کنعانی در نشست خبری:
ایران زیر فشار نه مذاکره میکند و نه امتیاز میدهد/ غربیها برای تلاش در مسیر احیای برجام منتی بر سر ایران نگذارند
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان عنوان کرد: مواضع ایران در بحث برجام روشن و مشخص است، ایران به تعهدات خود در برجام عمل کرد اما دولت خاطی و کشورهای اروپایی به تعهدات خود عمل نکردند. نیاز طرفین به برجام مهم است و دولتهای غربی باید دقت کنند که نیاز طرف غربی کمتر از ایران نیست و نباید برای تلاش در مسیر احیای برجام منتی بر سر ایران بگذارند.
به گزارش خبرنگار ایلنا، ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان صبح امروز در نشست خبری هفتگی خود در پاسخ به سوالی در خصوص صحبتهای اخیر مقامات آمریکا پیرامون مذاکرات احیای برجام و تناقضهایی که در رفتار و سخنان آنها مشاهده میشود، گفت: تناقض رفتاری و گفتاری در میان مقامهای آمریکایی چیز جدیدی نیست، همین تناقض رفتاری و عدم عمل به تعهدات بود که مانع بهرهبرداری جمهوری اسلامی ایران از منافع برجام شد و راهکارهای بینالمللی را برای حل مشکلات و منازعات مورد تشکیک قرار داد. مقامهای آمریکایی میدانند که ایران زیر فشار و با تهدید نه حاضر به مذاکره است و نه امتیاز خواهد داد. مذاکره و توافق منطق خودش را دارد.
وی ادامه داد: مواضع ایران در بحث برجام روشن و مشخص است، ایران به تعهدات خود در برجام عمل کرد اما دولت خاطی و کشورهای اروپایی به تعهدات خود عمل نکردند. نیاز طرفین به برجام مهم است و دولتهای غربی باید دقت کنند که نیاز طرف غربی کمتر از ایران نیست و نباید برای تلاش در مسیر احیای برجام منتی بر سر ایران بگذارند.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی در رابطه با تلاش برای اخراج ایران از کمسیون مقام زن سازمان ملل، گفت: جمهوری اسلامی ایران در ارتباط با اقدامات غیرقانونی تعداد مشخصی از دولتهای غربی علیه جمهوری اسلامی ایران به بهانه تحولات داخلی کشور ما مواضع خود را همواره رسماً اعلام کرده است.
کنعانی در پاسخ به این سوال که هرگونه سوءاستفاده از تحولات داخلی جمهوری اسلامی ایران برای اعمال فشار سیاسی علیه کشور ما محکوم و غیرقابل قبول است، گفت: در ارتباط با موضوع کمسیون حقوق زن، ایران با کسب ۴۳ رأی از ۵۴ رأی به عضویت این کمیسیون درآمده است اما اکنون کشورهای غربی تلاششان این است که با اعمال فشار علیه کشورها ایران را از کمیسیون خارج کنند.
وی یادآور شد: این اقدام آمریکا قبل از اینکه علیه ایران باشد، علیه رأی مستقل کشورهای عضو است در حقیقت حرکت آمریکا حق رأی کشورها را کمارزش و بیاعتبار میکند. اگر آمریکا و کشورهای همسو موفق به چنین اتفاقی شوند، یک اقدام علیه رأی کشورهای مستقل محسوب میشود. چنین روندی نه به ارتقاء موضوع حقوق بشر در دنیا کمک میکند نه به پیشبرد سازوکارهای حقوق بشری در دنیا. این اقدام اگر انجام شود به کارآمدی سازوکارهای حقوق بشری بینالمللی خدشه جدی وارد خواهد کرد. جمهوری اسلامی ایران در تلاش است با استفاده از تمام ظرفیتهای خود از این اقدام جلوگیری کند.
کنعانی در رابطه با روند مذاکرات و تلاش برای احیاء روابط میان ایران و عربستان و همچنین نقشآفرینی یک شبکه منتسب به عربستان عنوان کرد: ما بهبود مناسبات جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی را هم در راستای منافع مشترک دوجانبه هم در چارچوب منافع منطقهای میدانیم. نکته مورد توجه عمل به تعهدات و توافقاتی است که پیش از این مورد بحث قرار گرفته؛ به عقیده ما اکنون زمینه برای اجرای توافقات گذشته برای تکمیل مذاکرات مهیا است.
وی ادامه داد: در ارتباط با این رسانهای که اشاره کردید کاملاً روشن است اقدام جمهوری اسلامی ایران در این زمینه قانونی و حقوقی است، اقداماتی در این رابطه صورت گرفته و در زمان مناسب اطلاعرسانی صورت خواهد گرفت و برخورد مناسب هم با این شبکه، هم با کشور میزبان این شبکه و هم با حامی یا حامیان مالی این شبکه صورت خواهد گرفت.
سخنگوی وزارت خارجه کشورمان در پاسخ به سوالی در خصوص روند اجرایی شدن توافق ۲۵ ساله چین که قرار بود از ابتدای ۲۰۲۲ آغاز شود، گفت: رابطه جمهوری اسلامی ایران با کشور چین یک رابطه کاملا رو به رشد و نمونه خوبی از همکاری دو کشور در یک رابطه دوجانبه است.
وی افزود: ما با یک واقعیتی مواجه هستیم و آن اینکه تحریمهای همهجانبه واقعیتی است که امکان همکاریهای دوجانبه متعارف به صورت علنی را با مشکل مواجه میکند. اما رایزنی با کشور چین در جریان است، توسعه روابط دو کشور در دستورکار دو کشور است، آمار و ارقام از مبادلات دو کشور هم وجود دارد اما تحریم های آمریکا مانع از علنی کردن جزئیات همکاریها با کشورهاست که تعاملات و روابط میان ایران و چین هم از این جمله روابط است.
کنعانی در رابطه با سفر نخست وزیر عراق به تهران و پیگیری حل مسائل مرزی میان دو کشور، ابراز داشت: سفر آقای السودانی نخست وزیر عراق به تهران سفر مهمی بود که در پی دعوتی که از ایشان شد، صورت گرفت، در این سفر گفتوگوهای پرثمر و مفیدی به ویژه در چارچوب همکاریهای اقتصادی میان دو کشور مطرح شد. در این سفر در مورد مسأله امنیت مرزها هم گفتوگو و رایزنی صورت گرفت و دغدغههای ما مطرح شد. خوشبختانه خبرهای خوبی اخیرا شنیدهایم که نیروهای ارتش دولت مرکزی عراق در مرز میان دو کشور مستقر شدهاند.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوالی درباره سفر رئیس رژیم صهیونیستی به بحرین گفت: موضع ما در ارتباط با رژیم صهیونیستی و هم روند عادی سازی که با فشار آمریکا در منطقه رخ داد و برخی از دولت های عربی و اسلامی منطقه در چنین شرایط به عادی سازی روابط سیاسی با رژیم صهیونیستی تن دادند، روشن است.
این دیپلمات ارشد ایرانی با بیان اینکه رژیم صهیونیستی منشاء بی ثباتی در منطقه است، اظهار داشت: حضور این رژیم در منطقه برای هیچ طرفی امنیت ساز نیست. مصالحه و سازش با رژیم صهیونیستی کمکی به احقاق حقوق حقه ملت فلسطین نمی کند. فلسطینی ها و ملت مظلوم فلسطین به درستی معتقد هستند که روند عادی سازی روابط برخی کشورهای منطقه با رژیم صهیونیستی خیانت به آرمان ملت فلسطین است.
وی ادامه داد: موضع ملت های منطقه نیز روشن است. هم مردم بحرین در این روزها همزمان با سفر مقام رژیم تروریستی صهیونیستی به بحرین دیدگاه خود را علنا اعلام کردند که مخالف عادی سازی روابط با این رژیم هستند و هم صحنه بزرگ تر که خود منابع رژیم صهیونیستی اعتراف و اذعان کردند، صحنه های موجود در میادین مختلف ورزشی در جمع تماشاگران و حاضران در مناسبت های ورزشی در جام جهانی قطر بود که صحنه آشکاری از ضدیت ملت های منطقه و جهان و تنفر ملت های جهان از رژیم صهیونیستی است که اثبات کننده آن است که عادی سازی روابط رسمی بین رژیم صهیونیستی با برخی دولت های منطقه به معنای پذیرش این رژیم از سوی ملت های منطقه نیست و در میزان تنفر ملت ها از رژیم صهیونیستی هیچ تغییری ایجاد نشده و بلکه این تنفر بیشتر شده است.
کنعانی همچنین در پاسخ به پرسشی درباره ادعای مطرح شده مبنی بر توقیف یک کشتی ماهیگیری ایران حامل مهمات نظامی اظهار داشت:این ادعا را از منابع خبری شنیدیم. تکرار ادعاهای بی پایه و اساس که صرفا برای مصارف و بهره برداری های سیاسی مطرح می شوند نشانه ای از تداوم رویکرد مخرب دولت آمریکا به عنوان حامی اصلی تجاوز به یمن است. همین رفتار مسبب فجیع ترین بحران انسانی قرن در منطقه و مشخصا در یمن شده است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی بیان کرد: موضع جمهوری اسلامی ایران و سیاست جمهوری اسلامی در ارتباط با یمن همواره روشن بوده و ایران از همه ظرفیتش برای برقراری صلح و ثبات و امنیت در یمن استفاده کرده و معتقد است تنها مردم یمن می توانند در ارتباط با سرنوشت خود بدون دخالت دیگران تصمیم گیری کنند.
کنعانی عنوان کرد: اتهام زنی به جمهوری اسلامی ایران در استمرار همان سیاست های غلط دولت آمریکا در حمایت از تجاوز به یمن است و همین رژیم و دولتی که مسبب اصلی خسارت به مردم یمن شده، برای فرافکنی، اتهامات این گونه را متوجه جمهوری اسلامی ایران کرده است.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوالی دیگر درباره سفر علی باقری به قطر و روسیه و اینکه تبادل پیام با آمریکا همچنان ادامه دارد؟ اظهار داشت: سفر آقای باقری به هند، قطر و روسیه هم در چارچوب سیاست همسایگی و آسیامحور صورت گرفت و هم در مسیر استمرار گفتگوها و رایزنی های مقامات مختلف ایران و کشورهای مورد اشاره برای رایزنی و تبادل نظر برای ارتقای مناسبات بین ایران و کشورهای هدف صورت گرفت. مذاکرات ما با این کشورها در حوزه های مختلف از جمله دوجانبه، منطقه ای و موضوعات مورد علاقه بین المللی ادامه دارد و این سفر در همین چارچوب انجام شد و در تکمیل گفتگوها و مشورت های سیاسی دو کشور صورت گرفته است.
کنعانی اضافه کرد: وقتی با کشورهای دوست می نشینیم به ویژه کشورهایی که در بحث مذاکرات رفع تحریم ها دارای نقشی هستند، طبیعتا در نشستهای دوجانبه راجع به این موضوع مشخص نیز تبادل نظر صورت می گیرد.