رئیس سازمان انرژی اتمی:
ملاک عمل ایران، قانون اقدام راهبردی، پادمان و انپیتی است
معاون رییس جمهور در پاسخ به این پرسش که به عنوان رییس سازمان انرژی اتمی ایران از آنچه در جریان سفر مدیرکل آژانس به ایران رخ داد؛ رضایت دارید یا خیر؟ گفت: رضایت ما در این جمله نهفته است که باید تعاملات ما با آژانس مستمر باشد و اجازه ندهیم جریان مخرب صهیونیستی و تروریستی از روابط ما سوءاستفاده کرده و بهانههایی را ایجاد کند که با توسل به آنها به کشور فشار آورند.
به گزارش ایلنا، محمد اسلامی، در گفتوگویی رادیویی گفت: طبیعی است بر اساس توافق برجام که طرف مقابل به آن پایبند نیست، نمیتواند ملاک عمل ما باشد زیرا ملاک عمل جمهوری اسلامی ایران در اصل قانون اقدام راهبردی مصوب مجلس شورای اسلامی و لغو تحریمهای ظالمانه است.
وی تصریح کرد: ما مسئولیتها و فعالیتهای خود را مطابق قانون اقدام راهبردی انجام میدهیم؛ همچنین نکته مهم این است که اقدامات خود را بر اساس این قانون و در چارچوب پادمان و انپیتی انجام میدهیم و به آن متعهد هستیم در مقابل آنها با استاندارد دوگانه میخواهند این موارد را مغالطه کرده و جوّسازی راه بیاندازند.
رییس سازمان انرژی اتمی ایران ادامه داد: جوّسازیهای اخیر و موارد مورد اختلاف، حاصل تقابل نگاههای مختلف به این موضوع است، آنها میخواهند با فشار و زورگویی، ما به برجام عمل کنیم و در عینحال آنها به تعهدات خود عمل نکنند.
اسلامی با اشاره به نشست خبری روز گذشته خود که با همراهی رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی برگزار شد؛ گفت: روز گذشته اعلام کردیم به پادمان و انپیتی پایبند هستیم و آژانس بر عملکرد ما ارزیابی و نظارت دارد که این نظارتها باید در قالب چارچوبها و ملاحظات جمهوری اسلامی ایران انجام شود.
وی تصریح کرد: همانطور که در قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت آورده شده؛ آژانس مکلف است هر سه ماه یکبار به شورای حکام و هر شش ماه به شورای امنیت گزارش دهد و در این قطعنامه قید شده که کاهش تعهدات ایران برای گرفتن مزیت اقتصادی و تبادل و روانسازی تجارت و تبادلات مالی و پولی با دنیاست.
اسلامی خاطرنشان کرد: اگر قرار باشد که آنها تحریمها را رفع نکنند و ما مزیتی نداشته باشیم در نتیجه دلیلی ندارد که ما همچنان پایبند باشیم. کاهش تعهدات جمهوری اسلامی ایران هم در چارچوب برجام و طبق بندهای ۲۶ و ۳۶ انجام شده است.
اسلامی درباره موارد اتهامی مطرحشده علیه برنامه صلحآمیز هستهای جمهوری اسلامی ایران و نیز مکانهای ادعایی، بیان کرد: درباره این موارد پاسخ دادهایم، آژانس بینالمللی انرژی اتمی انتظار دارد که ما درباره این موضوع و گزارشهایی که ارسال کردهایم با آنها در تعامل بیشتر باشیم که باید تاکید کنم در خصوص این مساله تعامل داشته و خواهیم داشت و در سفری که معاون آقای گروسی در روزهای آینده به ایران خواهد داشت، معاونان بنده و سایر مسئولان مرتبط این موضوع را پیگیری خواهند کرد.
اسلامی درباره موارد ادعایی و جنجالی در مورد ذرات اورانیوم ۸۴ درصدی، گفت: در خصوص این مورد در گزارش آژانس به شورای حکام مواردی قید شده بود و آنجا نیز به صراحت نوشتهاند که ذرات ۸۴ درصد را مشاهده کردهاند ولی با توجه به بررسیهای مجدد و بازرسیهایی که انجام شد و نیز با تعاملی که صورت گرفت، مقرر شد که ملاک عمل اندازهگیری میزان ذخیرهای که از خط تولید احصاء شده، باشد.
وی افزود: در مخازنی که به صورت فعال در جریان است و طبق پادمان، آژانس بر کل فرایند آن نظارت دارد؛ غنیسازی بالای ۶۰ درصد اتفاق نیفتاده است و عملا این موضوع را بسته شده اعلام کردهاند. موضوع ذرات اورانیوم ۸۴ درصد بسته شده و تکلیف آن مشخص است.
وی با اشاره به بیانیه مشترک ایران و آژانس گفت: این بیانیه در ۳ بند تدوین و به صراحت به این موارد اشاره شده است.
رییس سازمان انرژی اتمی ایران درباره فشارهایی که رسانههای غربی میآورند، گفت: این فشارها را باید نتیجه جریان صهیونیستی دانست؛ آنها از سفر آقای گروسی ناخرسند و ناراحت هستند و بهصورت تشدید شده به وی فشار میآورند. طبیعی است که در اثر عصبانیت از سفر مدیرکل آژانس به ایران فشارهای رسانهای وارد کنند. شب گذشته همزمان با رسیدن آقای گروسی به فرودگاه وین سعی کردند با سئوالات افراطی از سخنان وی، نکات و کلماتی برای جنجالآفرینی دربیاورند که موفق نشدند.
وی درباره روند برگزاری مذاکرات فنی بین ایران و آژانس توضیح داد: مذاکرات فنی در جریان بوده و تعاملات بین بازرسی و سیستم مدیریتی با آژانس وجود دارد. این روند در ۲ ماه گذشته برقرار بوده و اکنون نیز ادامه دارد تا بتوان موارد را یکی پس از دیگری مختومه کند.
اسلامی در پاسخ به این پرسش که آیا به عنوان رییس سازمان انرژی اتمی ایران از آنچه در جریان این سفر رخ داد؛ رضایت دارید یا خیر؟؛ گفت: رضایت ما در این جمله نهفته است که باید تعاملات ما با آژانس مستمر باشد و اجازه ندهیم جریان مخرب صهیونیستی و تروریستی از روابط ما سوءاستفاده کرده و بهانههایی را ایجاد کند که با توسل به آنها به کشور فشار آورند.
معاون رییس جمهور درباره افزایش بازرسیها از برخی سایتها نظیر فردو و... توضیح داد: بازرسی در چارچوب انپیتی و پادمان بوده و بر اساس توافق مشخص میشود که بازرسیها با چه ضریبی انجام شود. هرجا که فرایند غنیسازی وجود دارد و تولید مواد هستهای صورت میگیرد، بر اساس ضوابطی مشخص، آژانس باید از آنها بازرسی کند. تعداد و چگونگی بازرسیها بر اساس توافق است، آنچه در گذشته انجام شده اکنون نیز در حال انجام است. ما نگفتهایم که بازرسیها بیشتر شود بلکه بازرسیها بر اساس برنامه است.
رییس سازمان انرژی اتمی ایران تاکید کرد: نکته مهم این است که اقدامات ما محاسبه شده است و باید روند نگرانسازی آژانس از سوی صهیونیستها که بهطور مرتب و روزانه با انتشار اطلاعات کاذب صورت میگیرد را مهار کنیم؛ تا بدینگونه آژانس را تحت فشار قرار ندهند.