عفیفه عابدی در گفتوگو با ایلنا:
احتمالا گزینه بعدی ریاست جمهوری یک چهره اصولگرا خواهد بود
تحلیلگر سیاسی گفت: به نظر میرسد با توجه به تدابیری که در قانون اساسی وجود دارد، دوره گذار به شیوه معمول طی شود. اما مسلما برگزاری انتخابات جدید ریاست جمهوری و انتقال قدرت به فرد جدید می تواند در برخی سیاست های داخلی تغییراتی ایجاد کند که منوط به گزینه انتخابی است.
عفیفه عابدی تحلیلگر مسائل سیاسی در گفتگو با خبرنگار ایلنا، در ارزیابی حادثه سقوط بالگرد و درگذشت رئیس جمهور و هئیت همراه گفت: حادثه ناگوار رخ داده برای بالگرد حامل رییس جمهور و وزیر امورخارجه ایران، از ابعاد گوناگون قابل ارزیابی است. دلایل عدم تدابیر امنیتی لازم درباره انتقال رییس جمهور و هیات همراه و عوامل سهل انگاری در این حادثه حتما باید مورد بررسی و رسیدگی قرار گیرد و در صورت قصور یا هر نوع تقصیری، عاملان مجازات شوند. اما بعد دیگر حادثه، پیامدهای سیاسی، اجتماعی و امنیتی است، چراکه این حادثه پس از وقایع دهه اول انقلاب اسلامی، بی سابقه بوده است و در پی سلسله حوادث سالهای اخیر نگران کننده است.
عابدی در پاسخ به این سوال که حادثه شهادت رئیس جمهور و هئیت همراه چه تاثیری در روند سیاست کشور خواهد داشت، گفت: به نظر میرسد با توجه به تدابیری که در قانون اساسی وجود دارد، دوره گذار به شیوه معمول طی شود. اما مسلما برگزاری انتخابات جدید ریاست جمهوری و انتقال قدرت به فرد جدید می تواند در برخی سیاست های داخلی تغییراتی ایجاد کند که منوط به گزینه انتخابی است. اما با توجه به انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ و پیامدهای سیاسی و اجتماعی بعدی که منجر به انتخابات بسیار سرد برای مجلس دوازدهم در اسفند ۱۴۰۲ شد، پیش بینی انتخابات ریاستجمهوری پرشور و تغییر قابل توجه بعدی دشوار است.
وی افزود: در چنین شرایط غافلگیر کنندهای که هم گزینه ها برای کاندیداتوری محدود است و هم به طور ساختاری برخی تدابیر به شکل نامحسوس باید رعایت شود، احتمالا تمایلی به تغییر قابل توجه در چهره دولت جدید وجود ندارد و با توجه به انفعال انتخاباتی اصلاحطلبان در انتخابات اخیر و دور از انتظار بودن چرخش قابل توجه آنها به انتخابات، احتمالا گزینه بعدی نیز یک چهره اصولگرا و متمایل به سیاست های جاری خواهد بود. هر چند به صلاح کشور است که انتخابات جدید ریاست جمهوری رقابتی تر از گذشته برگزار شده و با مشارکت بیشتر مردمی مواجه شود.
عابدی درباره انتخاب علی باقری به عنوان سرپرست وزارت امور خارجه و تحولات آینده گفت: تصمیم گیری های کلان برای سیاست خارجی ایران در نهادهای حکومتی گرفته میشود و وزارت خارجه بیشتر نقش اجرای سیاستهای تعیین شده را دارد. اما قطعا ویژگیهای شخصیتی، اعتقادی و مقبولیت وزیر خارجه در سطح منطقهای و بین المللی در روند حرکت روابط خارجی و حصول اهداف تعیین شده بسیار موثر خواهد بود.
وی تصریح کرد: مرحوم آقای امیرعبداللهیان هر چند در سطح منطقهای و بین المللی به چهرهای متفاوت از آقای ظریف وزیر خارجه اسبق شناخته میشدند، اما در دوره وزارت خود الگوی رفتاری بسیار فعال و تعاملگرا از خود نشان دادند که در واقع از مقطعی در ماههای اخیر انتظار میرفت ایران به بهره برداری لازم از این سطح از سرمایه گذاری فعالانه آقای امیر عبداللهیان به ویژه در سطح منطقهای برسد اما متاسفانه با این حادثه ناگوار با فقدان ایشان مواجه شدیم.
این کارشناس حوزه سیاست خارجی افزود: هر چند آقای باقری در دوره معاونت سیاسی هویت جدیدی از نوع کارگزاری خود را نشان دادند که متفاوت از انتظارات قبلی و همسو با حرکت وزیرخارجه فقید ایران است، اما مسلما ایجاد شتاب و تاثیرگذاری بر این حرکت نیازمند زمان و صرف انرژی فعالانه از سوی آقای باقری خواهد بود. به عبارت دیگر فقدان آقای امیرعبداللهیان ضایعهای است که امیدوارم به ویژه در سطح منطقهای جبران شود. در حالی که در سطح تعامل با غرب و روند مذاکرات هستهای با توجه به نقش آفرینی آقای باقری از گذشته، به ویژه سیاستهای کلان سیاست خارجی فرانهادی بوده، احتمال وقفه طولانی بسیار کم است.
عابدی در پاسخ به این سوالی درباره مقصران حادثه بالگرد رییس جمهور، گفت: درباره حادثه رخ داده برای بالگرد حامل رییس جمهور ایران و هیات همراه محتمل ترین سناریو، همان رخداد ناشی از شرایط جوی و عدم تناسب بالگرد انتخابی است. با این حال برخی جوانب باعث میشود احتمال سناریوهای دیگر را هم در نظر داشت.