در نشست واکاوی آخرین تحولات فلسطین و محور مقاومت مطرح شد؛
اسداللهی: اسرائیل از توافق ایران و عربستان عصبانی است/ جابری انصاری: انقلاب اسلامی به گروههای مقاومت فلسطین یاد داد متکی به خود باشند
نشست واکاوی آخرین تحولات فلسطین و محور مقاومت با حضور مسعود اسداللهی و حسین جابری انصاری در موسسه اطلاعات برگزار شد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، مسعود اسداللهی کارشناس مسائل منطقه بعدازظهر دوشنبه در نشست واکاوی آخرین تحولات فلسطین و محور مقاومت که صبح امروز در روزنامه اطلاعات برگزار شدگفت: تحولی که به واسطه انتخابات اخیر در اسرائیل رخ داد این بود که افراطیترین کابینه اسرائیل روی کار آمد که در طول تاریخ بیسابقه است و مقامات سابق و فعلی اسرائیل نیز روی کار آمدن دولت فعلی تل آویو را زنگ خطری برای فروپاشی آن رژیم مطرح کردند و این امر مهم و عجیبی است.
وی افزود: اسرائیل قانونی اساسی ندارد چرا؟ زیرا دو جناح چپ و راست که تشکیل دهنده و موسس این رژیم، تعاریف بسیار متفاوتی از تشکیل رژیم اسرائیل دارند. از سال ۱۹۴۸ میلادی تا به الان ۴ دوره سیاسی را میتوان تقسیم بندی کرد تا بتوانیم از شکاف اجتماعی عمیق ایجاد شده در اسرائیل تحلیل بهتری داشته باشیم.
وی ادامه داد: دوره اول مربوط به تسلط جریان چپ رژیم صهیونیستی است جنگهای زیادی اتفاق افتاد و پیروزیهای بزرگی را نصیب رژیم صهیونیستی شد و البته موج گسترده اخراج فلسطینیان هم به دست همین جریان چپ اتفاق افتاد.
کارشناس بینالملل در ادامه تصریح کرد: در دوره دوم، چرخش نخبگان سیاسی در رژیم صهیونیستی را شاهد هستیم که ۲۴ سال هم ادامه پیدا کرد و تحولات مهمی هم در این دوره اتفاق افتاد.
در ادامه اسداللهی گفت: دوره سوم را میتوان تا انتخابات اخیر آن رژیم دانست، در این دوره سلطه احزاب راست را شاهد بودیم و از آن پس جریان چپ دیگر تبدیل به یک حرکت نخبگانی در سطح دانشگاهها و اندیشکدههای فکری و تحلیلی شد و دیگر قدرت اجرایی و سیاسی ندارد.
وی افزود: پس از آن، جریان راست که دیگر با کنار گذاشتن جریان چپ، قدرت را در اختیار داشت به دو دسته راست سیاسی و راست مذهبی تقسیم شدند. جریان راست سیاسی افرادی هستند که یهودیت برای آنها صرفاً یک قومیت است و چندان تصمیم گیری های آنها بر اساس مذهب نیست. جبهه مقابل آنها نیز جریان راست مذهبی هستند که موضوعات مذهبی برای آنها بسیار مهم است و در ساختار سیاسی رژیم صهیونیستی تا به امروز رقابت عمده میان این دو جریان است.
اسداللهی گفت: دولت تشکیل شده فعلی اسرائیل به ریاست نتانیاهو بسیار عجیب است. اولویتهای اصلی نتانیاهو، ایجاد ائتلاف منطقهای و بینالمللی برای حمله به ایران است چرا که ایران را تهدید اصلی رژیم صهیونسیتی میداند. نتانیاهو میخواهد تمام توجهات را به سمت خارج بکشاند، اما دو فرد تاثیرگذار در کابینه وی که بسیار هم قدرتمند هستند تمام تلاش خود را میکنند که فلسطینیان را تحت فشار قرار دهند و به موضوعات داخلی آن رژیم بیشتر توجه دارند، بنابراین دولت فعلی در درون خودش هم دچار اختلاف است.
وی افزود: برگزاری ۵ انتخابات زودهنگام در رژیم صهیونیستی به معنای عدم ثبات در شرایط سیاسی داخلی رژیم صهیونیستی است و در واقع هیچ دولتی نتوانسته دوره چهار ساله خود را به اتمام برساند.
غرب با مطرح کردن این موضوع که از رژیمی دموکراتیک در غرب آسیا حمایت میکند و نه از یک دولت یهودی، توانسته افکار عمومی را مجاب کند، اما این رویکرد غربیها توسط جریان چپ در اسرائیل میتواند محقق شود نه به دست جریانات راستگرای افراطی آن.
اسداللهی تصریح کرد: نتانیاهو رکورددار نخست وزیری در اسرائیل است و به طور عمده حزب دموکرات آمریکا با راستگرایان اسرائیل و حزب جمهوری خواه با راست گرایان آن کشور روابط خوبی دارد. در یک ماه اخیر که تحولات زیادی را در رژیم صهیونیستی شاهد هستیم، اختلافات بیسابقهای را میان آمریکا و آن رژیم هم میبینیم، به نحوی که دولت بایدن با دولت فعلی رژیم صهیونسیتی مخالف است و قصد همکاری با آنها را ندارد.
این کارشناس مسائل منطقه گفت: جناح مذهبی و تندروی حاکم بر رژیم صهیونیستی اهمیت و اعتباری برای افکار عمومی جهانی قائل نیستند و تحولات اخیر در رژیم صهیونیستی تهدید جدی برای مقامات تلآویو و فرصتی مناسب برای ایران است.
وی افزود: اسرائیل از توافق ایران با عربستان عصبانی است و احتمال دارد اقداماتی علیه ایران انجام دهد. رژیم صهیونیستی نمیتواند به تنهایی به ایران حمله نظامی کند، زیرا توان آن را ندارد.آنها میخواستند ابتدا ایران را هدف قرار دهند و پس از پاسخ ایران به آنها، از منظر آنها آمریکا مجبور بود برای دفاع از رژیم صهیونیستی وارد جنگ با ایران شود و این موضوع زمانی محقق میشد که آمریکا از پایگاههای نظامی خودش در ۸ کشور منطقه استفاده کند. اما باید به این نکته دقت کنید که آمریکا و کشورهای غربی اولویت اول خود را موضوع جنگ اوکراین و شکست پوتین میدانند، بنابراین تمایلی به جنگ با ایران یا هیچ کشور دیگری ندارند. در موضوع جنگ با ایران، محاسبات آمریکا و غرب این است که جنگ با ایران میتواند ۷۰ الی ۸۰ درصد از صادرات نفت جهان را تحت الشعاع قرار دهد و بنابراین به نفع آنها نخواهد بود.
وی در ادامه تصریح کرد: پس از توافق میان ایران و عربستان تنها گزینهای که برای اسرائیل باقی مانده، جمهوری آذربایجان است. در تحولات اخیر شاهد دخالتهای رژیم صهیونیستی در آذربایجان هستیم و ممکن است همان اشتباهاتی که صدام مرتکب شد را الهام علیاف مرتکب شود.
اسداللهی گفت: روزنامههای رژیم صهیونیستی موضوعات بسیار مختلفی را در نقد تحولات و وقایع آن رژیم منتشر میکنند، در همین ارتباط سید حسن نصرالله دبیرکل حزبالله لبنان گفته بود که ماهی هزار صفحه از مطالب منتشر شده در روزنامههای رژیم صهیونیستی را مطالعه میکند و به نظر میآید که جهت شناخت بهتر آن رژیم خوب است که ما هم از رسانههای آن رژیم و مطالبی که منتشر میکنند استفاده کنیم و در اختیار علاقهمندان به بررسی بهتر و عمیقتر موضوع فسلطین و رژیم صهیونیستی قرار دهیم.
در ادامه حسین جابری انصاری معاون پیشین عربی و آفریقایی وزارت امور خارجه در این نشست گفت: ما در موضوع تحولات فلسطین با دو مساله در روزها و ماههای اخیر مواجه هستیم که یکی مرتبط با تحولات عمیق داخلی رژیم صهیونیستی و دیگری مرتبط با فلسطینیان است و آنچه که احتمالاً تحت عنوان انتفاضه جدید مطرح میشود. رژیم صهیونیستی چند دهه براساس یک تئوری ایجاد ملت یهود با جمع آوری آوارگان یهودیان سراسر جهان موجویت یافته است.
جابری انصاری افزود: شکافهای درونی رژیم صهیونیستی از ابتدای تأسیس، دو مورد است. یک شکاف، شکاف میان دین و دولت است و نحوه پیوند دین یهود با دولت اسرائیل که از ابتدا یک منازعه سیاسی بوده است. شکاف دوم، شکاف میان یهودیان شرقی تبار و غربی تبار است که در مراحل آغازین تأسیس این رژیم پُررنگتر بوده است.
وی افزود: شکاف بین دین و دولت در دهههای مختلف به شدت افزایش پیدا کرده و در واقع به مرور و با افزایش قدرت جریان راست ملی مذهبی، جریان تندرو این موضوع بیشتر شده است.
جابری انصاری تصریح کرد: شکاف عمده دیگر درون رژیم صهیونیستی شکاف جنگ و صلح است و این شکاف از ابتدای تأسیس رژیم وجود داشت، اما به مرور و با گذشت برخی اتفاقات و منازعات بین جریان چپ و راست در داخل آن رژیم تشدید شد. یکی از علل افزایش این شکافها در رژیم صهیونیستی، غلبه طیف راستگرا و تندرویی بود که در سرزمین های اشغالی توانست گفتمان چپ را به حاشیه براند و خود را مشرف بر اوضاع کند.
وی بیان افزود: از زمانی که رابین کشته شد، جریان چپ در رژیم صهیونیستی ناتوان شد و پس از آن تا به امروز منازعه بین دو جریان جدید راستهای تندرو و راستهای میانهرو آغاز شد و باید گفت میانهروها هم خروجیهای جریانهای راست و چپ هستند، اما آنچه که میتوان از غالب اعضای میانهروی رژیم صهیونیستی تعریف کرد این است که اکثریت از ریزش راست گراهای نزدیک به لیکود هستند.
جابری انصاری در ادامه گفت: در ائتلاف راستگرایان یک بخش آن طرفدران لیکود و بخشی هم صهیونیستیهای بسیار تندرو هستند و بخش مهم دیگر این ائتلاف هم جریان راست مذهبی است. جریان راست مذهبی رژیم صهیونیستی از ابتدا در خصوص تشکیل آن رژیم مخالفت داشت و آن را در تضاد با خواست و اراده خدا میداند.
وی تصریح کرد: پروندههای فساد سیاسی و اقتصادی نتانیاهو در سال های اخیر یکی از موضوعات دیگری است که باید به آن اشاره کرد، این فرد یک بازیگر سیاسی بدون ضابطه است و در سرکار گذاشتن بسیاری از بازیگران داخلی و خارجی نیز مهارت دارد.
موضوع دیگر، استقلال قوه قضایی رژیم صهیونیستی است که در آن رژیم این قوه همواره صاحب قدرت بوده و برای همین است که بحث اصلاح ساختار قضایی از سوی نتانیاهو کلید خورده است.
جابری انصاری در ادامه گفت: انتخابات اخیر بعد از چندین سال یک تمرکزی را بین ائتلاف راست ایجاد و نشان داد که دیگر پیروزی جریان راست ناپلئونی و نزدیک به جریان رقیب نیست.موضوعات و مشکلات اخیر این رژیم هم به دلیل بیشتر شدن شکاف میان دین و دولت در آن رژیم است.
وی تصریح کرد: مهمترین پیشران مساله فلسطین اشغال این سرزمین است و صهیونیستها نزد افکارعمومی و دیپلماسی طوری رفتار کردهاند که گویی مشکلی وجود ندارد و اگر مشکل و مسالهای درباره فلسطین است از سوی ایرانیان بوده است. مساله فلسطین از قبل پیروزی انقلاب بوده و تا زمانیکه حل نشود این مساله کماکان باقی خواهد ماند. اسرائیل برای تحریف واقعیت، مساله را به خارج متصل میکند و ماهم باید در نقطه مقابل از هرگونه رفتار و گفتمان سیاسی که کمک کند به سیاست آنها بپرهیزیم.
جابری انصاری در ادامه گفت: تا زمانیکه افقی برای حل مساله فلسطین دیده نشود باید این موضوع را پیگیری کرد. در دوران ابتدایی مبارزه، برخی فلسطینیان کوچ کردند و گفتند ارتشهای عرب منطقه به آنها کمک میکنند، در واقع آنها منتظر شدند که دیگران از خارج به آنها کمک برسانند.
وی افزود: بزرگترین کاری که انقلاب اسلامی ایران در موضوع فلسطین انجام داد این بود که ماهیگیری را به گروههای مقاومت یاد داد تا متکی به خود باشند و این هم در تئوری و هم در عمل اتفاق افتاد که همین هم موجب خشم رژیم صهیونیستی شده است.
وی درادامه گفت: عادت سیاستمداران این است که وقتی در داخل به چالش میخورند یک موضوع خارجی را مطرح میکنند، یک راه گشایش در رژیم صهیونیستی هم امروز صدور مشکل و بحران به خارج است، چرا که تداوم شکاف داخلی اسراییل، عملا به ضعف آن رژیم منتهی خواهد شد.
جابری انصاری افزود: شبیه این اقدام را ملک سلمان نسبت به جنگ یمن انجام داد که به دلیل موضوع بحران جانشینی، آن جنگ را آغاز کرد. اگر امروز شاهد توافق ایران و عربستان هستیم به این دلیل است که بحران جانشینی رفع شده است. مسأله دوم پیشروی ایران در منطقه است که از یک جهت تثبیت شده و عربستان بخشی از این پیشروی را پذیرفته است. در این لحظه تاریخی، عربستان ادامه جنگ یمن را تداوم فرسایش میداند و برداشتش این است که باید واقعیت را بپذیرد.
وی تصریح کرد: صحنه بعدی اتفاقات این است که رژیم صهیونیستی نیاز به صدور بحران دارد تا با جنگ با همپیمانان ایران در منطقه، موضوعات داخلی خود را سرپوش گذارد، اما آنچه مشخص است این هست که بحث انتفاضه در فلسطین لاجرم اتفاق خواهد افتاد.