خبرگزاری کار ایران

کنعانی‌ در نشست خبری:

به دیپلماسی پایبندیم/ کشورهای همسایه در مناسبات‌شان با اسرائیل، به حساسیت‌های ایران توجه کنند/ تبادلات پیام میان تهران و واشنگتن جریان دارد

به دیپلماسی پایبندیم/ کشورهای همسایه در مناسبات‌شان با اسرائیل، به حساسیت‌های ایران توجه کنند/ تبادلات پیام میان تهران و واشنگتن جریان دارد
کد خبر : ۱۳۳۷۵۶۳

سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: گرچه مذاکرات رسمی و علنی انجام نشده اما تبادلات پیام‌ها در کانال‌های دیپلماتیک جریان دارد و مقامات آمریکایی بارها تاکید کرده‌اند که کانال‌های دیپلماتیک برای ارتباط با ایران وجود دارد.

به گزارش خبرنگار ایلنا، ناصر کنعانی در نشست خبری صبح امروز ضمن تبریک میلاد مسعود و باسعادت حضرت ولی‌عصر(عج)، در پاسخ به این سوال که پاسخ مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی در خصوص قطعنامه ۵۳۳ باعث واکنش رژیم صهیونیستی شده است. آیا ایران از این قطعنامه برای دفاع از امنیت تاسیسات هسته‌ای ایران استفاده می‌کند، گفت: جمهوری اسلامی ایران برای دفاع از حقوق مردم ایران از همه ظرفیت‌های قانونی و همه فرصت‌هایی که در چهارچوب قوانین بین‌المللی وجود دارد، استفاده خواهد کرد. حفاظت از ظرفیت‌های هسته‌ای ایران در چهارچوب همین پیگیری‌ها صورت گرفته است. در ارتباط با قطعنامه‌ای که اشاره کردید، ایران در چهارچوب مکاتباتش با آژانس بارها و بارها به این قطعنامه استناد کرده است.

وی ادامه داد: در کنفرانس‌های مربوط به NPT  این موضوع مورد استناد هیات جمهوری اسلامی ایران بوده و حتی در کنفرانس‌های مرتبط با بازنگری مقررات NPT  در بند ۱۰۰ پیش نویس اجلاس، جمهوری اسلامی ایران این را مطرح کرد و در پیش نویس سند هم گنجانده شد اما کلیت سند مصوب نشد. علاوه بر این قطعنامه، قطعنامه ۴۴۴ مفادی در همین چهارچوب دارد و ایران بارها به این قطعنامه اشاره کرده است. 

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به این سوال که به نظر می‌رسد رویکرد تعاملی دیپلماسی ایران بسیار در هفته گذشته فعال بوده و شاهد سفر وزیر امور خارجه به ژنو بودیم، آیا چنین تعاملاتی می‌تواند مذاکرات برجام را احیا کند، گفت:  جمهوری اسلامی ایران به دیپلماسی پایبند است و پویایی دیپلماسی ما هم در همین چهارچوب است. ورود ایران به مذاکرات برای حل و فصل موضوع هسته ای که به انعقاد توافق برجام منتهی شد براساس اعتقاد و پایبندی ایران به موثر بودن دیپلماسی چندجانبه بوده و بر این مبنا وارد مذاکره و توافق شد. ولی توافق‌ها یک مسیر دو طرفه  است برای همه اعضایی که در آن چارچوب وارد مذاکره شده و توافق را امضا کردند. ایران بارها و بارها تأکید کرده که به روند مذاکره برای بازگشت مسئولانه و متعهدانه همه طرف‌ها از جمله دولت آمریکا به تعهداتش در چارچوب برجام پایبند است.

وی افزود: سفر گروسی به تهران ادامه مسیر دیپلماسی برای ایجاد مسیر بهتر و نزدیک‌تر جهت حل و فصل برخی اختلاف نظرهای فنی و تکنیکی در مناسبات ایران با آژانس بود که خوشبختانه به تفاهم‌های خوبی منجر شد و امیدواریم در صورت تکمیل این روند و اقدامات مسئولانه آژانس در اجرای تفاهمات زمینه برای حل و فصل اختلافات فنی فراهم شود و راه و بهانه از دست کسانی که این گونه موضوعات فنی را مانعی برای بازگشت به توافق می‌دانند این بهانه از دست آنها گرفته شود. ایران به مسیر دیپلماسی پایبند بوده و خواهد بود ولی مسیر دیپلماسی و توافقات مسیر دوجانبه است و باید بببینیم این پایبندی و التزام در طرف های مقابل وجود دارد یا خیر.

کنعانی در پاسخ به سوال خبرنگار ایلنا، مبنی بر اینکه خبرگزاری هاآرتص از انتقال ۹۲ محموله سلاح از اسرائیل به آذربایجان خبر داده است، واکنش جمهوری اسلامی ایران نسبت به این میزان دپوی سلاح در همسایه شمالی چیست، گفت: نمی‌توانم به اظهارات رسانه صهیونیستی استناد کنم و بر این اساس واکنش نشان دهم. توقعات و مواضع اعلام شده ما در خصوص کشورهای هسایه هم مشخص است که نسبت به تحرکات موذیانه و بی‌ثبات‌کننده رژیم صهیونیستی هشدار داده‌ایم و امیدوار هستیم کشورهای همسایه به مصالح عالیه و امنیت مشترک منطقه توجه داشته باشند و در مناسباتشان با رژیم به حساسیت‌های جمهوری اسلامی ایران هم توجه داشته باشند.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به این سوال که پیش‌بینی شما از نشست امروز شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی چیست، گفت:  نشست آژانس در چارچوب نشست‌های دوره‌ای است مسائل مربوط به ایران و طرح نکات مرتبط با ایران در نشست امروز آژانس است این هم در چارچوب موضوعاتی است که در برنامه‌های آژانس به صورت دوره‌ای مطرح می‌شود. نشست امروز صرفا مربوط به مسائل هسته‌ای ایران نیست و موضوعات دیگری در برنامه های آژانس قرار دارد.

کنعانی همچنین در پاسخ به این سوال که آیا تبادلات پیام در حوزه مذاکرات احیای برجام همچنان برقرار است، گفت: گرچه مذاکرات رسمی و علنی انجام نشده اما تبادلات پیام‌ها در کانال‌های دیپلماتیک جریان دارد و مقامات آمریکایی بارها تاکید کرده‌اند که کانال‌های دیپلماتیک برای ارتباط با ایران وجود دارد.  

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به این سوال که آیا در جریان سفر معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه تحولی در خصوص تنش پیش آمده در ماجرای حادثه سفارت این کشور در ایران صورت گرفته است، گفت:  این سفر برای شرکت در نشست سران گروه تماس جنبش عدم تعهد با موضوع جهان پس از کرونا انجام شده است. این سفر فرصت خوبی است که دیدار و گفت‌وگوهای دوجانبه با مقامات عالی جمهوری آذربایجان در خصوص روابط دو کشور و وضعیت جاری مناسبات فیمابین انجام شود. علاوه بر مشارکت در نشست مزبور آقای صفری سه دیدار مهم داشته است. معاون وزیر امور خارجه در این سفر با وزیر خارجه، دستیار رئیس جمهور در امور سیاست خارجی و معاون وزیر خارجه دیدار داشته است. در این نشست‌ها تحولات مرتبط با سفارت آذربایجان مورد بحث و گفت‌وگو قرار گرفته است. 

وی افزود:  در سفر آقای صفری توافق شده چارچوب قضایی برای همکاری‌های دو کشور فراهم شود. به طرف آذربایجانی تأکید شد کوتاه‌ترین مسیر برای رفع سوءتفاهم و بازگرداندن مسیر روابط به روند طبیعی خودش و آغاز مجدد فعالیت‌های سفارت آذربایجان حرکت در مسیر قضایی است و این مسئله از دیدگاه‌های سیاسی و مسائل تبلیغاتی به دور باشد. توافق شد طرفین در این خصوص گفت‌وگوهای خود را ادامه دهند. طرف ایرانی و آذربایجانی اذعان کردند که روابط دو کشور دشمنانی دارد و برخی طرف‌ها از وجود تنش و تشنج در مناسبات دوجانبه نفع می‌برند. توافق شد گفت‌وگوهای فنی ادامه یابد و هیات‌ها تبادل شوند. امیدواریم شاهد حل و فصل مسئله در مسیر گفت‌وگوهای دوجانبه باشیم.

کنعانی در پاسخ به این سوال که آیا شاهد نقش‌آفرینی کشورهایی در ارتباط ایران و آمریکا و ایران و عربستان هستیم، گفت:  در موضوع ایران و آمریکا که بحث صرفا بازگشت طرفین به توافق و رفع تحریم‌های ظالمانه موضوعیت دارد، نقش اساسی را اتحادیه اروپا و شخص آقای بوررل ایفا می‌کند و ما به نقش آفرینی ایشان احترام می‌گذاریم و همچنان این نقش را برای ایشان قائل هستیم. در موضوع ایران و عربستان نیز نقش اساسی را عراق دارد و همچنان هم علاقمند هستند تا این نقش آفرینی را ادامه دهند. 

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به این سوال که مقامات آمریکایی بارها تبادل پیام میان دو کشور را تکذیب کرده‌اند؛ چرا با توجه به این موضوع باز هم ایران بر انتقال پیام تاکید دارد، گفت: مقامات آمریکایی همزمان هم اعلام کرده‌اند که کانال‌های خودشان را دارند و آقای بوررل مسئول انتقال این پیام‌ها هستند. این سوال را باید از مقامات آمریکایی بپرسید که چرا پیام می‌فرستند و بعد تکذیب می‌کنند. 

کنعانی در پاسخ به این سوال که آقای امیرعبداللهیان در مصاحبه با CNN عنوان کرده‌اند که از پهپادهای ایرانی در جنگ اوکراین استفاده نشده است و این در حالی است که ایشان پیش از این صادرات پهپاد به روسیه را تائید کرده‌اند، در نتیجه صورت مساله چیست، گفت: از نظر ما مساله‌ای وجود ندارد بلکه مساله‌سازی وجود دارد. بارها و بارها اعلام شده که همکاری‌های ایران و روسیه محدود به همکاری‌های نظامی نیست، روابط ایران و روسیه در حوزه‌های مختلف جزو روابط عرفی و شناخته شده میان کشورها است و کسی نمی‌تواند ایران را به دلیل داشتن روابط با روسیه هرچند در موضوع نظامی متهم کند. ایران ماه‌ها پیش از آغاز جنگ پهپادهایی را به روسیه صادر کرده است اما روسیه هم اعلام کرده که از این پهپادها در جنگ استفاده نکرده است. همچنین ما جلسه‌ای را با هیات اوکراینی به میزبانی عمان برگزار کردیم تا سندهای آن‌ها را در خصوص حضور پهپادهای ایرانی دریافت کنیم که سندی ارائه نشد.      

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به این سوال که آیا در موضوع تبادلات زندانیان تحول جدیدی صورت گرفته است، گفت: بحث مبادله زندانیان متوقف شده اما دریچه امیدواری برای به نتیجه رسیدن این موضوع وجود دارد. 

کنعانی در پاسخ به این سوال که آیا با توجه به تائید موافقتنامه انتقال محکومان میان ایران و بلژیک تحول جدیدی در خصوص مبادله دیپلمات زندانی ایران در این کشور صورت گرفته است، گفت:  این موافقتنامه از مدت‌ها قبل در جریان بوده و انجام شده بود و روند طبیعی حقوقی خودش را طی کرده بود و آماده مبادله رسمی بین دو کشور بود متاسفانه با تحولات در داخل بلژیک و رویکرد سیاسی شاهد تعلیق اجرای این موافقتنامه بودیم. موافقتنامه انتقال محکومان بین ایران و بلژیک یک موافقتنامه عمومی و حقوقی و کاملا غیرسیاسی است و بین ایران و خیلی کشورها پیش از این امضا شده است.

وی ادامه داد: این موافقتنامه اختصاص به فرد خاصی ندارد. با اتفاق خوب در بلژیکی و رای دادگاه قانون اساسی بلژیک می‌توانیم بگوییم راه برای اجرای موافقتنامه باز شده است و ایران از این تحولات استقبال می‌کند. یک موافقتنامه عمومی است و به فرد خاصی مرتبط نیست ولی می‌تواند راجع به پرونده اسدی اثرگذار و کمک کننده باشد.

وی افزود: ما در ارتباط با دیپلمات بازداشت شده و زندانی شده در بلژیک بارها اعلام کردیم که اهتمام مراحل بازداشت بازجویی و تشکیل دادگاه و صدور حکم قضایی غیرقانونی و نقض فاحش مقرارت کنوانسیون وین بوده است. اعتراض رسمی و در مذاکرات اعلام کردیم که باید بدون قید و شرط آزاد و اعاده حیثیت و جبران خسارت شود. علاوه بر بلژیک به اتریش و آلمان مواضع خود را اعلام کردیم. با تحولی که رخ داده امیدواریم شاهد گشایشی در ارتباط با پرونده دیپلمات ایرانی در بلژیک باشیم.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز