رئیس کل محاکم تهران:
سند تحول و تعالی قوه قضاییه روش نوین برای انجام تکالیف دستگاه قضایی است
نشست هم اندیشی شورای معاونان رئیس کل دادگاههای عمومی و انقلاب تهران با حضور رئیس کل، معاونان و مدیران قضایی ستادی، سرپرستان و جانشینان مجتمعهای قضایی ۲۴گانه تهران بزرگ در فضای علمی و تخصصی برگزار شد.
به گزارش ایلنا، ربیع اله قربانی در نشست هم اندیشی شورای معاونان رئیس کل دادگاههای عمومی و انقلاب تهران، با اشاره به شعار سال ۱۴۰۳ که توسط مقام معظم رهبری به نام سال "جهش تولید با مشارکت مردم" نامگذاری شده است، گفت: شعار سال راهبرد اصلی و اساسی کشور است و تکلیف شرعی، ملی و قانونی ماست که باید از تمام ظرفیتهای دستگاه قضایی به ویژه در محاکم تهران برای تحقق عینی آن استفاده کنیم.
رئیس کل دادگاههای عمومی و انقلاب تهران در جمع سرپرستان مجتمعهای قضایی تهران افزود: باید به بهترین شکل ممکن در حوزه مدیریتی خود از سرمایههای مردم که وارد عرصه تولید و اشتغال شده حفاظت و صیانت لازم را به عمل آوریم.
سند تحول و تعالی قوه قضاییه روش نوین جهت انجام تکالیف دستگاه قضایی است
وی در ادامه بیان کرد: باید براساس منویات مقام معظم رهبری و فرمایشات رئیس قوه قضاییه در تحقق اجرایی و عملی سیاستهای دستگاه قضایی و تکالیفی که قوه دارد به روشهای نوین از سند تحول و تعالی قوه قضاییه بهره گیریم.
رئیس کل محاکم تهران گفت: سند تحول قضایی، روشهای نوینی برای تحقق اهداف قوه قضاییه را نشان میدهد، که انتظار میرود مدیران محاکم تهران نسخه بروز رسانی شده آن را به طور کامل مطالعه کرده و با سرلوحه قرار دادن آن، در عمل کرد عینی داشته باشد.
قربانی اظهار کرد: یکی از قابلیتهای سند تحول و تعالی دستگاه قضایی، قابلیت ارتقا و اصلاح آن است که باید با پیشنهادهای سازنده و خلاقانه مرتبط با اهداف سند تحول بر ارتقا کاربردی این سند بیفزاییم.
رئیس کل دادگاههای عمومی و انقلاب تهران خطاب به سرپرستان مجتمعهای قضایی شهر تهران گفت: برای موفقیت بیشتر و خروج از یکنواختی در کار مدیریتی و الگوی کار رفتاری و مدیریتی خود به این سند تسلط کامل داشته باشید و برنامهها و تصمیم گیریها هم منطبق با مفاد این سند باشد.
از لحاظ آماری در سال گذشته عملکرد مطلوبی داشتیم
رئیس کل دادگاههای عمومی و انقلاب تهران در این جلسه ضمن قدر دانی از مجموعه مدیران و همکاران قضایی و اداری در دادگاههای عمومی و انقلاب تهران گفت: در سال گذشته علیرغم همه کاستیها و مشکلات و عدم تناسب بین حجم ورودی پروندهها با تعداد شعب و کمبود نیروی قضایی و اداری از لحاظ آماری عملکرد مطلوب و رو به رشدی داشتیم.
کاهش اطاله دادرسی و تکریم ارباب رجوع از مهمترین تکالیف مدیران محاکم تهران است
وی افزود: عصاره مدیریت سرپرستان مجتمعهای قضایی در مدیریت محاکم نمود پیدا میکند و هیچوقت نمیتوانیم اینها را از هم تفکیک کنیم، چون برآیند تدابیر قضایی و نظارتی مدیران مجتمعهای قضایی به عنوان مدیریت کل محاکم نشان داده میشود.
قربانی خطاب به سرپرستان مجتمعهای قضایی اظهار کرد: وقت خود را برای اصل تعهدات و تکلیفی که برعهده ماست، به منظور کاهش اطاله دادرسی، صدور آرا متقن، افزایش انگیزه همکاران و تکریم ارباب رجوع بکار گیرند. همچنین از پرداختن به امور فرعی و حاشیه سازی و پرداختن به حواشی به شدت خودداری شود.
شناسایی و معرفی نیروهای توانمند و کارآمد در مجتمعهای قضایی شهر تهران
رئیس کل دادگاههای عمومی و انقلاب تهران گفت: انتظار داریم مجموعه سرپرستان مجتمعهای قضایی نیروهای شایسته و توانمند در حوزه مدیریتی خود را معرفی و اعلام کنند، تا مدیریت قضایی محاکم و استان بتواند در به کارگیری نیروهای قوی و کارآمد بهتر عمل کند.
تاکید بر اجرای دستورالعمل حفظ کرامت و ارزشهای انسانی قوه قضاییه در محاکم تهران
قربانی در این نشست بر اجرای دستورالعمل حفظ کرامت و ارزشهای انسانی در قوه قضاییه تأکید کرد و گفت: باید در اجرای این دستورالعمل توجه بیشتری شود، از لحاظ محتوایی این دستورالعمل را مرور و بازخوانی کنیم. شیوهها و معیارهای این دستورالعمل را شناسایی و تدوین کنیم که در ارزیابی عملکرد همکاران برای تشویق و ارتقا بکار برده شود.
از ظرفیت مدیران دفاتر کل در مجتمعهای قضایی بیشتر باید استفاده شود
وی بیان کرد: مدیران دفاتر کل ظرفیت بسیار خوبی در همهی مجتمعهای قضایی هستند و نظرات و تدابیر آنها برای مجموعه کارکنان اداری بسیار موثر است. بازدید مستقیم و غیرمستقیم از شعب، نظارت برکارکنان و آموزش همکاران، شناسایی و معرفی کارکنان تلاشگر اداری به مدیریت مجتمع از جمله مهمترین مطالباتی است که از مدیران دفاتر کل میرود و انتظار داریم عملا در مدیریت مجتمعها به کار گرفته شود.
تشکیل شناسنامه عملکرد برای شعب و مجتمعهای قضایی تهران در راستای اهداف سند تحول قضایی
رئیس کل دادگاههای عمومی و انقلاب تهران گفت: در راستای اهداف راهبردی عملیاتی سند تحول و تعالی، هر مجتمع و شعبه قضایی نیاز به شناسنامه دارد، باید در راستای مدیریت بهتر و کنترل اطاله دادرسی، معاونت نظارت و ارزیابی محاکم با همکاری مدیران مجتمعهای قضایی، شناسنامه عملکرد برای مجتمع تحت تصدی و شعب قضایی هر حوزه را تهیه و تدوین کنند، تا ضمن تقویت نظارت و شناسایی نقاط قوت و ضعف بتوان بر چالشهای مدیریتی و آسیبهایی که از لحاظ نیروی انسانی، نوع پروندهها وجود دارد اشراف بیشتری داشت و در رفع آنها تلاش کرد.
شناسایی نیازمندیهای آموزشی در جهت تقویت دانش قضایی و بنیه علمی پرسنل
رئیس کل محاکم تهران بیان کرد: مجموعه قضایی یک نهاد علم محور است و همه همکاران قضایی و اداری بایستی عالم و عامل به مسائل حقوقی باشند که عقلانیت، معنویت و عدالت در دستگاه قضایی به بهترین شکل نمود عینی داشته باشد.
وی گفت: نیازمندیهای آموزشی همکاران قضایی و اداری باید در بطن شعب شناسایی و توسط خود همکاران شعب به مدیریت مجتمع و ستاد محاکم منعکس و ارائه شود که سرپرستان مجتمعهای قضایی و مدیریت محاکم بتوانند در همین راستا به صورت کاربردی با برنامه ریزی و برگزاری جلسات آموزشی و نشستهای قضایی هدفمند در جهت تقویت دانش قضایی و بنیه علمی پرسنل بصورت منظم تلاش کنند.
تشویق قضات و کارکنان در راستای اجرای سند تحول قضایی به صورت مستمر در دستور کار باشد
قربانی اظهار کرد: برای عملیاتی شدن همه اهداف سند تحول قضایی، بخصوص کنترل اطاله دادرسی و پویایی بیشتر مجتمعهای قضایی همواره باید تشویق قضات و کارکنان به صورت مستمر و هدفمند در اولویت سرپرستان مجتمعهای قضایی باشد.
ایجاد دبیرخانه پروندههای مهم یک امر ضروری در ستاد محاکم و مجتمعهای قضایی است
رئیس کل دادگاههای عمومی و انقلاب تهران در این نشست با تاکید بر ایجاد دبیرخانه پروندههای مهم با محوریت معاونت نظارت و ارزیابی محاکم در مجتمعهای قضایی تهران گفت: باید مدیران مجتمعهای قضایی با تدبیر لازم و شناسایی و رصد پروندههای مهم در حوزههای حقوقی و کیفری، این دبیرخانه را ایجاد کنند و سازوکاری اندیشیده شود که همکاران بتوانند در راستای تسریع در رسیدگی این نوع پرونده ها، آنها را به این دبیرخانه گزارش دهند.
ایجاد واحد پالایش دادخواست و کیفرخواست بسیار مهم و از ورودیهای نابجا جلوگیری بعمل میآورد
رئیس کل محاکم تهران به ضرورت ایجاد و تقویت واحد پالایش دادخواست و کیفرخواست قبل از ارجاع پروندهها در مجتمعهای قضایی پرداخت و گفت: راه اندازی واحد پالایش دادخواست و کیفرخواست بسیار مهم و کاربردی هستند و اگر چنین ساختاری در مجتمعهای قضایی ایجاد و تقویت شود، از ارجاع پروندههای دارای نقص شکلی خودداری میشود و این نوع پروندههای ناقص قبل از ثبت اعاده میشود و نهایتاً سبب افزایش کیفیت دادرسی و کاهش مراجعات مردم به دستگاه قضایی خواهد شد و انتظار داریم سرپرستان مجتمعها در بکارگیری کارمندی عالم و با انگیزه و نظارت مستمر بر این واحد دقت لازم را به عمل آورند.
همه شعب اجرای احکام مجتمعهای قضایی شهر تهران باید از " سامانه ستاد "استفاده کنند
قربانی در ادامه در راستای استفاده از سامانه ستاد در شعب اجرای احکام مدنی در محاکم تهران افزود: در راستای دستورالعمل مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضاییه زمینه استفاده از سامانه ستاد (سامانه تدارکات دولت) که اجرای مزایدهها را بصورت آنلاین فراهم میکند در همه شعب اجرای احکام مدنی در مجتمعهای قضایی شهر تهران فراهم شده است و پیرو دستوری که قبلاً صادر شده باید همه مجتمعهای قضایی شهر تهران از سامانه ستاد استفاده کنند، مگر در موضوع کالاهایی که سریع الفساد هستند یا موارد خاص؛ و نیز در همه مجتمعهای قضایی باید در انجام مزایدهها نماینده دادستان حضور داشته باشد.
استفاده از سامانه سهام جهت جلوگیری از اطاله اجرای احکام موکول به حضور محکوم له نباشد
رئیس کل دادگاههای عمومی و انقلاب تهران در ادامه تاکیدات بر استفاده از فناوریهای نوین در دستگاه قضایی به سامانه سهام (سامانه هوشمند استعلامات مالی قوه قضاییه) اشاره کرد و گفت: به منظور تسریع در استعلامات نسبت به وضعیت مالی اشخاص محکوم علیه از سامانه هوشمند استعلامات مالی قوه قضاییه (سهام) استفاده شود با بررسی و ارزیابی به عمل آمده که ما در ستاد محاکم انجام دادیم مشخص شد که هر واحد قضایی که بیشتر از سامانه فوق استفاده کرده اند، ترافیک حضور مردم به واحدهای اجرای احکام کمتر و پاسخگویی به مراجعان بیشتر شده است؛ و لذا استعلام غیرالکترونیک در صورتی مجاز است که اطلاعات مورد نیاز از طریق سامانه سهام در دسترس نباشد و یا در سامانه سهام اختلال ایجاد شود و استفاده از سامانه سهام جهت جلوگیری از اطاله اجرای احکام موکول به حضور محکوم له نباشد.
هر شعبه حقوقی، یک دادورز متناظر بایستی در اجرای احکام مدنی داشته باشد
رئیس کل محاکم تهران گفت: در اجرای احکام مدنی یک مطالبه در دستور کار بوده است، که هر شعبه حقوقی در راستای پاسخگویی مناسب به مراجعین، یک دادورز متناظر بایستی در اجرای احکام مدنی داشته باشد که ارباب رجوع تکلیف خود را در مراجعه به دادورز مربوطه بداند و طبق بررسی و ارزیابی بعمل آمده و گزارشهای کمی و کیفی در هر واحد اجرای احکام که اجرا شده نتیجه موفق داشته است و انتظار میرود این مهم تا رسیدن به نتیجه مطلوب در دستور کار سرپرستان و مدیران واحدهای اجرای احکام مدنی باشد.
رئیس کل دادگاههای عمومی و انقلاب تهران در پایان این نشست بیان کرد: دادگستری کل استان تهران و شهر تهران از هر جهت در سطح کشور الگو و نمونه است، لذا این الگو بودن را باید به شکلی نمایش و ارائه دهیم که سیاستهای مدیریتی مورد بهره برداری برای کل کشور باشد.
در این جلسه محمد ملایی معاون قضایی و اجرایی رئیس کل دادگاههای عمومی و انقلاب تهران، به ارائه گزارشى جامع و مقایسهای از عملکرد کمی و کیفی از مجتمعهای قضایی تهران در سال ۱۴۰۲ پرداختند.
در ادامه جلسه مهدی رضایی امین معاون قضایی رئیس کل دادگاههای عمومی و انقلاب تهران در امور نظارت و ارزیابی به تشریح برنامه اجرایی و عملیاتی بومی شده ویژه محاکم تهران در سال ۱۴۰۳ پرداختند.
معاون قضایی رئیس کل دادگاههای عمومی و انقلاب تهران در امور نظارت و ارزیابی در تشریح و ضرورت اجرایی برنامه عملیاتی ۱۴۰۳ محاکم تهران در این جلسه گفت: برنامه اجرایی فوق با محوریت کاهش اطاله دادرسی، تکریم ارباب رجوع و تعیین تکلیف پروندههای مسن و معوق در راستای برنامه ابلاغی دادگستری استان و تاکیدات رئیس کل محاکم، تنظیم و تدوین شده است، که انتظار میرود با تدبیر و نظارت مدیران مجتمعها بتوان به اهداف عملیاتی آن در سال جاری دست یابیم.
در این جلسه، معاونان و مدیران ستادی محاکم، مدیران و سرپرستان مجتمعهای قضایی تهران در حضور ربیعاله قربانی، رئیس کل دادگاههای عمومی و انقلاب تهران، دیدگاهها، نظرات، انتقادات و پیشنهادها خود را در راستای سیاستها و برنامههای تحولی محاکم و برنامه ابلاغی دادگستری استان ارئه دادند.