تأکید روانچی بر حق حاکمیتی اعضای سازمان ملل در مدیریت و نظارت بر سلاحهای متعارف خود
اولین نشست محتوایی گروه کاری مهمات متعارف در چارچوب سازمان ملل متحد، با حضور نماینده عالی سازمان ملل در امور خلع سلاح و نمایندگان کشورهای عضو از دوم خرداد ۱۴۰۱ به مدت یک هفته کاری آغاز به کار کرد.
به گزارش ایلنا، مجید تخت روانچی، سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان ملل متحد در ابتدای این نشست، مواضع و دیدگاه جمهوری اسلامی ایران درخصوص موضوع مزبور را تبیین کرد.
وی با اشاره به خطر حیاتی سلاحهای کشتار جمعی گفت که در رابطه با سلاحها و مهمات متعارف، رویکرد جامعه بینالمللی باید محتاطانه باشد زیرا موارد اخیر برای دفاع مشروع کشورهای عضو طبق ماده ۵۱ منشور سازمان ملل مورد نیاز هستند.
این دیپلمات ارشد ادامه داد که در امنیت و ایمنی سلاحها و مهمات متعارف به این مسئله باید توجه کرد.
روانچی با تاکید بر لزوم رعایت محدوده اختیارات گروه اعلام کرد که هر گونه نظارت و ارزیابی بر مدیریت سلاحها و مهمات متعارف جزو حقوق حاکمیتی کشورهای عضو است و در بعد فنی اتخاذ یک رویکرد جامع در خصوص این مسئله بسیار حائز اهمیت است. در این راستا همکاریهای بینالمللی باید مکمل و حامی اجرای ملی تعهدات مورد نظر از طریق ارائه کمکهای مالی، فنی و انتقال تکنولوژی باشد. همچنین، مقررات و قوانین ملی نباید مغایر با این همکاریها باشد.
وی با رد هر گونه اقدام قهرآمیز یکجانبه و نیز تاکید بر عدم ایجاد سند نهایی گروه کاری باز با اسناد غیر جهانشمول، از رویکرد اجماعی برای تصمیمگیری در خصوص این سند حمایت کرد.
شایان ذکر است که گروه کاری باز، بعد از برگزاری سه دور مذاکره اصلی و چند نشست میان دورهای، گزارش نهایی خود را در سال ۲۰۲۳ برای بررسی و تصویب به مجمع عمومی سازمان ملل متحد ارائه خواهد کرد.