صفری:
عضویت رسمی ایران در شانگهای در نشست سمرقند مشخص میشود/ امضای ۲۲ سند همکاری در سفر رئیسی به ازبکستان
معاون دیپلماسی اقتصادی وزیر امور خارجه از سفر رئیس جمهور به ازبکستان خبر داد و تاکید کرد: ۱۸ تا ۲۲ سند همکاریهای ایران و ازبکستان در جریان این سفر امضا میشود.
به گزارش ایلنا، مهدی صفری معاون دیپلماسی اقتصادی وزیر امور خارجه درباره سفر رئیسجمهور به ازبکستان گفت: ۱۸ تا ۲۲ سند همکاریهای ایران و ازبکستان در زمینههای مختلف به ویژه در بخشهای انرژی، گمرکی، تجاری و ترانزیت کالا آماده شده است که در سفر چند روز آینده رئیسجمهور به این کشور امضا میشود.
وی با تبیین جزئیات سفر رئیسجمهور به ازبکستان اظهار داشت: رئیسی با هدف حضور در اجلاس سازمان همکاریهای اقتصادی شانگهای در سمرقند تا چند روز آینده به این کشور سفر میکند.
معاون دیپلماسی اقتصادی وزیر امور خارجه ادامه داد: در این اجلاس، عضویت رسمی ایران در سازمان همکاریهای شانگهای مشخص خواهد شد و ۴۰۰ تا ۵۰۰ قراردادی که در یک سال گذشته در وزارت امور خارجه تنظیم شده است، تحویل داده میشود.
صفری با اشاره به ظرفیتهای عظیم سازمان شانگهای به ویژه از نظر منابع انرژی و مسیرهای راهبردی انتقال کالا در کشورهای عضو، وزن و سهم این سازمان را از اقتصاد جهان بسیار بالا دانست و تصریح کرد: از مجموع ظرفیتهای بالای این سازمان اقتصادی، دو شاخص اصلی شامل انرژی و مسیرهای انتقال کالا برای ما از اولویت بالایی برخوردار است. ظرفیت دالان بین المللی شمال - جنوب و شرق به غرب ایران نیز از ظرفیتهای بسیار مهم ایران است که بر ظرفیتهای این سازمان میافزاید.
وی افزود: در چند سال گذشته، حتی یک قطار چین از ایران به اروپا کالا منتقل نکرده است، اما از زمان عضویت ایران در سازمان همکاری شانگهای یکی دو قطار چین از دالان کشورمان به سمت اروپا گذر کرده که بسیار مهم است.
معاون دیپلماسی اقتصادی وزیر امور خارجه، بهرهمندی از ذخایر انرژی را از دیگر ظرفیتهای کشورمان برشمرد و خاطرنشان کرد: با عضویت در سازمان شانگهای، مشتریان خاص خودمان را برای صدور انرژی به کشورهای عضو مانند چین، هند، پاکستان، ازبکستان، تاجیکستان و قرقیزستان خواهیم داشت و اگر بر این بازار تمرکز داشته باشیم میتوانیم سهم بالایی از صادرات این محصول داشته باشیم.
صفری ابراز امیدواری کرد که در یکی دو سال آینده دیگر نفت خام صادر نکنیم و بتوانیم فقط محصولات نهایی و فرآوری شده را صادر کنیم که منافع فراوانی برای کشورمان خواهد داشت.
وی اضافه کرد: در اجلاس شانگهای در ازبکستان، مهمانان زیادی از حدود ۱۹ کشور به عنوان ناظر و مهمان ویژه دعوت شدند.
معاون دیپلماسی اقتصادی وزیر امور خارجه همچنین دیدار و رایزنی با مقامات ازبکستان در چارچوب روابط دوجانبه را دستورکار دیگر سفر رئیسجمهور به این کشور برشمرد و بیان کرد: سفر رئیس جمهور به ازبکستان سفر پرباری خواهد بود و با امضای اسناد همکاریهای تهران - تاشکند، تبادلات تجاری دو کشور، جهشی بالایی خواهد یافت.
صفری با اشاره به موقعیت خوب ازبکستان از نظر مسیرهای انتقال کالا یادآور شد: ازبکستان دارای ظرفیتهای خوب حمل و نقل زمینی و خط آهن است و کامیونهای ما برای انتقال کالا به قزاقستان و قرقیزستان میتوانند از مسیرهای ازبکستان استفاده کنند.
وی با بیان اینکه برای انتقال کالا از طریق خط آهن در این منطقه، دو مسیر وجود دارد یکی مسیر قزاقستان - ترکمنستان - ایران و دیگری شامل قزاقستان - ازبکستان - ترکمنستان و سرخس است، عنوان کرد: پس ازبکستان هم از نظر حمل و نقل ریلی و هم از نظر انتقال کالا از طریق کامیون مهم است، اما انتقال زمینی از این طریق اهمیت بیشتری برای ما دارد.
معاون دیپلماسی اقتصادی وزیر امور خارجه اضافه کرد: توافقهای بسیار خوبی شده است و خواهد شد. صادرات کالاهای ما به ازبکستان شامل فولاد و مصالح ساختمانی است. همچنین آن کشور پنبه را به نخ تبدیل و به کشورمان صادر میکند. تبادل تجاری دو کشور رشد خوبی داشته است و پس از این سفر به طور جهشی افزایش مییابد.