امیرعبداللهیان در نشست تخصصی دیپلماسی علمی و فناوری مطرح کرد؛
جایگاه علمی دانشگاه ایرانی در جهان/ دستیار علمی وزیر امور خارجه منصوب خواهد شد
وزیر امور خارجه کشورمان از انتصاب دستیار علمی خبر داد و اظهار داشت: طی روزهای آینده با مشورت و کمک شما روسای دانشگاهها و چهرههای دانشگاهی دستیار علمی وزیر امور خارجه انتخاب و منصوب خواهد شد. دستیاری که از جنس شما و از اهالی علم باشد نه از بین دیپلماتها.
به گزارش خبرنگار ایلنا، حسین امیرعبداللهیان در نشست تخصصی دیپلماسی علمی و فناوری طی سخنانی ضمن تشکر از دستاندرکاران برگزاری این نشست، گفت: جا دارد به جامعه دانشگاهی تبریک بگویم که در این دوره حامیان خیلی قوی دارند از شخص آقای رییسجمهور که تاکید زیادی دارند و همواره در دولت به همه اعضای دولت توصیه دارند که دانشگاه و امور مرتبط به آن در اولویت باشد تا خانم دکتر علمالهدی که علیرغم اینکه تلاش کردیم از ایشان در عرصه دیپلماسی رسمی استفاده کنیم، ایشان اصرار داشتند که در حوزه دانشگاه و علم فعالیت داشته باشند. دیگر حامی جدی دانشگاه آقای دکتر زلفیگل هستند که گاهی برای دانشگاه تا مرحله تهدید و دعوا هم میروند و هر بار که بحثی در دولت باشد ایشان با نوبت یا بدون نوبت سهم دانشگاه را مطالبه میکنند.
وی ادامه داد: وظیفه ما در دستگاه دیپلماسی این است که مطالبات شما را پیگیری کنیم، من قول میدهم از این جلسه که رفتم به اتفاق همکارانم برای عملی کردن پیشنهادات شما تلاش کنیم.
وزیر امور خارجه کشورمان همچنین ابراز داشت: اولین موضوع جذب نخبگان ایرانی در خارج از کشور است، ما در شورای عالی ایرانیان خارج از کشور که بعد از ۸ سال و نیم تشیکل شد، مقرر شد تا پایان ۱۴۰۱ قانون جامع حمایت از ایرانیان خارج از کشور را به تصویب مجلس برسانیم. یکی از نکات مهم این قانون بحث ایرانیان دوتابعیتی است که سرمایه های ما هستند و تلاش داریم بعد از چهار دهه مشکلات این حوزه را در این قانون برطرف کنیم.
وی ادامه داد: بسیاری از فرزندان کشور اکنون به صورت آزاد دارند در خارج از کشور تحصیل میکنند، ما خیلی کمکی به این ها نمیتوانیم بکنیم درگذشته یک زمانی ارز به این ها داده میشد که انگیزه و ارتباط ایجاد میکرد اما الان نیست. موضوع دیگر این است که ما برای جذب دانشجویان حداقل از منطقه تلاش کردیم و من خودم برای راهاندازی در پردیس هایی در کیش خیلی تلاش کردم اما برای کسی که مثلاً از دبی میخواهد به ایران بیاید کیش جذابیت ندارد، اما پایتخت برای اینها جذابیت ویژهای دارد، از سوی دیگر اعتبار مدرک در کشور مبدا بین دانشگاه در پایتخت و کیش تفاوت دارد. همچنین دانشگاههای ما در کشورهای منطقه به ویژه حوزه مقاومت جذابیت دارد.
وی در تشریح جایگاه علمی دانشگاه ایرانی به دیدار خود با وزیر خارجه پیشین عربستان اشاره کرد و گفت: دانشگاه های ما واقعاً جایگاه بالایی دارد، ابتدای دولت آقای روحانی، برای هماهنگی سفری که مدتی بعد آقای ظریف و آقای روحانی قرار بود داشته باشند به عربستان رفتم و با سعود الفیصل ملاقات داشتم، از جمله مطالبی که به من گفت این بود که در زمان بوش پسر قرار بود ملک عبدالله به خاطر بیماری سختی که داشت به آمریکا برود، بوش به آنها گفته بود در یک ایالتی همه چیز آماده سفر و درمان پادشاه عربستان است، وزیر خارجه عربستان میگفت بعد از بررسی متوجه شدیم رییس بیمارستان، رییس دپارتمان جراحی، رییس و ۲ و نفر از اعضای تیم جراحی همگی ایرانی بودند. وقتی پرسیدم گفتند همه اینها فارغالتحصیل دانشگاه های ایران هستند، ما به دلیل ملاحظاتی که داشتیم با آمریکاییها صحبت کردیم و رییس جمهور آمریکا به پادشاه عربستان گفت بهتر از این تیم جراحی نداریم.
رییس دستگاه دیپلماسی کشورمان در بیان کرد: اما چه باید بکنیم؟ ما باید یک سازوکار مشخص شده بین وزارت خارجه و دانشگاهها در غالب کارگروهی تشکیل شود و وزارت خارجه در خدمت اهداف آن کارگروه باشد و خروجی این جلسه تشکیل این کارگروه باشد. نکته دیگر اعزام رایزنان علمی داشته باشیم است. متعهد میشویم که در وزارت خارجه یک سازوکار ایجاد کنیم که مانند دیپلماتها که به سفر خارجی میروند، از شخصیتهایی علمی که سفر خارجه میروند سفارت حمایت کند و احساس کند که سفارت حامی اوست.
وی همچنین از انتصاب دستیار علمی خبر داد و اظهار داشت: طی روزهای آینده با مشورت و کمک شما روسای دانشگاهها و چهرههای دانشگاهی دستیار علمی وزیر امور خارجه انتخاب و منصوب خواهد شد. دستیاری که از جنس شما و از اهالی علم باشد نه از بین دیپلماتها.
وی ادامه داد: انتصاب دستیار علمی به این منظور انجام میشود که حضور این چهره از میان اهالی علم کمک کننده و تسهیلگر در کارها باشد. البته همواره کارهایی که چهرههای علمی برای سفرهای خارجی نیاز دارند به سرعت انجام میشود اما حضور چنین فردی میتواند کمک کند تا کارها با سرعت و اولویت دنبال شود.
امیرعبداللهیان با اشاره به مساله عدم پرداخت حق عضویتها در نهادهای بینالمللی که مورد اشاره روسای دانشگاهها بود، عنوان کرد: من قصد ندارم در واکنش به مشکلات بگویم: «دولت گذشته»، اما یک برنامه نادرستی وجود داشت که حق عضویتها در سه سال گذشته پرداخت نشد که حتی در اثر آن حدود ۳ هفته حق رأی خود را در سازمان ملل از دست دادیم. ما در ۸۹ سازمان و نهاد بینالمللی عضو هستیم و قرار شد آنهایی که ضرورت ندارد را حذف کنیم و آنهایی که ضروری هستند را پرداخت کنیم.
وی در ادامه با تشکر از ستاری، عنوان کرد: از آقای ستاری صمیمانه تشکر میکنم، هیاتهای خارجی که میآیند ذهنیتشان از ایران به عنوان یک کشور تحریم شده و عقب مانده است اما در بدو ورود از خیابانهای ما، شهرسازی و فضای سبز ما تحت تاثیر قرار میگیرند و بعد که از پارکهای های علم و فناوری بازدید میکنند، گزارشهای فوقالعادهای به کشور خود منعکس میکنند. یکی از کارهای خوب معاونت علمی و فناوری رئیس جمهور که در حوزه دیپلماسی علمی و فناوری هم موثر است این است که قبل از سفر آقای رییس جمهور به هر کشوری، تیم آقای ستاری میرود در آنجا مستقر میشود و هدیه علمی آقای رییس جمهور را آنجا مستقر میکند که این بین سران کشورهای منطقه آنچنان توجهی را ایجاد کرده است که یکی از کشورها که آقای رئیس جمهور قصد سفر داشت، وزیر خارجهاش از من درخواست کرد اگر به ما هدیه میدهید، هدیه ماهم از جنس هدیهای باشد که به فلان کشور دادید.