خبرگزاری کار ایران

یادداشتی از جلال چراغی؛

پنج هدف اسرائیل از هشدار به اتباعش در ترکیه با محوریت ایران

پنج هدف اسرائیل از هشدار به اتباعش در ترکیه با محوریت ایران
کد خبر : ۱۲۴۵۲۵۸

«جلال چراغی» کارشناس مسائل سیاسی منطقه طی یادداشتی به تشریح دلایل و اهداف اسرائیل از هشدار به اتباعش در خاک ترکیه با محوریت تهدید ایران پرداخت.

این روزها رژیم اسرائیل با صدور بیانیه‌های هشدارآمیز مختلفی از اتباع خود در کشور ترکیه درخواست می‌کند‌ که هر چه سریع‌تر‌ خاک این کشور را ترک کنند یا دست‌کم‌ جانب احتیاط را شدیداً حفظ کنند. رژیم صهیونیستی در توجیه این اقدام خود مدعی است که ایران احتمالاً به اقدامات تلافی‌جویانه علیه صهیونیست‌ها در خاک ترکیه دست خواهد زد.

درباره این تصمیمِ دولت ائتلافی لاپید- بنت، چند نکته شایان اشاره است:

نخست، این پرسش مطرح می‌شود‌ که چرا مقام‌های‌ صهیونیستی در مقطع کنونی چنین بیانیه هایی را خطاب به گردشگران صهیونیست خاصه در ترکیه صادر می‌کنند‌، حال آنکه کشورهای دیگر مانند امارات عربی متحده، بحرین، اردن، مغرب، تایلند مقصد گردشگران صهیونیست به‌ شمار‌ می روند.

در پاسخ به این پرسش باید گفت که هشدارهای رژیم صهیونیستی ریشه در عوامل داخلی در داخل اراضی اشغالی و عوامل خارجی یعنی ترکیه و کشورهای منطقه دارد. درباره عامل داخلی در اراضی اشغالی فلسطین باید گفت که کابینه شکننده این رژیم تلاش می‌کند خود را در حفظ ثبات و امنیت صهیونیست‌ها‌ در مناطق مختلف جهان، موفق بازنمایی کند و این پیام تلویحی را به آن‌ها‌ بدهد که هیچ چیزی جز «امنیت» برای آن مهم نیست.

درباره عوامل خارجی به ویژه موضوع ترکیه باید گفت که دو کشور ایران و ترکیه شریک تجاری و اقتصادی مهمی برای یکدیگر به‌ شمار‌ می روند. در شرایطی که جمهوری اسلامی ایران با تحریم‌های‌ شدید غرب به ‌ویژه آمریکا مواجه است، ایران با تعامل تجاری و اقتصادی با کشورهای همسایه درصدد کاستن از حجم این فشارها است و رژیم صهیونیستی با علم به این مسئله درصدد برهم‌ زدن روابط تهران- آنکارا بوده و برای این منظور درصدد توطئه‌چینی‌ است.

در ‌این باره‌، باید گفت که شمار گردشگران صهیونیست در ترکیه به بیش از ۲ هزار نفر برآورد می‌شود‌ که بیشتر آن‌ها‌ در شهر استانبول حضور دارند؛ شهری که مرکز فعالیت دفاتر احزاب و گروه‌های‌ اسلامی است که حامی مقاومت فلسطین هستند. فعالیت تبلیغی و سیاسی این گروه‌ها‌ در جهت حمایت از مسئله فلسطین قرار دارد و این موضوع دغدغه‌ای برای رژیم صهیونیستی به ‌شمار‌ می‌رود‌. از اینرو،‌ ایجاد اختلاف بین این گروه‌های اسلام‌گرای همسو با قضیه فلسطین و حزب عدالت و توسعه به رهبری اردوغان و در نتیجه دور کردن ترکیه از مسئله فلسطین، از اهداف رژیم صهیونیستی است که این امر سبب اختلاف داخلی در ترکیه و در نتیجه به ضرر دولت کنونی خواهد شد.

دوم اینکه اسرائیل تلاش می‌کند‌ با دور کردن ترکیه از ایران، آنکارا را به کشورهای عربی حوزه خلیج فارس به ‌ویژه عربستان سعودی و امارات نزدیک کند تا بتواند ائتلافی علیه ایران در منطقه با حضور ترکیه ایجاد کند؛ به‌ویژه اینکه ترکیه اکنون به ‌لحاظ شرایط اقتصادی در شرایط مناسبی نیست و تورم در این کشور به ۸۰ درصد رسیده است. با توجه به چنین شرایطی، هشدار این رژیم به گردشگران صهیونیست در ترکیه، می‌تواند‌ در جهت افزایش فشار اقتصادی بر ترکیه نیز باشد؛ هشدارهایی که ماه مِی‌ گذشته پس از سفر کوتاه «مولود چاووش اوغلو»، وزیر امور خارجه ترکیه به تل‌آویو‌، سبب خشم مقام‌های‌ آنکارا شد که اعلام کردند بهتر بود اسرائیل به ‌صورت‌ محرمانه به اتباع خود چنین هشدارهایی میداد‌ نه در رسانه‌هاً

سوم اینکه کابینه شکننده اسرائیل تلاش می‌کند‌ با چنین بیانیه هایی به‌ طور‌ تلویحی این پیام را به صهیونیست‌ها و طرف‌های منطقه‌ای‌ و حتی به مردم ایران بدهد که در تقابل با جمهوری اسلامی ایران، دستاوردها و پیروزی‌ها‌یی کسب کرده که سبب خشمگین شدن آن شده است. کابینه این رژیم درصدد است تا  ایران را زخم‌خورده و شکست‌خورده ترسیم کند که ممکن است برای جبران این شکست به اقدامات تلافی‌جویان نیز روی آورد.

نکته چهارم این است که رژیم صهیونیستی با علم به اینکه ایران در خاک ترکیه علیه صهیونیست‌ها‌ به‌ویژه توریست‌ها و افراد عادی اقدامی نخواهد کرد، به صدور چنین بیانیه‌هایی اقدام می‌کند‌؛ زیرا جمهوری اسلامی با سر ‌به ‌نیست‌کردن یک یا چند تروریست عادی صهیونیست در کشوری ثالث، روابط خود را با آن کشور تیره نخواهد کرد. از اینرو،‌ ‌ کابینه رژیم صهیونیستی درصدد است تا اولاً خود را در نزد افکار عمومی صهیونیست‌ها موفق بازنمایی کند و اینگونه القاء کند که مانع از اجرایی شدن طرح‌های‌ ایران علیه صهیونیست‌ها‌ شده و دوم اینکه ایران را شکست‌خورده ترسیم و القا کند؛ به گونه‌ای که بگوید ایران با وجود عملیات‌هایی که در خاک آن صورت گرفت، نتوانست اقدامی علیه صهیونیست‌ها‌ انجام دهد. این رژیم تلاش می‌کند‌ با القاء چنین مسائلی خود را در نزد صهیونیست‌ها‌، ترکیه و کشورهای منطقه قدرتمند بازنمایی کند، ضمن اینکه این پیام را مخابره ‌کند‌ که توان ترور ایرانی‌ها‌ را در خاک ایران دارد اما مانع از اقدامات آن می‌شود‌.

نکته پنجم این است که این سیاست رژیم صهیونیستی در چارچوب سیاست ایران‌هراسی‌ قرار دارد و یکی از اهداف آن ایجاد ترس در کشورهای عربی است. بر این اساس،‌ احتمال دارد که رژیم صهیونیستی با توطئه‌هایی در ‌اینباره‌، درصدد اتهام به ایران و در نتیجه برای بهره‌برداری‌ از کشورهای عربی حوزه خلیج فارس و ضرورت روی آوردن آن‌ها‌ به رژیم صهیونیستی و تأسیسات راداری و دفاعی آن، توطئه‌هایی علیه تهران و کشورهای منطقه مرتکب شود.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز