خبرگزاری کار ایران

ایلنا بررسی می‌کند؛

سنگی که از «کرملین» به سمت «کوبورگ» پرتاب شد

سنگی که از «کرملین» به سمت «کوبورگ» پرتاب شد
کد خبر : ۱۲۰۶۳۷۹

نام روسیه در حالی از روز شنبه به عنوان یکی از عوامل کند شدن روند دستیابی به توافق در وین مطرح شد که تا پیش از این تصور می‌شد که این کشور متحد تهران در مسیر دستیابی به «توافق خوب» است.

به گزارش ایلنا، در حالی که سفر رافائل گروسی به ایران در روز شنبه گذشته به منظور گفت‌وگو پیرامون پرونده پادمانی این نوید را می‌داد که سنگی از مسیر پرفراز و نشیب دستیابی به توافق در وین برای احیای برجام برداشته خواهد شد، سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه در اظهاراتی عنوان کرد که مسکو خواهان تضمین کتبی از سوی ایالات متحده است که تحریم‌های وضع شده علیه کرملین پس از تهاجم به اوکراین تاثیری بر مبادلات این کشور با ایران نخواهد داشت. 

وزیر امور خارجه روسیه در حالی از کارشکنی این کشور در مذاکرات وین پرده برداشت که اخبار رسیده از وین در چند روز پیش از این اظهارات، حاکی از فضای پر ابهام حاکم بر مذاکرات در خصوص تاثیر جنگ اوکراین بر توافق احتمالی بود.

در پی این اقدام روسیه و همچنین تداوم برخی اختلافات میان ایران و آمریکا، عصر روز گذشته جوزپ بوررل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا از وقفه در مذاکرات وین به دلیل آنچه وی «عوامل خارجی» نامید، خبر داد. پس از اعلام این خبر، انریکه مورا، معاون بوررل با حضور در میان خبرنگاران گفت: هیات‌های ایران و آمریکا سازنده و پیگیر بودند که توافق به نتیجه برسد اما باید برای حفظ فضای مثبت، تنفسی داشته باشیم. با همه طرف‌ها کار می‌کنیم تا از این مانع عبور کنیم. 

وانگ کوان، مذاکره‌کننده چین دقایقی بعد در میان خبرنگاران حاضر شد و گفت: ما از این وقفه متاسف هستیم، مذاکرات را نمی‌توان در خلا سیاسی پیش برد. ما همیشه بر این عقیده‌ایم که نگرانی همه طرف‌ها باید بررسی شود. امیدواریم مذاکرات ادامه پیدا کند. فکر می‌کنم تا چند روز دیگر باز خواهیم گشت. 

میخائیل اولیانوف نیز با حضور در میان خبرنگاران ضمن انکار وجود هر گونه بن‌بست، گفت: تماس‌ها ادامه خواهد داشت. نتیجه گیری توافق تنها به روسیه وابسته نیست. بازیگران دیگری هستند که به زمان بیشتری نیاز دارند. موضوعات باقیمانده هیچ ارتباطی با روسیه ندارد. 

مذاکره‌کنندگان ارشد انگلیس و فرانسه نیز که از ابتدای هفته وین را به مقصد پایتخت‌های خود ترک کرده بودند، در توئیت‌هایی جداگانه ضمن ابراز ناراحتی از تواقف مذاکرات وین، ادامه روند فعلی و عدم رفع موانع را مساوی با نابودی توافق دانستند. 

مذاکرات وین برای احیای برجام یا همان توافق سال ۲۰۱۵ در حالی برای مدتی نامعلوم متوقف شد که علی باقری بی‌آنکه همچون انریکه مورا، وانگ کوان و میخائیل اولیانوف در میان خبرنگاران حضور پیدا کند، هتل محل اقامت خود را به مقصد تهران ترک کرد. مذاکره‌کننده ارشد ایران تا این لحظه حتی در یک توئیت نیز در خصوص وقفه ایجاد شده اظهارنظر نکرده است. 

سعید خطیب‌زاده، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در واکنش به این درخواست مسئول سیاست خارجی اتحاده اروپا و هماهنگ‌کننده برجام در حساب توئیتر خود نوشت: وقفه اعلام شده در مذاکرات وین می‌تواند زمینه‌ساز حل موضوعات باقیمانده و بازگشت نهایی باشد. دستیابی به موفقیت در گفت‌وگوها، تمرکز اصلی همه طرف‌ها خواهد بود. هیچ عامل خارجی بر اراده مشترک ما برای حرکت به سمت یک توافق جمعی اثر نخواهد داشت. 

در کنار این «عامل خارجی» که گویی در خصوص مصداق آن میان ایران،‌ تروئیکای اروپایی و آمریکا اتفاق نظر وجود دارد، موضوع اختلافات اندک باقیمانده میان ایران و ایالات متحده نیز همچنان از چند هفته گذشته تداوم یافته است؛ اختلافی که از مکالمه تلفنی اخیر حسین امیرعبداللهیان و جوزپ بوررل اینگونه به ذهن متبادر می‌شود که عمده آن مرتبط با تحریم‌های ترامپ بعد از خروج آمریکا از برجام است؛ که یکی از آنها شامل قراردادن نام سپاه و برخی اشخاص حقیقی و حقوقی در لیست سیاه تحریم‌هاست چرا که وزیر امور خارجه کشورمان در این مکالمه به طرف اروپایی متذکر شده است که «برخی مباحث که مرتبط با قهرمانان ملی ماست، قابل مذاکره نیست». 

بر این اساس، مذاکرات وین تا زمانی اعلام نشده و غیرقابل پیش‌بینی متوقف شده است تا مشخص شود آغاز هفته پایانی سال در تهران و آغاز هفته در سایر پایتخت‌ها می‌تواند حداقل پاسخی به این سوال که «آیا بازگشتی به وین وجود خواهد داشت؟» داشته باشد. 

انتهای پیام/
فاطمه کلانتری
ارسال نظر
پیشنهاد امروز