گزارش مؤسسه سیاست استراتژیک استرالیا در خصوص مانع اصلی بر سر احیای برجام
خروج ترامپ از برجام به بدبینی ایران نسبت به ایالت متحده شدت بخشیده است و این کشور اکنون تضمینهایی از واشنگتن میخواهد که دولت بایدن قادر به ارائه آنها نیست.
به گزارش ایلنا به نقل از مؤسسه سیاست استراتژیک استرالیا، احتمال شکست خوردن مذاکرات وین که بهمنظور احیای توافق هستهای سال ۲۰۱۵ (۱۳۹۴) ایران، موسوم به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام)، بار دیگر قوت گرفته است.
هر دو طرف بارها در آستانه به نتیجه رساندن توافق قرار داشتند و سؤالی که اکنون مطرح میشود این است که چه عامل یا عواملی مانع از به نتیجه رسیدن مذاکرات ایران و قدرتهای جهانی میشود؟
«دونالد ترامپ»، رئیسجمهوری پیشین ایالات متحده، با خروج از برجام در می ۲۰۱۸ (خرداد ۱۳۹۹) و اعمال تحریمهای سنگین علیه ایران صدمات سنگینی به این توافق وارد کرد. این اقدام ترامپ با انتقاد شدید سایر امضاکنندگان این توافق، علیالخصوص لندن، پاریس و برلین همراه بود.
بایدن پس ورود به کاخ سفید، احیای برجام را یکی از اهداف اصلی دولت خود قرار داد. اما عدم اعتماد و حسننیت میان تهران و واشنگتن، بهعنوان دو دشمن قدیمی، مشکلی است که همواره وجود داشته است. در طول ۴۳ سال گذشته آمریکا همواره کوشش کرده تا محدودیتهایی را علیه ایران وضع کند. تنها رئیسجمهوری که از شدت سیاست محدودسازی ایران کاست و با وجود مخالفت شدید اسرائیل و سایر مخالفان منطقهای به تهران نزدیکتر شد، اوباما بود. تهران هم در مقابل برداشته شدن تحریمها پذیرفت تا میزان غنیسازی خود را بیش از ۳.۷ درصد افزایش ندهد.
متأسفانه خروج ترامپ از این توافق به بدبینی ایران نسبت به ایالات متحده شدت بخشیده است و با توجه به احتمال انتخاب ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری آینده در آمریکا، تهران خواستار تضمینی بلندمدت از سوی دولت بایدن شده است که ایالت متحده برای همیشه به هر توافقی که به امضاء میرساند پایبند بماند؛ تضمینی که با توجه به پیچیدگی نظام سیاسی ایالت متحده، دولت بایدن قادر به ارائه آن نیست.