خبرگزاری کار ایران

امیرعبداللهیان در نشست خبری:

مذاکرات درخصوص‌ تبادل زندانیان همچنان در جریان است/ درخصوص‌ ۳ موضوع هنوز با آمریکا اختلاف‌نظر داریم

مذاکرات درخصوص‌ تبادل زندانیان همچنان در جریان است/ درخصوص‌ ۳ موضوع هنوز با آمریکا اختلاف‌نظر داریم
کد خبر : ۱۳۰۱۵۴۱

وزیر خارجه کشورمان گفت: تا زمانی که نیروهای دولت مرکزی عراق در مرز مشترک در منطقه اقلیم مستقر شوند، نیاز به اقدام از سوی ما نخواهد بود، لکن مادامی که تهدید علیه امنیت جمهوری اسلامی وجود داشته باشد نیرو‌های مسلح ما اقدامات لازم را در دستورکار خواهند داشت.

به گزارش خبرنگار ایلنا، حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان عصر امروز در نشست خبری با خبرنگاران رسانه‌های داخلی و خارجی طی سخنانی روند سیاست خارجی دولت رئیسی را مورد بررسی قرار داد و گفت: سیر دکترین سیاست خارجی متوازن با اولویت نگاه به همسایگان و آسیامحور در مسیر درست و رو به رشدی قرار دارد.

وی افزود: طی ۱۴ ماه گذشته حجم تجارت خارجی ما از ۳۷ درصد در کمترین حالت تا ۵۷۱ درصد رشد داشته است و بخش عمده‌ای از این رشد خارج از حوزه سنتی، تجارت در حوزه نفت و انرژی بوده است.

امیرعبداللهیان یادآور شد: در ارتباط با برخی از تحولات جدید در محیط داخلی ایران از منظر سیاست خارجی خوشبختانه توطئه‌ای که براساس اسناد موجود و دقیق با هدف ایجاد جنگ تروریستی و داخلی با هدف تجزیه جمهوری اسلامی ایران طی ۸ هفته گذشته با سوءاستفاده از احساسات پاک مردم عزیز ما دنبال می‌شد، شکست خورد.

وزیر امور خارجه کشورمان یادآور شد: زمانی یک دیپلمات شناخته شده خارجی اظهار داشت که آمریکا توانست در کشوری با ۴۱ میلیون جمعیت با آوردن ۳۰ هزار نفر از مردم با بکارگیری ظرفیت‌های موجود در فضای دولت عراق را ساقط کند و آقای دکتر عادل عبدالمهدی برای مصالح بزرگتر از سمت خود استعفاء داد. آن مقام خارجی معتقد بود با شرایطی که در ایران پیش آمده و احساسات جمعی از جوانان ما برانگیخته شده، فرصتی به دولت‌های خارجی دست داده که احساس کنند می‌توانند این تجربه را تکرار کنند.

رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان ادامه داد: دخالت‌های خارجی در هفته‌های اخیر در اوج خود بود، ها در قضایای ناامنی مرزها در شرق و کشور که بوجود آمد. به طور مشخص ۷۶ مرکز تروریستی در اقلیم شناسایی شد، و بررسی‌ها نشان می‌داد که سلاح‌های آمریکایی و اسرائیلی به این کشور وارد شدند. ما طی دو مرحله با مقامات کشور دوست عراق و مسئولان اقلیم کردستان نشست‌هایی را برگزار کردیم دوستان ما در دولت مرکزی عراق متعهد شدند برای دور کردن گروه‌های تروریستی که در ۷۶ نقطه از این منطقه تحرکاتی را علیه جمهوری اسلامی ایران دنبال می‌کردند، اقداماتی کنند.

وی افزود: گفت‌وگوهای ما با هدف عملی شدن این توافقات ادامه دارد و تا زمانی که نیروهای دولت مرکزی عراق در این مرز مشترک در منطقه اقلیم مستقر شوند، نیاز به اقدام از سوی ما نخواهد بود، لکن مادامی که تهدید علیه امنیت جمهوری اسلامی وجود داشته باشد نیرو‌های مسلح ما اقدامات لازم را در دستورکار خواهند داشت.

امیرعبداللهیان با بیان اینکه من در تماس‌ها با مقامات کشورهای جهان به ویژه آلمان، انگلیس و فرانسه درخصوص اظهارنظرها و دخالت‌ها واکنش‌های جمهوری اسلامی ایران را به دقت منعکس کردم، عنوان کرد: مداخلات زیادی را برخی مقامات در عرصه رسانه‌ای و فضای مجازی داشتند. برخی از این مقامات در روزهای بعد از اظهارات اولیه تلاش کردند تا حدودی سخنان پیشین خود را اصلاح کنند.

وی ادامه داد: در اغتشاشات اخیر من به مقامات اروپایی که مدعی دفاع از حقوق بشر هستند گفتم که پلیس در ایران با آرامش و خویشتنداری عمل کرد، شهادت چندین نفر و مجروح شدن چند هزار نفر از نیروهای انتظامی و حافط امنیت نشان‌دهنده رفتار همراه با خویشتنداری و رعایت حقوق بشر از سوی پلیس و نیروهای حافظ امنیت است.

رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان یادآور شد: من مایلم در اینجا تاکید کنم که در هفته‌های گذشته گفت‌وگوها در مسیر دیپلماتیک در جهت توافق از طریق واسطه در دستور کار بود. در بعضی از روزها در اغتشاشات اخیر طرف آمریکایی احساس می‌کرد که ما در نقطه عدول از خطوط قرمز خود قرار داریم که چنین نبود. امیدوارم با نگاه واقع‌بینانه بتوانیم از یک توافق خوب، قوی و‌ پایدار برای ملت ایران صحبت کنیم.

وی خاطرنشان کرد: ایرانیان مقیم خارج از کشور همواره برای ارزشمند هستند، ایرانیان سفیران جامعه ایران هستند و آنچه که رسانه‌های بیگانه‌ بعنوان ایرانیان خارج از کشور نشان می‌دهند، متفاوت از واقعیت جامعه ایرانیان در خارج از کشور است. برای ما مهم است که رصد کنیم چه اتفاقاتی برای ایرانیان خارج از کشور در این هفته‌ها رخ داده است. ما به زودی قانون جامع حمایت از ایرانیان خارج از کشور را در دولت در دستورکار داریم.

وزیر خارجه در پاسخ به سوالی پیرامون تصویب قطعنامه اخیر علیه ایران و‌ لزوم تغییر شیوه در مذکرات با توجه به شرایط جدید عنوان کرد: درخصوص مذاکره برای رفع تحریم‌ها یکی از نکاتی که تاخیر و مانع برای توافق ایجاد کرد، حل مسائل فی‌مابین میان ایران و آژانس بود، پیشنهاد طرف مقابل این بود که ما ابتدا توافق را در دستور کار قرار دهیم و بعد از توافق، مسائل میان ایران و آژانس حل و فصل شود. معنای این پیشنهاد این بود که ما پیچ و مهره‌های صنعت هسته‌ای را باز کنیم و بعد درخصوص مسائل میان آژانس و ایران تصمیم گرفته شود، این جزو خطوط قرمز ما بود.

وی افزود: قرار بود ما در ماه مارس توافقی را با طرف آمریکایی درخصوص تبادل زندانیان داشته باشیم، در آن زمان طرف آمریکایی پیشنهاد کرد که تبادل زندانیان فارغ از مذاکرات هسته‌ای پیش برود، ما براساس نگاه انسان دوستانه این را پذیرفتیم. مدتی بعد گفتند که دو مذاکره همزمان باهم پیش برود. ما به آمریکایی‌ها گفتیم که این افت و خیزهای شما در مذاکرات غیررسمی دیوار بی‌اعتمادی ما را بلندتر می‌کند چراکه شما حاضر به اجرا و رعایت پیشنهاد خودتان هم نیستید. البته طی چند ماه گذشته مجدداً مذاکرات درخصوص‌ تبادل زندانیان در جریان است و ما نیز براساس نگاه انسان‌دوستانه این مذاکرات را دنبال می‌کنیم.

وزیر خارجه کشورمان تاکید کرد: متنی که الان روی میز قرار داد نتیجه گفت‌وگوهای چند ماهه در وین و همچنین ایده‌های متعدد برای تکمیل آن است. ما درخصوص‌ سه موضوع با آمریکا همچنان اختلاف نظر داریم و سه کشور اروپایی در این سه موضوع با آمریکایی‌ها همکاری می‌کنند.

امیرعبداللهیان گفت: یکی از این موضوعات حل مسائل فی‌مابین ایران و آژانس است، موضوع دیگر به تضمین‌های اقتصادی باز می‌گردد و تضمین سرمایه‌گذاری شرکت‌های خارجی در کشور ما باید ضمانت شده باشد. اینکه گفته شود تا پایان دولت بایدن در توافق خواهیم ماند و بعد از آن قابل تضمین نیست را نمی‌توانیم بپذیریم ما در آمریکا با یک حکومت طرف هستیم نه یک قبیله.

وی یادآور شد: سومین موردی که با طرف‌های مقابل بحث داریم این است که در راستای تضمین اقتصادی، بازی که طرف‌های غربی ایجاد کردند و اینکه تصور تحریم به طرف‌های سوم القا می‌شود با یک مکانیزمی برطرف شود.

رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان در رابطه با تفاوت رفتار آمریکایی‌ها در تبادل پیام‌ها و در عین حال اظهارنظرهای ضدایرانی ابراز داشت: آمریکایی ها در فرآیند تبادل پیام‌ها در مسیر رسانه یک شکل شیطنت می‌کنند و در مسیرهای دیگر شیطنتی دیگر، وقتی از آن‌ها در این رابطه پرسش می‌شود، پاسخی را مطرح می‌کنند که در رسانه‌ها و برای آمریکایی‌ها و افکار عمومی جامعه آمریکا اهمیت دارد و آنچه در آن فضا نیاز است را دنبال می‌کنند.

وی درخصوص افزایش غنی‌سازی و حرکت به سمت خروج از NPT، گفت: ما خودمان را نسبت به رعایت ان پی تی متعهد می‌دانیم، در این موضوع جمهوری اسلامی همواره تعهد خود را نشان داده است. نگرانی جدی در منطقه ما وجود و آن این است که صدها کلاهک اتمی نزد رژیم صهیونیستی است.

امیرعبداللهیان در خصوص احتمال از سرگیری مذاکرات تهران و ریاض گفت: ما در عرصه سیاسی نسبت به آنچه که در دور پنجم توافق شد میان مقامات جمهوری اسلامی و عربستان، تعهدات خود را اجرایی کردیم و منتظر انجام تعهدات از سوی عربستان هستیم. از اینکه یک رسانه شناخته شده به نام عربستان سعودی نقش ترویج خشونت، ترور و تروریسم را ایفاء کرد، معترضیم و گلایه خود را به مقامات عربستان سعودی منتقل کردیم.

وی ادامه داد: همینطور توجه داریم که مقامات کشورهای منطقه متفاوت از سران کشورهای غربی و رژیم صهیونیستی هیچ اظهارنظر سیاسی مداخله‌جویانه و منفی درخصوص مسائل داخلی ایران نداشته‌اند.

وزیر خارجه کشورمان درباره احتمال از سرگیری مذاکرات احیای برجام گفت: در ماه‌های گذشته به اندازه کافی گفت‌وگوها انجام شده است و دیدگاه‌ها کاملاً منتقل شده است، می‌توانیم نشست وزرای خارجه کشورهای عضو برجام را برگزار کنیم، آقای بورل پیگیر این مساله هستند و این نشست قطعا زمانی برگزار خواهد شد که ما از تامین دغدغه‌های خود اطمینان حاصل کنیم.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز