه است، گفت: ما باید به تبیین مشترکات موجود در ادیان و فرهنگ‌های اصیل بپردازیم و تلاش کنیم اختلافات را به حداقل برسانیم. ریشه‌یابی کنیم که این اختلافات غالباً ناشی از منافع خاص افرادی است که سعی در تحریف مفاهیم اصلی دارند.

 با استفاده از تمامی ظرفیت‌ها، نسبت به تبیین افکار عمومی اقدام کنیم

سخنگوی سابق وزارت خارجه در خصوص تاثیر ائتلاف تمدن‌ها بر جامعه مدنی و اهمیت حضور کشورمان در چنین ائتلافی، بیان کرد: در حال حاضر، شرایط جهانی به‌ویژه در کشورهای پیشرفته و غربی به گونه‌ای است که افکار عمومی نقش تعیین‌کننده و تأثیرگذاری دارند. ما باید با استفاده از تمامی ظرفیت‌ها، نسبت به تبیین افکار عمومی و مسائلی که می‌تواند راهگشای جامعه بشری امروز باشد، اقدام کنیم. شاید این ائتلاف تمدن‌ها به عنوان یک هدف اصلی، بتواند در درازمدت به ما کمک کند تا به هدف اصلی‌مان برسیم. اما برای اینکه این حرکت توسعه پیدا کند و سریع‌تر به یک جریان سازنده تبدیل شود، باید با افکار عمومی ارتباط برقرار کنیم.

وی افزود: به عبارت دیگر، تمام ایده‌ها و مفاهیم را باید به اطلاع مردم دنیا برسانیم، به ویژه فرهیختگان و افرادی که در سیاست کشورها و جهت‌گیری افکار عمومی تأثیرگذارند. اگر بتوانیم همزمان با حضور در چنین تشکل‌هایی، ایده‌ها و آرمان‌های خود را به خوبی تبیین کنیم و برای آن‌ها حامیان گسترده‌ای در سطح کشورهای مختلف پیدا کنیم، آنگاه زمینه‌سازی برای تبدیل این مجموعه به یک تشکل تأثیرگذار فراهم خواهد شد.

دستگاه دیپلماسی رسمی‌ باید از دیپلماسی اقتصادی و دیپلماسی عمومی به عنوان دو بازوی قدرتمند سیاست خارجی استفاده کند

مهمان‌پرست نیاز امروز سیاست خارجی‌ کشورمان را دو بعد دیگر از دیپلماسی در کنار دیپلماسی رسمی‌مان دانست و اظهار کرد: در بحث روابط بین کشورها، دیپلماسی اقتصادی باید شاخص اصلی کار باشد، زیرا تا زمانی که منافع اقتصادی در روابط با یک کشور تعریف نشود، آن روابط از ثبات و استحکام برخوردار نخواهد بود. همچنین، در کنار دیپلماسی رسمی‌مان، باید از دیپلماسی عمومی بسیار قوی و برنامه‌ریزی شده استفاده کنیم، زیرا دیپلماسی عمومی می‌تواند مردم را به عنوان حامی و ضامن این روابط مستحکم در کنار دولت‌ها نگه دارد.

وی خاطرنشان کرد: باید در دستگاه دیپلماسی رسمی‌مان حتماً از دیپلماسی اقتصادی و دیپلماسی عمومی به عنوان دو بازوی قدرتمند در راستای اهداف سیاست خارجی بهره بگیریم. بحث دیپلماسی فرهنگی، دیپلماسی رسانه‌ای، دیپلماسی ورزشی و دیپلماسی هنری هم همگی در کنار دیپلماسی عمومی مطرح می‌شوند و می‌توانند به یک سیاست خارجی موفق کمک کنند.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز